Čo robiť aby sa učiteľky nemuseli sťažovať?

evinkal
13. sep 2010

Milé maminky,chcem vás poprosiť o radu.Mám prváčika a od druhého dňa v škole nosí samé poznámky.Neposlúcha,cez prestávky lieta po triedach a keď mu pani učiteľka niečo káže,robí presný opak a nič ho nezaujíma.Mali kresliť čiary a on si maľoval obrázky a dneska sa hrali na ihrisku a on sa šúchal po tráve.Nepočúva ani učiteľky,ani vychovávateľky.Je mi to už trápne celé dni počúvať,aký je zlý a ako nedáva pozor keď niečo vysvetľujú

katka512
13. sep 2010

Ahoj ty si tu uz davnejsie pisala ze co s nanic manzelstvom mozno je maly zly aj preto a mozno aby na seba upozornil je to tazko....

evkacka
13. sep 2010

som veľmi prekvapená z reakcií učiteliek ☹ ved pre takého malého človiečika je to predsa len veľká zmena ísť do školy 😔
nepíšeš či ste mali podobné problémy aj v škôlke, či bolo chovanie iné alebo podobné, ak ste v škôlke problém nemali a pekne počúval pani učitelky, myslím že by to mohla byť len reakcia na nové prostredie a na novú autoritu, niektoré deti sa môžu utiahnuť, iné zase vyčnievať iným spôsobom....
ešte počkaj ako sa to bude vyvýjať, či si pomaly začne zvykať a možno je aj problém v pani učitelke 😵
ešte je skoro a myslím, že dohováranie ešte nepochopí v takom zmysle aby to pomohlo, držím palce a verím že časom sa to utrasie a zvykne si 😉

brisilda
13. sep 2010

odporucam navstivit detskeho psychologa a poradit sa s nim 😉 verim ze spravanie syna date do poriadku a bude vsetko tak ako ma byt 🙂

latvia
13. sep 2010

suhlasim s prispevkami brisildy,evkacka a katka512.najprv by som sa skusila porozpravat a zistit ci sa takto sprava kvoli problemom vo vasej rodine, ak by som sa nic nedozvedela dala by som mu par dni ci sa to zlepsi, a ak nie tak psycholog

mata35
13. sep 2010

evinkal - to mám za sebou, syn má teraz 13 r., ale hneď od druhého týždňa v škole tiež nosil jednu poznámku za druhou, vrtí sa na stoličke, nesústredene pracuje, píš krajšie! polepši sa! ....... no bolo to hrozné, nevedela som čo robiť, ako sa zachovať, hovorila som si, čo si mám ísť k nemu sadnúť do školy a prilepiť ho na stoličku, veď nech ho tá učiteľka zaujme, bol to môj prvý syn, teraz mám prváčika druhého chalana a sama vidím, že ten starší je iný, a to stále, musím si to priznať nie je to bezproblémové dieťa, pri ničom nevydrží, ale chcem ti len poradiť, CHVÁĽ toho tvojho nezbedníka za hoci akú maličkosť, nedopusť, aby jeho psychika sa narušila, že bude sústavne karhaný, sústavne v niečom neúspešný, lebo to nikto nechce byť ten posledný, ten najhorší, všetci , keď niečo robíme, chceme byť pochválení, ale nie vždy to tak je. Keď ho budeš ešte aj ty hrešiť, bude na seba upozorňovať stále horším správaním, a uvidíš, keď ho pochváliš, aj za niečo, čo sa ti bude zdať smiešne, uvidíš, že tvoj syn, akoby podrástol, a bude ti stále opakovať, to sa mi podarilo, to som urobil dobre.
Pohovor si aj s učiteľkou, navštív aj psychologa, nie je to hanba, poradia ti, ako sa k nemu správať, môže mať poruchu správania, poruchu sústredenia sa, a učitelia musia k takému dieťaťu pristupovať individuálne. Držím ti palce, mám to prežité. páááááá

briketa
13. sep 2010

Myslim si, ze ucitelka, ktora 6 rocne deti deli na "dobrych" a "zlych" by sa mala zamysliet sama nad sebou a jej povolanim, ktore by specialne v tomto veku malo byt skor poslanim.
Mala by si nastudovat detsku psychologiu a zasadne zmenit jej pristup.
Ako padne psychike maleho dietata ked ma hned od zaciatku negativne oznacenie. Ako sa ma tesit na dalsi den a byt motivovane?
A rovno by som to pod kazdu poznamku napisala.
Nieco nie je v poriadku so skolskym systemom, nie s Tvojim dietatom.
Deti su zivsie a kludnejsie. Taki isti su aj dospeli.... Pedagogovia su tam od toho, aby dokazali dieta dostatocne motivovat na udrzanie jeho pozornosti. Ja viem, ze idu podla osnov, ale tak isto by tam mali vlozit aj kus svojho srdca.
Ked toho nie su schopni, nech radsej idu predavat do zeleziarstva..... 😉

