Ahojte, chcela by som vedieť ak ste tu niektorá ktorá má po rozvode a žiadala o výživné aj na seba tak koľko vám vaši ex platia?
@sabina0610 tu netreba ani slovo na teba ... Toto to vystihne 🤮
Co tak ist kvoli vyzivnemu za rodicmi, ti maju vacsiu "moralnu povinnost" a vztah zivit svoje dieta, ved ho vychovali, ako ho vychovali, ako cudzi clovek, s ktorym ste sa zisli na urcity usek zivota a teraz sa rozchadzate.
Zdravy clovek sa ma zivit sam, postihnuteho neschopneho pracovat maju zivit rodicia s prispenim statu.
Zas nesúďme , boh vie ako to má autorka ../ možno je chorá , možno sa musí starať o deti atd .
No ak by som napriklad bola na materskej s malym dietatom a muz by ma co ja viem podviedol a opustil, take vyzivne by som pytala na seba, len taky fukot. Takze tieto odsudzujuce komentare su od veci uplne. Pre autorku, mam znameho, ktory po rozvode platil vyzivne na exmanzelku, nemali deti, ale ona bola stale studentka denneho studia na vyske bez prijmu. Fungovalo to tak, ze sa dohodli na sume tusim 7tisic eur, ktore jej mal celkom vyplatit a medzi sebou si dohodli vysku mesacnych splatok a dlzku splacania.
Ako ak by tam boli nejaké tie vážne problémy a dôvody, prečo nemôže ísť do práce, tak viem, že prisúdili aj takéto výživné. No ozaj to nie je ľahké dosiahnuť
@lucilaines Celkovo 7 tisíc? Tak to nie je výživné. Tam sa neurčuje celková suma, ale mesačná. Predpokladám, že tých 7000 jej mal vyplatiť z vysporiadania spoločného majetku. To, že jej to platil mesačne, je asi tým, že tú sumu naraz nemal.
@lucilaines To sa mi nezda. Miesto toho, aby studentku zivili podla zakona rodicia, ju zivil exmanzel? 🙂 Mozno este keby nemala rodicov. Ako moze sud rozhodnut, ktora povinnost zivenia je v zakone nadradena. Pritom dievca mohlo ist do prace a studovat dialkovo.
Rodičia svoje deti živia podľa mňa dosť, načo od nich pýtať po rozvode peniaze keď s tým rozvodom nemajú nič spoločné? Nie všetci rodičia si môžu dovoliť živiť dospelé dieťa. Neviem si predstaviť keby mi mama mala dať peniaze zo svojho úbohého ani nie 300evrového dôchodku alebo otec ktorý zarobí 600euro 😒 ak má vážne zdravotné problémy pre ktoré nemôže chodiť do práce tak výživné pýtať môže, je to na jej rozhodnutí, ale závisí od toho aj to, koľko s tým mužom bola alebo či to nie je len taký zúfalý krok, že ju podviedol a ona sa mu chce pomstiť tým že si bude pýtať peniaze od neho. Pretože ak by som bola s niekým 2,3,4 alebo 5rokov a má ma živiť ďalších 20 rokov tak to nie je normálne
synovec platil 100 eur do dvoch rokov veku dieťaťa
@puertorico Nenormalne je, aby zdravy dospely clovek ziadal, aby ho niekto zivil. Je to iba forma prostitucie ...
Ak je ona este na rodicovskej, tak staci stanovit primerane velke vyzivne na dieta. Ale vyzivne na dospeleho je moralny paskvil.
@majkeel Podľa mňa výživné na exmanželku pýtajú tie ktorých manžel zarobí veľmi dobre a týmto spôsobom sa mu chcú pomstiť lebo sú ohrdnuté a myslia si že mu týmto ublížia 😖 ale nehádžme všetky do jedného vreca
@majkeel a nechcú sa vzdať luxusu
@puertorico Takze obycajna k..., len neslape na chodniku. Pracovat nie, ale luxus ano. 🙂
Ale no! Nesúďme, ak nevieme, čo je vo veci. Ak žena nemôže chodiť do práce, lebo sa stará o spoločné dieťa, je nemorálna sviňa, ak žiada výživné? V jej prípade to nie je výživné, ale plat, ktorý dostáva od muža za polovicu práce vychovávateľky a opatrovateľky ich dieťaťa. Ak by zomrela, musel by sa starať muž. Nechať prácu (kto by živil jeho?), alebo dať dieťa do jaslí (suma cca 300€), alebo zaplatiť opatrovateľku (suma ešte vyššia). Prečo sa má žena na materskej s bábätkom uskromniť s nejakými 100-200€ výživného na dieťa, kým otec toho dieťaťa si užíva slobodu a výplatu z práce? Ak by neboli rozvedení, to jej tiež nemá nič dávať? Veď ona je v tej situácii kvôli tomu, že má S NÍM dieťa!
