Dobrý deň, viete mi poradiť ako sa postupuje pri rozvode? Manžel napísal papiere,ešte ich nepodal ,pôjde tento týždeň. Kedy sa ja dostanem k tým papierom? Budem sa môcť k tomu aj ja nejako vyjadriť?
Poštou ti príde kópia jeho návrhu a ty k nemu môžeš podať vyjadrenie.
@barka1 A to vypočutie prebieha ,tak že tam budeme obaja ? Alebo po samom? A čo je prosím BSM?
@barka1 Neviem ,čo tam napísal. Predpokladám ,že keď napíše ,že sa chce rozviesť preto,že sa často hádame kôli bežným veciam v domácnosti ,tak si uvedomuje,že to asi neprejde. Tak chcem vedieť čo tam ešte dopísal.
Na súde ste obaja. Pred súdom býva ešte stretnutie ohľadom rodičovskej dohody ohľadom detí. A ešte predtým prídu sociálne pracovníčky po dohode ku vám domov.
A nebola by som si taká istá, že prostredie plné hádok a tlakov kôli bežným veciam mu neprejde. Veď tak žiť je tlak na psychiku ako hovädo.
Samozrejme, súd sa bude zaoberať aj možnosťami, či sa to nedá zachrániť.
@nominativ Teraz sa to už asi zachrániť nedá ,tie dva mesiace ,čo nie je doma sme si dosť ublížili slovne. Hádok bolo veľa ,lebo sme mali vypäté obdobie. Len on sa rozhodol pre rozvod ,keď sme sa už nehádali a doma to bolo super.
BSM = Bezpodielove spoluvlastnictvo manželov.
Manžel (navrhovateľ) podá návrh na súd. Tak približne za 2 týždne dostaneš tento návrh a do nejakej lehoty sa môžeš k návrhu vyjadriť (alebo aj nemusíš, ale kto mlčí, ten svedčí). Budú ťa kontaktovať aj z UPSVAR ak máte malé deti. Potom sa začne samotný súd. Je možné, že keď nebudeš súhlasiť a súd uzná, že manželstvo sa dá zachrániť, tak vás pošlú na poradňu. Ale na to sa nespoliehaj.
On pôjde s tými papiermi na súd, potom ti príde predvolanie na súd aj so všetkými papiermi, ktoré on podal. Na pojednávaní budete obaja, sudca sa bude pýtať a potom rozhodne. Možno na prvom pojednávaní, možno nie. Hlavne sa ťa bude pýtať, či s rozvodom súhlasíš.
Môžeš skúsiť toto napísať do toho odvolania, ak chces to manželstvo zachrániť. Napíš, že uznávaš, že ste mali za posledné obdobie veľa výmien názorov, ale v prípade, že máte kľudne obdobie, tak je vaše fungovanie v poriadku. Preto si ochotná navštevovať partnerskú poradňu, psychológa atď, aby ti (vám) pomohol zvládať napäté situácie. Že manžela ľúbiš atď.
Pokiaľ on ukáže, že je naklonený aj takejto možnosti, súd vás nerozvedie. Pokiaľ tadiaľto cesta ale nevedie, tak tam už nemôžu manžela držať pri tebe násilím.
Držím palce v náročnom období. Mysli na to, že všetko, čo sa človeku stane, má v budúcnosti nejaký súvis s inou vecou... Všetko má svoj zmysel.
Ďakujem vám všetkým za odpovede. Už viem na čo sa pripraviť.
@nominativ Toto som s ním skúšala hneď ,keď prišiel s rozvodom a tadiaľ cesta nevedie. On nechce naše problémy s nikým riešiť. Viem ,že ho nemôžem pri sebe nasilu držať a som pripravená rozvod podpísať aj keď s tým nesúhlasím. Len by som nechcela ,aby v papieroch boli hocijaké bludy.
Áno, môžeš napísať, že s rozvodom súhlasíš, ale nie pre to, čo je uvedené v návrhu a uviesť svoje veci.
Nemá inú?
@ibrunova Vraj nie...
Keď niekto podáva návrh na rozvod, vytlačí 3 rovnopisy. 1 si necháva, 2ks podáva na súde.
