Ahojte,
Zákon nedefinuje, ako dlho musí byť dieťa u rodiča, aby išlo o striedavú starostlivosť. Pomer starostlivosti oboch rodičov by sa mal blížiť k 50:50, avšak môže byť aj iný (60:40, 65:35, 70:30 a pod.)
Zaujímalo by ma,či s tým máte niekto reálne skúsenosti, teda, že deti si striedate v inom pomere ako 50:50.
ďakujem
@anig áno, presne tak... momentálne mám deti zverené v osobnej starostlivosti s tým, že exmanžel má právo stretávania, nie povinnosť a začal to zneužívať, čo nemá dobrý vplyv na deti.
Ak dobre chápem,tak ty chces docieliť,aby musel s nimi byť?Preto tú zmenu na striedavu?
Mám v osobnej starostlivosti dcéru 4,5 ročnú. S ex-manželom oficiálne na papieri len styk dohodou bez presného definovania dní. Ex si stanovil, že k nemu ide každý druhý víkend do stredy. Dodržuje to ako tak, samozrejme si to ale vždy upraví, ako on potrebuje. Je to taký život na hrane, aj pre mňa ako matku, keďže si nikdy vopred nedokážem presne nič naplánovať a už vôbec nie niečo ako spoľahnúť sa na neho a aj pre to dieťa je to náročné, i keď je ešte menšia. Nemá stabilné zázemie, je rozlietaná, prepína medzi režimom matka a režimom otec. Je problém aj s vecami, nie vždy sa mi vráti s tým a v tom, v čom odišla. Vráti sa oblečená ako cirkusant, chýba jej obľúbená hračka a pod.. Neviem jej naplánovať pravidelne navštevovanie krúžkov/kurzov, nie vždy je "správny" víkend doma, aby sme išli na návštevu alebo oslavu. A to si nechcem predstaviť čo nastane, až začne chodiť do školy a príde učenie, domáce úlohy, projetky, odovzdávanie si informácii medzi rodičmi a tak.. je to náročné. Občas mám fakt chuť sa na všetko vys*ať a odísť niekam ďaleko..
@anig áno, dobre to chápeš... deti nechápu, prečo zrazu im povie, že nepríde, tak ako boli zvyknuté. navyše tieto zmeny nekomunikuje so mnou, ale so staršou dcérou .. celé zle... a ja sa takisto neviem zariadiť, keďže zrazu neviem, kedy si pre nich príde a či vôbec...
@anavivana no presne si to vystihla.. vôbec to nie je o tom ,že by sme im chceli brániť v styku s otcom... práve naopak.. ale to sa aj druhá strana musí k tomu postaviť zodpovedne a nie ako sa mu zrovna zapáči.. deti nie sú hračky, ktoré si vezmú, len keď sa im to hodí a kedy sa im to hodí... je to ťažké takto a zákon na to vôbec nemyslí v záujme detí..
neviem ako toto docielit, podla mna by to dopadlo tak, ze dostanes deti do vylucnej starostlivosti. on ak nema zaujem sam od seba, tak by bolo najlepsie ak by sa s nimi asi vobec nemohol stretavat a hotovo
@sandrahi to je síce pekné, ale to ti žiadny súd neschváli, pokiaľ na to nie sú vážne dôvody..on pred súdom nikdy neprizná, že sa s nimi nechce stretávať... on sa aj chce, ale len tak, ako a kedy to vyhovuje jemu... doteraz dohodu dodržiaval do bodky.. zrazu nastala zmena a preto je to pre deti ťažké.. nechápu, prečo zrazu si ich nezoberie tak, ako boli zvyknuté. preto hladám zákonné možnosti ako to poriešiť..
dievcata.... otec ma PRAVO na styk s dietatom - nie je to jeho povinnost.
je to krute, ale cim skor si uvedomite, ze deti su na starosti iba vase - tym lepsie pre vas samotne.
detom neklamte, proste narovinu - je mi luto ze tato neprisiel, neviem preco tak urobil.... jasne, boli place, bola nasrdenost - ale komu to pomoze? asi rok - dva to trvalo kym sa to u nas upravilo a synovia zakceptovali tatkovo rozhodnutie, no a teraz je to iba o prazdninach - zimnych a letnych, v sucte este mozno 3 vikendy za cely rok a asi do desat 2-3 hodinovych navstev - rovnako v sumare za cely rok.
Treba vydrzat, deti nie su sproste a potom v puberte takyto pristup tomu rodicovi patricne osladia.
