Striedavá starostlivosť - odmietnutie

9. mar 2023

ako to je v pripade, ze sa chcem rozviest a chcem, aby dcéra bola v striedavke a muz to odmieta.Dieta by chcelo byt s otcom maju dobry vztah.Mam na to svoje osobne dovody nechcem pisať nie je v tom novy chlap...cakame na pojednávanie rozvodu a, ked som to medzi recou povedala, ze chcem striedavku a ziadne vyzivne chlap sa zhacil a povedal, ze suhlasit nebude.Dcera ma 11 r.Muz uz byva sam aj ja o byvanie sa delit nebudeme

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
9. mar 2023

no asi až taký dobrý vzťah tam nebude...alebo ocinko si až moc dobre uvedomuje čo by to pre neho znamenalo....

autor
9. mar 2023

on ju ma velmi rad, skor sa boji zodpovednosti a toho, že nebude moct robit, co chce a prisposobovat sa.Preco by mal mať dieťa 4 dni z mesiaca a ja lietat ako sarkan.Vzdy vykrikoval, že rozvod a dceru si vezme, ked som sa konecne odhodlala k rozvodu.Okrem toho pracujem v nepretrzitej prevadzke na letisku 15r pracu menit nechcem vdaka nej mam svoj byt.

rachel36a
9. mar 2023

Nijako ho nedonutis...ked nechce, tak sud mu to neprikaze....

deti95060810
9. mar 2023

tak potom mastné výživné na opatrovateľku... ak robievaš nočné a nechceš aby bola sama

krisbar
9. mar 2023

@deti95060810 tiez som toto chcela napisat. ze nech teda plati opatrovatelku.

pribinak
9. mar 2023

Skôr ako vyhrážanie sa vysokým výživným a opatrovatelkou a inými vecami, by som hľadala spôsob ako toto vykomunikovat s otcom dieťaťa

Skúsiť si to, keď si doma aby mal istotu že si doma ak by sa niečo dialo. Porozprávať sa s dcérkou aby ona otcovi dodala odvahu

janinah
9. mar 2023

Dúfam.ze dieťa nevie.ze sa o ňu tak ťaháte a ani jeden sa o ňu nebije.Smutne....

prasiatko30
9. mar 2023

Ja si myslim, ze tak ako sud moze nariadit striedavku ked je proti matka tak tak isto moze nariadit striedavku aj muzovi ked je proti - co su oni nejaky chraneny druh a striedavka sa odklepava len ked su obidvaja za?? Vsak predsa presetruju zaujem dietata nie otca

pribinak
9. mar 2023

@prasiatko30 ak otec nebude súhlasiť tak striedavku súd nedá.
Aký zmysel má dať striedavku, keď otec neuplatni svoje právo s pre dcéru nepríde?
Nedava to zmysel

prasiatko30
9. mar 2023

@pribinak mi to pripada dost nezmyselne, ze zene mozu prikazat striedavku ale muzovi nie 😥

panelacikova
9. mar 2023

@prasiatko30 bohužiaľ, je to tak. slovenské právo a súdnictvo ešte stále mnohokrát nadržiava chlapom.

autor
9. mar 2023

@prasiatko30 o toto mi ide.
@pribinak mne kto da odvahu, ze to zvladnem???je otec ako ja matka.Tu ide o princip.
@janinah nevie, splnam mu jeho slova, ktore mi hovoril rok rozved sa, ale malu si zoberiem.
@deti95060810 tu nejde len o cas, ktory budem v práci moze s nou byť moja sestra on sposobil to, ze sa chcem rozviest a este bude voľny ako vtak rozumies?ziadne ponahlanie sa na kruzky, vecera, ucenie, zavola kazdy den a splni si svoje 2 vikendy

pribinak
9. mar 2023

@prasiatko30 prepáč čo to splietas že nezmysly……že zene áno a mužovi ci čo

Ide o to, že ak jeden z rodičov si nechce uplatniť svoje rodičovské právo tak mu to súd nedokáže nijako nariadiť
Je to na jeho rozhodnutí ci si uplatní svoje právo alebo nie