jaduska
13. sep 2010

Teda nech sa na mňa nikto nehnevá, ale učiteľka, ktorá dáva prvákom poznámky nech ide niekam ku lopate robiť. V školstve nemá čo hľadať! Moja dcéra je druháčka a naša pani učiteľka až teraz upozornila rodičov, že už bude musieť začať dávať poznámky, že v prvom ročníku im nechala ešte trošku voľnosti, aby si privykli na nové prostredie.
Veď ona je tam na to, aby to dieťa zaujala, motivovala ho k práci, pre každé dieťa platí predsa niečo iné. Prváci sú väčšinou ešte hraví, hlavne na začiatku školského roka. Tými poznámkami ho akurát tak znechutí a sprotiví mu školu na celý život. Ak je dieťa hyperaktívne, teda má diagnostikované ADHD, tak mu treba vypracovať individuálny vzdelávací plán v spolupráci so psychologičkou.... Evinka, nenechaj to tak, skús sa s ňou porozprávať, žiadne dieťa nie je zlé, to iba dospelí robia chyby vo výchove.... Ak učiteľka neustúpi, choď za riaditeľom, nech sa to nejako vyrieši, čím skôr, tým lepšie.
A radšej už ďalej nepíšem, lebo takéto veci ma vytáčajú a asi by mi museli príspevok vymazať 😠

zmurkaz
13. sep 2010

...veľmi nadnesene povedané - napíš im, že doma neupratuje, že doma neposlúcha.... oni sú v škole - oni nech si urobia poriadok tam, a ty si ho urobíš doma 😉 ...to nie je len chyba tvojho syna - ale predovšetkým ich chyba - asi ho tak nezaujmú, aby poslúchol..... (som učiteľka a pochádzam z učiteľskej rodiny 😉 )

silvia07
14. sep 2010

ako keby si pisala o mojm synovi...ked bol prvak, tak za prve 3 mesiace doniesol vyse 20!! poznamok typu vyrusuje, beha, nesustredi sa...a ked som prisla na rodicko, tak svietil na nastenke s ciernymi bodmi...a v druzine im blba vychovavatelka dala kazdemu na listok napisat meno najlepsieho ziaka, co sa im na nom aka vlastnost paci a meno najneposlusnejsieho a co sa im na nom nepaci....potom tie listocky pozbierala a citala pred celou triedou...samozrejme, ze 15 dievcat napisalo na papierik synove meno a jeho najhorsiu vlastnost, ze vyrusuje...ten prisiel s placom domov, ze ho nikto v triede nema rad a ze je najhorsi...trhalo mi srdce a myslela som, ze tu vystudovanu vychovavatelku asi zabijem...nakoniec som ho odhlasila z druziny a bol pokoj...v druhej triede im isla na dochodok aj ucitelka a bolo po problemoch

evina313
15. sep 2010

necitala som vsetko, ale mata35 - to pises o mojom synovi??? 😀 moj ma uz 14 rokov, teraz chodi do 8 triedy a jupi, tento rok ZATIAL ziadna poznamka 😀 od prvej triedy mame s tym problemy. nie ze by bol zly, problemovy, ale vyrusuje, otaca sa, rozprava cez hodiny, rehoce sa...uz sme mali zopar krat aj pokarhanie tr. ucitelom ☹
Bohuzial, ma 14 a zatial z toho nevyrastol ☹
mladsi ma 2 roky a dufam, ze som si to vsetko odbila uz pri starsom, zatial vyzera byt maly kludny, rozvazny, tak snad uz budem chodit do skoly aj s radostou, zatial vzdy len so ztiahnutym zaludkom 😠

eviqa
16. sep 2010

už to tu párkrát odznelo, že dávať poznámky žiakom v prvé dni v škole je nezmysel. Áno, súhlasím s tým. Dieťa potrebuje čas na adaptáciu, predsa je to preňho nová situácia, nové prostredie, noví ľudia a hlavne iný systém ako v škôlke. Tiež je pravda, že učiteľ by mal žiaka zaujať a motivovať, no pri dnešných deťoch to nie je častokrát jednoduché, tým netvrdím, že takým dieťaťom je aj váš syn. Možno je len hravý a možno by mu pomohol odklad školskej dochádzky, ale vyjadriť sa musí detský psycholog. Každopádne by som ho navštívila. Držím palce, aby sa to dalo čo najskôr do poriadku.

