Svadba - rozpočet

27. dec 2021

Ahojko,
Chcela by som sa s vami poradiť, spraviť menší prieskum...koľko máme rátať za svadbu cca pre max 30 ľudí...obaja sme už po vzťahoch (ja som bola už raz vydatá) takže nebude to veliká svadobná hostina...
Chceli by sme fotografa, DJ-ja, catering a asi všetko...táto sláva by sa mala odohrať v lete tak teraz neviem koľko peňazí stranou odložiť...

A ešte jedna otázka...aké šaty? Je mi hlúpe biele brať...(panna už nie som 😁) tak mi príde blbé biele obliecť....myslíte, že kostým alebo také slavnostnejsie krátke by boli ok?
Ďakujem za každý názor 😊

sylvester01
27. dec 2021

2000e

mirkasmile
27. dec 2021

Tak toto s týmito šatami som ešte nepočula 🤔😀 to v tom pripade by sa veeelmi veľa žien nemohlo v bielych šatách vydávať 😀....to ma fakt teraz dostalo (nemyslím to v zlom,len ma to prekvapilo 🤷 lebo som nikdy nič také nepočula)

vikes
27. dec 2021

Ťažko radiť nepíšte kde, či chcete kulturák s cateringom alebo reštauráciu. Šaty môžete mať krémovej farby alebo aj kráľovský modré, požičané alebo ušité? Oblek kúpený alebo ušitý na mieru? Šaty môžete mať pekný kostým až plesový typ šiat. Kaderníka, kozmetičku tiež treba zarátať.Ja by som rátala cca. 4000 až 5000 eur.

petamich
27. dec 2021

ono vela zalezi aj od miesta a mesta -> niekde chcu len za prenajom saly x penazi, ak pocet hosti nie je vyssi ako y, v Bratislave zaroven to bude zrejme drahsie ako v Tesedikove (bez snahy dotknut sa Tesedikova), s/bez ubytovania, takze ono to moze byt 3000-5000E, u nas v BA uz len fotograf a DJ spolu su minimalne 800-1000 a da sa minut aj 10 ak mas nejake specificke predstavy a priania 😅

a co sa tyka siat, ja by som neriesila, ze si bola vydata atd. kludne si daj biele alebo ake chces a kludne aj kostym aj po kolena...

patusikk
27. dec 2021

Biele skôr nesmu ženy ktoré už boli vydaté raz

lienka.7
27. dec 2021

Prepac ale keď si sa 1x vydávala v bielom si ešte bola panna? 🙈🙉😄

yvkay
27. dec 2021

@patusikk áno, to som aj ja tak počula...

ajko2011
27. dec 2021

My sme mali svadbu v čase kedy už klasické hostiny byť nemohli. Mali sme teda len obrad (na úrade), fotenie a posedenie u nás doma s najbližšími (bolo nás dokopy 15). Jedlo sme si objednali z reštiky. Dokopy nás všetko vyšlo na 3500€ (šaty, obrúčky, oblek, kvety, výzdoba, jedlo, fotograf ).