@kaktusik007 tak vieš.. ono sa to takto ľahko povie... ale v mojom prípade sa jedná napr. najmä o letné prázdniny, ktoré si ich podľa dohody máme striedať po týždni... ked sa on z ničoho nič rozhodne, že pre nich nepríde, tak kde ich dám? ja sama nedokážem vykryť 8 týždnov, takže s tým jednoducho rátam, že si ich vezme... takisto im nemôžem dopredu zabezpečiť tábor, lebo, ked si pre nich príde v termíne, tábor prepadne... takže áno, ja nemám problém sa o deti postarať a zabezpečiť, pokiaľ viem, že si pre nich naozaj nepríde... ale ked povie raz tak a raz tak... doplatia na to najmä tie deti nakoniec a tomu sa snažím predísť...
ja tomu uplne rozumiem, tiez som si takouto svojvolou od ex presla..... preco letne prazdniny po tyzdni? toto mi moc nepride stastne riesenie 🤔
@kaktusik007 to bol jeho návrh... podľa jeho vyjadrenia, on sa o deti dlhšie ako týždeň nedokáže postarať...
no skoda ze si si nepostavila hlavu stylom - ved ty sa staraj tyzden, na ten dalsi daj svojej mame na prazdniny ;) uz je to jedno teraz, to len do buducna ako tip
@kaktusik007 on nedáva deti rodičom.... a úprimne, bola som rada, že sme sa dohodli aspoň na nejakom riešení...
Ak sa neviete dohodnut treba nechat rozhodnut sud, ale aj to nezaruci ze ozaj po deti pride. Detom treba povedat pravdu tak ako je. Otec neprisiel a dovod preco neprisiel nevies ,pokial ho ozaj nevies ze nech sa spataju jeho.
My nemame striedavku ale moj ex ma dceru kazdy tyzden 2 dni, od juna do konca septembra nedela pondelok, od oktobra do konca maja pondelok utorok, plus 5 tyzdnov prazdnin zvacajbe jeden cez viqnocne prazdniny, dva cez leto ,jeden cez velkonocne prazdniny a jeden cez sportove prazdniny
@sense my máme súdom schválenú rodičovskú dohodu... takže dohodnúť sme sa dohodli... len stále je tam to ale... že je to jeho právo, nie povinnosť...
Tak by som to dala opäť na súd keďže dohoda zjavne nefunguje. My máme tiež dohodu a môj ex na začiatku mal také tiky ze dohoda je to kedy a ako chce on tak som mu povedala ze dohoda nie je to co chce on ale to ze je to dobre a výhodné hlavne pre dcéru a potom pre nás dvoch a ak ma problém da sa to na súd dostane každy druhý týždeň a potom nech si zháňa kto bude s dieťaťom ak nebude kvôli práci môcť tak potom sa upokojil a už fungujeme 1,5roka relatívne kľudne... Lebo vie ze už má ne vytočí, aj keď teda vytočiť vytočí ale nie tak ze o tom vie
ale s tym ty nespravis nic - tak to proste je, ten kto ma zverene dieta sa o to dieta MUSI starat a ten kto ho zverene nema ma povinnost iba platit vyzivne. A zobrat si dieta ked sa mu to hodi.
proste ked raz nema zaujem sa rodic starat o vlastne dieta, tak ho nedonutis. Moj ma oficialne velmi siroky styk - realne si deti vidi par krat do roka.
Tiez ma to stvalo, ale uz som nad vecou. Zaklad je presne ako pises - neplanovat si nic na vikend bez deti, lebo nemusia odist. Je to miestami na maslu, byt sama na deti 24/7, ale kazdym dnom su tie deti dospelejsie a samostatnejsie. A teda nebude to az take hrozne... Casom. Moji uz maju 12 a 11 rokov, svojho tatka uz maju prekuknuteho.
A co sa tyka leta - nemam problem oznamit s dostatocnym predstihom ze vtedy a vtedy veziem decka k svokre na prazdniny a ze tam budu kludne aj tri tyzdne. A to uz je na ich otcovi - ci medzitym v tomto termine k svojej matke pride alebo nie.
Leto celkovo sa mu nepacilo, ze ma zabezpecit 4 tyzdne, ale proste prazdniny su 2 mesiace a cez to u mna priste nesiel vlak, obrazne povedane.
Že by si mala aj v rozvodovom rozsudku napísané že striedava starostlivosť?
Bo ja mám tak,že obe deti mám síce v osobnej starostlivosti (teraz si za trieskam hlavu o stenu,bo ex sa teraz s tým oháňa a odmieta ísť s dieťaťom,keď ho má ku dr),ale jedno dieťa je vkuse 11 dní z mesiaca u otca,takže je to už akoby striedava starostlivosť,ale to sme sa takto na súde dohodli...