titkovamiriam
17. sep 2010

evinka a aky bol v skolke?Mozno ho nevie zaujat ucitelka....no urcite ak by problemi pretrvavali porad sa so psychologom.

edita12
19. okt 2010

Aj môj syn je prváčik a nosi samé poznámky zo správania.Je v triede pre nadané deti .V triede je 11 chlapcov a ten môj nosí najviac poznámok.Keď sa ho spýtam prečo ju dostal.Vždy mi povie ,že sa nudil a tak cez hodinu si začne hmkať,alebo ,že zabúda,že sa nemá biť.Mám mu to napísať na lístok,že ma poslúchať,aby nezabudol.
Učiteľka ho posiela aj za dvere ,alebo dnes musel pisať vety .že sa nemá biť.
Myslím.že už sa radí nedzi zlé deti a nesnaži sa byť lepši.
Doma nemám s ním problém.Vystrihuje si ,maľuje ,alebo si číta ....
Neviem vôbec ako mám postupovať.Ak máte doma také živé dieťa ,tak mi prosím poradte.

meza
19. okt 2010

ahojte,tak aj ja vam napise,momentalne mam pred sebou 300 g Milku a rozmyslam co dalej.Mame 9 rocneho chlapca,s ktorym neboli problemy co sa tyka ucenia.vsetko si robil sam.Teraz je tretiak a musime sa spolu ucit,zacal klamat,zatajovat ziacku knizku nie skrz znamky tie ma velmi dobre ale skrz poznamky, spravanie ako navacsi suveren.Sice je pravda,ze bol 8 rokov jedinacik a teraz mame rocnu dcerku,ci to moze suvisiet aj s tym,ale uz fakt neviem ako dalej,Nejde to ani po dobrom ani po zlom,
Zajtra sa chystam do skoly,lebo zevraj dostavaju facky a ucitelka im nadava do debilov sprostych zasranych,prepacte za vyraz,to len opakujem co mi povedal syn.
Len najhorsie je,ze ked som s nim sama,ze manzel je v robote,tak neviem si dat rady,dokonca mi sam povie,no jasne daj mi facku ☹(
Hrozne,neviem ci to neni aj nejaka predbuberta alebo uz aj rozmyslam nad navstevou psychologa
☹(((

kburgerin
6. nov 2010

je mi stoho strasne ake su tie ucitelky aj moj prvy syn je teraz prvak a dostava stale poznamky aj jeho znamky su ties jedna katastrofa jeden den dostane z matematiky a slovenctiny 1 alebo 2 a na druhy den bac 3 alebo aj stvorku a ucitelka sa stazuje stale na neho

daska58
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mirip
6. nov 2010

ahoj kedže ja som tiež učiteľka a zhoda náhod tiež učím ročníky 1-4 tak v prvom rade ja poznámky hlavne v prvej triede ked mám prvákov nedávam len ich to demotivuje a v škole potom duplom nedávajú pozor a čím viac ti bude malý domov nosiť poznámky tým viac zanevrie na školu a bude duplom robiť opak, sa čudijem učitelke že ju to baví písať stále dokola poznámky, namiesto toho ako pedagóg by mala ona pokecať s tebou o nejakom možnom riešení či už navštíviť detského psychologa alebo niečo iné ale rozhodne každodennými poznámkami nič nevyrieši to by mala vedieť

zuzu.ve
8. nov 2010

ahojte, ako to tu čítam, vidím že nie som sama...
Môj syn (teraz už druhák) sa neskutočne tešil do školy, nevedel sa dočkať, bol celý nadšený. Žiaľ sa to veľmi skoro skončilo. Máme totiž veľmi zlú pani učiteľku. Ak by bola chyba v synovi, tak ju priznám ale uznajte, ak učiteľka denno denne vraví deťom v škole, že dievčatá sú chytrejšie, bystrejšie, že krajšie píšu a čítajú, že chlapci to nikdy nedokážu... tak o čom to je? syn je z toho taký deprimovaný, že si prestal veriť a teraz nám robí problém prečítať aj pár viet, pretože "pani učiteľka aj tak povedala, že som chlapec, a nikdy to nedokážem" Ako mu mám vysvetliť že to nie je pravda?! ☹

adajka
8. nov 2010

Ahojte.Ja by som poprosila o preradenie do inej triedy, k inej pani učiteľke.A potom by som uvidela zmeny-alebo aj nie.

