Rozvod - úprava styku

19. feb 2024

Prosim Vás, dnes som bola spísať u advokáta návrh na rozvod. Neskôr som si uvedomila, že sme vôbec neriešili styk s deťmi ani zverenie. To sa tam neudáva? To budeme riešiť až na tom informatívnom stretnutí? Zajtra mu radšej ešte zavolám. Ale tak teda zaujíma ma to. Či sa to rieši až potom alebo co

caramellka
19. feb 2024

Neviem odpovedať, či je to povinná náležitosť, ale tiež to riešim teraz a tieto veci tam uvedené boli. Na informatívny pohovor na ÚPSVaR ohľadom kolízneho opatrovníka sa ex ani nedostavil. A plus predvolanie na soc. pohovor som dostala len ja s maloletou dcérou.

melanta
19. feb 2024

Ak chceš, aby súd v rámci konania o rozvode riešil aj starostlivosť a výživné, zahrň to do návrhu. To bol čo za advokáta, že toto neriešil a nenavrhol?

autor
19. feb 2024

@melanta ja neviem či sa ponáhľal, cele to dnes bolo také divne. Vôbec sa mi nepáčilo ako to tam popísal a ani tu úpravu styku neriešil . Jasne že chcem nech sa to vyrieši v rámci rozvodu

autor
19. feb 2024

@melanta a teda len že deti chceš do starostlivosti alebo rovno aj presne časy všetko ste uviedli?

autor
19. feb 2024

@caramellka a čo všetko si uviedla, aj konkrétne dni a časy? Ja som z neho sklamaná. Mám pocit že ma len veľa reči

cookie29
19. feb 2024

ono zavisi aj od veku deti a pod, ine je ked je male dieta a ine ked skolopovinne... ber to tak, ze nielen aktualnu situaciu ale aj buducnost. Vacsinou sa uvadza napriklad kazdy druhy vikend od piatka skoncenia skoly do nedele do 18h... polovicu skolskych prazdnin. Vianoce v parne roky... proste treba mysliet na vsetko, lebo ono sa to zda, ze je to jednoduche a jasne ako facka a ked ides konkretne do toho je milion patsto otazok a niekdy nevies, ake vztahy su dnes a ake budu o rok ci dva... akoze co je napisane plati. A byva formulka pokial sa rodicia nedohodnu inak v zaujme dietata. Cize napriklad ak sa dohodnete ze ten tyzden ho berie uz vo stvrtok nie je problem, ale inak mate taxativne vymedzene. Treba mysliet napriklad aj na vikendy, dovolenky a podobne... vacsinou su turnusy od soboty do soboty ale ak ma mat dieta uz v piatok, ak nahodou pojdes na dovolenku, tak sa budes musiet vratit o den skor a pod...

autor
19. feb 2024

@cookie29 ja mám maličké deti do 5 rokov. Talze len každý druhy víkend aj to idem vymedzovať časy doobeda a poobede. Nedám mu ich na celý deň

caramellka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
19. feb 2024

@caramellka akože výživné sme napísali. Výdaje odo mňa nechcel. Ja už som tam bola druhy krát vždy tak cca na hodinu. Ale tak ja som už bola aj na kuratele, tak kolízia čo nad bude mať vie cca ako si to predstavujem a bola s tým ok. Právnik mi predbezne aj povedal koľko môžem cakat výživné. Len s deťmi sme sa asi nepochopili

miamaria
19. feb 2024

Rozvod, ak sa nedohodnete s ex vopred dohodou, prebieha v 3 bodoch a to zverenie deti, samotny rozvod manzelstva a vysporiadanie majetku, v navrhu na rozvod mozes spomenut aj starostlivost o malolete deti, ale konkretne sa to bude preberat az na sude, pri prvom pojednavani ohladom deticiek...

caramellka
19. feb 2024

Tak to ma celkom prekvapuje, ale ako píšem, fakt sa nevyznám, čo je povinnou náležitosťou. Ja som vo vyjadrení k návrhu mala tie výdaje rozpísané a priložila som aj výpisy z účtu napr. na zdokladovanie nákladov na bývanie. Mala som pripravené aj bločky a faktúry (napr. za oblečenie, obuv pre dcéru, školské potreby, atď.), ale bolo mi povedané, že to na súde údajne nebudú skladovať, ale tak v prípade potreby viem doložiť.

