Ahojte. Idem sa podeliť so svojou skúsenosťou pri žiadaní o zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti, určenie výživného a úpravu styku s otcom. Rozhodla som sa o túto úpravu nakoľko sme mali s otcom len ústnu dohodu a stále vznikali medzi nami hádky. Letné, zimné a jarné prázdniny sme si stále delili na polovicu nemali som voči tomu žiadne výhrady. No nezhody vznikali keď nastali 1 dňové sviatky alebo 2-dňové prázdniny. Nesúhlasila som ohľadne rozdelenia. Otec sa o dieťa začal zaujímať po rozchode, keď dieťa malo 5,5 roka a to formou, že si ťahá k sebe dieťa na darčeky, mobil a dlhé pozeranie telky a samozrejme YouTube. Povinnosti ako škola pre neho neexistuje, všetko som potom so synom musela dobehnúť. Takže ocko zábava a mamka starosti a povinnosti. Takže som sa obrátila na kuratelu ohľadne spísania potrebných dokumentov. Kde som žiadala uviesť nie len to že sa stretáva každú stredu a každý 2 týždeň ale aj potrebné prázdniny a tiež že som ochotná uzavrieť rodičovskú dohodu. Na kuratele mi bolo odporúčané prázdniny neuvádzať, ale nechať otecka na priestor k uzavretie tejto dohody. že nech navrhne aj on svoju predstavu a že nás potom usmernia k uzavretiu dohody. Pojednávanie bolo stanovené o mesiac. Dovtedy sa nič nedialo. 3 dni pred súdom som si našla predvolanku na kuratelu spolu s dieťaťom. Deň pred súdom sme ju navštívili, kde som žiadala vypovedanie bez prítomnosti syna, nakoľko som mu o týchto nezhodách vôbec nehovorila. Potom vypočuli syna formou, ako sa hrá s mamkou ako ocka a či chodí rád k ockovi. (dieťa bude mať 7 rokov). Rozchodom si prešlo bravúrne nakoľko sme sa hádali bez jeho prítomnosti a tešil sa že budeme sami a k ockovi chodí len na víkendy a tie stredy. Je normálne zvyknutí kedy kde ide, takže ani žiadna trauma a nič. V deň súdu má už otec čakal na chodbe s právničkou, že spísali dohodu a nech ju podpíšem, že to bude na súde potom rýchlovka. Samozrejme že som nesúhlasila nakoľko v niektorých bodoch bola pre mňa nevýhodná a o niektoré prázdniny som bola ja ukrátená a dokonca aj o vianoce. Dohoda sa doladila k nie celkom k predstavám otecka. No bola som nemilo prekvapená zo sudkyne, ktorá viac krát opakovala, že výška výživného je nadštandardná (200,-€). Otecko ako konateľ má mesačné príjmy aj 6000,-€ no súd iba príjem ako zamestanca. Podotýkam, že nežiadala som viac iba to na čom sme sa ústne dohodli ide čisto o to konštatovanie sudkyne. A to len na krúžky dám mesačne 80€. Otec na nič iné neprispeje ešte si odo mňa vyžiada bycikel, lyže a korčule. Ako môže sudkyňa také niečo povedať, keď súd si ani dostatočne nepreveril majetkové pomery. Ja si musím kúpiť byt a on si žije nadštandardne. A ďalej čo som bola veľmi prekvapená, že omielala vkuse, že kľudne dá dieťa do striedavky. To už ako môže, keby som bola vychcaná matka tak dieťa huckám proti oteckovi. Mne syn jasne povie, že otcovi ide len kvôli mobilu a drahým hračkám ktoré mu kupuje. KeĎ má ísť k nemu dlhšie ako má, tak mám doma cirkus, že načo ho tam dávam na tak dlho. Pokiaľ je u neho dlhšie ako týždeň potom sa odo mňa ani neodlepí. Musím povedať, že dieťa s otcom nemalo žiaden vzťah lebo v podstate s nami ani nebol. Začal si ho budovať až keď syn začal k nemu chodiť. Sudkyňa aj pani z kurately stále omielali, že pokiaľ sa otec chce starať treba mu dať šancu a priestor..... takže môžeme ďakovať súdom, že takto podporujú oteckov, ktorý rozbíjajú rodiny pretože nejavia o ňu záujem. Úplne stačí ak ju začnú prejavovať po rozchode huckaním detí a tým pádom ďakujme súdom, že deti majú v hlavách halušku a aj napriek tomu, že matky sa snažia dieťa vychovať slušne s určitými hodnotami je úplne vyhovujúce ak otec tieto hodnoty poráža kupovaním si dieťaťa a hlavne neurčovania hraníc vo výchove. Tak na zamyslenie čo vyrastie s tých našich detí no rodičia, ktorý budú vedieť že nie je podstatné udržať rodinu pokope...... ešte raz Ďakujem súdnictvu. A pokiaľ by otec žiadal striedavku, (čo v mojom prípade nehrozilo pretože starať sa mu nechce len potrebuje hračku na voľný čas), tak naše deti by boli deptané psychológmi......
