Ahojte, maminy, prípadne ockovia 🙂 Chcela by som rozvinúť diskusiu o školách v Banskej Bystrici, hlavne o tých nových - Narnia, Filip, Fantázia. Poznáte ich? Je medzi nimi a štátnymi školami podľa vás veľký rozdiel? Narnia je aj v Bratislave a podľa diskusie v rodinke aj v koníkovi má veľmi dobré meno. Aké meno má bystrická Narnia? A čo ostatné školy? Ak viete, píšte. 🙂
ja sice este nemam dieta skolskeho veku,no moja znama mala kedysi prenajaty priestor (skolku) tam kde je fantazia a to bolo krikuuuuu!!! decka behali po chodbach,potom si len tak spocinuli na chvilu a zas behali kadekde. a to bolo tak furt.ja neviem ako to tam funguje,ci je to nejake alternatvne vyucovanie,no divne to bolo.ci som len ja akurat vzdy zachytila nejaky cas hry,ja neviem.o com su tie skoly baby? kde je ta narnia u nas? kolko sa tam plati? ja viem,ze este mi take info netreba,ale vsak neuskodi ked sa co to dozviem dopredu 😀 ich stranku si viem najst,skor ma vsak zaujme info rodica,ktory ma osobnu skusenost s danou skolou 🙂
@bobocka
No, toho som sa aj ja vždy obávala, lebo o alternatívnych školách sa to hovorí... Ale neviem, či je Narnia zase až taká alternatívna. Podľa mňa sa len snažia. Disciplínu majú podľa mňa dobrú. Majú systém hodnotenia, ktorý v tom fakt pomáha. Nemôžem povedať, že deti sú tam sväté, ale zatiaľ som nemala ani raz pocit, že im skáču po hlave. A to mám sama riadneho beťára. Keď niečo vyvedie, dostane tzv. sad point. Majú elektronickú žiacku knižku, point book, ktorý má aj priečinok na správanie. Tam sa mu ten sad point objaví aj s odkazom od učiteľky ako a dokedy si ho môže opraviť. Ak to zvládne, sad point mizne, ak nie, má to ďalšie následky. Môj malý ho tam nechce ani jeden deň, čo som rada. Na druhej strane to, že ho dostane, podporuje moju výchovu - rozprávame sa o tom a snažíme napraviť.. Páči sa mi hlavne to, že z tých odkazov od učiteľky necítim hnev, naopak, niečo v zmysle "mám ťa rada, ale prekročil si dôležité pravidlo. Skús to napraviť a všetko bude zase v poriadku".. Ale možno iní rodičia by to aj inak hodnotili, kto vie. Mne sa to zatiaľ páči.
Inak, Narnia je na Okruznej, na Foncorde. Ale kto vie, ci sa nebudu niekam stahovat.. Uz sa tam prestavaju zmestit. 😒
@naty2301 to sa mi celkom paci.😉 narnia je vraj na anglictinu dost orientovana(vsak sama pises o sad pointe 😉 ) ja som zila takmer 6 rokov v uk a jednoznacne chcem aby moj syn anglicky vedel a chcem mu v tom pomahat.sama hovorim pomerne dobre anglicky a fakt k anglictine chcem maleho iste viest.no je tu jedna vec co ma zaskocila ked som si stranku narnie otvorila.je to cirkevna skola .my sme ateisti.nie som proti viere,to vobec nie.respektujem kazdeho jedneho rozhodnutie verit v co chce.nebude mi vadit ak misko raz v zivote dospeje k bodu,ked sa rozhodne verit,no chcem aby na to prisiel sam,nechcem aby bol do viery niekym inym tlaceny.tak ako je to s tou vierou na skole? a ako je to so skolnym? kolko ta to rocne stoji?dakujem za dopoved 😉
@bobocka Ano, je to cirkevna skola, ale nie cirkevna v takom tom tradicnom zmysle. Teda ja som si aspon stale pod "cirkevnou" predstavovala, ze sa tam musia kazde rano modlit, ze tam vyucuju reholne sestricky a tak. Ale to tam vobec nie je. Ta skola je taka ekumenicka. Chodia tam deti z roznych cirkvi aj deti, ktore nechodia nikam do kostola. Nemusis chodit do kostola, aby ti tam prijali dieta a vobec nemam pocit, ze by k niecomu tlacili. Nabozenstvo maju jednu hodinu v tyzdni a stale dostanu taky vycuc z toho, co si rozpravali (pracovny list). Je to eticky zamerane a velmi zaujimave. Ale ja som veriaca, cize mne to sedi. Bolo by dobre, keby sa do diskusie zapojili rodicia, ktori tam maju deti, a nie su veriaci. Pocula som, ze ich tam je takych viac ako pravidelne chodiacich do kostola, ale neviem, ci je to pravda. Urcite to vsak nie je typ skoly, kde by Ti dieta nasilu presviedcali, pripadne ho volali do nejakej cirkvi, s tym som sa tam nestretla.
