Prosím Vás, ako je to so šikanou na školách, kde chodia Vaše deti? Pýtam sa preto, lebo budeme mať od septembra prváčika. Naša spádová škola má dlhé roky so šikanou problém, roky ju nikto nerieši, škola má vďaka tomu veľmi zlú povesť.
Preto som dala syna na inú školu, ktorá je medzi rodičmi dosť vychytená, aj čo sa týka vyučovania aj mimoškolských aktivít a proste celkovo má dobré meno. Ale jedna známa tam má syna, je druhák a už druhý rok má s tým problém. Tak isto to veľmi na škole neriešia. Už to vzali do rúk rodičia, zapojili sociálku, psychológa aj políciu, ale keďže idú prázdniny, riešenie sa odsúva....
Je to vážne tak zlé, že už prváci, druháci na základných školách sa s tým stretávajú? Fakt na každej škole? Ako to riešite, ak sa to týka Vašich detí? Ja teda tajne dúfam, že sa nám to vyhne. Ale rada by som vedela, na čo sa pripraviť.
Ďakujem.
Ano je. Bohuzial vela skol zatvara si oci a tvrdi "my nemame sikanu"....no hold realita je ina a tvrda. My sme raz malit aky pekny seminar psychologov, speckarov, sockarov a policajtov a tam padla taka pekna poucna veta od dlhodobeho psychologa: "kto tvrdi, ze nema problem na skole, tak tam je najvacsi problem stale"....a to je fakt pravda.
Priprav sa hlavne na to, že ak dieťa dovolí, aby ho šikanovali už teraz v škole, povlečie sa to s ním celý život aj v práci. Budú mu skákať po hlave, bude ticho, hoci bude cítiť krivdu. Pretože bohužiaľ, aj v práci existujú rôzne podoby šikanovania. Netreba dieťa vychovávať k prehnanej slušnosti a tolerancii. Treba byť aj tak trocha "zlým". Mne napr. veľmi vadilo, že ma mam vychovala práve takým srdečným spôsobom. Trvalo mi dlho, kým som sa naučila asertivite. Ale ani teraz to nie je také, aké by som chcela. Držím palce, nech vás také veci v škole z ďaleka obídu.❤
@abbies mňa šikanovali už od začiatku, deti vycítia slabého jedinca. Robili si srandu že som z chudobnej rodiny. Prestúpil som od druhého ročníka na dedinu. Bolo to lepšie ale do 5 som musel opäť do mesta. Tam má šikanovali a prestúpil som späť do triedy kde som bol 1, - 2, ročník. Bolo tam veľa nových a šikanovali ma. Rodičia ma vracali späť tam kde som bol 5 ročník, tam sa to dalo, šikana bola len psychická. Nevzali ma lebo to bola výberová trieda a nedalo sa, skončil som v obyčajnej. Tam to bolo peklo. Fyzická aj psychická šikana. Len pre to že som bol chudy a z chudobnej rodiny. Prepadal som. Robil som ako opička čo chceli. Stredná začala to práve peklo. Skončil som na zlej škole aj keď maturitný odbor. Začal som piť. Bol som loutka, . Šikana denne. Ponižovanie denne.
A po škole som si našiel prvú priateľku, ktorá hádajte čo? Pokračuje kde oni skončili. A ja nedokážem odísť. Bije ma a denne ponižuje. Tak asi tak. Nikdy nič nepomohlo. Som proste slabý jedinec.
@peter244 To je presne to, čo som písala, že toto sa potom s človekom vlečie celý život. Rozdiel je v tom, že teraz si dospelý a môžeš urobiť vlastné slobodné rozhodnutie podľa seba. Už tu nie sú rodičia, ktorí rozhodujú za seba kam a kedy pôjdeš, do akej školy. Je určite veľa žien, ktoré by ťa ako partnera vedelo oceniť a okrem lásky ti ponúknuť aj pochopenie. Že máš od nej odísť, to zrejme vieš. Ako to urobiť, je na tebe. Život máš len jeden. Drž sa.
@cistykvietok práve že jediný kto to dokáže je partnerka, lebo sú tam city. Nikde inde na nikto neutlaca, v práci , kolegovia zákazníci, všetko je na úrovni. Bývalí priatelia to tiež nerobili. Všetci boli super, to ma hlavne žerie.
@abbies nauc dieta nech sa riadi heslom kto do teba kamenom ty donho tiez. Ja som tak BOHUZIAL vychovana nebola, a tiahne sa to somnou dodnes. Sikana na skolach bola uplne bezna aj 20rokov dozadu. Len sa to nikdy neriesilo. Ked si necha dieta skakat po hlave v skole tak si necha aj na strednej aj na vysokej aj v praci. Nikto nie je viac, a nikto nieje menej. Sme si vsetci rovni. Ci ide o farbu pleti, typ postavy, financnu situaciu rodiny, ci o cokolvek ine. Tiez by som sa chcela chovat k ludom tak, ako sa tie ku*vy chovaju ku mne, ale nemam na to zaludok. Nas caka nastup o rok a tiez pevne dufam ze sa nam to vyhne.