mamavera
8. nov 2010

čo tak priniesť "na drzovku" pani učiteľke odbornú literatúru, aby si ju vo voľných chvíľach preštudovala, aby bola v obraze, lebo zjavne nemá paru o psychológii dieťaťa. v každom prípade jej treba DORAZNE dohovoriť!!!!

dagmarvan
28. okt 2011

Ja odpoved na vasu otazku neviem,lebo sama mam podobny problem s dcerou prvackou,hned na zaciatku oktobra priniesla prvu poznamku ze po zvoneni nesedela na svojom mieste 😀 a za par dni ,nepozorna pri citani neukazuje si ☹ ,potom dalsia ,bavi sa so susedou pocas hodiny opakovane upozornujem 😖 ,3 dni na to pocas citania z tabule sa bavila so spoluz.stava sa to opakovane,Prosim dohovorit 😝 .Je pravda ze moja dcera je zivsia ale v skolke s nou nikdy problem nemali a bola potvrdena skolska zrelost.Ja som z toho dost nestastna a tiez si myslim ze je to demotivujuce a ze poznamky v 1tr.k nicomu nevedu,ale neviem ako to mam riesit ,ci mam ucitelke povedat co si o tom myslim,alebo napisat odkaz do zrkadielka.Bojim sa ze si na nu zasadne,a ona ich bude mat az do 4 rocnika.Kto moze nech my poradi.Vdaka 🙂

atrami
28. okt 2011

Neviem presnú odpoeveď. Ako sa choval v školke. Ak mu je nesympatická učiteľka, može to robit náročky. Moj syn-prvák nosí poznámky, lebo stále a veľa a všade rozpráva. Jenoducho, taký je a hrešit ho nebudem. Aspon sa nestratí.
@dagmarvan
poznámky pre prváčikov sú hroza. My sme učitelke vysvetlili, že moj syn je ukecany a poznámky nebudeme brat na vedomie. Skús sa s učitelkou porozprávat a poradit sa ako by sa to dalo riešit-posadit ju do prvej lavice....venovat jej viac pozornosti.

annaopialova
28. okt 2011

ahoj on sam musi pochopit ze je uz v skole a nie v skolke niektorim detickam to chvilu trva

sharlotta
28. okt 2011

Velmi sa mi paci, ako tu vsetky kydate na ucitelky...Co keby ste si najprv tu robotu skusili a potom sa niekomu miesali do prace?

Moj osobny nazor je ten, ze bud za toto spravanie mozu problemy doma, alebo syn isiel do skoly predcasne a este nie je na nu pripraveny. Takisto odporucam psychologa, aby prisiel na pricinu takehoto spravania, aby ste vedeli, ako dalej postupovat. Urcite za to syna netreba trestat. Terbe prist na pricinu.

vroni
28. okt 2011

Asi by som najprv zašla za učiteľkou a informovala sa, v čom konkrétne je problém. Ak skutočne dieťa potrebuje pomoc - rodiča či psychológa - tak by to síce učiteľ mal vedieť dať rodičom trochu inak, ale dobre. V opačnom prípade by som si veľmi ostro s pani "pedagogičkou" vydiskutovala, čo mám, v mene troch opíc, ja ako rodič robiť s poznámkou, že sa cez hodinu rozprávala so spolužiačkou? Alebo nesedela na svojom mieste? Na to je tam predsa učiteľka, aby dieťa usmernila, ja to doma riešiť nedokážem, ona je predsa v škole autorita, nie bubák rodiča v pozadí. To je rovnako choromyseľné ako predstava, že budem šéfovať zamestnancovi slovami: "dokončite túto úlohu, lebo inak zavolám vašej manželke, aby to s vami riešila doma..." (a on ma bude naďalej brať vážne) Chápem, že sú situácie,keď je chyba vo výchove alebo vyžaduje spoluprácu učiteľa aj rodiča, ale takéto slepičie "bonzovanie" z pozície sily by ma úplne inšpirovalo k podobne duchaplným reakciám. Som učiteľskej rodiny a učila som aj ja, takže to nehovorím "len" ako rodič (moje dieťa poznámky nepozná, učiteľka ich nepíše, maximálne si zavolá rodiča na poradu, ak má nejaký problém s dieťatom)

kukucg
28. okt 2011

Vzhladom k tomu ze je prvacik by ma zaujimalo ci ste boli na testy skolskej zrelosti a bolo vam odporucane zaskolenie, ak nie, vyhladala by som psychologa. Ak ano a zaskolenie bolo odporucane, kontaktovala by som skolskeho psychologa priamo na skole, alebo v poradni. Vela stastia 😉