Prepac, zabudla som na tie peniaze. Platime 27 eur mesacne. Najprv sa mi to zdalo vela, ale po rozhovore so sestrou, ktora ma syna v skole v Presove, som zistila, ze to vobec nie je vela. My uz nekupujeme v podstate nic okrem vybavy do peracnika - vsetko uz maju v cene, veci na VV, pracovne zosity, listy, rozne pomocky, vstupne kade tade, cestovne, odmeny,.. skolsky klub s lektormi, no fakt platime uz okrem toho len skolu v prirode (ta nie je povinna). Aj plavecky je uz v cene... A este sa platia niektore nepovinne kruzky, ale to je asi normalne 😉
@naty2301 tak ta cena je fakt fajn na to,ze nic ine dietatu uz potom poriadne nemusis kupovat.to je fakt super 🙂 no ja mam este cas riesit zakladky,maly ma len rok a pol 😀 ale takato info nikdy nezaskodi 🙂 urcite budem narniu brat ako jednu z moznosti.len je to kurnik na druhom konci mesta a to bude problem 😖
Tak to máš ešte vážne čas 😎 Možno sa dovtedy Narnia aj presťahuje bižšie k tebe, ale to zas dúfam ja, že nie 😵
@naty2301 mozno otvoria dalsiu 😀 ja mam tu fantaziu za rohom,len to budem potrebovat veeela info o tej skole aby som tam dieta dala,lebo co som ja videla ,to bol organizovany chaos.proste tam deti lietali po chodbach,kricali,ine sedeli v triede a citali...no totalne zmatena som bola,ze ci je to skola ci druzina ci co vlastne. 😖 ja uvidim akym smerom sa misko bude uberat.ci bude umelecky skor nadany,ci na jazyky ci co.urcite sa budem podla neho riadit a nebudem ho tlacit tam,kde ho to bavit nebude.
Aj ja si myslim, ze najdolezitejsie je vnimat, na co ma dieta obdarovanie a v tom ho rozvijat. Len je to asi v siestich dost tazke predpokladat, ked zaujmy sa este velmi menia. Ale v podstate su vsetky zakladky vseobecne, len niektore maju viac niektorych predmetov.. Tak ti prajem, bobocka, vela stastia pri hladani vhodnej skoly pre tvojho Miska 🙂
@naty2301 vsak mozno moze byt maly ma prvom stupni na klasickej skole,na kruzkoch spoznavat co ho bavi a podla toho by siel na druhy stupen na takuto specializovanu skolu.a na druhom stupni bude az dost vely,aby som ho pustila sameho mhdckou 😀 mozno budem mat stastie a maly sa uz do 6 rokov ukaze ako nadany na tu danu vec (do skoly aj tak pojde ako takmer 7rocny ked je narodeny 26.9.takze budeme mat takmer rok plus k spoznavaniu jeho danosti 🙂 vsak uvidime co bude.este mam par rokov cas taketo veci riesit.no som rada,ze mame moznosti,ze si mozme vybrat skolu a nemusime len statne klasiky riesit 🙂 ja som bola na strednej na umelecom gymnaziu na mladeznickej a oni to vtedy mali ako osemrocne a aj 4 rocne.tak ak by to bolo osemrocne,tak mozno tam by misko siel.mne tam velmi dobre bolo 😉
...tak toto je veľmi zaujímavá téma aj pre mňa 🙂
Nechcem uraziť učiteľov ani deti na veľkých sídliskových základných školách, ale moja teta učila na ZŠ na jednom z BB sídlisk a z jej výpovedí sa na hodinách riešili najmä problémy z rodín apod. na učivo veľa času nezostávalo... a svoje dieťa chcem dať na "lepšiu" - možno výberovú školu kvôli tomu, že tam chodia deti, na ktorých rodičom záleží, pomáhajú im atď a teda aj úroveň je predpokladám vyššia.