@lubkavargova1 ja som počula podobnú vetu. najhoršie je, keď škola tvrdí, že u nich šikana neexistuje. pretože tam sa potom nikto nedopátra k riešeniam. na každej jednej škole je šikana. a riaditeľ a postoj školy má byť taký, že šikanu máme, áno, a riešime ju ako vieme.
teraz sa ale v školstve uvoľnilo množstvo financií na pozíciu školského psychológa, tak ja pevne verím, že to školy využijú. to vedenie školy a spôsob ich uvažovania najviac ale ukazuje, kam sa rodič s dieťaťom dopátra pri riešení takýchto vecí.
Treba s dietatom komunikovat, vsimat si varovne signaly a nic nepodcenit. Riesit s triednym ucitelom, vedenim skoly, v pripade neochoty a zametania pod koberec z ich strany riesit vyssie. Najvacsi problem je, ze ucitel casto ani nevie, ze sa mu v triede deje nieco zle, agresori vedia byt velmi prefikani a obete sa casto nikomu nezdoveria. Ja som si s tym ako triedna uzila svoje, blbe bolo to, ze dievcina si vsetko vymyslela, aby ublizila spoluziakovi a moja uloha bola dokazat to. Je to velmi citlive a narocne pre vsetkych zucastnenych.
Moje dieta ma zatial len 3 roky ale sikana tu bola vzdy. Uz v skolke si.pamatam ze ma bilo jedno dievca mama to vtedy riesila dali ma do inej triedy. Na zs sa mi posmievali za vsetko co som bud spravila alebo mala proste vzdy si nieco nasli to uz mama nevedela nikdy som jej to nepovedala avsak bola to psychicka sikana ale nikdy nezabudnem ako strasne bili chalani jedneho spoluziaka celych cca 7r na zakladke (cca od 2-3 triedy) deti vedia byt fakt krute. Moj pojde teraz do skolky a snazim sa mu vstepovat ze ak mu niekto ublizuje nech to povie tak dufam ze ak sa nieco stane aspon mi to povie
mám deti na ZŠ - dve na druhom stupni, jednu na prvom.
U nás je to spôsobené tým, že do Zš chodia deti ktoré sú integrované, nevedia sa správať. Najst. dcéra mala spoluž., ktorý má samozrejme papier od psych. - na prvom stupni škrtil deti, ale riad. povedala že ona s tým nemôže nič robiť, lebo je integr. má papier a tým to skončilo.... To isté má aj ďalšia dcéra - integrovaní majú papier a nič sa nedá robiť. .... Túto vetu už počúvam roky....
Ešte väčšia šikana nastáva na druhom stupni... To je niekedy taký menší masaker...🙄
@tkmama čo to znamená riešiť vyššie? kde konkrétne?
@peter244 a prečo od nej neodídes, to ťa rajcuje ak niekto s tebou tak zaobchádza alebo co??? Mňa tiež šikanovali, ale už ich nevidam a nechcem vidieť, ale dobrovoľne sa niekym nechať sikanovat ??
A ano šikana je bežná. Ja som ju zažila na gympli. Väčšinou to robia decká z bohatých rodín.
@abbies je to tak zlé, že už sa to objavuje aj na škôlkach. A ak je to dieťa spriateleného rodiča, "sponzora" je nedotknuteľné. Stalo sa mi to ako učiteľke, pri mojom vlastnom dieťati. Namiesto toho aby kolegyňa usmernila agresora, neustále kritizovala moje dieťa, že sa nebráni 🤷♀️ Čo ti poviem. Na to, aby to učiteľka riešila, musí ísť sama s kožou na trh, často proti rodičovi, a ak ju ešte nepodporí riaditeľka... no, musí to byť silná, tvrdohlavá osobnosť s odvahou aby to riešila. Toto je tá horšia stránka vzťahov medzi rodičmi a školou. Tak ako chce mať rodičovská obec vo všetkom slovo a nechce často akceptovať rozhodnutia učiteľov, tak sa oslabuje autorita učiteľov aj pri riešení takýchto problémov.
Ja som takúto skúsenosť mala aj s dcérou. Potom ako som videla ako to triedna na ZŠ nerieši, dnes by som si to rovno vybavila s deckom a jeho rodičmi a pohrozila im políciou. Fakt by som sa nekašľala.