V preklade, ak jeden z rodičov nemá záujem o dieťa tak súd ho nedokáže trestať že o dieťa - styk nema záujem

Vieš take komentáre že žena musí a muž nemusí a podobne nezmysly žiadnej diskusii nepomôžu

pribinak
9. mar 2023

Vieš, ja za to nemôžem že si si vybrala takého chlapa za otca svojho dieťaťa, to je len a len tvoja zodpovednosť

prasiatko30
9. mar 2023

@pribinak nepomozu ale je to tak chlap sa moze rozhodnut, ze svoje dieta bude mat len ako hobby ale matka musi - mne to pripada dost nespravodlive - jasne, ze v pravnickej rovine to oporu nema je to len strasne nespravodlive

luccija
9. mar 2023

Nedotahuj sa s ním buď rada, že budeš dcéru vychovávať ako ty chces, dostaneš výživné nech ide...ešte jej raz povie, že si mu ju nútila a chcela sa jej zbaviť Pri rozvode sa vyťahuje špinavost nad špinavost.Mas prácu, byt..dcéru zbavis sa chlapa vyhrala si nenúťte dieťaťu hlavu ide do citlivého obdobia

lucylaw
9. mar 2023

Akoze nehnevaj sa, ale tieto tvoje argumenty, to je cloveku az do placu z toho..Tak ty mu chces nanutit striedavku preto, aby nebol volny a nemohol si robit co chce?? Ty si uvedomujes, ze tu ide o TVOJE dieta, prostrednictvom ktoreho chces prakticky docielit to, aby si mu urobila "zle"? Mna muz opustil ked mal nas syn 2,5 roka kvoli inej zene, ale ja som zaryty odporca striedavky a bojovala by som do posledneho dychu za to, aby sme striedavku nemali, nastastie ju ex ani nechcel..A ano, bolo a je to tak, ze ex si mohol chodit kedy chcel a kam chcel, syna si vzal v dohodnutych casoch a zvysok bol na mne, po veceroch si chodil kade tade, zatial co pre mna spolocensky zivot skoncil o 19:00 ked som zacala syna ukladat do postele..Ale VZDY a za kazdych okolnosti mi islo v prvom rade len o dobro nasho syna, aby vedel, ze je milovany a ze je s tym, kto s nim chce byt, neviem si ani len predstavit, ze by som ho chcela nasilu nanutit jeho otcovi, ktory o striedavku nema zaujem, vies si vobec predstavit, ako by sa to dieta citilo, keby zistilo, ake pohnutky ta vedu k tomu, aby si ho dala niekomu, kto sa o neho v takej miere starat nechce? Moj ex si syna napriklad neberie vtedy, ked je chory, lebo by mohol nakazit jeho druhe decko..A co mam teraz akoze robit, vynutit si to u neho? Mam syna nasilu dat niekam, kde o neho nestoja?? Okrem toho, striedavka naozaj nie je prechadzka ruzovou zahradou, ako si niektori ludia predstavuju, moj partner ma 2 dcery v striedavke (15 a 17 rocnu) a napriek tomu, ze to chceli vsetky strany - moj partner, jeho ex, aj obe dcery, baby sa niekedy zvyknu postazovat, ze to stahovanie kazdy tyzden ich dost vycerpava..Neviem si predstavit, ako by sa citilo dieta, ktore by toto muselo podstupovat za situacie, ze jeden z rodicov ho ani tak casto mat nechce 🙈

pribinak
9. mar 2023

@prasiatko30 ja nikde nepíšem že je to spravodlivé
Píšem že ak sa otec vyjadri že nechce striedavku tak súd ju nenariadi

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
p.j.jacky
9. mar 2023

@prasiatko30 presne to si myslím aj ja. Keď žena/ matka striedavku nechce súd na to nehľadí . Tak isto by to malo byt aj v tomto prípade ,že proste mal by to otec dieťaťa prijať, tak ako matka musí prijať Ss.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marca12
9. mar 2023