@majkeel tak zas,ked ju necha so 6 mesacnym dietatom samu,tak co ma robit ta zena? Ist od babatka prec? Ja tiez neuznavam taketo veci,ale od babatka by som nesla robit.
Nepoznáme pozadie tak nesudme....
A pre autorku to záleží od okolností: dôvod prečo zerna výživné žiada, platu ex atď atď...
...pokial je zena v case rozvodu nezamestnana je na MD alebo po nej ale bez prace tak plati byvaly manzel aj na nu vyzivne, normalna vec, stanovi sud alebo podla dohody. To nie je o hrdosti, zena kt. ostane sama s detmi a bez prace alebo je na RD ma predsa narok ziadat od byvaleho manzela vyzivne, kym sa nepostavi ako tak na nohy, nenajde pracu a nebude sebestacna. Som v manzelstve 20 rokov, o chlapa sa staram, aj o celu domacnost aj o nase 3 deti, podporovala som ho vzdy v jeho praci, poskytovala mu zazemie a cas na vzdelavanie, on to obhajoval tym ze to robi pre rodinu aby sme sa mali lepsie, zaraba vela, peniaze si nechava. Potom mu hrabne v hlave ako to uz niekedy byva, zrazu si chce uz len uzivat, zena a deti su uz len na obtiaz, radsej niekoho single a je mu jedno ze necha zenu na RD s detmi samu. A teda aj taketo su pripady a to vyzivne je uplne na mieste, ja by som on ziadala a teda vobec by som si nepripadala ze to je pod uroven cloveka. A zena ma pravo ziadat vyzivne na seba aj deti aj pokial su v manzelstve. Nastastie zakony mysleli aj na take pripady kedy zena na materskej preziva z rodicaku a rata kazde euro a manzel si nechava plat (samozrejma prispieva aj do domacnosti ale teda rozhodne mu ostava viac penazi ako jeho zene) Na toto zakony tiez mysleli a v manzelstve je takato nerovnovaha protipravna, takze zena moze ziadat vyzivne na seba a deti aj v manzelstve pokial nema k rodinnym financiam pristup, lebo nie je moj rodicak a jeho plat, su to spolocne peniaze, ktore patria celej rodine rovnym dielom.
.
@majkeel ...nerozvadzaju sa len kratke manzelstva. myslim ze po 20-30-40 rocnom manzelstve kde sme vacsinu svojho zivota prezili s manzelom/manzelkou je uplne od veci a proti logike ziadat vyzivne od svojho starnuceho rodica. Ci? Partneri sa zodpovednosti za svoj zivot a zivoty ich deti nemozu striast len tak lahko. kazdy do vztahu niecim prispieva a tak ako je moralna zodpovednost partnera v manzelstve postarat sa o svojho partnera, dnom rozvodu to nekonci, pokial obaja nie su sebestacni, prace a zarobku schopni.
@majkeel ...keby si ostala sama s 3-4 detmi, chlap sa jedneho dna zbali a necha ta samu, na RD s najmensim dietatom, nezaopatrenu tak by si neziadala o to co ti patri? Alebo by si sa citila ako k...? Kym si nezazila lahko sa rozprava, tak si skus aspon predstavit a budes vediet ze je to normalna vec. Nastastie aj pravne vymozitelna a v zakone osetrena.
@majkeel jasne, zena s dvomi detmi v starostlivosti ma uplne rovnake moznosti pracovat ako chlap a zarabat ako chlap. Deti odvezie a vyzdvihne opatrovatelka, uci sa s nimi po veceroch plateny domaci ucitel a ked ostanu chore mamicke doma vypomaha detska zdravotna sestra.
