Viete si vychutnávať sviatky?

18. dec 2023

Buďte úprimní. Tešíte sa na Vianoce? Je to pre Vás naozaj oddych alebo iba totálny stres? Pred pár dňami sme to riešili s kamošmi - čo si a mužom dávame pod stromček. Vravíme si, že nič, že dary nás dvoch vôbec nezaujímajú (reálne, dary si dávame k narodeninám), ale že sa extrémne tešíme na oddych. Ideme za rodinou, vyložíme si nohy, dáme si koláčiky, úplný relax... raz do roka... a nejako sme sa dopracovali k tomu, že pre nich sú sviatky chaos. Vkuse niečo, vkuse niekto. Tak mi to príde zvláštne - ľudia nevedia zastaviť alebo v čom je problém? Oni zas nechápali, že toto je pre nás taky brutálny oddych :D ako to máte vy?

simsalabim
18. dec 2023

Oddych a pohoda.

janai1
18. dec 2023

Oddych. Darčeky si nedávame, švagriná pečie medovníky, ja tiež niečo krémové, mamina už nepečie. Všetci sa stretneme, uvaríme vínko a kukáme rozprávky

lindous
18. dec 2023

Máme dovolenku, to je niečo čo si užijem, oddýchnem, ale užila by som si ju, aj keby neboli sviatky a možno aj o niečo viac 😂 Vianoce samotné vnímam neutrálne, nie je to pre mňa stres, chaos a niečo čoho sa obávam už mesiac dopredu, nenaháňame sa nikam, ale ani z nich nie som vyslovene nadšená a netešená, že by som sa nevedela dočkať 😅

reanda
18. dec 2023

ja si vychutnavam cely zivot.. kam sa mam nahanat? do hrobu? sviatky nie su vynimka.. prave naopak, vtedy sa nakopia veci, co sa daju poriadne vychutnat 🙂
ale samozrejme, treba si to vediet zariadit.. dovolit.. ale to ti vacsina ludi povie, ze sa neda.. lebo, lebo, lebo.. 😕

andreatytler
18. dec 2023

Pre mna nie su navstevy relax a nejake dlhsie vysedavanie sa nedeje na vianoce, odkedy mam male dieta. Je to taky isty maly relax ako kazdy den ked ho muz zoberie prec.
Mne sa celkom paci ten predvianocny zhon, pripravy a ozdobovanie a nakupy. Je to take ozivenie vsednych dni, ale musim si kontrolovat aby mi to neprerastlo cez hlavu.

mamamasama
18. dec 2023

Podľa toho aký ste typ ľudí. Moja sestra nemá rada Vianoce, lebo jej manžel je typ, ktorý zbožnuje robit oslavy, má vela kamaratov a maju nonstop plny dom . My s manzelom sme zasa opacne typy. Sviatky bez navstev, na Stedru veceru ideme k mamine, tam sa vzdy zijde cela rodina a potom uz len lenosime. Piect milujem, darceky mame nakupene a zabalene od novembra. Stromcek stoji od 1. Decembra a upratujem kazdy den, takze sa extra nezoderiem. Takze vylozene nohy, vajecny liker a pohoda. 🙂

deti95060810
18. dec 2023

u nás tento rok o čosi smutnejšie, ale verím že budú pohodové...

deti95060810
18. dec 2023

@andreatytler aj ja mám rada predvianočný čas... výzdoba, trhy, atmosféra, kupovanie darčekov...

hariet
18. dec 2023

Dost podstatny fakt, ci mate deti alebo nie, aspon podla mna. My sme bezdetni tiez radi sedavali s vylozenymi nohami cele sviatky😁 Vela si asi nepolenosim, ale Vianoce s malymi detmi zas maju ine caro, aj ked tych povinnosti je viac.

autor
18. dec 2023

@hariet mame 2 male deti 🙂 ale prave preto sa tesime, lebo toto obdobie je pre nas pracovne najtazsie, vidime sa malo a cca od 22.12. by sme mohli mat klud a pohodu ❤️

matkav21
18. dec 2023

Mame to rovnako ako ty. Darceky s muzom si nedavame, detom zopar. Tesime sa ze budeme s rodinou. Dame si dobre jedlo a tak, proste pohoda. Ale niekto ked to asi velmi prehana s vidinou vytvorenia dokonalych sviatkov ze musi byt tip top upratane, napecene jak v cukrani, navarene jak v restike a darcekov plno, tak chapem, ze to je len stres a este ak to robi vsetko len zena sama 😀

ivik4
18. dec 2023

Stres akoze z coho ?
Vsak stresovat sa mozem z bezneho uponahlaneho zivota,nie z Vianoce. Vsak konecne chvilu veget a pohodicka
Ja nepeciem kolace, upratujem ako bezne a darceky kupujem rada.