Ak aj odmietne striedavku,mozte sa vy medzi sebou dohodnut,ze si bude dceru bravat aj v tyzdni a bude s nou travit viac casu ako len tie dva vikendy v mesiaci. Ak ani to nebude chciet,tak uz neviem ho prinutis,aby chcel travit cas so svojou dcerou.

liljana
9. mar 2023

Skuste sa v klude porozpravat. Pripadne mozte zobrat striedavku neskor. Atd. Tu podporu v striedavej opatere nehladaj. Kazda chce deti po rozvode pre seba a ktora pripusti striedavku, lebo vidi, ze ma dieta dobry vztah s ex, je hned "zla" matka.
Skuste postupne, ze si ju bude bravat viac a viac.

sense
9. mar 2023

Píšeš len o tom co chceš ty a ako nechces aby bol ex voľny... Ale pýtala si sa aj dcéry co chce ona... Ci si len idete s ex zvádzat boj medzi vami dvoma a je vám jedno co a ako cíti vaša dcéra.
Tiež som rozvedená a s ex sme už nevedeli spolu žiť a na ničom sa zhodnúť s výnimkou jednej veci a to bola naša dcéra a by našim rozchodom trpela co najmenej

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
panelacikova
9. mar 2023

@lucylaw mňa zarazil u teba fakt, že pri 2,5 ročnom synovi ti spoločenský život skončil o 19:00. to si dobrá. chlapec bol do 19:00 akože kde? 🙂 lebo mne skončil spoločenský život narodením dcéry a ešte stále nie je 100%-ný... a vôbec, úplne rozumiem tomu, čo píše autorka, i čo píše
@prasiatko30
pretože je to fakt tak. chlapi dajú väčšinou ruky od detí úplne preč (ja mám to isté, ak už ju otec vezme, tak ju dá na krk svojej matke-babke) a teda chlapi majú všetok čas pre seba. raz-dvakrát za mesiac si vezmú decko a hrajú sa na otca roka. všetky starosti, strasti, choroby, škola, učenie, výchova, všetko je na matke. vôbec sa autorke nečudujem, obzvlášť ak má dcéra o otca záujem a ak autorka má zmeny 15-hodinové, že chce, aby mali striedavú starostlivosť. napokon, otec je tiež rodič, prečo sa po rozvode/rozchode väčšinou stáva rodičom len matka?
mne rozum neberie to, akí sú tí chlapi sprostí, česť výnimkám. tak keď ide o ročné batoľa, mnohokrát stále kojené, tak sa idú potrhať po striedavke. keď má decko 11 a ide do puberty, vyhrážajú sa, ale keď príde na lámanie chleba, dajú ruky preč. to všetko preto, len aby urobili napriek žene... toto isté robil môj ex, preto presne viem, ako sa autorka cíti a prečo ju to serie. nejdem to tu ani rozpisovať, lebo by to bolo na niekoľko strán, koľko priekov mi robil v minulosti a teraz o dcéru ani nezakopne. fakt rodič roka...

@pribinak čisto teoreticky by ma zaujímalo. čo s dieťaťom, ktoré nechce ani matka, ani otec? súd ho dá do domova? nie je to náhodou tak, že už keď sa dieťa narodí, preberá starostlivosť oň rodič/rodičia? prečo iba jeden po rozchode/rozvode? pokiaľ má záujem aj matka, aj dcéra, prečo sa chlap z toho vyvlečie? nepoviem, keby šlo len o zámer autorky. ale autorka uvádza, že aj dcéra by nemala problém a chce striedavku, lebo má otca rada. prečo v tomto prípade dáva otec ruky preč? on môže? čo sa stane, ak dá ruky preč aj autorka? bezplatne dcéru štát umiestni v DD? alebo štát zabásne matku, lebo sa odmieta starať o dieťa? čisto teoretické otázky, ktoré mi len tak napadli, možno právnik by vedel na ne odpovedať, ale fakt ma to zaujalo. prepáč, že reagujem práve na teba, ale je to reakcia na slová: ak otec nechce, súd nenariadi.....