cookie29
19. feb 2024

@autorka tak ja neviem, akoze otec je tiez rodic, pokial nie su nejake problemy. A to Ti akoze prejde ze mu ich das len na chvilku? Mozno docasne tesne po rozvode a pod, ale neviem si dost dobre predstavit, ze by toto sud schvalil, uz su dost "velke" uz nejde o babatko, v 5 rokoch uz deticky chodia prespavat k babke ci dedkovi, tak preco nie k ockovi? respektive maximalne nejaky progresivny styk, aby sa vyhlo separacnej uzkosti. V style jeden mesiac len kazdy druhy vikend na pol dna, po mesiaci pridat cely den a po dalsom mesiaci aj prespanie... atd. A napriklad ak bude chciet ist s nimi v lete na dovolenku? Ako budete riesit Vianoce? Ja by som sa asi pripravila na vsetko.... rozumiem, co chces, ale na druhej strane otec ma rovnake pravo travit s dietatom cas. Idealne by bolo dohodnut sa.

nikaeli
19. feb 2024

Priprav sa na to, že je to len tvoj návrh. To, že ty si vymedzíš časy, kedy 'dovolíš' otcovi byť s deťmi, nemusí súd vôbec brať do úvahy. Môže rozhodnúť aj inak.

autor
19. feb 2024

@cookie29 pokiaľ nepozná mieru v pití alkoholu, šoféruje tak aj so zostatkovym, určite s ním deti nenechám. Kazde dieťa je iné. Moje deti nespavaju u starých rodičov a majú ukážkový vzťah. Tak isto starší nespí ani v škôlke. Spavaju so mnou. Takže kazde dieťa je iné. Ja nehovorím že to tak bude donekonečna. Ale v tomto veku mu ich nenechám a už vôbec keď sa na neho nemôžem spoľahnúť. Nehovoriac o tom že nedokáže objektívne zhodnotiť zdravotný stav a nerešpektuje nariadenia pediatra. Otec neotec. Ja potom s nimi chodím po doktoroch a riešim psychicky stav.

autor
19. feb 2024

@nikaeli môže. Ale ja som bola aj s koliznou a moje časy im prišli úplne normálne a odpodstatnene. Súd vo veľkej miere prihliada aj na vyjadrenie kolíznej

autor
19. feb 2024

Podotýkam, okrem každého druhého víkendu aj každý druhy piatok, od 17tej do 19:00. Muž pracuje 200km od miesta bydliska, takže predpokladám že si tam časom aj tak zariadi svoj život. Keď budú deti väčšie nemám problém pustiť ich aj na celý víkend ak bude normalny

damian85
19. feb 2024

Tvoj problém je , že máš pocit že ti deti patria. Ten pocit je dôležitý. Súd ťa však usporiada na správnu cestu. To čo ty chceš ti bude platné iba do času , kým to nebude narážať na chcenie tvojho budúceho ex. Ale ako vravím , uvidíš počas rozvodu.

draik
19. feb 2024

Súčasťou rozvodového konania je obligatórne aj rozhodnutie o starostlivosti o maloletých potomkoch na čas po rozvode a o výživnom.

autor
19. feb 2024

@miamaria ďakujem za pekne vysvetlenie, ktoré pochopí aj laik ako ja 🙏

autor
19. feb 2024

@draik ďakujem pekne. Áno viem. Len teda či sa to nutne udáva aj do návrhu. Lebo teda právnik mi vravel, že na informatívnom stretnutí sa spise dohoda, ak sa budeme vedieť dohodnut, tak že to poriešime tam. Druhy Advokát zas toto vôbec neriešil dnes v návrhu. Kolizna vravela napísať návrh úpravy styku do rozvodu a uviesť to tam, ale advokát povedal, že to nejdeme ani podávať, že mesiac max dva a som rozvedena. Tak už mám z toho mierny chaos

cookie29
20. feb 2024

@autorka davas dodatocne informacie, ktore si neuviedla hned na zaciatku. Dalsia vec je aj to, ze jedna vec je Tvoj postoj a druha vec su dokazy. Vies dokazat, ze pije alebo ze soferuje so zostatkovym alkoholom? Ze nerespektuje nariadenia pediatra? Viem o com hovoris, ale na druhej strane, keby sud chcel vies to realne dokazat? Sudom akceptovatelne dokazy? Nie len Tvoje slovo proti jeho... bohuzial casto to je kamen urazu.