@abbies za seba môžem povedať, že počas celej ZŠ som nezažila šikanu, ani voči sebe, ani ostatných spolužiakov nikto nešikanoval. Teraz moje tri deti na ZŠ tiež "nehlásia" žiadne takéto problémy v triede. U stredného boli asi v 5.ročníku nejaké náznaky šikany, ale triedna učiteľka to rázne poriešila. Nejednalo sa o nič vážne, ale veľmi milo som bola prekvapená, ako sa k tomu postavila a že to nezamietla pod koberec. Inak súhlasím s
@deti95060810 , vo vedľajšej triede je integrovaná žiačka (neviem aké presné psych. diagnózy má, ale užíva na to aj lieky) a je to katastrofa. Neviem, či to môžem nazvať šikanou, keďže dievča je "iné", ale už niekoľko detí napadla tak, že skončili u dr.
@abbies poznám pripad, ked na osemročnom gymnaziu sikanovali syna ucitelky, ktora tam učila. Chalan bol totiz velmi šikovný, vo vsetkom popredu (vsak aj ma po kom), a tak zrejme zo zavisti ho zacali sikanovat. Islo o fyzicku sikanu, doma sa nepriznal, az raz si mama vsimla početné modriny po tele. Poriesila to priamo s rodicmi agresorov, ale ľahké to nebolo, lebo riaditelka nepreukazala velku ochotu sa v tom angažovať a podporiť ju.
@verkaveverka chyba Ti tam slovicko "rozmaznane" lebo su rodiny, ktore maju peniaze a deti su normalne 😉
@deti95060810 skolska inspekcia
Treba sa s detmi o tom rozpravat...mne takto dcera este v skolke zacala odmietat jedlo...navela mi povedala, ze to preto lebo v skolke jej jedna furt rozprava aka je tucna...a toto riesia 5 rocne deti...paradoxne moja dcera tucna nie je a to dievca co ju deptalo bolo 2x take velke...tak som jej povedala ze nech jej najblizsie povie ci sa nevidi v zrkadle krasavica...povedala...dievca sklaplo, nemalo argumenty...no, nepacia sa mi taketo riesenia, ale deti treba viest aj k tomu aby sa vedeli branit, agresori skusaju vzdy,hladaju obet a vacsinou je to o prvom kontakte,ak za pokusom o sikanu pride odpal, hladaju inu obet....
Je to bezne a aj bolo bezne len teraz to podla mna je viac medializovane...
Sikana vzdy bola sucast v kolektive ak nie fyzicka tak psych.urcite zial
Dcéra zažila šikanu nie osobne, ale ako svedok v 4. ročníku. Bolo ich tam ako svedkov viac detí. Keď sa to celé prevalilo, mali z toho problém a školská psychologička ich vyšetrovala, že prečo nič nepovedali učiteľke. Zdôverili sa jej, že hlavná aktérka incidentu im pohrozila, že ak niekto čo len cekne, ten bude na rade ako ďalší, takže sa logicky báli. A psychologička namiesto toho aby im pomohla spracovať strach a ubezpečila ich o dôležitosti nahlásenia šikany, sa im začala posmievať že sú zbabelci a strachopudi a že ako to že si z jedného "dievčiska" toľko robia.
Ja furt tvrdím, že dobrý psychológ má prax, zlý robí v škole. Samozrejme nie úplne všetci, ale na väčšinu to sedí.
áno je to úplne bežné na každej škole, čím prominentnejšie deti, tým horšie vzťahy
Je hlavne na dieťati aká silná je osobnosť a či sa dokáže ubrániť
@abbies mne dcérku 4 ročnú sikanovalo jedno dievča v škôlke. Dozvedela som sa to náhodou, lebo som to začula... Trvalo to 2 roky. Ale v ten deň, keď som to začula ako sa ta mala rozpráva s mojou tak som narobila taky cirkus, že dievča bolo odvtedy poriešené. Dcérka potom už v pohode, nič mi predtým nepovedala. Hrôza, keď si na to spomeniem. Ale je to za nami
Ano, je to bezne. Ja som to videla stale, v kazdom rocniku zs a ss bol niekto, komu robili zle. Staci, ze bol iny, tichsi, alebo krajsi voci priemeru a uz to islo. Ale chyba je v rodicoch, ak decko doma vidi, ze rodicia odsudzuju vsetko, co je ine, prip zavidia inym tak to spravanie bude kopirovat. Ludi by muselo asi osvietit aby sa toto zmenilo a to sa v blizkej dobe urcite nestane.
