Dobrý deň, prosím vás je lepšie vyučovanie podľa starého systému výučby, alebo je lepší nový vzdelávací systém?
Má niekto skúseností, vie to prosím porovnať?
Ďakujem
@farebnymotylik ako vždy, aj tu sa dá nájsť veľa PRE a PROTI pri starom aj "novom" spôsobe výučby.
Učím na 1.stupni a ideme už aktuálne podľa novej reformy. Roky ešte potrvá, kým sa zistí, aký to má dopad na výsledky žiakov. Reforma bude "povinná" pre všetkých myslím od šk.roku 2025/2026, takže prvé deti z nej vylezú o 10 rokov, kým skončia ZŠ.
Mne napríklad spôsob výučby po novom vyhovuje a učím tak už niekoľko rokov aj bez reformy. Síce si to vyžaduje pre mňa oveľa väčšiu prípravu doma, na vyučovaní sa snažím byť potom už len usmernovateľom a pozorovateľom. Samozrejme, nie každá hodina a každé učivo sa dá odučiť inovativne, hravo. Vždy sa ale snažím, aby aspoň 1 - 2 hodiny za deň boli iné. Nesedime v laviciach, nepíšeme do zošitov, ale bádame, tvoríme, spolupracujeme....
Všetko to ale bude o prístupe učiteľov. Kto chce, cestu si nájde a kto nechce, bude hľadať len výhovorky, prečo sa to nedá a ostane pri starých metódach. Sama to vidím medzi kolegyňami a kolegami.
Ja som ucila na 1.stupni. nikdy ma nebavilo ucit stylom, ze sa postavim odrozpravam a hotovo. Ale mrzi ma, ze fini podla ktorych mi zavadzame reformu slzistili, ze hrou idu deti vedomostne dolu a vracaju sa ku knihe a peru. My mame pisa testy uplne mizerne a este sa ideme hrat. Deti bez uloh. Ako jedna ucitelka, ktora ma v triede 25prvakov a uz prisli deti s dg bez asistenta moze naucit kvalitne citat s pisat ked sa to neprecvici doma?
@farebnymotylik hm, zijes v 21st s najnovsimi technologiami a vedeckymi poznatkami, ale deti sa ucia podla osnov a vacsinou este aj metodikou z cias marie tererie. Co myslis? 😉
@benit toto, čo píšeš, je presne to nepochopenie tej reformy. Vôbec nejde o nejaké hrajkanie sa. Ide o celkovú zmenu pohľadu na učenie sa dieťaťa. Presne takto bohužiaľ veľa učiteľov k tomu pristupuje, že vidí len časť z toho a vidí aj to, že to nemusí priniesť výsledok a tak zavrhne niečo, čo ale vôbec nie je o tom. Len vtedy, ak učitelia začnú premýšľať o tom, ako sa vlastne človek učí, tak len vtedy môžu na to pozerať s otvorenou mysľou. A spraviť skutočné zmeny.
@farebnymotylik ja si myslím, že to nebude dobre. Žiadna reforma nás neposunula k lepšiemu, žiaľ, len k horšiemu. Na reformu nemáme vhodné podmienky, ešte sa poriadne nedotiahla ani predchádzajúca reforma a už ideme do niečo iného...
@gribka1 cast z nich uz takto premysla davno, akurat system ich prilis okliestoval, teraz im dal prilezitost, aj ked samozrejme, bude to chciet aj sucinnost vedenia, obzvlast v druhom a tretom cykle, kde uz uci viac ucitelov. Ale vseobecne, je to problem, ano, a velky. Pretoze to chce zmenu myslenia. Nieco, co sme tu mali poslednych 200 rokov sa meni len velmi tazko. Vela by dokazali rodicia, lenze velkej casti je to uprimne jedno a ti, ktori citia, ze to v skolach nie je ok, tak vlastne nevedia, ako by to malo vyzerat, petoze nejdu v teme do hlbky (co je pochopitelne, nie kazdy je odbornik na vsetko).. No a potom existuje sice mala, ale nie bezvyznamna skupina tych, ktori zo systemu ušli a su na individualnom a v komunitnych skolach.
Neviem, ci je vobec realne, aby sa to myslenie zmenilo u vyznamnej vacsiny, ja som skor pesimista v tomto.