@elizabet173 dovolím si tvrdiť, že každá matka alebo aspoň tie zodpovedné idú do materstva s tým, že majú partnera a veria, že im s výchovou a starostlivosťou primerane a rovnocenne pomôžu. ale žiaľ mnoho z nich časom zistí, že je to trochu (alebo dosť ) inak. a po rozchode už totál. keby mali ísť ženy do materstva s tým, že musia počítať, že ostanú na dieťa/deti úplne samé, tak by sme do 100 rokov vymreli. žiadna z nás by do toho rizika nešla dobrovoľne.

@sense myslím, že to spomína hneď v úvode, čo na to dcéra, citujem: "Dieta by chcelo byt s otcom maju dobry vztah"

pribinak
9. mar 2023

@panelacikova čisto teoreticky áno take dieťa mize skončiť v domove. Ale to je malé percento prípadov

VzdY sa najskôr hľadá niekto v kruhu rodiny kto je ochotný sa postarať o dieťa
(Ako matka a ani otec neskončia v base, budú platiť vyzivne, to je cele)

Vieš, každý si sám vyberáme otca či matku svojho dieťaťa, je to naša zodpovednosť a žiaľ aj keď to mnohí nechcú pripustiť že ich vyber je zlý a potom hľadajú vynikol všade okolo

Mne je takýchto deti strašne ľúto, rodičia si vyznávajú účty cez dieťa a ešte majú plnú hubu reči

Tvoj príspevok veľmi hecuje vášne a ani kúskom sa nepribližuje k realite

panelacikova
9. mar 2023

@pribinak fakt neviem, čím hecujem vášne. tým, že píšem, ako to v realite práveže je? áno, sú aj zodpovední chlapi, ktorí nemajú problém kedykoľvek bývalej pomôcť s dieťaťom a zastúpiť ju aj mimo dohody. a sú takí, ktorí majú plné huby rečí a keď je potrebná ich prítomnosť, tak nikdy nemajú čas. taká je realita.
a výber partnera? hm...... napíšem len za seba. keby si sedela a rozprávala sa s mojím ex, bola by si očarená. aký príjemný spoločník, aký vtipný, aký, aký, aký...... bla bla bla. ale skús mať s ním deti a očakávať, že pomôže v domácnosti 😀 😀 a pritom kým sa nenarodila, tak mal obrovskú snahu o všetko. nebol problém. po narodení dieťaťa totálna zmena... takže nie každá si "vyberá" nezodpovedne. aj tí chlapi sa menia alebo sa dokážu pretvarovať. bohužiaľ. áno, aj ženy... ale čo sa týka rodiny a detí, tak žena väčšinou preberá viac zodpovednosti a akosi sa to automaticky očakáva aj po rozchode. ale už dávno nie sme v dobe kamennej a aj legislatíva by sa mala v tomto obmeniť, aby aj žena mala možnosť po rozchode na svoju kariéru a svoje koníčky, ak o to má záujem. aby si aj chlap, skôr než zasunie, uvedomoval, čo sa udeje, keď vznikne dieťa a že aj on za toto dieťa bude niesť zodpovednosť. lebo ruku na srdce......fakt majú mnohí na saláme.

lucylaw
9. mar 2023

@panelacikova S tym spolocenskym zivotom som to myslela tak, ze o 19:00 som okupala a ulozila dieta a potom som mohla tak akurat sediet doma a pozerat telku, nemohla som ist narozdiel od mojho ex kazdy den na rande, na pivo s kamaratmi, na futbal, hokej a neviem kam este chodil..Do 19:00 bolo dieta bud so mnou alebo s jeho otcom, takze napriklad kym bol s otcom, tak som mohla ist kam som chcela, akonahle padla 19. hodina, mohla som byt tak akurat doma alebo potom si dohadovat, kto mi pride maleho strazit, aby som mohla ist von, co moj ex nemusel..A trvam na vsetkom, co som napisala, neviem si predstavit snazit sa dieta nanutit niekomu, kto ho nechce, resp. nechce ho v takej miere, ako si to ja predstavujem..Zaujmy dietata maju byt na prvom mieste, co v tomto pripade proste nie su..