My mame novu školu a áno aj môj druhak sa so šikanou stretol.. v tých prvých ročníkoch je to len také light aspoň u nás, ale tiež to nie je príjemné.. dôležité je niekoľko krát svojmu dieťaťu predostrieť ako má postupovať v prípade že mu ktosi robí zle.. (u nás sme sa dohodli tak - po prvé upozorniť hlasno a dôrazne že sa ti nepáči ako sa k tebe chova.. po druhé ak to nepomoze - poriadne zruknut a nahnevat sa, odist, po tretie ak bod dva nepomôže - odsunúť ho, po štvrté ísť povedať učiteľke, ak to nevyrieši tak potom riešim ja)
a netreba si myslieť, že moje vlastné dieťa nedokáže sa tiež postaviť do pozície čo robí iným zle, byť pripravený aj na takú možnosť.. pretože ten prístup "moje dieťa by to nikdy" je práve ten, čo často ľudia nasadia a potom to neriešia..
Vždy, vždy sa so svojimi deťmi rozprávať rozvíjať v nich empatiu a hľadať možnosti, slabšie dieťa povzbudzovať a hľadať možnosť ako mu posilniť sebavedomie, prisilné dieťa kludnit a smerovať k tomu aby nebol agresor..
Môjmu synovi robil zle spoluziak, ktorý v súkromí zažil veľmi traumatizujúci zážitok.. našťastie si to moji chalani.medzi sebou po čase vyriesili a stali sa viac-menej kamarátmi aj keď na začiatku druhého ročníka to vyzeralo zle..
My máme tiež skúsenosti so sikanou, pri staršom psychic. a kyber sikana, robil to chlapec, kt. mu celú ZŠ závidel, že je dobrý žiak, jeho mater radšej nekomentujem a mladší, tak som to zbadala na zdravotnom stave, bolesti brucha, psychická sikana, tiež z dôvodu, že je introvert a dobrý žiak, učitelia ho maju radi. Obe deti mam slušne výchovné, takže mali problém sa správať tak agresívne, ako sa správali ti debili v škole, áno u mňa sú to debili na plnej čiare a o tých ďalších rodičoch tiež pomlcim. Mladší mi ma také následky, že mu ostali tiky a posledne dva roky návšteva psychologicky, každý mesiac. Rodičia sikanistov odmietli zobrať svoje deti k psychológom, že deti odmietajú a rodičia ich nútiť nebudú. Škola tutlala co sa dalo, riaditeľka a učiteľky, kt. o tom vedeli sa môžu hanbiť a to každá jedna ma dieťa.
Sikana bola vzdy. To,co niektori opisuju by som nepovazovala za sikanovanie,ak sa smeju akne a podobne. To som potom bola aj ja sikanovana..dieta by malo byt pripravene na posmech a pripravene,aby si z toho nic nerobilo. Treba vela komunikovat a mali by si to deti vyriesit,dnes sa do toho az prilis montuju rodicia. Vies,ci je smutne? Ze taki,ktori su skutocne sikanovani,takym sa malokedy pomoze,lebo su to uzavrete deti,ktore ani doma nic nepovedia a len trpia. Ale sikana je vsade na kazdej skole. Len je tazke ju riesit,lebo ucitelia to denne vidia a mozno aj zlahcuju situaciu. Sami ucitelia robia rozdiely medzi detmi. Nepaci sa mi,ze nestmeluju kolektiv a nenabadaju deti,aby tvorili jeden tim
no casto sa v skolach najde niekto, co si musi nieco kompenzovat. pri starsej sme to riesili dvakrat. raz to bola hviezda - dcera rozvedenych rodicov, co si o sebe myslela neviem co, tak ked prechadzala po triede, spoluziakov fackovala, alebo ak bol niekto zohnuty a hladal nieco v taske vyskocila mu na chrbat, ze hijo. to som riesila s ucitelkou (to bolo v stvrtej triede), potom to prestalo. potom bud v siestej ci siedmej triede ked sa dcere vyhodilo akne zacali dvaja najnizsi z triedy nadavat do rakoviny a odtahovat sa od nej. to som si zohnala mobily priamo na matky a riesila to potom priamo s nimi, nasledne som to aj triednej oznamila. potom sa jej ospravedlnili. momentalne uz aj oni maju problemy s akne. no a pri mladsej tam bol problem v prvej triede s chlapcom, z ktoreho silou mocou rodicia chceli uz mat prvaka, tak ho dali o rok skor aj ked psychologia boli proti. ucitelka aby ho vraj zaclenila do kolektivu ich vsetkych kazdy mesiac presadzala, no a ked sedel s nasou, tak ju hryzol, pisal jej do zositov, zuzlal jej rukav a pocas hodin si pravidelne spieval. tak nakoniec skoncil tak ze sedel v lavici sam pred spoluziakmi. vtedy mala chodila s placom do skoly. treba povedat dietatu ze ked sa bude nieco diat, ze to nie je zalovanie, ze to musi povedat minimalne Tebe ak nebude chciet triednej.