Má právo žena na výživné na dieťa aj v prípade, že dieťa chce zostať bývať v nehnuteľnosti u otca, pričom mama ho berie na výlety, spať chodí k matke, ráno s matkou do školy, poobede je u otca, matka ak chce môže prist do bytu otca za dieťaťom? Taká cudna striedavka, ale bývame vedľa seba ten istý vchod. Toto je teraz také obdobie kedy sa dieťa nevie zmieriť, resp.citi že domov má ešte ten pôvodný a nový byt je ešte nie úplne zariadený, necíti sa tam doma, keďže ešte tam nemá všetko. Financie to u mňa brzdia, preto sa pýtam či mám nárok aj takto na výživné. Lebo kam idem samozrejme tiež všetko platím... A otec ho nikam nezoberie von, ale že absolútne. Otec by mu takmer nič nekúpil, lebo pre neho je všetko zbytočnosť a "všetko" ma, čo potrebuje.
Ja si myslim, ze nie...Vek dietata je?Zvereny sudom bol komu?Kto plati z Vas nanho?Alebo nie ste rozvedeni?
To dieťa bude vlastne u otca len poobede po škole?Ty si písala včera, že syn chce byť s otcom, lebo sa hrajú na x boxe?Len dávaj pozor, aby syn nemanipuloval aj do budúcna kde budú požiadavky, alebo povinnosti bude utekať k druhému rodičovi.Chapem, že ho nechcete teraz nútiť byt s tebou v novom byte, ale toto nie je super riešenie byť úplne blízko seba.Podla mňa bude stále behať hore dole.
A k otázke všetko je na dohode ako sa viete vy dohodnúť.Ak sa neviete podas o výživné veď to vyzerá, že všetko platíš ty?
ste manželia alebo len partneri? ste rozvedení? ako je to s vaším "zväzkom"?
Ale vyzivne nie je pre Teba, je pre potreby dietata a o tie sa delite, ved to pises. Zial rozchod niekedy znamena aj znizenie zivotbej urovne.
máš nárok na výživné na dieťa. aj keby ste žili spolu, môžeš si požiadať prostredníctvom súdu o výživné na dieťa. o to viac v prípade, ak ste sa rozišli. ja som pred rokmi rozchod plánovala dlhodobo (asi rok), tak som hneď požiadala o výživné. priznali bez problémov. a to som dokonca ešte ten rok s dcérou bývala u neho, kým som si kúpila byt...
do výživného počítaj aj polovicu nákladov na bývanie (aj hypo) vo svojom vlastnom byte. alebo nákladov za nájom. strava, oblečenie, koníčky dieťaťa.... škôlka, škola, všetko...
@panelacikova coooo? Ma pocitat svoju vlastnu hypo aj ked dieta byva u otca 🙈🙈🙈🙈 dieta je u otca a nie u matky, Cize naklady na byvanie by sa rátalo u otca a nie u matky. Autorka ty na vyzivne pravo nemas, nakolko dieta zije u otca. Uz len logicky, ziadna matka neplati otcovi vyzivne ak je dieta u nej a otec sa s dietatom stretáva. Cize podla tvojej otazky, by si chcela aby ti otec dietata platit vylety na ktore ty beries dieta lebo mas hypo a maly plat. To co popisuješ urcite nie je striedavka. Ty sa so svojim dietatom iba stretávaš.
Vyzivne by si mala platit v tejto konstelacii ty alebo sa dohodnete na plateni nejakych poloziek - trebars tie vylety a oblecenie a kruzky...
Hore píšeš, že mu nekúpi nič potom, že pol na pol
Pozri chápem, že si nasratá, ale to bola jeho šikovnosť, že kúpil byt, má väčší príjem a pod..
Áno, často to tak býva, že jeden ťahá za kratší koniec a druhý si dieťa kupuje.
Aj pri striedavke môže matka dostávať výživné
@betulinka1 žije tam poobede po škole ..včera som pochopila z jej príspevku, že sú krátko nasťahovaní a syn nechce ísť do nového bytu, ale byť u otca a hrať sa na Pc.
@luccija oni ale striedavku nemaju... zije mlady u otca... ked je uz vo veku, kedy si povie, kde chce ostat (teda 10+) nenarobis nic... sam musi pochopit, ze mu bude par veci chybat. Ono vzdy jeden partner to dieta ciastocne strati, bohuzial obcas taha za kratsi koniec aj matka...
@panelacikova neviem či je toto dobrá rada
Rieš to súdne. Každá iná rada ti je teraz na nič.
Koľko ma dieťa rokov?
Ja by som si byt nekúpila vo vedľajšom vchode..
Aj po rozvode.. Kde otec ma vyčlenené dní, víkendy.. Otec je vždy na zábavu výlety.. Mama rieši povinnosti školu a ostatné..
Tak ako píšeš, otec sa s ním hra.. To sa nezmení..
Jedine naor stried starostlivosť a budete mat obaja rovnaký čas a riešiť aj školu a povinnosti.. Teda otec bude riešiť všetko ostatné nielen hry a zábavu
Dieťa je spoločné.. Nemôžeš ze.. Chcela by som ho.. Je tu aj otec.. Ktorý má rovnaké práva ako ty.
Ó nič menej, zle sa na to pozeráš.. Chlapec má aj otca.. Nechaj ho nech sa stará, zapája rovnako.. Nech si budujú vzťah..
Píšeš ze nestíhaš, takže s kľudom treba využiť ze je tu otec ktorý ti pomôže, ak chce, tak to vyuzi.
Dieťa nie je psík, že ja ho budem mat viac, ty vbc alebo menej..
On ma lahky zivot, lebo si ho tak zariadil. Keby si bola viac premyslala, mala by si ho aj ty. Vedela si s kym si robis dieta a suhlasila si, aj ked si nebola za neho vydata. A vyhovorka, ze on kupil byt, ked stal polovicu?? Srandujes??? Ved vtedy aj o polovicu mal mensi plat a aj vtedy to bola palka. Ked bol o polovicu lacnejsi, mohla si aj ty kupit. A este pises, ze si chcela viac deti.🤦♀️ A z coho by si ich teraz zivila, ked ledva 1 uzivis? Treba robit tolko deti, kolko uzivis.
Pri striedavej starostlivosti sa výživné neplatí
neviem odkiaľ si, ale na túto otázku ti dá najlepšie odpoveď právnik...
A dnes je deň kedy právnici dávajú rady zadarmo...https://www.sak.sk/web/sk/cms/news/form/list/fo...
pozri