autor
20. feb 2024

@cookie29 samozrejme, že to viem dokázať. Jednak sú svedkovia susedia, ktorí ho videli popíjať koľkokrát na dvore a potom šoféroval. Moja rodina ho tiež videla takto šoférovať. Plus mám správu, kedy zobral maloletého syna v doobedňajších hodinach potom ako do rana do tretej pil a išiel s ním autom. Napísala som mu sms aby sa vrátili autobusom, v opačnom prípade volám políciu aby mu dali fúkať. Samozrejme že sa vrátil spať autobusom. Viem všetky moje tvrdenia dokázať viniť správami alebo nezávislými svedkami

autor
20. feb 2024

@cookie29 on jednoducho nevie objektívne posúdiť rizika ani zdravotný stav jeho alebo deti

damian85
20. feb 2024

Príliš veľa súdnej siene. Vo veci rozvodu / určenia starostlivosti o deti sú účastníci konania - rozvádzajúci sa , deti , sociálna pracovníčka , niekedy súdny znalec , psychológ a maximálne tak rodinný príslušník - nie susedia okoloidúci a spol. Vaše iné starosti - tvoje domnienky o jeho schopnostiach resp.neschopnostiach budú zaujímavé dovtedy, kým sa ťa neopýtajú ako je možné že takého muža si si zobrala a neskôr s ním dokonca splodila deti. Deti od 2 rokov chodia bežne k rodičom minimálne na každý druhý víkend či si to druhý rodič praje alebo nie. Zvačša - ak je skutočne pravda čo tvrdia rodičia s dieťaťom v osobnej starostlivosti - stratí záujem druhý rodič o tieto víkendové návštevy , pretože je skutočne alkoholik , narkoman , 40 ročné dieťa a i. Takže jedine rodič sám sa dokáže zbaviť rodičovských práv svojou ľahostajnosťou - nie názor druhého rodiča na neho , ktorý je zvačša prikrášlený.

nikaeli
20. feb 2024

"Jednak sú svedkovia susedia, ktorí ho videli popíjať koľkokrát na dvore a potom šoféroval. Moja rodina ho tiež videla takto šoférovať." -> to stále nie je dôkaz. Je to len slovo. Niekto videl, niekto povedal. Niekto z jeho rodiny môže povedať, že každú noc flámuješ, chodíš po baroch, nedávaš deťom jesť 🤷🏻‍♀️ to nie je len tak. Chápem tvoje obavy, ale naozaj to takto nefunguje.

cookie29
20. feb 2024

@damian85
@nikaeli
toto sa snazim vysvetlit, ze je jedna vec "pocit" ze to mozem dokazat a druha prijatelny dokaz....

milovnickakvetov
20. feb 2024

Súd nebude zaujímať, kto videl tvojho muža opitého a ci ho videl. To môže hocikto o hocikom povedat. Pokiaľ by mal tvoj muž záznam, ze mu v minulosti bol odobraty vodičak, lebo nafúkal, dajme tomu, ze by si to na súde mohla použiť, ale nie svedectvo nejakých susedov. Co sa týka styku deti s otcom, súhlasím s vyššie spomenutým, ze ty môžeš vyskakovať len potial, pokiaľ ti to tvoj muž umožní. čerstvý rozvod našich známych, kde muž ženu dlhodobo podvádzal a ona si zmyslela, ze trestom mu bude prudko obmedzený styk s deťmi. Lebo on nevie variť, prať, atď. Nič z toho súd nezaujímalo. Súd rozhodol tak, ako to chcel otec deti ma aj počas týždňa aj každý druhý víkend a to sú obaja chlapci kolkári, aby bolo jasné, ze tiež malé deti. A na fcb v skupine nášho mesta nejaká žena zháňala minulý týždeň špičkového advokáta, lebo proti jej vôli súd schválil rozšírený styk na 2.5 ročne dieťa a na 5 ročného dokonca striedavku.

cookie29
20. feb 2024

@milovnickakvetov nehovoriac o tom, ze pokial vytiahne na sud, ze bol opity a ona od neho chcela aby siel autobusom a on to urobil, tak je riziko ze sa to obrati totalne proti nej....

autor
20. feb 2024

@cookie29 ako sa to môže proti mne obrátiť? On bol po opici. Zmanipuloval staršieho syna, aby ostal s ním pokiaľ som ja uspavala bábätko v kočíku. Keď som malého uspala, vrátila som sa na dvor, to bolo tak 20minut, a pozerám auto preč. Okamžite som mu volala, kde sa nachádza, a že si idem pre syna. Začal sa vykrúcať, tak vravím že buď pôjdu naspäť autobusom, alebo si idem roe neho pešo. Boli 12 minút pešo od domu.

autor
20. feb 2024

@cookie29 @milovnickakvetov mám aj komunikaciu s ním, kde ho prosim aby veľa nepil keďže ide autom asi 100km keby chcem, nájdem takých komunikácii viac. On pokutu nedostane, je policajt. Niekoľkokrát ho zastavili za prekročenie rýchlosti. Fúkať mu nemôžu dať. Za prekročenie rýchlosti keď ho chytili aj pustili, dôkazy mam, chválil sa tým v správach kolegovi