@sabina0610 zeny dokazu ublizit zene castokrat viac ako ktorykolvek chlap s podpriemernym IQ. Takze mila autorka, ak mas pocit, ze vyzivne na manzelku potrebujes, poziadaj o to v navrhu sud. Len on urci ci a aku vysku vyzivneho exmanzelovi "priklepne". Zalezi od vela okolnosti, takze ked tu tu ktokolvek napise akukolvek sumu, je to irelevantne, u vas to moze byt inak (ine podmienky, iny sudca). A nie, nemusis sa za to hanbit, ani to nie je pod tvoju dostojnost. Ziadas, co nase zakony povoluju.
@majkeel ty si pekne mimo! Co tu urazas a prirovnavas autorku k prostitutke?
Ano, predstav si, ze autorka ma narok na vyzivne od exmanzela, kym si nevie zaobstarat financie aj sama, napr. ked je na materskej alebo rodicovskej, alebo z ineho dovodu sa nemoze zivit sama. A nie, nemoze si to ziadat vo vyzivnom na dieta. Su to sve rozdielne davky, lebo vyzivne na manzelku konci vtedy ak sa vie zivit sama a vyska vyzivneho na dieta tym nie je dotknuta.
Moj znamy sa rozviedol pocas materskej svojej manzelky a dostal vyzivovaciu povinnost voci dietatu ( ktora stale trva) a vyzivovaciu povinnost voci exmanzelke- ktora trvala dobtedy, kym bola doma s dietatom a nenasla si robotu. Potom dal na sud navrh na zrusenie povonnosti vyzivovania manzelky. Ide o to, ze aj exmanzelka ma stale narok na dodrzanie financneho standardu aky mali pocas manzelstva kym sa nevie zivit sama.
@sabina0610 v návrhu musia byť opodstatnené a vážne dôvody na žiadanie výživného na teba od exmanžela.Musíš preukázať,že nie si schopná sa sama živiť.Deti ak máte sú samostatná kapitola,ale pokiaľ výživné platí na ne,súd bude prihliadať aj na to a o to nižšie výživné by bolo reálne na teba.Ak by si uspela,extra vysoké nebude aj s ohľadom na vysokú životnú úroveň exmanžela..kvôli BSM ak bolo/bude,lebo tam získaš časť majetku.Výživné na teba môže platiť max 2r po rozvode,prípadne ak sa zmení situácia.
@h2
@majkeel nie som si uplne ista tou sumou, ale bolo to niekde v tej hladine. A nebol to majetok, bolo to urcite vyzivne na manzelku. Brali sa velmi mladi, boli svoji ani nie 5 rokov. Ona mala normalne rodicov aj vztahy s nimi uplne v pohode a predsa vysudila vyzivne. Ale suma a sposob platenia uz myslim boli aj na dobej voli toho chalana, chcel mat cim skor pokoj tak suhlasil. Mozno keby viac bojoval, tak to nejak vyhada alebo aspon vybavi nizsiu sumu, neviem. Teraz su uz tri roky rozvedeni a stale jej mesacne plati.
máš nárok od ex manžela na výživné... ak si na RD, alebo MD staráš sa o dieťa je jeho povinnosť prispievať na tvoje živobytie.... ty si si nevymyslela že sa zrovna staráš o dieťa.... Dieťa je tvoj zamestnávateľ....
Výška závisí od príjmu tvojho ex... Doporučujem dobrého právnika....😉
Výživné na manželku je naozaj v prípade ZŤP, možno ešte v prípade rodičovskej na maličké dieťa alebo ak ich spoločne dieťa je ZŤP a ona sa o neho stará a nemôže do práce. Okrem toho, ta suma je max. do výšky životného minima, čiže nejakých 200 eur. Nechcem písať hlúposti, ale tak nejako som sa dočítala, keď manžel plašil, že do 5 alebo do 8 rokov po rozvode si ex môže o toto požiadať. Som rada, že panuje názor, že je to hanba.
@h2 tak ono pokiaľ sa jedná o malinke dieťa, kojenca, ved to je chore, aby ženy sedeli do troch rokov, pripadne šesť a vyplakavali ako nemôžu ísť robiť a XY dôvodov prečo nie. A pritom v iných štátoch pracujú od troch mesiacov a nikto sa nečudujem, zase trochubsudnosti treba mat
ja som to mala opačne,výživne na exmamžela
@sabina0610 bez do roboty a nedaj sa aj po rozvode živiť manželom. Jednej znamej platí 50 eur mesačne, si navymyslala, ako nemôže do roboty a bla bla bla.. Maj svoju hrdosť.