Dobry den. Podobne temy tu na MK urcite su, napriek tomu zakladam novu a verim ze dostanem nejake rady od vas. Pokusim sa opisat moju situaciu. Mala som vztah z ktoreho sa mi v coskoro ma narodit babatko. “Partner” ked sa to dozvedel (podotykam ze to nebolo planovane tehotenstvo a aj ja sama som ostala ako obarena… avsak rozhodla som sa babo si nechat) ma chcel poslat na potrat s tym ze on svoj zivot takto neplanoval. Zmizol na par tyzdnov. Potom prisiel s tym ze okej prijme fakt ze bude otcom ( podla mna na natlak rodiny). Za 30 tyzdnov sa ozval asi 4x. Medzitym mam vedomost o jeho novej znamosti. Neprajem si ani vyzivne ale ani aby bolo babatko na jeho priezvisku. Nechcem urcenie otcovstva a nic co je s nim spojene. Otazka ostava co ak zacne javit zaujem po porode on? Co ak bude chciet dieta na svoje priezvisko? Co ak si ho bude chciet bravat k sebe?
Priezvisko dietatu nezmeni uz, ale ak to da na sud, urobia sa dna testy, tak bude mat narok na stretavanie sa s dietatom a nic s tym neurobis...
Neviem ako je to so zápisom, ale vyzivne by som si ziadala v tvojom prípade, ved aj on "prispel" k tvojmu otehotneiu tak nech aspon plati,stretávať sa nemusi ked nema zaujem.
jeho meno by dieta malo, keby si doniesla nim podpisany papier na matrike, ze je otcom dietata. inak automaticky davaju v porodnici meno po matke.
@sisa_s cize ak nebude urcene otcovstvo pred porodom a priezvisko bude moje tak to uz aj ostane. To aby sa s malym videl bude vediet riesit max cez sud. Dobre tomu chapem?
Dakujem ste zlata.
@klotildabazarik no mala som aj toto v sebe. Len mam taky pocit ze cele tehotenstvo nezajem a ked ho aj dam zapisat okej ze alimenty… ale tym padom bude mat aj prava a povinnosti k babu… je to na dlho to tu opisat. Ale z jeho rakcie na zaciatku a aj z jeho noveho vztahu he to take ze…. Nemam zaujem o to vyzivne….
Áno, priezvisko bude mať malý po tebe. Ale pokiaľ on bude chcieť byť otcom, dá podnet na súd a potom budú testy otcovstva a bude mať právo sa s dieťaťom stretávať. Okrem toho výživné je pre dieťa, nie pre teba.
Ako píšu baby, priezvisko nemôže nanútiť, no súd a DNA testy áno. Ja byť Tebou, to výživné chcem a odkladala by som malému. Predpokladam, že jeho to oteckovanie aj tak prejde a nebude vynucovať styk. A v budúcnosti bude lepšie, keď z Teba nebude môcť urobiť tú zlú, čo ho odtrhla od syna - aj také som už zažila.
to ze nema zaujem pred porodom neznamena ze ak bude chciet a ziadat o priznanie otcovstva sa tak nestane hoci aj v 10r. dietata
Okrem toho písala si, že sa ozval 4 krát počas tehotenstva, to mi nepríde ako nezáujem. Niektorí sa neozvali vôbec, stačí, keď to začne riešiť po pôrode a aj tak nič neurobíš. Neviem prečo to tým chlapom my ženy tak ulahcujeme, veď nech platí, keď bol šikovný urobiť dieťa.
Tvoje možnosti
-zapíšeš ho a budeš mať alimenty a on teda práva a povinnosti
(priezvisko môžeš mať svoje a to sa nezmení ani keď ho zapíšeš)
- nezapíšeš ho a on keď sa rozhodne tak bude mať práva a povinnosti, len to bude musieť vyštráchať cez súd a teda dostaneš aj alimenty, len nie za celý čas žitia dieťaťa...
Dieťa priznaním otcovstva nedostáva priezvisko automaticky po otcovi. Pri priznaní otcovstva pred pôrodom sa dohodnete na priezvisku. Takže keď ti ide iba o priezvisko, toho sa báť nemusíš.