Zatiaľ som uvažovala o Narnii a štátnej jazykovej, pričom zatiaľ sa prikláňam k jazykovke, práve kvôli tomu, že Narnia je oficiálne cirkevná a na túto "problematiku" mám rovnaký názor ako @bobocka .
Dúfam, že sa do tejto témy zapojí čo najviac banskobystrických rodičov, síce máme ešte kooooooooooooopu času, ale otázka vzdelania je nesmierne dôležitá... nie je to len odkladisko detí...
Ahojte, maminy z Bystrice. Ja len, ze dakujem, lebo to ja som vyvolala diskusiu. Uz mam maleho v Narnii a zatial super. Strasne sa tesi do skoly, zbiera pointiky, aby sa dostal do narnijskej skrine a mohol si vybrat odmenu a neviem, do ktorej z uciteliek je najviac zalubeny. Mala som strach, ale som zatial fakt spokojna. Dufam, ze to takto pojde aj nadalej. 😵
@mabeno velmi dobra tema, podla mna nikdy nie je priskoro na takuto debatu 😉 mna by zaujimali skusenosti s fantaziou, ta je tusim v sasovej, ak sa nemylim... este aj u filipa by prichadzala do uvahy, do cirkevnej skoly by som deti nerada davala... ak niekomu chodia deti do tychto skol, sup-sup sem so skusenostami, zaujima ma vsetko vsetucko, ako sa spravaju ucitelia k detom, ako prebieha vyucovanie, ako system znamkovania, riesenie problemov (aj medzi ziakmi, ak sa vyskytne) ...
Ahoj, o Fantazii viem ja osobne od znamych, ale nemam velmi dobre spravy. Zda sa, ze sa im nedari rozbehnut druhy stupen. Dost vela deti odtial odchadza a aj dost vela ucitelov. Aj v Narnii uci ucitel, ktory odisiel z Fantazie. Ale lepsie by bolo, keby sa zapojili ti, ktori vedia viac. Co sa tyka Filipa, zda sa, ze to je celkom fajn skola, len Narnia si asi ziskava lepsie meno vdaka kvalitnej anglictine.
@lenka_da v podstate nic nove neviem.az tak aktivne sa o fantaziu nezaujimam.teraz este nie a po pravde nepocuvam na to vela chval.ako potencialnu skolu pre mojho syna to nezvazujem.
ja neviem,ale mne nejak nesedi skola a alternativne ucenie.proste ked som raz dieta a niekto mi povie,ze na hodine nemusim sediet a pocuvat,ale mozem si odbehnut kedy chcem,tak si aj odbehnem.kazde dieta to vyuzije.ja si fakt neviem dost dobre predstavit aka je uroven stvrtaka z fantazie a stvrtaka zo statnej skoly.podla mna by tam rozdiel bol v prospech dietata zo statnej.ale to su len moje osobne domnienky z toho.ja nie som fanusik alternativneho ucenia 😅
ahojte, ja mám dieťa vo FANTÁZII a som veľmi spokojná. V podstate mám taký názor ako naty2301. Všetko je o prístupe ľudí ktorý tvoria školu. Keď máte nejaký problém tak sa snažia to riešiť a reagujú na pochvaly aj na pripomienky. Veľmi, veľmi sa snažia aby to bolo prijateľné pre všetkých. Nikdy nebude na žiadnej škole 100% spokojnosť detí, učiteľov a rodičov. Všade sa niečo nájde. Minulý rok odišlo viac detí na iné školy ale poviem Vám že po 1/2 roku na inej škole nikto nepovedal že inde je lepšie.....a z láskou spomínajú ako učitelia vo Fanatázii milujú svoju práce a vítajú Vás každé ráno s úsmevom a s takým istým Vám poobede vrátia dieťa. Mali trošku problém na druhom stupni ale snažili sa a riešili všetky pripomienky a určite sa im podarilo spraviť veľký kus práce. Ja som naozaj spokojná, moja dcéra je šťastná a to je pre mňa dôležité. A ešte jedna vec, vôbec to nie je uletená disciplína ako niekto spomínal a deti si robia na hodine čo chcú. Dieťa nemusí sedieť v lavici s rukami za chrbtom a s páskou cez ústa aby dávalo pozor a učiteľ ho zaujal. Tu deti desia v lavici, niektoré sedia na koberci, iné na gauči ale každé s otvorenými ústami sleduje učiteľa. lebo si vedia vytvoriť autoritu bez toho aby nad nimi visel bič. A vedia naučiť bez toho aby som ja každé poobedie 2 hodiny strávila s dcérou nad úlohami. V novembri sa robilo komparo, to sa testujú piataci, pozrite si výsledky....Narnia, Fantázia a u Filipa skončili medzi 25% najlepších škôl na Slovensku !!!!!!