Ale v prvom rade je vychova na rodicoch, nie na sudcoch. Tak celkom nechápem, na čo narazas o tych hodnotách, ty si si vybrala partnera a mala s nim dieta, nie sud, ani kuratela.
Zase beriem, ze to boli nemiestne iznamky a nemala to sudkyna co riesit, ze ake mate vyzuvne
@beky1813 áno výber partnera bol na mne to vôbec neriešim, čo bolo to bolo dieťa za to trpieť nemá. Mne išlo o tie poznámky súdu. Takto dávať oteckom sebadôveru? mala vyzdvihnúť, že dieťa nie je hračka a má povinnosti aj s otcom nie len s matkou.
@malo78 a o to my aj išlo. Počúvať zakaždým vyhrážky a fyzické ataky na to už som nemala nervy.
Sudkyňa ešte podotkla, pokiaľ otec teraz súhlasil s takou výškou výživného pri tak dokladovanom plate, vraj už nižšie nemôže byť len vyššie. To si asi otec neuvedomil..... je to pravda? vraj je to dohoda a otec súhlasí
Prepac, ale keby syn k nemu nechcel chodit tak ti to povie. Bude v strese. A noo, ano ma sj on povinnosti, ale...uznajme si, ktorý otec sa uci s detmi? Cest výnimkám. Kedy musia, a zase ked su prazdniny, tak si spravíme ulohy, aby sme potom nemuseli a zopakujeme posledný den dva. 🙈🙊 za toto by som otca nevinila. Určite je s nim rad a ved nech mu kupuje hracky o chvilu ho to prejde. Bude mukupovat oblecenie, atd...budte radi, ze ste sa rozišli v dobrom a dieta to nevníma ako nieco zle.
@malo78 tak mas to na papieri. Tak ako si chcela? Súdy sa vacsinou prikláňajú k matke, ale zase nemôžu uplne odoprieť otcovi podieľať sa na vychove. Verim, ze to nie je az take zle. Su ovela horsie pripady, kedy si deti "kradnú" neodovzdaju načas. Dokonca kedy otcovia nejavia zaujem vobec. Tvoj syn ma dobreho otca aj napriek tomu, ze sa uvedomil neskoro a ze sa s nim neučí.
@tosomja ako ja som rada ako to dopadlo. tu som bola prekvapená z vyjadrenia sudkyne a teraz otecko vykrikuje "počula si máš nadštandardné výživné" nemá poňatie čo to je platiť všetko krúžky, potreby dieťaťa, oblečenie, jeho záujmy ako lyžovanie a nejaký výlet. pre neho je 200€ ako pre nás 20 €.
@malo78 na vysku vyzivneho sa treba odvolat a ziadat preverit vsetky majetkove pomery. Nie iba to co ma na papieri. A urcite sa neuspokoj s tym, ze ti niekto napise, aby si bola rada, lebo niekto ma 70 eur. dieta sa ma podielat na zivotnej urovni oboch rodicov. A ked oboch, tak aj otcovej.