stanullik
18. okt 2012

Pracujem ako vychovávateľka. Mám deti 1-4, zmiešanu triedu, čo je náročné na prípravu aj samotnu organizáciu, keďže chcem aby sa tie deti aj niečo naučili. Nechcem aby čas v klube, bol pre nich stratený. Niekedy som bezmocná, a sklamaná ako sa tie deti dokážu správať, no inokedy nadšená a šťastná . Mám pociť že dnešné deti su trochu straatené, a treba im ukázať správnu cestu, ako využiť svoj voľný čas, ako byť užitočný pre seba, pre iných.....
Lenže po mesiaci mi prišiel do klubu 1 vačik ktorého nič nebavý, nič nechce robiť, dokonca mi povedal že neznáša milých ľudí a najrdšej by zomrel. Ja sa snažím k nemu pristupovať individi🙂 ale mám pociť že čím som milšia, tvorivejšia tým je to horšie. Dokonca som mu priniesla aj vlastný notebook s interaktívnou hrou snehulienka( mama vravela že to má rád ) no on nič...je uplne apatický až negativistický. Dnes si spravil asi najstrašidelnejsieho sarkana akého som kedy videla...ved je to dieťa, a podla mna by mal mať detský svet. Už aj deti v klube si všimli, že je iný, aj ked sa ho snažím zapájať do spoločných hier, aktivít aby spolupracoval..tak ak sa mu chce zapojí sa, ale stále je negatívny. Neviem či je školský nezrelý, na začiatku som si myslela že je nadaný, ale začínam o tom pochybovať....fuuuu, poradte, aj s maminkou som sa rozprávala a dala mi za pravdu, avsak ja chcem aby to dieťa žilo...Aj keď ho niečo zaujme, tak na veľmi krátko..pritom s ostatnými deťmi nemám problém, aj keď niektorý občads trucujú, ale veď su to deti, a menia sa im nálady, tak ako nám dospelým...lenže náladovosť, a negativistická osobnosť je rozdiel...a u malého dieťaťa deto......

maznacik007
18. okt 2012

@stanullik kazda skola ma pridelenu pedagogicko psychlog. poradnu a v nej cloveka porad sa s nim...
len prosim ta preboha ziveho neuc tie deti slovencinu a specialne gramatiku... lebo potom sa im tazko cudovat ked ucitel robi opakovane take hrozne hrubky v pisanom texte.... skus si prejst par diktatov... to by mohlo pomoct... a najma pravidlo ze bavi, robi ... pri slovese je to s makkym i

dianka2374
2. nov 2012

Daj mu nejaký trest napríklad domáce "väzenie" alebo ak má vreckové tak mu ho na istý čas zadrhni alebo si s ním sadni a vysvetli mu že keď bude zlý tak nedostane na Vianoce nič alebo tak nejak

danielaccc
7. nov 2012

Čítam tieto vaše príspevky a nestačím sa čudovať. Ako môžu dávam deťom čo pred pár týždňami boli škôlkarmi také poznámky? Mne to pripadá tak, že tie učiteľky už s nástupom do prvej triedy chcú mať hotového žiaka. Chcú aby dieťa sedelo jak pripečené, aby robilo len to čo mu príkáže učiteľka, proste ako robot, stlačím a on ide podľa môjho zadania 🙂
Náš malý bol hned na druhý deň presadený, bolo vyrušoval a prešiel cez hodinu po triede. Myslím, že je normálne decko, ukecaný, niekedy neposedný, šikovný, veľmi zručný, veľmi rád má plastelínu, robí neuveriteľné veci z nej. No mala som dosť a aj on, potom to nejako ustalo, už si zvykol že nemá toľko rozprávať a všetko komentovať. Ale pomyslela som si svoje na učiteľku, že z toho robí veľkú vedu.
Teraz mi zase nedá pokoja včerajšia príhoda na čítaní. Dostal totiž do šlabikára neusmiate slnko, to je akože 3-jka. /učka povedala že ju dáva v naozaj v exstrémnych prípadoch/, a že na jeho adresu utrúsila poznámku typu "nebudeme predsa takí tupí ako on" preto ževraj nevedel čítať. A to som ho ráno vyprevádzala do školy s čístým svedomím že je na 99% pripravený z čítania. Myslím, že bolo niečo na hodine, ona ho vyzvala čítať a on sa zaťal a v strese nevedel ?! Tak neviem či mám kontaktovať učiteľku a pýtať sa alebo vyčkať hlavne na to čo myslela tým tupákom ho nazvať. Čo myslíte?