Ja neviem ale zamylseli ste sa uz ked vase deti vyndu z takychto skol a pojdu na stredne skoly tak ci tie vedomosti
ziskane v altrenativnych typoch skol budu dostacujuce????? Ja by som sa tohoto velmi bála..... 😠
@biedronka mam podobny nazor,resp ako ona,pochybnost ,o urovni vzdelania deti z alternativnych zakladnych skol. je to iny styl vyucby,iny styl prijimania vedomosti,iny styl hodnotenia.
vies,pises,ze sa ucia trochu inak,nemusia sediat za stolom atd atd,lenze co potom,ked z takejto skoly na strednu pojdu? tam im nik na gauciku vysedavat nedovoli.nebude to potom pre taketo deti trosku sok a nezapru sa a neprejavi sa puberta v najhorsom slovazmysle? to bude trosku sok.8-9 rokov zvyknute na uplne iny pristup a bac,stredna totalna zmena vzhladom na styl vyucby.
neviem ja mam dieta este male,zakladnu par rokov riesit nemusim,no uz sa na to pripravujem,zistujem si info. a ja som na fantazii bola pocas vyucovania a co som videla sa mi vobec nepacilo.niektore deti sedeli v triede( za stolom mimochodom),ucitelka daco vysvetlovala,otvorene dvere na chodbu,po chodbe lietali a hulakali ine deti,valali sa na matracoch pri schodoch-proste som sa citila ako pri vzbude vo vazeni.proste to tam nemalo hlavu ani patu.na chodbe nebol jediny ucitel a tie decka co tam lietali jak splasene si doslova robili co chceli,vybiehali von zo skoly-no ja som dobry pocit z toho nemala veru 😕 bola som tam pred troma rokmi,teda momentlanu situaciu zhodnotit neviem a nemozem ani hodnotit z tych par krat co som tam pred troma rokmi bola( v tych priestoroch mala moja kamaratka sukromnu skolku) ale fakt som dobry pocit z toho nemala.tie deti boli ako z divych vajec,ja som bola vo vysokom stadiu tehotenstva a ony lietali po chodbe,musela som sa uhynat,aby do mna nejake nevrazilo 🙄 a pedagog nikde 🙄
bobočka prečo sa potom vôbec zamýšľaš nad alternatívnymi školami keď sa Ti ten spôsob vzdelávania vôbec nepozdáva ???????? a máš pochybnosti o vzdelaní. Iba pre info, na druhom stupni vyučovanie vyzerá podobne ako v klasickej škole, sedia za lavicami, každú hodinu iný predmet. Takže problém ja osobne so zaradením na strednú školu nevidím ako problém. AJ deti ktoré prestúpili na inú školu nemali žiadny problém sa stotožniť s pravidlami inej školy.
