Ahojte, viete prosím poradiť. Žijeme v zahraničí. Školy tu máme otvorené. (ešte) Každý pondelok musia deti porozprávať, že čo robili cez víkend. Porozprávať do detailov. Prváci rozprávajú a staršie deti musia napísať. Toto odovzdávajú učiteľke. Nie, nie je to na známku. Nechápem na čo ??? Nie je to "zásah" do rodinného života tak trošku? Každý pondelok toto je nutné riešiť? Aký máte vy názor o tomto? Dnes napríklad museli deti hovoriť o svojom želaní. Iba jedno želanie mohli povedať. A učiteľka si to zapisovala. Nie je na tom nič zlé, len načo si to učiteľ zapisuje? Čo hodnotí z týchto príbehov učiteľ?
Zásah? Nie, deti sa týmto učia rozoravat a vystupovať pred druhými. Trénujú si prejav, aby nemali trému a strach rozoravat pred druhými, trénujú si aktívnu a aj pasívnu komunikáciu, rozširujú si slovnú zásobu, učia sa rozvíjať vety, ...
Je to skvel tréning, ktorý v budúcnosti využijú
@evkamotka Spýtala sa kamarátka už dávnejšie. Toto robia inak v každom ročníku a v každej triede. Odpoveď? Slovná zásoba. 🙈 Veríš tomu? V inej téme sa nedá slovnú zásobu rozširovať, cibriť ... ?😏
aka je to krajina v zahranici?
Je to čudné, nechápem, prečo si to zapisuje.
Uf, tvoje problemy mat....Musis mat asi prilis dobry zivot, ked toto riesis, najma v sucasnej dobe. Bud rada, ze mozu chodit do skoly
Ja sa bežne bavím s ľuďmi aký bol víkend atď. A na našej škole sa deti o tom bavia tiež. Učiteľka sa ich pýta čo robili, zažili. Takže áno trénuje sa tým prejav a slovná zásoba. Trebárs aj pamäť. A že si zapisuje ich želania - možno ich chce nejak podporiť a pomôcť želania plniť.
Nevidím v tom žiadny problem
@pribinak Beriem, ale prečo len táto téma? Veď na Slovensku deti tiež sa učia slovnú zásobu. Či aj na Slovensku je toto trendom? Neviem, pýtam sa. A som rada, že tu mám aj žienky priamo z profesie. 😊 Mne toto niekedy pripadá ako analýza rodiny. A ver, že toto už poznamenala aj iná mamička už.
@daisylucky
@6mia6 Veď to, že toto bolo aj pred Covidom. Proste, stále tá istá téma v pondelok.
Aj syn keď bol v 1.-2. ročníku rozprávali v pondelok aký mali víkend
Nebolo to žiadne vyzvedanie ako si niektoré paranojne povahy mysleli
Ucitelka mala iný cieľ - učiť sa rozoravat pred inými, pred obecenstvom, trénovať si prejav. Niektoré deti mali problém vykoktat zo seba 2-3 vety, na konci roka mali lepší prejav ako riaditeľ banky
Deti sa učia vyjadrovať, skladať vety, získavajú sebavedomie. Učíš sa štylizácii, premyslieť si dopredu comoobedia a ako si príbeh rozložia.
Ja to vidím v práci, na pohovor príde odborník a nedokáže zo seba vykoktat 5 viet. Potom neviem čo si mam myslieť. Mám kolegyňu, šikovná baba, pred každou veľkou poradou sa s prepáčením 3x poserie, lebo má hrôzu povedať 5 viet a prevalcujú ju slabší ale komunikačné zdatnejšie kolegyne
Ja si pamätám, že my sme to mali prvý stupeň ZŠ podobne. Do denníčkov sme si MUSELI písať, čo sme robili den pred tým. V pondelok, čo sme robili celý týždeň. Každé rano sme to v kruhu prečítali ostatným. Bolo to trošku otravne, niekedy aj zábavné. Ked mame stretávky zo ZŠ, tak na to spomíname v dobrom.
Vola sa to ranna komunita, alebo ranny kruh. Na niektorych dajme tomu alternativnejsich skolach (hlavne na prvom stupni) to mavaju aj kazde rano na zaciatku vyucovania. Ale napr. ked som mala kurzy so stredoskolskymi ucitelmi, tak sa im to natolko zapacilo, ze to do svojho vyucovania implementovali. Podobne sme mavali aj ked som este na praxi ucila na skole pre deti s poruchou sluchu. Tiez mi v ramci komunikacnych zrucnosti vraveli, co robili cez vikend doma a potom pisali na tabulu. Niektore skoly mavaju aj "plysakov", o ktorych sa deti staraju cely tyzden, beru si ich domov a vypisuju nieco ako "dennik", co ten plysak zazil.
