Mamičky prosím vás ako ste spravili ,úlohu 8dakujeme
Nina sa číta mäkko ako keby bolo Ňina, čiže vyfarbiť a podobne aj ďalšie
A potom, že je národ tam kde je.
K otázke, veď ako čítaš tie mená? ktoré tvrdo a, ktoré mäkko?
@mondolina no dobre, ale ako čítame Martin? Ja čítam "tvrdo", moja mama pochádza z oblasti, kde hovoria mäkšie, čiže Marťin 😀 napríklad kolegyňa slovenčinárka povie: ďaľej, naľej..... ja hovorí: ďalej, nalej, chápeš..... neviem, či je niekde v pravidlách (a v ktorých) presne špecifikované, ktorá výslovnosť je vlastne úplne správna? Určite by som nefarbila Stela, to je jasné....
a to si dovolím podotknúť, že zo slovenčiny som fakt dosť dobrá, ale tieto somarinky teda neviem...
@panelacikova ďaľej sa určite tak nečíta 😁 a to by mala slovenčinárka vedieť 😉
Niekto síce vysloví "Marťin" alebo "naľej" ale ide o to, že spisovne sa to vyslovuje tvrdo. Čiže je jedno, ako kto vyslovuje, podľa nárečia, ale tu je úloha, kde má postupovať podľa spisovnosti.
@panelacikova
Si myslím, že všetko sa dá nájsť keď sa chce...
Iba obrázok s menom Nina vyfarbite.
@panelacikova kedysi aj v TV ešte hlásateľky hovorili aľe, aľebo...potom bola úprava pravopisu priznám sa neviem z ktorého roku....teraz už to tak nie je...napríklad u nás na Záhorí všetci hovoria Martin mäkko (ja viem, že je tvrdo) ale je to pozostatok z češtiny..oni majú Martin mäkko...a veľa ľudí to nevie aj tak, ozaj táto úloha nie je až taká ťažká...má to byť len Nina
Preboha,to kam sme dospeli,ze rodicia vyplnuju taketo lahke ulohy? To dieta taketo ulohy nevie vyplnit?
@stanulienkat, prečo by sme nepredišli deptaniu dieťaťa, keď mu to môžeme ľahko vysvetliť?
@adri442 deptaniu??? To ako ked dieta nieco nevie,alebo nepochopi,urobi to rodic,aby sme ho nedeptali?? Po 2. ak tuto mega lahku ulohu nevie dieta, nema to vediet aspon rodic?? Od hanby by som sa prepadla. Ak budem nieco robit za dieta,tak to dieta sa to tym nenauci. To je len opicia laska. Potom su decka nesamostatne. Ale odbornikov na Covid a ockovanie tu je habadej,len detsku ulohu nevedia vyriesit.😂 Su potom rodicia,co ked ucitelka da 2,alebo 3, tak idu ucitelku zabit.
@stanulienkat Suhlas s kazdym pismenom. Rodicia sa pretekaju, kto dietatu vypracuje lepsi projekt a ked sa dieta presunie na strednu skolu a je na internate, zrazu stvorky, lebo je absolutne nesamostatne. A vlastne to je vidiet uz od skolky, rodicia deti obliekaju a obuvaju este v piatich rokoch, v kazdej druhej teme o nejedeni dietata sa docitas, ze ho mama v troch, styroch rokoch krmi. Ako si ma poradit s ulohou?
@stanulienkat, no ja nikoho nezabíjam pre 2 alebo 3, ale je normálne, že to dieťa hneď pochopí, či mu to vysvetlí rodič alebo sám učiteľ. A, je možné, že rodič vie lepšie maďarský jazyk, ale dieťa chodí na slovenskú školu 😉 Trošku myslite.
@priamia tak asi je zlá slovenčinárka, ja neviem, ja nie som slovenčinárka...
@petka343 vyfarbite iba Ninu.
Ved mas vyfarbit mena kde citas de, te, ne, le, di, ti, ni, li, makko..... Priklas citas Martin alebo Marťin? Vyfarbis ci nevyfarbis?
Teda tvoje dieta to ma vyfarbit ach..