Prosím skúsil niekto aj nezaplatiť ZRPŠ?
Ak áno, ako sa vás to dotklo resp. vašich detí? Viem že napr. dávajú deťom na mikulášske darčeky, alebo prispievajú do kina.
Moje dieťa do kina nemôže nikdy, ani divadla, do školy chodí pomerne sporadicky - kvôli zdr. stavu.
Boli na vás ako rodičov vyvíjané aj nejaké tlaky? Alebo ste sa kvôli tomu dohádali s vedením školy?
Zamysli sa nad tym takto....tvoje dieta dostava mikulasske balicky a nieco na den deti?
ak ti nevadi, ze nedostane mikulasa, den deti prip na konci roka odmenu, tak platit nemusis. ZRS ta nikto nedonuti zaplatit, stale je to len dobrovolny prispevok.ak ti to lepsie vyhovuje na tieto sviatky mozes svojmu dietatu pripravit balicek sama a dohodnut sa s ucitelkou, ze to dietatu da.
kazdy rok v tomto obdobi ta ista otazka, vsak si precitaj predchadzajuce odpovede, napr.
https://www.modrykonik.sk/forum/skolak/je-zrps-poplatok-povinny/
Netreba sa hadat je dobrovolne...ak mas dieta, ktore sa nezucastnuje spolocnych akcii vysvetli to ucitelke a nezaplat, alebo len urcitu ciastku po dohode
U nás napr.ziadne mikulasske balíčky nedostávajú..🤷 Kino,divadlo,výlety platíme zvlášť.V škôlke platím predstavenia,pracovné zošity,hygienické veci máme napísané v zozname čo treba doniesť.Tak potom ani ja nevidím dôvod platiť deckam zrps už len na margo,že je dobrovoľné a nikto nemá právo za to potahovat teba alebo to dať pocítiť môjmu dieťaťu.Ako pocítiť?A tento rok aj ja uvažujem nezaplatit,na 4 deti je to aj dosť,ale ide hlavne o princíp,že všetko aj tak platím zvlášť.Napr.za obdobie korony,keď 5mes z prvého polroka dcéra v škôlke nebola,chceli odo mňa doplatiť 30€ zrps.Zmenila som škôlku 🤷 Ak nemôžeš,nechceš,neplať
Moja kamoška to skúšala, boli v zlej finančnej situácii, ale zo školy veru robili na nu nátlak, že to treba zaplatiť, lebo všetky deti zaplatili, bolo to 50 eur, nakoniec jej rodičia to zaplatili, lebo im to bolo trapné, kedže sa tam všetci poznali, malé mesto.
@janickacrazy 50€🙈🙈 to ked ma niekto 3deti v skole 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
U nas sa z toho v skolke financuju vylety,v ramci vyletu aj obcerstvenie(zastavia sa na zmrzke,dzusiku),dalej pomocky v skolke (zosity,ceruzky,cokolvek na tvorenie),mikulasske balicky, rozne akcie ako den deti,divadielka, mali hasicov aj psovodov.a ked zostane na konci roka im este z toho dokupuju hracky..
Viem ze par rodin nezaplatilo,obcas to tolerovali,ale inak to vyzadovali,..
@mima1 bola to už stredná škola
ja neplatim 6r. na ziadne dieta. je to dobrovolny prispevok ak si clenom ja som odmietla takze sa nezucastnujem ani vilieb ci zasadani. niekto pinda z rodicov ale neriesim
Nemusis platit , je to dobrovolne, ak ti nie je trapne ze tvoje dieta dostane na ukor toho co plati...u nas na skole dostanu sladkost vsetky deti, aj odmeny za ucast na sutazi a pod...aj tie co rodicia nezaplatia...ja by som sa od hanby prepadla...
u nás z toho postupne kúpili interaktívne tabule pre všetky triedy, neskôr vybavili družinu, financuje sa z toho veľa užitočných vecí
Financuje sa z toho naozaj všetko pre deti čo potrebujú k výučbe ja som to vždy platila a budem
U nas v skole sa z toho kupuju aj pomocky pre žiakov, vraj minuly rok kupili dake mikroskopy,ktore budu vyuzivat v podstate vsetky deti. U nas sa plati 12 e...co mi nepride veľa. Bolo nam vysvetlené,.ze obcas beru deti niekde na vylet atd a zaplati sa z toho bus napr. Ved ak je pre teba momentálne vela 12 e, dohodni sa s nimi, ze im das 3 x po 4 e. Mne by to bolo asi trapne nezaplatit. Predsa len, je to na moje dieťa 🍀
Ja si len kladiem otazku,ci isto je 60eur na rok (kazda skola ma inu sumu ) strasne velA ?????? Ked mam este neake extra eur navyse ,tak robim este sponzora do nasej skolky ,lebo vidim,ze ta skolka a hlavne jeho ucitelka velmi vela dava mojmu synovi a v podstate celej triede...my ako rodicia si navzajom pomaha...a ako vyssie zeny spominaju,su to financie pre tvoje dieta a urcite veci..