@pavucikvet toho istého názoru som aj ja. Len mi to nestojí zato teraz to riešiť. Ja som rada, že mám na papieri čo som chcela. Keď dieťa nastúpi na 2 stupeň tak vtedy to určite riešiť budem, pretože nie je fér že matka sa ma uspokojiť s 200€ a z toho zabezpečovať len povinné potreby. To akože mi spolu nemáme nárok ísť ani na dovolenku, pretože musím odkladať na potrebné veci a otecko môže samé výlety lebo na to má? to akože toto nechápem, že prečo si súd už vopred nezistil aj majetkové pomery. Veď sme dostavali nový dom s bazénom má 5 aut a kopec nehnutelnosti. Zaťiaľ čo mi žijeme ešte v jeho byte z ktorého nás vyhadzuje a ja musím riešiť ako ďalej pretože na hypotéku nemám a tiež na vysoké podnájmy..... no na hlavu postavené.... to len porodiť dieťa takým namyslencom a potom rob čo chceš veď dieťa si kúpim, aj tak mi v tom súd pomôže lebo "oteckovia"....
@pavucikvet ale ak sa ma podieľať aj na otcovej urovni, tak treba aj brat do uvahy, ze otec s dieťaťom chce byt. Nie len peniaze tahat od neho a vtedy je otec...
@tosomja všetko pravda, ale otcom sa muži nestávajú od narodenia dieťaťa? alebo mi chceš povedať, že postačuje ak sa otec stane len po rozchode aj to z pýchy? my sa musíme stať matkami od narodenia dieťaťa. To akože teraz my môžeme prestať byť matkami a prestať sa starať, veď ocko sa začal zaujímať? .... to by sa dalo diskutovať....
@tosomja tak nechcela som rozpisovať ako otecko nevnímal, že má rodinu len svoje záujmy, kamarátov a tak. Dieťa nezobral ani von ani len do škôlky keď ho o to syn požiadal. PRoste ty si žena urob všetko ja domou chodím oddychovať. A samozrejme musí byť všetko urobené a o všetko postarané. Ja som živiteľ rodiny tak nerobím nič iba sa starám o firmu. Ani ked som bola po 4 operácii mi s malým nepomohol. Ja som sa nadrapovala ešte aj po vybratí žlčníka s malým. Proste nič ráno vstať a odísť či bola sobota alebo sviatok stále preč. Rodinné výlety ja a malý...... a potom že syn plakal keď sa náhodou otecko dostavil domou.... jeho záujem sa zrodil, keĎ som mu povedala, že takto to ďalej nemôže fungovať. že syn ho potrebuje a apelovala som na to, že tak budú musieť byť spolu keď si ho bude brávať. A to nejdem rozpisovať čo som zažívala pol roka keď išiel syn k nemu. Toto neprajem žiadnej matke, keĎ musí dvere zavrieť a počúvať ak dieťa reve a kope do dverí, že on nejde preč, že on chce byť so mnou. A to bolo dieťa už 5 a pol ročné čiže nie mimino..... Otecko neustál hambu v meste, že má toľko peňazí a žena od neho odišla. Lenže pre mňa bola podstatná rodina a nie majetok....
@tosomja ono nie je to vzdy tak, ze ta matka je svina.. ale tiez som takeho mala... ja som sa starala do 3,5 roka a to so vsetkym co s tym suvisi.. Otec sa nepodielal na nicom. Zrazu, ked som ho vyhodila zo svojho zivota (za vaznejsie veci) sa zbadal a straaasne sa zacal zaujimat. Ale zaujima sa hlavne preto, aby vyvolaval konflikty, zlobu v rodine a o dieta mu az tak nejde. Tomuto je aj 150 eur vela. Dieta po vikende s nim pride v pondelok vecer neokupane, so spinavymi vecami. Nuz ale blbí lidi, taky lidi....