@akvi ja pisem, ze som ucila inak aj bez reformy. Pochopila som presne o co ide. U nas nie su ludia mentalne nastaveny zobrat zodpovednost za vlastne vzdelanie a prisposobit sa tomu. Ak nad dietatom nevysi zla znamka tak vacsina nerobi nic. Je malo rodicov, ktori sa venuju detom, lebo vedia, ze na vzdelani zalezi. Vacsina chce mat od skoly pokoj a deti nech nic nemusia. Myslela som to skor tak, ze sme ako spolocnost na toto nedorastli.
@benit nemam rada to tvrdenie, ze "sme nedorastli" , aj ked ti rozumiem, tiez mi to obcas tak pride. Na druhej strane, mame v historii dost prikladov, ako ludia "nedorastli" a napriek tomu sa spravili prelomove zmeny. Niekedy proste je zbytocne cakat, kym ludia dorastu. V tomto pripade je to podla mna tak, treba to proste spravit a nie cakat. Cim dlhsie sa zotrvava v niecom, tym bolestnejsia je zmena, preto to v skolstve ide tak strasne tazko, lebo uz sme dlho v tom istom nastaveni. Deti nam uz velmi davno davaju najavo, ze to takto nemoze ist dalej..
@benit podľa mňa sú predmety, ktoré by mali sa učiť vlastným skúmaním, zážitou skúsenosťou a naopak , niektoré predmety by mali zostať formou memorovania, skôr by som ubrala na rozsahu učiva a zredukovala na minimum , základy
@farebnymotylik ďakujem vám veľmi pekne za odpovede... v septembri nás čaká zápis do prvého ročníka a máme možnosť si zvoliť školu, ktorá už "nabieha" na nový systém a tiež školu, ktorá zatiaľ zostáva "po starom". Pre mňa ako rodiča je to neľahká situácia, nakoľko som za nový systém výučby, ale zároveň sa obávam toho neznáma... sú tu názory rodičov, ktorí si myslia, ze nový systém je vlastne to, že čo sa po starom naučila za jeden rok, teraz sa to po novom budú učiť 2 roky... vidím učiteľky, ktoré majú pár rokov do dôchodku a už teraz majú problém s deťmi, ktoré majú dg... a ešte do toho majú učiť v novom systéme...
@farebnymotylik o dieťa sa neboj, to učiteľky majú toho viac. Ja som v školstve 15 rokov a už sa trikrát menil vzdelávací program
@mooonika1975 Už teraz je učivo zredukované na minimum.
Ja si myslim ze nie su az tak dolezite vysledky, ci 100% deti napise test na urcity pocet bodov. Ale to ze v tych detoch nezabiju chut ucit sa a zistovat co ich vlastne zaujima a bavi a v com sa chcu zlepsovat a naucit ich viac veci co budu realne potrebovat v zivote. Napriklad ako funguju hypoteky, ako hospodarit s peniazmi, ako riesit konflikty v zivote. Lebo ano vieme vsetci pytagorovu vetu, ale mnozstvo ludi nema zaklady financnej gramotnosti.
@farebnymotylik ak ti ide o to, ako vybrat skolu, tak nepozeraj na to, ci idu po novom alebo po starom. Pozeraj na konkretnu ucitelku, ktora bude ucit tvoje dieta. Pytaj sa v okoli, ake skusenosti maju ludia s tou konkretnou ucitelkou. To je podla mna uplne najdolezitejsie.
Paradoxne zalezi viac na ucitelovi ako na systeme vyuky. U nas v skole boli deti cast na Hejneho metode a cast na klasickej matike zo zaciatku. Ked bola senior ucitelka 20 rokmi skusenosti tak deti boli vyborne pripravene. Potom prisla mlada pani ucitelka po skole a bol koniec. Deti nevedeli nic. To len chcem povedat, ze ci vyberies jednu alebo druhu skolu tak nemas aj tak zaruku ze to bude super.
@zuzanockamt to je zase podla mna uplne nepochopenie a zovseobecnovanie. Vobec nejde o to, kolko je uciva. Ide predsa o potencial kazdeho jedneho dietata. A tak je uplne v poriadku, ak jedno dieta aspon ako tak bude vediet jednoduche počty a dalsie dieta bude riesit narocne priklady. O tomto ma byt novy pohlad na ucenie. V dnesnej dobe je uplny prezitok urcovat nejaky "vseobecny zaklad", pretoze ten moze mat pre kazdeho inu podobu. Je zaujimave, ako toto dokazeme respektovat pri detoch, ktore maju nejake mentalne postihnutie - rozvijame na maximum potencial a tesime sa z uspechov a posunov toho dietata. Akonahle mame zdrave dieta, tak zrazu mame potrebu mu urcovat, co ma vediet. To je podla mna zly pohlad na vec. Kazdy clovek je jedinecny a kazdy najlepsie vie, co je pre neho to naj a co by mal rozvijat. Ucitel je dokonca aj v tom novom SVP pomenovany ako sprievodca, co je vystizne, ale opat nepochopene..