januska12323
18. dec 2023

Každý má sviatky aké si ich urobí. Nevyhovujú mi návštevy? Nepozývam, zájdem na polhodinu k najbližšej rodine a idem domov. Príbuzných z desiateho kolena nenavštevujem ani cez rok tak neviem prečo by sa muselo práve na vianoce. Nechcem piecť, nebaví ma to, nikto to neje? Tak nepečiem a kúpim hotové. A tak so všetkým čo mne nevyhovuje.

terezka1947
18. dec 2023

Inak berú sviatky ľudia,kt.ich idú k niekomu prežiť a všetko mu predložia pred neho,iba papa,pozerá telku,uživa si. A inak človek,kt.tu párdňovú hostinu pripravuje.
Ale ako komu vyhovuje.
Donedávna som ja pripravovala, hostila...je to náročné,aj stres adekvátny,keď má človek ako pomocníkov malé deti. Ale bol to taký dobrý stres,bola som rada,že chutilo,cítili sa u nás ľudia dobre.
Teraz sme už celé sviatky iba vo štvorici a mám aj napečené,navarené,aj nohy vyložené.

vler
18. dec 2023

Manzel a ja mame Vianoce na haku a darceky si vzajomne nekupujeme. Deti nemame, cize ziadny tlak "vytvorit caro Vianoc" neexistuje. Pre nas su to dni volna a v takom duchu ich stravime.

vespertine
18. dec 2023

Ako tu bolo spomenuté, viac sa teším sa voľno ako také, než na Vianoce v zmysle sviatkov. Na Vianoce sme aj s mojou mamou aj so svokrovcami, to je pre mňa taka povinná jazda, nie uvoľnenie. Skôr možno po Vianociach to voľno...a skôr sa teším na to, že budem robiť veci, ktoré počas roka nestíham...akože čítať knižky a spať dlho ráno a tak...

jessica6
18. dec 2023

Dobre tu niekto napisal, zalezi, ci vy hostite, alebo idete k niekomu..ja kazdy rok hostim na stedry den 11 ludi, tento rok budem aj 25.12. spolu 22 ludi..z toho 10 deti..ano, je to pre mna narocne, mam uz teraz stres, ale ten pocit a atmosfera, ze to u nas pocas sviatkov vyzera ako z filmu Sam doma mi zato urcite stoji..ja som nikdy nazazila Vianoce v uzkom kruhu rodiny, u nas je stale chaos, bordel, ale velka zabava..kazdorocne americke Vianoce 😅

amelia89
18. dec 2023

Uplne pohodove a aj s darcekami (neviem inak preco toto ludi stresuje? ja to milujem, kupujem aj muzovi aj detom aj neteriam aj segram 🤣 a vobec nechapem co je na tom take strasne stresujuce). My sme cela rodina spolu - aj peceme spolu par dni pred tym,aj pomozeme mame upratat ak treba cosi, deti “pomahaju” piect… proste prezivame to spolu,mame sa radi,nic nas nestresuje ved sme najblizsia rodina spolu a nie delegacia z prace alebo čo…

basska_b
18. dec 2023

Pre mna vobec neni oddych tie povinne jazdy po rodinach. Moja mama (62r) sa tvari zduto, ked s nou nestravime Stedry vecer. Nastavili sme to, ze kazdy druhy rok sme u svokry/u mojich rodicov, no najradsej by som bola sama len v najužšom kruhu. Mam 3 male deti, ktore sa pod stromcekom pohraju s darcekmi, vsetko super, ale na treti den u svokry uz su vsetci na konci s nervami. Celkovo je moj zivot s 3 malymi detmi uplna antiteza vety "vyložíme si nohy, dáme si koláčiky, úplný relax" 🤣❤️ ale verim, ze raz pride i to. Ja mam Vianoce rada. Snazim sa nestresovat a tento rok sa mi to obzvlast dari.

janba
18. dec 2023

Tesim sa velmi, uz potrebujem oddych. Cim viac sa blizi piatok, tym vacsi usmev mam v robote na tvari, aj ked je roboty vyse hlavy

vroni
18. dec 2023

Ja si čas predvianočný a vianočný vychutnávam. Pečiem, koľko sa mi chce, upratujem o nieco viac ako sa mi chce (lebo upratovať sa mi nechce vobec), kupovanie darčekov našťastie nadchýna chlapa a rodinné návštevy som zrušila, vianoce sme len my plus nanajvýš nejaky ten jednotlivec, pred ktorým sa na nič nemusíme hrať. Potom už len čistá pohoda doma, kukáme rozprávky, hráme spolu spoločenské hry a rochnime si vo vzájomnej spoločnosti.