@7miriam77 tak 12 eur je veľmi málo, niekde sa platí oveľa viac, u nás 20 eur, ale niekde aj 50 eur
@janickacrazy ano, 12 e je pohoda...20 ale tiez nie je az tak moc, ...neviem, ja by som zaplatila aj 50 keby tolko pytali...a ako som napisala, ak by som mala problem dat naraz, dohodla by som si splatkovy kalendár. No v každom prípade je to dobrovolny prispevok, tak nech si kazdy rozhodne podla svojho uvazenia ✌️🍀
U nás je zrps na škole ako suma na rodinu a nikdy z toho nebolo platene ani kino, divadlo ci Mikuláš atď to sme si platila sami, ale mali aj triedy fond I keď ani to neviem co z toho platili lebo napr.na hyg.potreby v škole nás poprosila učiteľka ci by sme občas doniesla servitky do triedy alebo Mydlo.na škôlke sa to volalo dobrovolny príspevok a ze pri sa s toho platili pomocky detom a Mikuláš.hyg.potreby sme každý mesiac nosili ako servitky atď.
@7miriam77 ved jasné, my tiež platíme stále, len ked má niekto 3-4 deti, tak to je dosť veľa, ale u nás aspon viem, načo sa to používa, takže nemám problém zaplatiť, u nás idú z toho odmeny pre deti v súťažiach, Mikuláš, balíčky, noc v škole a kadejaké akcie atd.
@janickacrazy u nas, ked ma niekto 3 deti v škole, na to tretie doplaca len 4 e...nie uz celu sumu. Myslim, ze to dobre vymysleli🙂
ja platim vzdy, kde tie peniaze idu netusim, balicky detom robime, sutaze platime atd...
@darkswan v triede mate triedneho dovernika, ktorý sa zúčastňuje zasadnutia rady rodičov, oni schvaľujú rozpočet a výdavky hradené zo ZRPS. Triedny dovernika ma informovať kde boli použité peniaze. Na každej škole je rôzna výška príspevku, niekde platí jedno dieťa, ostatní súrodenci nie, alebo nižšiu sumu. Mate plne právo na informáciu kde idú vaše peniaze. Ináč, príspevok je dobrovoľný a nik vás nemôže nútiť zaplatiť ho, ale je potrebné počítať s tým, ze z niečoho môže byť dieťa vynechané kvôli tomu.
Ak mate pochybnosti kam idu peniaze zo ZRPS tak si vyziadajte podrobny vypis. Ak sa pohrabete na stranke skoly, mali by ste to tam najst.
Su to peniaze urcene pre deti, tak su pouzite aj pre deti, ci je to ciastocne pokrytie startovneho do sutazi, pomocky do ucebni, dopadova plocha na ihrisko, ci zaplateny kuzelnik na MDD. Ani ten toaletak sa sam nekupi...
@darkswan určite, triedny dovernik by mal tieto informácie sprostredkovať rodičom v triede. Plenarna schôdza slúži nato, aby hospodár s predsedom ZRPS prečítali hospodárenie za predošlý školský rok. Tabuľka s výdavkami by mala byť k nahliadnutiu rodičom, ale ak im info sprostredkuje triedny dovernik, tak to nie je nutné. Triedny dovernik je prítomný v procese tvorby rozpočtu, hlasuje za položky a je aj pri vyúčtovaní.
K tomu sa Vám viem vyjadriť som triedna dôvernicka v dcerinej triede a pravidelne informujem rodičov a triedneho učiteľa ( či niečo nepotrebuje na krúžok kt.vedie).Ano nie je to povinné platiť ZRPŠ,u nás je to 10 eur z tých peňazí idú odmeny pre deti ,myslím čistých 1- tkarov od 1-9 ročník,odmeny pre deti ktoré reprezentujú danú školu,keď deti idú na lyžiarsky výcvik,či školu v prírode,rozlúčka s 9- takmi,privítanie prvákov,či rôzne akcie v družine Haloween,Deň rodiny atď...na deň učiteľov nejake darčeky sa kupovali ( keďže bola Corona rozhodli sme sa im zakúpiť po fľasticke medu),interaktívne tabule sa do školy zakúpili atď...za deti môžem povedať že sú radi ak sa zúčastňujú takýchto akcií u nás každý z triedy platí od 1.roč.Myslim že všetko je o komunikácii ,rodičia majú právo vedieť kam idú peniaze ,čo sa za ne nakúpilo a hlavne aby vedeli či sa im to oplatí zaplatiť ...
Mám otázku. Príspevky do ZRPŠ má na starosti rodič-pokladník. Chcem sa opýtať ako to máte riešené v školách? Má to škola pod svojím účtom alebo ako riešite držanie týchto peňazí?
ZRPŠ je dobrovoľné... ak ti nevadí, že tie balíčky nedostane, nepôjde na divadlo, do kina, alebo na deň detí, alebo napr. aj cenu, keď sa zúčastní nejakej súťaže, tak je to ok... neviem čo ešte v škole z toho majú, v MŠ sa z toho platia všetky výtvarné a hygienické potreby, čo v škole asi nie..