Kedy je vhodná doba povedať dcére o menzese?

10. sep 2024

Dobrý večer žienky,rada by som sa opýtala v koľkých rokoch ste svojim dcéram vysvetlili 1 ms.Najma tieto posledné roky keď tie naše dievčatá skôr dozrievajú ,alebo kedy mám zbystriť pozornosť a vyzistit že už je ten správny čas? Pretože mám doma stvrtacku (9)a ešte pri reklame v tv na vložky sa nikdy neopytala že na čo to je ,tak by som sa rada poradila či ešte rok dva počkať alebo už niečo povedať ? Dakujem

deti95060810
10. sep 2024

v 4 tr. sa deti v škole učia čo je menzes... takže približne v tom čase.

zuzinka888
10. sep 2024

Porozpravat sa. Mozno sa nepyta- lebo davno vie od kamosiek a tak. Su dievcata co mavaju menstruaciu kd 4rocnika. Tak ju priprav nech nie je v soku a nepripravena.

autor
10. sep 2024

@zuzinka888 už v 4 triede mne sa zdá skoro keď mi kamoska povedala že to dostala v 5 triede ja v 9 🙈

marca12
10. sep 2024

Stvrtacky uz nosia vlozky v taske pre pripad,keby nahodou. Mala by vediet,co to je a ze ju to caka a mat taku vybavu,keby sa jej to stalo nahodou v skole.

januska12323
10. sep 2024

O rok už môže dostať, zariad sa podľa toho či chceš aby sa bála, že umiera alebo ju chceš pripraviť.

autor
10. sep 2024

@januska12323 keby ju nechcem pripraviť nepytam sa že kedy začať nemyslis ?

autor
10. sep 2024

@marca12 dakujem nebola som si istá že či už je ta doba ten čas a zas nechcem aby to náhodou prišlo skôr ako jej to ja poviem

autor
10. sep 2024

@deti95060810 je zrovna stvrtacka 🙂

mamickalisticka
10. sep 2024

Čím skôr, tým lepšie. Moja mama sa o tom so mnou nebavila, ani pred ani po a dosť mi to chýbalo vo všetkých ohľadoch. A zastihlo ma to absolútne nepripravenú a dlho som sa s tým akoby nevedela vysporiadať 🙃

vkatush
10. sep 2024

Už by som. Ja si pamätám, že vo 4. ročníku si nás zavolala učiteľka počas telesnej tuším. Chlapci išli normálne cvičiť a ona si s nami dala ženský talk o menštruácii, vysvetlila a dala priestor na všetky možné otázky (doteraz si pamätám jej poznámku, že áno, žena počas menštruácie môže nosiť biele veci. Bullshit, na to nemám odvahu a to už prešlo 20 rokov odvtedy 😂).

Ja som v práci (učiteľka) zvykla mať v šuflíku všetky veľkosti vložiek, ak by to na niektoré z mojich dievčat prišlo, nech to môžem kľudne riešiť a aby im to spôsobilo čo najmenšiu traumu.

Takže na tvoju otázku, už teraz by som to s ňou riešila a do tašky jej dala pre každý prípad.

elzena2
10. sep 2024

Ona akoze nevidi tvoje vlozky v skrinke a v obchode? To fakt nevie, že ty ako zena máš 1x mesacne menstruaciu? Podľa mňa ju už kamosky zaskolili.

autor
10. sep 2024

@elzena2 nemám doma vložky takze nie nevidi a ker beží reklama sa nikdy neopytala preto sa pýtam že či jej povedať

autor
10. sep 2024

@vkatush dakujem veľmi pekne tento víkend to preberieme

autor
10. sep 2024

@mamickalisticka mne to povedala starsia sestra 🙈tiež sa mamina k tomu akosi nemala

mamickalisticka
10. sep 2024

Určite povedať a aj ukázať čo všetko sa dá používať a kúpiť menštruačné gaťky, to mi veľmi chýbalo v škole. Kľudne aj lacnejšie, napr v DM Jessa sú super.

milanemila
10. sep 2024

Moja 4,5 rocna ked videla doma tampony, sa ma pytala naco to je, tak som jej to primerane veku vysvetlila. Ja nechapem preco by to mala byt taka tabu tema, ved je to roky sucast zivota kazdej zeny. Ked mas problem sa s nou rozpravat o menstruacii, tak ako sa s nou budes rozpravat o sexe?
Pytala sa ma aj odkial mame braceka, tak aj to som jej vysvetlila.

autor
10. sep 2024

@milanemila ja nemám absolútne problém jej povedať ale veď teraz nastúpila do 4 triedy teraz mala 9 minuly týždeň tak čo tu trepes že mám problém riešiť sex a kramy? Pýtam sa či je už ten čas

autor
10. sep 2024

@mamickalisticka ešte sa opýtam ak máte skusensoti nepresiaknu take nohavičky? Je to lepšie na zaciatok ako vložka?

milanemila
10. sep 2024

Nuz ja podla teba trepem, ale aspon sa viem so svojim dietatom otvorene rozpravat a nemusim sa pytat zien na modrom koniku, kedy dcere “prezradit” co su to kramy 🙈
Ja som tiez dostala menstruaciu v 5 triede a neviem si predstavit, ze by som zacala zrazu krvacat a nevedela ny som co sa deje.

