Ahojte
Mám problém s malým... Odkedy chodí do školy (prvák) neobeduje.. Na začiatkoch ešte ako tak jedol, no teraz asi posledný mesiac ževraj vôbec.. Keďže chodí do družiny obedy platiť musíme, no úplne zbytočne. Nezje absolútne nič už... Som z neho na nervy, lebo je v striedavke a keď je u otca on nevie tak variť a síce sa snaží mu dávať teplé jedlo, malý je zvyknutý na moju kuchyňu 🤷♀️🤦♀️ poraďte ako ste to riešili s vašimi deťúrencami s podobným problémom ??
Ďakujem
@meriene ja som nejedla nic v skolskej jedalni, lebo mi bolo na vracanie z toho smradu, uz len co sme sa chodbou blizili, z tych jedal, z tej nehygieny, proste fuj. Prve dva roky so mnou ucitelky bojovali, potom som si doma vydobila, ze v jedalni jest nebudem. A bol pokoj, bola som cely den o jednom oblozenom chlebe a nic mi nechybalo, hlad som necitila. Deti to vnimaju inak. Syna by som nenutila, akurat si vypestuje nejaky eating disorder. Teple jedlo moze jest doma na ranajky alebo na veceru.
@meriene aku kvalitu ma strava v skole? Ostatne deti tam obeduju?
baby ... to co mu navarim zje.. nehovorim, ze zje velke porcie, ale on je chudy .. ma veci, kt nezje, ale zevraj nezje vobec nic tam .. je mi luto tych penazi, kt kazdy mesiac vyhadzujeme , to by som mu mohla zato navarit doma a odniest to do skoly .. varia kvalitne jedla, ved nezijeme v stredoveku .. no proste je strasne tvrdohlavy .. vrrrrrrr
@meriene tak na neho treba trochu pritlačiť, alebo v škole zje aspoň niečo a ty sa denne budeš pýtať, alebo môže zabudnúť na sladkosti a pod. Prečo by si ty vyvárala a nosila do školy jedlo, keď má teplé, čerstvé jedlo tam?
@meriene možno u otca toľko nezje, ale problém je s jedením v družine.....treba hľadať dôvod prečo tam nechce jesť....či mu tam len nechutí alebo tam majú málo času na jedlo, či mu tam niekto zo starších nerobí zle, nesmeje sa mu na obede....tých dôvodov prečo, môže byť veľa.....tvoje jedlo mu v škole nikto nebude zohrievať a teplú váru potrebuje....okrem toho by s tým musel súhlasiť aj jeho otec keďže je chlapec v striedavke a on mu jedlo asi každý druhý týždeň dávať do školy nebude....najideálnejšie by bolo keby mohol ísť v čase obedu domov k jednému z rodičov sa najesť a potom by ste ho mohli dať späť do družiny....
@meriene Ahoj, ani nevieš, ako ťa chápem, mám niečo podobné doma. ☹️ Obávam sa, že s tým neurobíš nič. Ak sa dá syna z obedov odhlásiť, tak ho odhlás, neviem, či to bude možné, lebo zrejme bude musieť sedieť v jedálni tak či tak. Zabaľ mu viac na desiatu a teplé jedlo si dá doma. Môj syn je už našťastie piatak, tak konečne na obedy nechodí. Príde zo školy a zohreje si, čo som mu navarila predošlý deň večer. Má už porciu naloženú na tanieri, tak mám aspoň prehľad, koľko toho zjedol.
U nas nemusia deti chodit povinne do jedalne na obed ked su v škd. Alebo ich mamy odhlasuju z jedla,ktore nelubia. Pribalia viac jedla z domu.
@meriene urcite nejaky dovod ma. Nevie ho pomenovat? Nutit do jedla je hrozne. Ja som z toho mala v detstve realne problemy. Ak ma niekto chcel krmit, uz len z toho pocitu, ze ma laduju som sa vyblila do taniera, zo strachu, ze zase budem trpiet v skolskej jedalni, alebo na navsteve kde nas ponuknu jedlom som dostala silne migreny (kazdy den), som dozivotna vegetarianka, lebo neznasam pohlad na mäso na tanieri (trauma z jedalne). Jednoducho treba mat respekt k synovmu rozhodnutiu. Staci uz len ten smrad, oleptane neutrete jedalenske stoly, pohlad na ogebrenych spoluziakov, co jedia jak prasiatka. Dovodov moze byt plno a netreba to hned odfrnknut, ze je tvrdohlavy. Ma svoj dovod a trva na nom. Aj dieta je clovek.
Pytala si sa, prečo neje? Ci mu nechutí, alebo ho nútia jest, alebo niečo také, že "špinavé stoly" a podobne?
Lebo ak je len veľmi vyberavy, tak s tým nič neurobíš, čo mu chceš variť a nosiť do jedálne?
Ja som ako mala napríklad mala problém jest priborom. Nešlo mi to, a tak ma nechali jest lyžicou. Čuduj sa svet, akosi sama som na to prišla a bolo po probléme s jedením.
Ale inak ma nikto nenútil, ibaže u nás sa doma cez týždeň nevarilo, všetci jedli v robote alebo škole. Takže bud by som jedla tam alebo bola hladná.