@akvi Len potom nech nie je učiteľ viazaný T9 a prijímacími testami na SŠ.
@zuzanockamt ja skôr myslím také základy, sama som to videla u mojich deti, podstúpili testy iq , zaradené do tried pre nadané, prvé dieťa čítalo, druhé rátalo, paradoxne to čo čítalo, sa extrémne zlepšil v matematike a to čo rátalo , zhoršil sa až tak, že to pomaly nestíhal, a tu nastáva otázka prečo ? U toho prvého bola učiteľka, čo trénovali základy, pochopenie čísla a bola neskutočne inovatívna, úlohy nemali, učili sa len v škole. Druhé dieťa malo učiteľku čo ich naháňala, prepínala, naháňala výkon, taký zošit, taký pracovný, 100 príkladov, 1000 príkladov, neprecvicoli základy a potom sa to s nimi ťahalo , so všetkými . Takže keby ostala pri základe a pomaly pridávala ťažšie, tak by to bolo o niečom in9m.
@zuzanockamt zase na to pozeras cez toho ucitela. Co s tym ma ucitel, ci sa dieta dostatocne pripravi na T9? To je zodpovednost dietata. Opat úplne pomyleny pohlad na to. Ulohou ucitela predsa nie je prebrat zodpovednost za vysledky dietata. Ucitel ma byt akurat tak napomocny, aby dieta mohlo mat dobre vysledky aj v T9 a pod. Ale realne, presne toto treba deti ucit od mala, aby preberali zodpovedmnost za to, za co ju uz prebrat zvladnu. A ucenie je jedna z tych veci. Len ako to tie deti maju spravit, ak im to ucitel a rodicia vlastne ani nedovolia a "drzia" tu zodpovednost vo svojich rukach?
@akvi Asi momentálne nepôsobíš v klasickom školstve, však? Podľa výsledkov T9 sa robia štatistiky, atď. Ak by si reálne učila hlavné - testovacie predmety cca 20 rokov ako ja, tak by si vedela, ako to chodí.
@zuzanockamt veď ale opäť, prečo sa stále chceš pozerať na to, ako "to teraz chodí". Ak chceme nové školstvo, zabudnime na to, ako "to teraz chodí". V koho záujme je vlastne nejaké T9? To je úplne kľúčová otázka. V záujme detí to určite nie je, preto je to úplne nepodstatné.
@akvi Momentálne T9 aj prijímačky na SŠ stále fungujú. Takže makáme.
@zuzanockamt vidíš, aká si zacyklena v tom celom? Kde je tam dieťa? Jeho záujem? Kým sa toto nezmení, tak môže byť na papieri reforma aká chce. Ty vidíš obsah, testy, prijímačky. Ja vidím dieťa.
@farebnymotylik to je taka prilis vseobecna otazka, ak by si skusila konkretizovat tak ti viem vysvetlit a porovnat. Co je ovela dolezitejsie, je samotny pristup skoly a jednotlivych ucitelov. Pretoze novy SVP vytvoril moznosti, len je otazka, ako sa ich skola a ucitelia chopia. Pretoze realne, stale sa da ucit "po starom", SVP to umoznuje. Takze ja sa napriklad obavam, ze velka cast skol proste tuto reformu nepochopi a odignoruje. Miesto toho, aby z nej vytazili co najviac. Pretoze konecne reforma, kde sa viac pozera na dieta ako na niekoho, pre koho ta skola vlastne je. Doteraz sa robilo vsetko preto, aby sa "ucitelovi dobre ucilo". Dieta bol len objekt, do ktoreho treba nasypat nejake mnozstvo poznatkov. Dobri ucitelia uz aj pred reformou chapali, ze potrebna je zmena paradigmy a aj ju v nejakej miere zaviedli. Ucitel, ktory si isiel len odkrutit svoje, tak ten sa prilis nezamyslal predtym a nebude sa ani teraz..