@biedronka co sa hned paprcis? jasne som pisala,ze mam este cas ako ako ZODPOVEDNY RODIC si dopredu zistujem info ,aby som sa potom vedela rozhodnut aka skola je pre moje dieta asi najlepsia.jasne som aj pisala,ze to co som tam zazila osobne je zpred troch rokov.to ,ze mam svoje pochybnosti este neznamena,ze nie som otvorena novym informaciam.lenze ty ako rodic co ma dieta v alternativnej skole reagujes akoby si mala klapky na ociach a ked niekto iny hodi par otaznikov nad alternativnu formu ucenia,tak hned hodis obranny mechanizmus a utocnu formu.tym vsak nijak nepomozes inym rodicom pri rozhodovani kam svoje dieta dat a nedas argumenty hovoriace PRE alternativnu formu ucenia .
@biedronka.. @naty2301. ..... Ahojte, zaujimalo by ma ci sa na alternativne skoly Narnia,Fantazia,Filip robia aj nejake specialne prijimacie skusky, ci sa tam hlasi vela deti a kolko z prihlasenych asi zoberu. A este som pocula ze funguje aj sukromna skola Dracik na Foncorde - viete o nej nieco ? Dik
Ahojte, tato tema ma zaujala a rozmyslam, ci sa pridat alebo nie. Som totiz trosku netradicna tym, ze v jednej z tych "alternativnych skol" pracujem a mam v nej aj deti 🙂 Takze mozem posobit trosku neobjektivne, ale ak by som mohla v nieco poradit, tak to urobim rada. Ja ucim v Narnii, takze o nej viem najviac, ale poznam sa aj s ostatnymi tymito skolami. Co sa tyka Dracika, Ellin, viem len, ze sa snazia byt sportovou skolou, neviem, ci sa im to dari. Prave o nich viem najmenej.
Prijimacky - Narnia robi s detmi take male testy skolskej zrelosti + testik kratkodobej pamate a rodicia vyplnaju dotaznik. Filip a Fantazia maju iny system. Pokial tomu dobre rozumeim, rodicia sa maju s detmi zucastnit niekolkych predzapisovych stretnuti, tam, myslim, ziskavaju nejake body. Ale myslim, ze maju dost podrobne info na strankach.
Co sa tyka tej alternativy - viete, ja som sa v skole ucila, ze alternativne skoly, to su skoly, ktore idu podla urcitej specialnej koncepcie. Napr. Montessori a pod. Ale tieto bystricke skoly nie su v takom zmysle alternativne. Oni vyuzivaju vsetky tradicne prvky + pridavaju nove, svoje vlastne. Ide nam vlastne o to, aby sme ponukli detom nieco, co je niekedy na statnych skolach velmi tazke presadit kvoli kolektivu, ktory nema zaujem...Proste, taky kusok druheho domova, kde deti,ktore tam travia cas od 7.00 do piatej (a to vobec nesrandujem), neprezivaju hlavne stres, ale maju dobre vztahy s ucitelmi a su motivovane sa ucit co najlepsie. Myslim, ze v tom sa tieto nase skoly zhoduju. Urcite su vsak rozne vo svojich dorazoch...
Neviem, ako je to v ostatnych skolach, ale v Narnii sa pocas hodiny naozaj pracuje, deti pracuju v laviciach alebo, ked si citaju, rozpravaju sa, sedia v kruhu na koberci. Standardy niektorych predmetov mame postavene dokonca kusok vyssie ako ine skoly - narocky, aby sme nemali tendenciu klesnut. Ale aj ja som mala predtym tendenciu mysliet si, ze nestatne skoly su skoly, kde sa deti hlavne hraju a ucenie je tam zanedbane.. Rozumiem. Ale nemusi to tak byt. Ved najlepsie bude, ak sa pridete popozerat 🙂
Aj moja dcéra je prváčkou v DRáčIKU zatiaľ sme spokojní 🙂
Ny zajtra ideme na prvu hodinu pre rodicov do Narnie - som velmi zvedava 🙂
...tak sme boli, mali sme "prezentáciu" pani riaditeľky, "šéfky" školského klubu a pani zástupkyne 1. stupňa. Zhrnuli pekne myšlienku Narnie, spôsob výučby, otvorene rozprávali o svojich plánoch i obavách do budúcnosti.