Píšeš, že varia dobre aj že je tam čisto a podobne. Tak potom už len tá "vyberavost". A to by som veľmi nepodporovala spôsobom že"nechceš ryžu? Donesiem ti zemiaky "
To isto nie
@lalenka33 pozor, je školská jedáleň a školská jedáleň, preto som sa pýtala na úroveň stravy v nej. Je aj vynikajúca, aj dobrá, aj hrozná
@elizabet173 ale tá vynikajúca asi nebude štátna, že? Pýtam sa, lebo nemám dieťa, ale videla som tu xy diskusií a podľa nich súdim, že sa tie jedálne zasekli v čase
@lalenka33 keď som ja chodila na strednú, súkromné ani neexistovali, strava vynikajúca, na základnej otrasná, tiež som sa nestravovala. A súkromná škola žiaľ neznamená automaticky lepšiu stravu
@elizabet173 na strednej sme aj my mali celkom dobrú stravu, vždy sa dalo niečo vybrať. Lepší segedín som od vtedy nejedla, ale tá strava na ZŠ bola hrozná
@lalenka33 tu ide ale o dieťa, ktoré neje vôbec nič a to mi nepríde, že by to bolo kuchyňou, najmä ak spočiatku jedlo. Možno tým niečo demonštruje, upozorňuje týmto na seba
@meriene aj moja dcera v skole takto ako tvoj,ma ale uz 9r. Ja platim,ona neje a mne je to uz jedno. Stravu zabezpecenu ma a to ze neje je jej problem. Aspon nebude tucna🤣 ranajky ma doma,na desiatu ovocie,obed nezje alebo len suche cestoviny,kus masa,suchu knedlu a pod.,polirvku skomentuje ze je hnusna.. a na olovrant zje nejake ovocie ak stihne ak nestihne tak nic a veceru ma teplu. Rastie,preventivka ok,ja sa nestaram💁nema vyznam s nou bojovat,nie som tam,nedonutim ju niijak ten obed zjest.
Presne sa pamätám, čo som dokázala zjesť v školskej jedálni: dukátové buchtičky a grilované kuracie stehno s ryžou. Všetko ostatné sa tam jednoducho nedalo zjesť, ani vydržať v okolí jedálne bez toho, aby sa vám nevrátila desiata späť do úst. Smrdelo to na celú školu (spomínam si, že som dlhé roky nejedla kvôli tomu hovädzie mäso, lebo som to mala fixované ako niečo suché, podrážkovoidné väčšinou s vytŕčajúcou "rúrkou" brrrrr a restovanú kuraciu pečeň - nešlo mi do hlavy, ako niekto vôbec dokáže niečo tak smradľavé vložiť do úst, a ako dospelá to veru pripravujem a je to lahôdka). Porozlievaná "malinovka" či voda s cukrom a citrodekom, alebo polievka po hnusnom gumenom obruse, ktorý sa utieral sporadicky s ešte riňavejšou handrou... (beriem, za bordel na stoloch boli zodpovedné decká).
A dnešné deti majú trochu iné možnosti, a chute, ako sme mali my: spomínam si, v 90. tych rokoch, ak nás sem tam zobrali do reštiky, tak sa tam jedol vyprážaný syr s hranolkami :D No a teraz si zoberte, čo všetko pripravujeme iné už aj my doma, alebo len také švédske stoly v rezortoch na dovolenke, kde ľudia bežne chodia s deťmi od útleho detstva.. ak sa školská jedáleň zasekla v čase (verím, že už aj tam nastali zmeny) tak sa ani tým deckám nečudujem.
Autorka, tebe poradím jedine sa na to vykašlať. Ak doma zje všetko, nie je vychudnutý, tak treba ho nechať na pokoji. Nič iné vám nezostáva, on aj tak nebude jesť, keď nebude chcieť, z akéhokoľvek dôvodu to už je,. a to píšem ako mama dvojročného extrémneho (ne)jedáka (u nás je anomália, v jasličkách zje chvalabohu všetko KLOP KLOP KLOP!!!!!!!), u môjho sa striedajú obdobia, kedy mu všetko chutí a zjedol by aj železné klince a kedy mu naopak nechutí nič, úplne že nič. Keď mi niekto povie, že mám variť jedlá, ktoré má rád, tak sa zasmejem, že takéto nemá: buď má rád všetko, alebo nič. Hanba nehanba, minule sme si s manželom strihali "kameň papier nožnice", kto s ním odsedí večeru, lebo niekedy je to ako mučenie a skúška nervov - kto nezažil toto s vlastným dieťaťom, nepochopí, aké zúfalé to je. Čiže ťa úplne chápem a tvojim príspevkom (a s niektorými vyššie) sa mi asi zrútila aj posledná nádej, že z toho vyrastie a keď bude starší, bude sa mu dať vysvetliť, že jesť treba :D
@lalenka33 tak zas nehadz všetko do 1 vreca.
U nás škola z projektovych peňazí zmodernizovala jedlom a kompletne vynovila kuchyňu. Deti si mozu vybrať z 2 jedál každý deň
Netreba robiť fuj fuj, to situáciu nijako nezlepší, u nás sa hľadali rôzne granty, projekty, zamestnanecké projekty, aby sa zmodernizovalo a vylepšilo čo sa dá. Proste stačí ak je šikovná a akčná riaditeľka a pridajú sa super rodičia 💪💪💪😊😊😊😊
@meriene no ale prečo nič nezje?
Nepoviem že každé jedlo a všetko, ale ak mi nechuti polievka tak možno ryžu a masko spapam, alebo nechuti mi druhe tak aspoň trochu polievky
Ja by som riešila s druzinarkou, aby pozrela či zje aspoň niečo, napr cestoviny, alebo nejaký typ polievky, ….