autor
10. sep 2024

@milanemila hej vo veku 4 rokov to potrebuje 👏🤷‍♀️Ja som ich dostala v 9 triede teraz už piatacky mávajú preto sa pýtam kedy treba povedať čo je na tom zarážajúce či si tu potrebuješ zdvihnúť ego 🙈 🙄

milanemila
10. sep 2024

Nie nepotrebuje, ale pytala sa, tak som si asi mala vymysliet nejaku bachorku a potom cakat kym jej to vysvetli spoluziacka v skole alebo co 🙈
Hej hej niekto si potrebuje dvihat ego na kramoch ach :D ja mam vyse 30, takze nie len teraz dostavaju dievcata kramy v 5 triede.

autor
10. sep 2024

@milanemila nehovorím že si si mala vymyslieť báchorku neviem kedy obvykle teraz dostávajú dievčatá prvú ms nakolko mám len jednu dcéru a všade sme baby kolegyne ktoré skôr ako v siedmej triede to nemali a keďže nechcem aby bola nepripravená som sa normálne opýtala či už o tom pokecať ale tuto hla žena si tu natriasa neviem čo namiesto aby povedala Viesco je už čas 👏🤷‍♀️Dakujem za tvoju odbornú radu ☺️

anjelicek26
10. sep 2024

Tak z jednodusme si to, je najvyssi cas.. dcery (a aj synovia) vedia co je MS uplne od mala, ziadne tajnosti okolo toho, vedia, na co su vlozky, tampony a aj preco mamu boli brucho a aj to, ze to dievcata proste neminie... vedia aj, co sa biologicky deje, jasne primerane veku a aj to, ze mama neumrie a nevykrvaca.. normalne si s nou sadni, ona to pravdepodobne aj tak uz vie od kamosiek...

A teda ci to potrebuje 4 rocne dieta vediet? Nepotrebuje... ale neni dovod mu to ani tajit... opyta sa - vysvetlime - vidi - vysvetlime. Dost bolo tabuizovania a hanbenia sa za tak prirodzenu vec a to ucim aj svojich synov... takze bezne moj pubertiak donesie sestre ibuprofen ci termofor a odzenie mladsich surodencov, nech daju segre pokoj, ze ju boli brucho...

autor
10. sep 2024

@milanemila no vidíš ja mám 36 a viem že keď bude mat chlapca hneď budem riešiť antiku a nie sú mi tieto veci ani cudzie ani sa nehanbím na kramy dokonca ani muž nemá problém ísť kúpiť tampóny takze nie sme z tých zastaralých čo by sme zo ženských veci robili hanbu alebo niečo iba mi príde skoro toto dozrievanie preto sa pýtam ako to majú ženy ktoré majú deti v tomto veku tak aby si sa aj ty raz neopytala niečo a keď ti vadí primitivna otázka stačilo ignorovať ☺️

januska12323
10. sep 2024

Pýtam sa preto lebo rovnaký názor mala aj moja mama a ja som bola úplne v šoku čo sa deje. Mala som 11 rokov a nebola som prvá v triede už vtedy. To nie je len teraz. Ty si mala šťastie keď až tak neskoro. Aspoň približne potrebuje vedieť ešte pred prvým krvácaním.

milanemila
10. sep 2024

Tak vies co je uz cas :D ja som len prekvapena, ze to tak “prezivas”, akoze no big deal pri najblizsej takej reklame by som sa spytala ci vie co to je a vysvetlila jej vsetko okolo.
Vobec si nemyslim, ze tvoja otazka je primitivna.

refly
10. sep 2024

Ako... so mnou sa tiez o tom nikto nebavil a vedela som kolka bije a to som to dostala ako 10 rocna. Clovek sa stym uz od mala stretava, v TV, v obchode..... len sa jej letmo opytaj ci vie ako to funguje, ci ma nejake otazky a ze tuto v skrini su vlozky. Ak bude potrebovat, nech si vezme. Som si takmer uplne ista ze to pozna, predsa sa k informaciam dnes dostava super lahko a vela veci uz nie su tak tabu, ako boli pred 50 rokmi. Takze skor by som povazovala za dolezite jej dat vediet kde su veci, ked ich bude potrebovat a ze si moze vziat. Aby skratka nemusela zmatkovat, alebo hanbit sa si vypytat.
Ale nemyslim ze dnesne dievcata skorsie dozrievaju :D Normalny vek je od 8 do 17, vy ste mali to stastie, ze ste boli takmer na konci spektra, takze iny vek Vam pride "moc skoro", aj ak je to uplny priemer. Ak ma 9, tak je najvyzsi cas.

autor
10. sep 2024

@anjelicek26 práveže si myslím že moje trdlo nevie lebo kazda druha reklama na vložky a nato že ma cez deň milión otázok sní raz sa neopytala že mami načo sú tie vložky 😂 a keby bolo na mne prvé kramy by som dala až v 20 tke 😂nie pretože mám problém o nich hovoriť ale pre tie bolesti brucha a zmeny nálady 😂

autor
10. sep 2024

@refly to že ja som ich dostala v 14 tak som stále myslela že je na to čas a doma veru vložky nemáme ja nepouzivam preto ju skôr vezmem do obchodu ich kúpiť aby vedela že sú doma Dakujem 🙂

butterflyeffect
10. sep 2024

Urcite uz je vhodny cas. Dievcata su uz v tom veku zvedave a vela uz vie veci zo skoly a od spoluziacok. Ja napriklad som prvu MS mala uz v piatom rocniku a nebola som sama. Muzovej malej som tiez polus minus v tom veku vysvetlovala lebo sa zaujimala a jej mama tvrdila ze je na to skoro lebo ona mala az v 14 ci15 a nakoniec mala dostala v 12. Mladsia mi predcasom ked sme sa o tom bavili, povedala ze uz vie vsetko od starsej a spoluziacky uz maju MS( piatacka) Kludne moze dostat aj neskor ale radsej nech je pripravena a vie ze sa moze na teba obratit.