+ myšlienky školy
+ komunikácia a zapájanie rodičov do života školy nie len formou finančných príspevkov
+ triedy s malým počtom detí
+ lektori a výučba angličtiny
- neistota existencie v budúcnosti, kvôli znižovaniu finančného príspevku z ministerstva
- obava o zaradenie absolventa školy (8.r. gymnázium, resp. stredná škola nealternatívneho typu)
- finačný príspevok momentálne cca rovnaký ako na štátnych školách, ale je veľká pravdepodobnosť, že sa zvýši, nakoľko škola kupuje areál v ktorom sa nachádza
- zatiaľ nepoznajú učiteľky I. ročníka (ešte ich len vyberajú...)
...náš výsledok je zatiaľ taký, že ešte pôjdeme aj na jazykovku, aj na Golianovu a uvidíme, kde nás prijmú...
Mame dcerku v prvom rocniku v Narnii.
Nepochybujem o tejto skole ze je na velmi dobrej urovni, ci uz je to o uciteloch, pristupe, vyucbe., anglictine..
Myslim ze neistotu do buducna koli znizovaniu prispevkov ma KAZDA jedna skola a specialne take ktore nemaju ine financne zdroje / medzi tie narnia nepatri/
financny prispevok - vsetko zvysuje svoju cenu, takze aj tu musime taketo nieco ocakavat.Myslim si vsak ze tato skola sa nezameriava na zbohatlikov, a preto podla mna bude prispevok zvyseny iba o tolko , aby skola mohla nadalej dobre fungovat...zaroven aby si ju mohli aj normalne zarabajuci rodicia dovolit. Tiez chcem podotknut ze poobedny club je v cene / nie niektore kruzky/dieta moze byt v skole do 16.45. Taktiez mne osobne velmi vyhovuje ich spolupraca s umeleckou skolou..kde ucitelka vezme deticky na hudobnu ci vytvarnu, a potom to iste este spat....takze nemusim chodit ja a niekam ju vozit....Co sa tyka vyberu uciteliek: na vybere uciteliek si velmi davaju zalezat, a preto vyber trva niekolko mesiacov...takze plne rozumiem ze niektorych ucitelov na buduci september este nemaju....
Doma mame este buduceho prvacika a nepochybujem na ktoru skolu ju dam.. 🙂
ja som veeelmi spekulovala, premýslala, kam dam moju do skoly..samozrejme, ze ako každý rodic som chcela to najlepsie..zvazovala som Narniu..velmi som sa bala stat. skol...nakoniec som ju dala do Sasovej na Sitniansku a som velmi spokojna..triedna ucitelka je mlada a velmi sikovná pani ucitelka. Navstevuje ang. triedu, maju interaktívnu tabulu..p. ucitelka na nich kladie primerane zvysene naroky, proste suuuper...vychovavatelka je tiez mlada pani ucitelka. velmi sikovná...su tri prvácke triedy a som tak stastnáá, ze sme vychytali práve tie pani ucitelky kt. mame... 🙂
Ahoj, ja mám syna v Narnii a som spokojná. O Fantázii a Filipovi som počula, že sú fajn, ale priamu skúsenosť nemám. Stretla som sa s tým, že ľudia vravia, že Filip a Narnia sú si dosť podobné s tým rozdielom, že Narnia je jazyková a má vyšší štandard. Neviem, aký štandard je u Filipa, v Narnii majú deti veľa angličtiny + zahraničných lektorov od prvej triedy. AJ je naozaj dobrá, podľa toho, čo počúvam od kamarátok, asi už lepšia ako na štátnej jazykovej. No a čo sa týka rozdielov medzi týmito školami a štátnymi, neviem... Mňa veľmi zaujal prístup - jednak k dieťaťu, jednak k vzdelávaniu a nakoniec aj ku mne ako rodičovi. Páči sa mi, že im o čosi naozaj ide, že reagujú na spätnú väzbu, že rodičov berú ako partnerov.... A keď aj niečo nie je presne tak, ako by som si predstavovala, zatiaľ som sa vždy stretla s ochotou vypočuť. Žiadna škola nevyhovie všetkým vo všetkom, ale ja si vážim to, že je tu fakt snaha byť dobrými. 🙂