@pavucikvet moj muz tiez vsetko nechával na mna, ved "na to matky su" a ved ja som to dieta chcela. On pri tom asi nebol...kym nezačala chodit do skolky, ani som o nom nevedela, ci domácnosť, varit, prať, žehliť, nakupy, prechádzky, doktori, nocne vstávanie k chorej... On nic, ved zarába. On ani nepocul ked v noci plakala. Ked zacala chodit do skolky, kazde rano som s ňou plakala, nechcela tam chodit. Ked ju to preslo a tesila sa, uz ochotne aj on ju nosil, vyberal, doma mi ju len odovzdal, na mamka, ja som sa predviedol. Jeho cela uloha dokonalého otca je v tom, ze sa ukazuje vonku aby ho videli aky vzorný ocko, ako s nou chodi do školy a zo školy. Ale este spolu zijeme. Tiez ma trapi, aky maju vztah. Nikto nevidi, co je za dverami, vonku sa vsetko zda idealne. Aj napriek tomu by som dcere nebranila v styku s otcom. Samozrejme. Chcela by som to mat na papieri, aby nevyskakoval. Nemame spolocne ucty, nevie, kolko stoji dieta. On si myslí ze 70e staci. Ano, stačí, som skromná. Ale len preto som s nim pod jednou strechou. Lebo by som nevyzila. Takze 200e výživné je aj pre mna luxus. A dokonca, nic nie je moje. Byt kupil pred svadbou.
@tosomja tak potom nebud skromna, ale poziadaj o preverenie jeho majetkovych pomerov a poziadaj si o zvysenie. Ty si mozno skromna, dieta nemusi trpiet, ze mama na ine veci. Neviem si predstavit byvat pod jednou strechou s niekym, s kym si nemam co povedat. ak byt kupil pred svadbou (bol na uver, ci ho kupil v hotovosti?). ak na uver, poziadaj o vysporiadanie bsm - mas narok na polovicu zaplatenych splatok.
@pavucikvet ale on nema nic, v čistom zarobi 800e. Ja 400. Byt je jeho. Uver sme splatili. Tych 70 -100e je az az. Podnájom u nas stoji 300-400 e, a zo 100e sa da vyžiť, ale len vyžiť, nie zit. 😉
@tosomja ja mám niečo podobné. Išli sme bývať do jeho bytu a keď som si chcela kúpiť ja byt ako zadné dvierka tak ma odhovoril. Potom sa začal stavať veľký dom s bazénom. Pri rozchode sa dušoval, že byt prepíše na dieťa, že tu môžeme ostať, zatiaľ čo on išiel do novostavby. A teraz nás vyháňa aj s bytu. Takže už si niečo vybavujem a dúfam, že to dobre dopadne. A to sme neboli zobratý, takže ženu len potopiť pri nej sa vyťiahnúť a žena odchádza s holou riťou aj s jeho synom a on sa tvári ako najlepší otecko pred dieťaťom. A to som ešte okná vymenila na tom byte nakoľko vravel, že ho prepíše a ani zato neuvidím peniaze..... takže tak. Mať terajší rozum tak úplne inak jednám. Takto dopadne žena, ktorá verí viac v lásku ako hodnotné veci. Takže aby sme deti začali viesť od mala k majetkovým pomerom a že bude generácia vychcaných deciek.... je mi z toho zle
@malo78 ak mas doklad o tom, ze si platila okna v jeho byte, tak ho treba vyzvat, aby ich zaplatil. Ak nie, cez pravnika to riesit. ak si mu peniaze dala iba do ruky, tak hold smola.
@tosomja Uver ste platili ako manzelia? V ramci BSM, treba vysporiadat polovicu zaplatenych splatok.
boze zeny, placete ako malo mate, ale o svoje prava sa nehlasite. Nerozumiem tomu.
@pavucikvet ver, ze vsetko si zistujem. A viem, ze mi patri polovica splatenej čiastky úveru. Len ako dosiahnut, aby ked aj preda, da mi napr 15tisic e, zvyšné kde zoberiem na bývanie? Ked mi aj bude platit výživné, viac ako 100e neverim z jeho prijmu. Teraz ja mam 400e. A zvysok poznas. Vsetko je lahke v teórii, ale zit je uz tazsie. Ja viem, ze keby "ma hodili do vody, musím plavat" ale zatiaľ kym nemam lepsiu pracu, tak velmi skákať nemozem.
@malo78 tak ako to dopadlo? S tými krátkymi prázdninami? A 200e výživné pri jeho plate je asi dobre, je síce nadštandardné ale ak s tym súhlasil aj on, tak sudkyňa "závidí" 9😌😁