Ahojte máte niekto skúsenosť s touto formou starostlivosti, a viete mi napísať aké sú výhody a nevýhody? Rozmýšľam nad touto formou kvôli maloletému dieťaťu. S manželom sa rozvádzame a rozmýšľam aká forma bude pre naše dieťa čo najvhodnejšia. Pri spoločnej starostlivosti sa tiež udáva rodičovská dohoda ? Keď dieťa bude väčšinu času u mňa mám nárok na výživné, ak sa dohodneme? Momentálne to skúšame ako nám to bude vyhovovať po rozvode, no už vznikajú zadrhele ako napr. otec dieťaťa nedodržiava dohodnutý čas, väčšinou udáva dôvod zaspal som. Vďaka za vaše postrehy, nápady 🙏
Vyzivne moze byt urcene jednemu z rodicov aj keby islo o striedavku pol na pol, aby malo dieta podobnu zivotnu uroven ako rodic
Takže spoločná starostlivosť je spôsob starostlivosti kde súd neurčuje to čo ti hore napísali. Súd bude mať za to , že sa o dieťa staráte spoločne , preto nič neurčuje. Jej podmienkou je súhlas oboch rodičov.
To nie je striedavá starostlivosť pol na pol to je spoločná statostlivosť ( styk sa neurčuje ). Ak sa dohodnete 1 ku 99% času , tak to bude tak ak 99% k 1 tiež tak. Súd to nezaujíma.
@damian85 ďakujem za odpoveď 🍀 a keď zároveň s návrhom na rozvod (dohodli sme sa a odovzdám to uz podpísané oboma) a dodame aj rodičovskú dohodu schvaľujú takú dohodu, že sa rodičia spoločne dohodli? Ak momentálne nemám prácu, môžu mi schváliť výživné na dieťa?
Nečitaš čo píšem. Pri spoločnej starostlivosti sa neurčuje výživné , je to iba na vašej dohode. Súd o tomto autoritatívne nerozhoduje .
@damian85 čítala som čo píšeš a písala som, že sme sa dohodli. Chápem že o tom súd nerozhoduje, ale prihliada?
Nie , pokiaľ vy sami sa nedohodnete súd určovať výživné nebude. Je úplne jedno či on zarába milión a ty 0 , v prípade spoločnej starostlivosti kde nie je presne určený styk sa výživné neurčuje. Je to iná forma starostlivosti ako osobná a striedavá , kde sú zvačša určené presné dni a pomer s ktorým rodičom dieťa bude. Pri spoločnej to kľudne môže byť , že 1 mesiac bude s tebou dieťa 1 deň a s ním 29 a druhý mesiac sa to obráti , alebo doobedu ho bude mať jeden poobede druhý alebo milión iných možností. Jednoducho výživné sa pri spoločnej rieši iba v režii rodičov. Ak sa nedohodnete , neviete dohodnúť , nechete - zo spoločnej nebude nič......a súd určí napríklad striedavú , kde už presne špecifikuje dni a aj výživné.
Zachovanie starostlivosti oboch rodičov je pre rozvoj mozgu dieťaťa najlepšou voľbou podľa vyskumov