Súd podľa vyťaženosti , niekedy cca po mesiaci, niekedy aj po roku, stanoví termín pojednávania, a pošle vám obom papiere, poučenie, a tebe aj ten 1 rovnopis, a vyzve ťa predložiť dôkazy a iné doklady, čo treba. Vyzve ťa aj, aby si sa k tomu návrhu vyjadrila. Tak sa písomne vyjadriš , či súhlasíš, a ak tam budú nepravdivé údaje môžeš ich vysvetliť, alebo si to necháš až na pojednávanie.
Mmch je tu na koni viac skupín ohľadom právnych veci, skús pohľadať a čítať . Veľmi ti to pomôže.
Keď podá návrh na rozvod, ten bude na miestne príslušnom súde zaevidovaný a pridelený nejakému sudcovi. Na tomto súde potom môžeš prísť a požiadať o nahliadnutie do spisu, dobré je zavolať si tam predtým, môže sa stať, že ten návrh bude práve u sudcu a teda nie v spise, môžeš ho tam celý naštudovať ešte predtým než ti to príde poštou, čo samozrejme doporučujem, lebo máš o čosi viac času na prípravu. Mimochodom, nemusíš, ale je lepšie, ak máš právnika, ktorý sa tým už v minulosti zaoberal. Ak boli vo vzťahu deti, súd musí prípad riešiť prednostne. Budeš potrebovať doložiť súdu tvoj príjem a tiež mesačné náklady na život. V prípade že sú tam deti a ty už nezdieľaš bydlisko s partnerom, musíš dokladovať zaplatený podnájom alebo teda nejako preukázať, že tam kde si budeš môcť zostať. Ten, kto podával návrh na súd bude vypočúvaný ako prvý, dávaj si pozor na to, aby si vtedy mlčala aj keď budeš počuť veci, ktoré nie sú pravdivé, potom budeš môcť na to reagovať keď ti dá sudca slovo. Pokiaľ sú tam deti, zapája sa do toho ešte sociálna kuratela, môžu, alebo nemusia prísť ešte pred pojednávaním na návštevu. Pokiaľ jeden z vás povie, že sa rozviesť nechce, alebo že ja neviem, ešte týždeň dozadu ste spolu spali, môže sa stať, že vás súd nerozvedie, pretože musí skúmať dôvody a ak je to možné, je prioritou v záujme detí zachovať súčasné manželstvo, takže vás môže poslať do poradne, ktorú si samozrejme budete hradiť sami. V takom prípade sa to môže ťahať aj veľmi dlho. Pri jeho alebo tvojej reči vám do toho bude sudca skákať a hovoriť zapisovateľke čo písať, pre mňa to bolo dosť nepríjemné, uprostred vety som pomaly zabudol čo som mal na jazyku v tom strese. Na súd už môžete prísť obaja dohodnutí ako na starostlivosti o majetok detí, tak aj na výživnom, alebo aj na starostlivosti o deti. Pokiaľ chcete striedavku je nutné sa dohodnúť vopred, spísať ešte pred pojednávaním dohodu ktorá obsahuje okrem iného aj kalendár styku a pravidlá a frekvenciu striedania ideálne podpísanú na matrike s overenými podpismi. Tú v závislosti na tom či to odobrí kuratela môže súd schváliť alebo zamietnuť. Mimochodom to, že je taká dohoda podpísaná neznamená, že si to jeden z rodičov ešte predtým ako ju súd schválil nemôže rozmyslieť a teda pred súdom povedať že to nechce, súd potom rozhodne v prospech dieťaťa. Po vynesení rozsudku v stanovenej lehote súd pošle účastníkom konania rovnopisy rozsudku zúčastneným stranám poštou s vyznačením právoplatnosti, alebo teda ich právnikom pokiaľ ich zastupujú.
áno na súde ako odporca
Manžel podal návrh na rozvod, ty budeš teda vystupovať ako odporca. Sud vás oboch vypocuje a potom vynesie rozsudok - rozvedie vas a určí starostlivost o deti. V ČR prebiehaju 2 sudy - o deti a potom rozvod. Ak je BSM, može sa to tahat velmi dlho. Vždy je lepšie dohodnut sa.
Preco nevieš, co dal muž do návrhu?