Dobrý deň prajem.
Mám tri dcéry na ktoré otec dieťa neplatí výživné od narodenia. Bol za to odsúdený dostal podmienku a mal vyrovnať dlh a samozrejme platiť výživné. Na teraz poberam náhradné výživné. Do teraz mi zaplatil iba raz sumu 100 eur a viac nič. Ani dlh ani výživné. Podala som na neho trestné oznámenie znova za prečin zanedbania povinnej výživy. Súdom bol odsúdený na nepodmienečny trest odňatia slobody a však podal odpor. Mame hlavne pojednávanie. Neviem prečo keďže sa v podmienke neosvedčil. Je tam šanca že odíde v putách?
Najskôr by bolo vhodné si ujasniť, či súd rozhodoval o tom, že sa osvedčil resp. aká lehota uplynula od ukončenia skúšobnej doby, resp. či ide o neplatenie za ďalšie obdobie, keďže píšete o novom TO. Čiže by to chcelo nejaký časový sled.
Záleží na tom aké podal odvolanie, akého má právnika.
@majkapunk ad 1: ak nesplnil podmienky podmienecneho trestu, sud rozhodne ze trest odnatia slobody vykona Ad 2: nepodmienecny trest dostal za novy trestny cin, podal odpor na co ma pri trestnom rozkaze samozrejme pravo, ak su dokazy, ze vyzivne dalej neplati, dostane nepodmienecny trest aj na hlavnom pojednavani. A ano, pojde do vykonu trestu odnatia slobody, ale to nic nemeni na tom, ze ti vyzivne ani dalej platit nebude, maximalne par eur co mu v base strhnu z pracovnej odmeny.
@mogaa prepac, ale absolutne tomu nerozumies a splietas piate cez desiate. Trestne konanie a exekucne konanie su dve rozdielne veci ako den a noc.
@natalienka12 Mne nejde o tie peniaze. Ide mi o princíp.
@majkapunk nerozumiem vete, mam tri dcery, na ktore otec neplati vyzivne od narodenia. To su trojicky, alebo ako to mam chapat? Alebo spravil ti prve, odisiel od vas a potom este dalsie dve. Proste nerozumiem. Ak si s nim zila, a spravila si s nim tri deti tak pokial s vami zil nemusel platit vyzivne. To sa riesi az po rozvode/rozchode rodicov.
@lienocka2808 Pardon zle som to napísala. Opustil nás po narodení tretej dcéry a odvtedy neplatí. Čo je v podstate od jej narodenia
@majkapunk pojde sediet na 100 % staci vam to takto?
@natalienka12 Áno stačí. O to mi ide
@natalienka12
Ibaže by zaplatil, ak teda ide o nové stíhanie...
@draik aj tak pôjde do výkonu, lebo sa mu premení podmienečný trest, aj keby trestnosť nového trestného činu zanikla. To však platí len v prípade, ak je pravda, čo píše autorka, že dostal povinnosť v skúšobnej dobe zaplatiť dlh na výživnom, keďže nemám k dispozícii spis tak sa inak vyjadriť neviem.
Práve som to pozerala.Ano a dostal povinnosť zaplatiť dlh v skúšobnej dobe.Nezaplatil ani cent
@majkapunk a uplynula už skúšobná doba? Ak áno, trest sa mu premení na nepodmienečný + môže dostať ďalší trest za nový trestný čin, lebo neplatí výživné ďalej.
@natalienka12 Tuším už áno
@majkapunk Tak to pozrite, lehotu počítajte odo dňa právoplatnosti rozsudku alebo trestného rozkazu, máte ju uvedenú na prvej strane, je tam pečiatka toto rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť dňa......od tohto dňa vypočítajte skúšobnú dobu, ak už uplynula, tak ide do výkonu trestu odňatia slobody. PS: dúfam, že už je OK že vám vykám
@majkapunk ale podotýkam, že o tej premene podmienečného na nepodmienečný trest musí súd rozhodnúť uznesením, nebude to automaticky, ale to vás už nemusí zaujímať, ono to ide rýchlo.
@natalienka12 Ja už mám aj Trestný rozkaz kde bol odsúdený nepodmienečne na 1 rok pretože predtým už bol za to odsúdený a dostal podmienku 1 rok zo skúšobnú dobou na dva roky.Len to že podal odpor
@natalienka12 V pohode ak sa bavíme normalne tak mi to nevadi
@majkapunk to nevadí, tým odporom len oddialil čas, dôkazy sú vo vyšetrovacom spise a keď prokurátor podáva obžalobu, takmer nikdy sa nestáva, že by ju neustál, čiže odsúdený bude, len môže robiť procesné obštrukcie. Ak by ste niečo potrebovala konkrétne, kľudne sa ozvite do pošty, poradím.
@natalienka12 Keby ste videla čo do toho odporu napísal tak sa chytíte za hlavu. Zdrap papiera napísaný ručne a také výhovorky že jeho priateľka je tehotná a ze ho vyplacali tak ze mal len na jedlo a na ubytovanie. A ze do mesiaca a pol zaplatí čiastku 1000 eur. Čo sa nestalo. Som zvedavý ako uživy to nenarodené dieťa. Vyzivne mal určené sudom to minimum čo môže byť
@majkapunk sudca sa nad tym len pousmeje...nuz, deti vie robit kazdy chlap, co uz. A zeny matky nech sa staraju. Ten nepodmienecny trest za vyzivne je plne opodstatneny.
@natalienka12 Na tom sme sa všetci zasmiali
@majkapunk skôr nie ako ano....najskôr sa dáva exekúcia, podmienka, odoberá vodičák....v podstate ti to môže byť jedno keďže stále poberáš náhradné výživné aj tak výživné čo ti uhradí - musíš vrátiť keďže poberáš náhradné....