annm81
18. dec 2023

Ja si Vianoce brutálne užívam, odkedy máme deti. Darčeky nakupujem s predstihom, nerobím žiadne nadštandardné upratovanie. Upečiem jeden koláč, s deťmi spravíme medovníky a nemáme žiadnu obrovskú štedrovečernú večeru, ale takú, akú spravím za hodinu. Môžu si o tom ostatní myslieť, čo len chcú, ale pre mňa je vrcholom dňa rozbaľovanie darčekov. Deti sú nadšené z toho, čo si želali - milujem tú ich radosť. Muž sa teší, že som mu niečo pekné vybrala. A ja aj manžel sa tešíme z toho, čo nám vybrali deti. Okrem krásnej maľby som minulý rok dostala od škôlkara detskú knihu a muž lego autíčko, lebo keď mu čítame a hráme sa s ním, tak pre neho to samozrejme znamená, že aj nás bavia detské knihy a lego. Vianoce sú úžasné a fakt nechápem, prečo všetci z toho robia nejaké stresy.

mooonika1975
18. dec 2023

Tak začnem z toho, čo pišeš, ...ideme za rodinou, vyložime nohy ..... prepokladám, že ta rodina zrejme všetko prichystala a urobila a potom vy môžete mať vyložené nohy. To len na margo toho .
Ja mám rada sviatky , aj si to ničnerobenie uživam, lebo cez rok je to len zhon. Mám rada stretnutia s rodinou, hry s deťmi. Nepečiem kvantá, ani nejeme 10 chodov, ani sa mi dom neligoce čistotou. S darčekmi trošku patáliu mám, lebo väčšinou mám stres, že to nepride, keďže objednávam spoza mláky. To je môj jediný stres. Mávam aj predvianočné sny, kedy sa mi sniva, že nič nemám pod stromček. 😝😂 samozrejme ide o darčeky pre deti.

betulinka1
18. dec 2023

Ja sa tesim a viem si ich vychutnať. Nerobim nic co sa mi nechce, nemam umyté okna, memam nic napecene, tecso nakup mam objednaný na 23. takze nemam ani nakupene este. Este pracujem ale od stvrtku chcem mat dovolenku. A akonahle zavriem PC zacina sa mi dovolenka 🍾🍾🍾🍾

vyrovnanaosoba
18. dec 2023

Oddych, ale aj s darčekmi. Kde je napísané, že upratovanie, pečenie, nakupovanie musí byť stres? Aj na návštevy pôjdeme, všade pri každej "vianočnej akcii" sa teším, relaxujem, oddychujem. Dnes sme napríklad piekli na školskú burzu koláčiky a tancovali sme pri Tom na vianočné pesničky. Doobeda som bola kúpiť ešte ryby lebo minulý týždeň boli vypredané. Mám všetko nakúpené, upratujem priebežne, darčeky si dávame maličkosti ako žreby, či knihy, sem tam personalizované maličkosti s venovaním. Nič čo by trebalo zháňať, či stresovať pri Tom.
Môj manžel miluje Vianoce, keď sme všetci doma, rozprávky, čaj, koláčiky. Ja zase prechádzky vonku po osvetlených uličkách, pozerať na svetielka.
Žiaden stres, chaos a predsa bohaté na všetko.

dankabetka
18. dec 2023

Ahoj, ja sa tesim,kazdy rok ...23.12 naobed zamykame byt a ideme k rodicom( kazdy rok na preskacku) k druhym rodicom zas do Silvestra( 5+5 dni) ...Jedlo si chystame spolocne, zdobime stromcek, ja nepeciem...max perniky, ale uz som sa pytala, ze ak ma niekto stresovat pre kolace, ze objednam a donesiem...
Potom spolu travime cas...aj pri telke samozrejme ale my chodime aj lyzovat, popripade turistika za snehom, korcule...mame taky aktivny relax.
Mam rada toto obdobie, sme spolu, deti to miluju, ja si vlastne paradne oddychnem a vobec ma netrapi ci maju babky umyte okna, alebo vyluxovany byt...ale my vychádzame spolu velmi dobre na oboch stranách 🙃. Darceky kupujem pre vsetkych a od vsetkych 😀...takze babky maju prekvapko co vlastne dali detom 😂, ale nakupujem od oktobra,uz su zabalene... A cakaju....

petamich
18. dec 2023

oddych a cas s rodinou 🙂 nestresujem absolutne ale to bude asi tym, ze darceky mam kupene uz v novembri, nepeciem, neprehaname to z vyzdobou, nikam sa nenahaname atd. takze pre mna to je relax a oddych a odkedy mame male dieta a ideme svokre, este vacsi, aj dve knihy precitam

caka nas aj chata s kamosmi a detmi, uz sa nevieme dockat

autor
18. dec 2023

@mooonika1975
Ahoj, prvu veceru ano, ale my na severovychode mame dve a dalsiu mame este zaciatkom januara, tam varkm a chystam vsetko sama... sviatky zakoncujeme 7.1. narodeninami mojej mamy 😊😊😊 a od 8.1. planujeme zacat pracovat. Nie je to tak, ze by sme nic nerobili, ale je to pre nas najvacsi relax v roku

zmrzlinka2021
18. dec 2023

Pre mňa je to oddych. Tak som sa rozhodla 🙂 a bolo to dobré rozhodnutie

mclissa
18. dec 2023

Koli comu mam stresovat? Pre nas su Vianoce oddychom.