Dakujem Vam dievcata. 🤗 pomohli ste mi, teraz uz to chapem lepsie. Par krat sa na to este vyspim… zatial sa taham k moznosti ze ja ho kontaktovat nebudem… ale mate pravdu aj z tej stranky ze alimenty….
Nieco podobne mam na ociach v ulici. Chalan dnes 7.r. pocaty po kratkej znamosti, rozchod, zistenie tehu. Dievca tatka kontaktovalo z porodnice, zaujem 0,nic. Nic po nom nechcela a on on zobral na vedomie, ze ma syna. Euro na neho nedal... A ci sa pochvalil v rodine, to je otazka... Je to synovec znameho politika, dost som zvedava, co z toho este bude😅
@ahhola 😄 wau. No uprimne po tom vsetkom co sa stalo by som mozno bola radsej kebyze nema zaujem a neozve sa uz… 🤷🏼♀️ aj ked viem ze to asi vyznie blbo… no uvidime ako to skonci ale my asi na titulnej stranke casopisu nebudeme co sa u vas v ulici este moze stat 😄😄😄
pozri je to na Tebe ci ho uvedies do RL alebo nie. Ak bude mat ale povinnosti bude mat aj prava. A kludne Ti moze robit naprieky. To je tiez stranka na zvazenie. A dalsia je, ze on moze podat navrh na urcenie otcovstva kedykolvek, o rok, o dva aj o 10, dokonca aj ked dieta bude dospele...
Neviem, co je to za cloveka, ale treba mysliet aj na zaujem dietata.
Je to pako, len stari rodicia by sa mozno vo vnukovi videli, je to take podarene chlapca, tak to mi je luto, ze mozno o nom nevedia a oboji stracaju cas sa poznat. To raz pisali o starej pani Gottovej, ze umierala s vedomim, ze nema vnucata a to bola Dominika uz 2rocna,ze ako by sa potesila hoci na smrtelnej posteli z vnucky... No nech ti to nejak dobre vyjde🌷👶🎄vela rafosti s babatka.
Čokoľvek spravil, je to otec a vždy bude. Daj pozor aby sa to neskôr všetko neotočilo proti tebe. Predstav si situáciu,že by tvoja mama bránila tebe stretávať sa s tvojim otcom a snažila by sa obmedziť váš styk. Otcovia sú rôzni, robia chyby, vedia ublížiť, ale vždy budú otcovia. To,že už nechce byť s tebou a nemiluje ťa, neznamená, že nebude milovať svoje dieťa. Dieťa pre správny vývoj potrebuje ako matku, tak aj otca. Potrebuje sa cítiť milované z oboch strán. Neodopieraj mu lásku, ak otec bude javiť aspoň minimálny záujem, tak to tak nechaj a prijmi. Teraz to už neni len o tebe, nechaj dieťa nech sa neskôr samo rozhodne a nech posúdi, či s otcom bude vychádzať.
@cookie29 ano… zaujem dietata.. len ani sama neviem co je zaujem dietata. Otec ktory sa ma spyta taz mesacne ze ako sa mam? Ktory ma posielal na potrat? Ja nie som svina. Kebyze javi zaujem okej. Len mi to pride take dost smutne ze nezajem… uziva si zivota… a potom by chcel nieco? Mozno nebude mat zaujem ani potom.. ale mozno ano. A citim to neferove….🤷🏼♀️
@anajka266 beriem aj tuto stranku ano. A mate pravdu ano. Ublizil mi aj to je pravda, ale nemam 20 rokov ze to tu budem riesit tak ze sa mu budem chciet pomstit a podobne. Ja sa na neho nehnevam. Sklamal ma ano. Aj ten prvotny postoj s tym potratom. Rozhodla som sa sama ze si babatko necham (aj vtedy som dostal to ze to nebolo nase spolocne rozhodnutie - no na potrat som nevedela ist)…. Pre mna javenie zaujmu nie je mesacne sa spytat ako sa mama (co podotykam je bazlak zo strany brata a matky). Ci bude javit zaujem potom to neviem….