Ja osobne v tom nevidim nic zle, deti neskocia hned zo zaciatku tyzdna rovnymi nohami do vyucovania, ale preladia nan nenasilne. Perfektne sa tak da pokracovat napr. so slovencinou. Deti si rozvijaju komunikacne zrucnosti, ucia sa komunikovat, vyjadrovat, redukuje sa stres z verejneho prejavu, deti sa ucia sebareflexii, ale aj hodnoteniu inych, ucia sa pocuvat, trpezlivosti, prijimat krituku, stmeluje sa komunita a mnohe ine. Dalo by sa vela o tom pisat. Osobne vtom nevidim nic zle ani ako rodic 😊
Aj na niektorých SK školách, aj štátnych, sa robia ranné komunity, elipsy,... Dokonca každý deň. Deti zdieľajú svoje skúsenosti, učia sa tým vystupovať pred inými, vyjadrovať sa. Malé deti ešte nevedia viesť diskusiu, ale učia sa pomenovať najprv svoje osobné skúsenosti, neskôr aj pocity.
A písanie vikendovnikov je skvelé. Naučia sa na papier položiť najdôležitejšie veci, precvičia pravopis, prevetraju alebo aj rozšíria slovnú zásobu. A majú výborný tréning dobudúcna, keď budú písať omnoho náročnejšie slohy, na výške eseje, v zamestnaní ako vedci, manageri....
A, keďže mám skúsenosť s takýmto písaním, ďalšie obrovské plus pre deti, ktoré by asi celý víkend nevytiahli päty z domu - rodičia sa snažia pripraviť im program, aby sa nehanbili či mali čo povedať. 😁
@pribinak to chápem, aj naši v pondelok na triednickej hovoria, čo robili cez víkend, ale nechápem prečo to u autorky majú u odovzdávať pisomne, ved každý pondelok sloh na tu istú tému? Aj tie želania nechapem, jedine, ze si zapisoval nie tie želania, ale napr. to aký mali prejav, keď to hovorili. Ale hádam nie je ta učiteľka taká blbá, že by si to nezapamatala u žiakov, ktorých pozná.
Kolegyňa má deti v rakúskych školách. Deti tiež musia nie o obdobne písmen odovzdať každá pondelok
Sú to cudzinci teda. Ucitelka vidí úroveň porozumenie, aktívnej reči, písania, štylistiky a kompozície.
Je to pre ňu výborná pomôcka čo s deťmi riešiť
@daisylucky nepoznám pani učiteľku, nedokážem posúdiť či je blbá.
@lilke hádam rodičia nemaju deťom robiť program, aby sa tým deti v pondelok chválili? To je co za blbosť. Náhodou aj také ničnerobenie doma a nudenie sa je pre deti zdravé. A najmä introvert si aj tento lockdown vedia užiť, určite nepotrebujú mat natrieskany každý víkend.
@daisylucky tam určite nejde onoewteky kto kde bol. Decko mize byt vek víkend na dvore u babky a zažije viac ako decko v Disneylande.
Takéto hodnotenie tejto aktivity je veľmi prvoplánové. Žiaľ aj tu vidno ako niekto rozmýšľa
@janedoe My sme tiež mali aj toho plyšáka, o ktoreho sme sa museli starať týždeň. Aj tie ranne kruha. Možno keby veľmi hľadám, tak tie denniky niekde nájdem. Doteraz som si myslela, že toto sa na prvom stupni robí bežne. Veď je to milý zvyk pre detičky. Ale asi sme len mali šťastie na milú pani triednu učiteľku. 🙈
@pribinak Dobre, to je prejav. Rozumiem. A vyššie ročníky nemajú prejav. Tam teda trénujú gramatiku? Tam by už bola vhodná asi iná téma. (pre 12 ročné deti)
A to isté. Pondelok a víkend.
Prečo? Veď písomný prejav je tiež veľmi dôležitý. Dostanem v práci mail, podpísaný Ing. V 10tixh riadkoch má 2 hrúbky. Vety poskladané ako Vietnamec na Miletičovej. Žiadna úroveň. Ale asertivny je až až
A že tá istý téma? Nevadí. Tam si dieťa mize trénovať skladbu toho čo hovorí. Uci sa selektovat čo áno a čo nie, učí sa plánovať, .... však to zrejme nemá byt traktát na 10
Strán
@daisylucky samozrejme, aj vypnutie, hlavne ak dieťa behá z jedného krúžku na druhý, je veľmi žiadúce. Ale ako pedagóg som mala nie jedno dieťa, ktoré celý víkend nevyšlo z bytu, kedysi na TV a filmoch, PC, teraz na mobile. Toto bohužiaľ nie je zdravé.
Aj momentálne na triednickej mi decká povedia, že nevytiahli 3-4 týždne pätu z domu. A majú chuť vyskočiť z okna. To sú práve tí rodičia, ktorí chcú mať celý víkend pokoj, a deti sú zatvorené. Jednoducho s deťmi nechodia nikde.
Preto som napísala, že má to aj ďalšiu pozitívnu stránku, pri deťoch, na ktoré rodičia kašlú. Aspoň časť z nich sa zmobilizuje.
@pribinak Ing.? A nemá kúpený titul? 😁 (srandujem).
Ešte doplním. Učiteľ hodnotí čosi iné ako deti. Ale dieťa, ktoré bolo v Disneylande bude asi v očiach detí, ktoré ešte neboli hrdinom. Čiže áno, treba sa snažiť o nejaký dobrý zážitok pre tie deti. Deti aj radi sa porovnávajú.
Ja by som sa spytala ucitelky. Normalne, zvedavo, asertivne. Budes mat spolahlivu odpoved