Pozri,teraz si tehotná. Veľa chlapov sa nevie vcítiť do potrieb a pocitov tehotnej. Nevedia,že potrebujeme “viac” ako netehotné. Základ je,že aj raz za mesiac sa aspoň informuje, či si ok. Uvidíš aké to bude po narodení. Aj v prípade ešte malého bábätka to bude také nie celkom ešte otcovské, pretože bábätko mu nedáš, nebude sa vedieť tak o neho postarať, maličké bude závislé od teba, a s otcom si bude budovať vzťah až keď začne vnímať, no dôležité je aby sa aj tak občas videli a ten vzťah postupne budovali. Aj muži žijúci v jednej domácnosti sa tu už vyjadrovali,že takú tú úplnú otcovskú starostlivosť a zodpovednosť si začali uvedomovať až keď dieťatko trošku vyrástlo. Nechaj tomu čas, teraz sa tým netráp. Priezvisko necháš po sebe ale o výživné si stoj. Neoberaj dieťatko o niečo, načo ma nárok. Môžeš mu z toho urobiť sporenie,aj keby to bolo minimum. Uvidíš v budúcnosti budeš rada, keď uvidíš,že dieťa má s otcom dobrý vzťah. Bude k nemu chodiť, a ty budeš mať určite tiež vzťah a nakoniec aj voľný čas oceníš,keď si dieťa pôjde spokojne k otcovi. Teraz sa to zdá zlé, ale bude dobre uvidíš. Zahoď akúkoľvek zlosť a smútok spojenú s ním, teš sa bábo a uvidíš, že všetko sa časom vykryštalizuje 🙂
Tak to treba potom povedat dietatu, ze ho otec chcel zabit hned v brusku. Ja by som mu to neskor dala vyzrat tak, ze by lutoval, ze vobec existuje. A meno zmenit nemoze. Lebo na to musi byt suhlas oboch rodicov. Cize to nepojde. Jedine pojde vyziadat DNA a potom teoreticky cas s otcom. Ale ved neni nic krajsie ked sa 3,5 rocne dieta spyta otecka “ a preco si ma chcel zabit? “, som zvedava co mu odpovie. Hlavne bude musiet na to dieta v pripade zaujmu platit.
Daj priezvisko po sebe a nedaj ho do rodného listu ak si to on dá na súd samozrejme musí on zaplatiť testy dna ale potom bude mat nárok ale nebývajú to zas extra návštevy najmä keď je dieťa malé a naviazané na mamu,ak ale olutuje a že spanikáriť a začne sa reálne zaujmat a aj kúpy výbavičku a veci spojené s tehotenstvom určite by som mu nebránila stretávať a vidieť si vlastne dieťa
@kiki68 ano sebecky clovek ako ty veľmi rád ublíži svojmu dieťaťu a takúto informáciu mu s radosťou vykričí a zlomí mu to malé nevinné srdiečko.. bože ženy, niektoré fakt myslíte len na seba a neuvedomujete si,že chlapovi tým nijak neublížite, ublížite tým len dieťaťu, ktorému z toho ostanú doživotné následky…
@kiki68 ideálna rada ako spraviť traumu dieťaťu už v takom veku
Autorka je to v podstate jedno, keď sa on rozhodne, že chce byť s dieťaťom, tak požiada o DNA a bude aj platiť výživné.V tvojom prípade teda len dúfať, že to nechá tak, alebo raz nikdy nevieš čo ťa čaká atď. .raz o ne požiadas sama.
Tazka volba co, peniaze, alebo priezvisko? :D
@peknyvladko neviem kde som pisala ze si mam vyberat medzi priezviskom s peniazmi…. 🤔 ale ved okej kazdy vychadzame zo seba…
Dakujem dievcata za kazdu vasu radu 🥰
@slavka1988 na vybavicky by ta bolo Slavka, ale priezvisko do rodneho listu to nie, krasny priklad detom. Co z nich asi vyrastie… dalsia slobodna mamicka
Pokial ho nezapises po porode do rodneho listu,nemoze nic bez sudu a dna testu