elementissa
27. dec 2021

Viaceré sa tu smejete, ale naozaj, biele šaty sú symbolom panenstva a keďže v dobe, keď sa začal používať tento svadobný zvyk boli skoro všetky ženy panny pred vydajom (bodaj by aj nie, keď sa vydávali v 15-16 rokoch), tak sa to dostalo do módy a zakorenilo do svadobných tradícií ako ich poznáme dnes. Ale je naozaj pravda, že vydávať sa druhýkrát v snehovo bielych šatách s vlečkou a 4m závojom je celkom smiešne. A pre mňa osobne...tak to ide nejako aj vekom, ja som sa vydávala mladá, mala som čerstvých 23 rokov, ešte dobre, ešte v 30tke by som možno išla do tých šiat, čo som mala a do toho dlzicizneho závoja (4x3 metre), ale po 30tke by som už zvolila niečo menej princess a viac decentné, nejaké jednoduché šaty v mermaid strihu, možno kremove alebo vo farbe šampanského, ak závoj tak len kratučký. Ale ak je to už žena 35+ a vydáva sa druhýkrát, tak je to celkom pritiahnuté za vlasy. Zasa autorka, ak ešte nemáš 50, tak sa nemusíš vydávať v kostýme, kľudne si obleč pekné šaty v peknom strihu a v nejakej svetlej farbe- žltá, svetloruzova, svetlomodrá, jemná tyrkysová... Už čo ti je srdcu blízke, kľudne nech sú dlhé, na hlavu si môžeš dať nejaký pekný klobúčik alebo fascinator vo farbe šiat 🙂
A čo sa týka rozpočtu, tak všetko závisí od toho, čo chcete, kde to chcete a ako to chcete. my sme dali za svadbu 6000€, mali sme svadbu pre 120 hostí, ale všetko sme si robili sami. Vtedy som mala takú potrebu sebarealizácie. Keby som sa vydávala dnes, zaplatím agentúre a nepreložím dve slamky cez seba. Len si vyberiem šaty a prídem a budem úžasná. Ale vtedy sme mali veľmi smart rozpočet, nevadilo mi, že som si sálu a obradne miesto zdobila sama s mužom, na miesto svadby sme prišli ráno, svadba bola myslím o tretej a od 7:00 sme si to tam zdobili. Výzdobu som pokúpila cez net a vyrobila ručne. Sama som sa maľovala a cesala, ale to by som robila tak či tak, lebo v tom mám dlhoročnú prax. Za sálu sme neplatili NIČ, pretože sme mali nad 40 hostí a ešte sme mali aj vybookované všetky izby, mali sme svadbu v jednom penzióne na juhu SR. Keďže nikto z nás nebýval v okolí, vybookovali sme celý objekt, všetky izby. Jedlo nám robili oni, aj alkohol sme brali od nich, tortu nám upiekla nejaká teta, svokra ju našla asi cez FB, z nejakej blízkej dediny za 35€, lepšiu tortu sme v živote nejedli, zákusky zasa vybavila moja mama na severe z dakej dediny pri Bytči, teta pečie pre radosť, viem že mama jej niečo zaplatila, ale inak jej iba dodala suroviny podľa zoznamu a tetuska napiekla. Inak, vynikajúce boli. My sme si dali svadobné oblečenie ušiť, moje šaty ma stáli 150€, so ženíchom sme boli obaja oblečení a obutí do 500€. Manžel je fotograf, kameramana a fotografa nám teda zohnal po svojej známosti, čo ale dodnes ľutujem, fotky sú fajn, môj muž by spravil 80x lepšie, ale ako sentimentálna spomienka ok, no kamera jedna hrôza, kameran nám dal raw materiál, žiadne spracovanie, ziadna úprava, takže mám svadbu... 12 hodín neupraveneho shootingu z dvoch kamier. Tragédia. Nemali sme kvetovu výzdobu, kúpili sme umelé kvety a z tých sme spravili výzdobu, tie kvety sme potom posunuli ešte na 3 ďalšie svadby a momentálne ich máme doma ako výzdobu. Nechceli sme živé, lebo je to škoda kvetov, ktoré sa na druhý deň vyhodia a zbytočne veľa peňazí do toho ide. Nemali sme starejsieho, odmoderovala to naša svedkyňa. Mali sme super DJa, tomu sme zaplatili asi 350€, za kvarteto som zaplatila 450€. Inak bolo všetko veľmi low cost, ale zasa za tým stáli mesiace plánovania, doľaďovania, objednávania, prehrabávania internetu, kopa príprav, chystaciek... Dnes by som to už nerobila. Prišla by som do agentúry, za jedno-dve sedenia im vyklopila čo chcem a ako to chcem, zaplatila a mala pokoj. Takže spravíš obrovskú svadbu za 5-6k, ustves sa k smrti ale ušetríš alebo vieš spraviť maličkú svadbu za 20k a budú ťa voziť v koči a ovievať tými veľkými perami :D nejak si to hoď do priemeru a vyčleň si 10k, keď minieš menej, budeš len rada

nikaeli
27. dec 2021

vydávala som sa v auguste, bolo to skôr symbolické posedenie s rodinou bez hudby, jeden hlavný chod plus bufetové stoly, večer o desiatej sme končili.. šaty pre mňa a pre dcéru šité na obj, plus ženíchovi a synovi doplnky z rovnakej látky (môžem ti poslať foto do správy, ak chceš - moje šaty boli biele kombinované červenou folklórnou látkou), oznámenie s výzdobou sme si robili sami, plus oblek, obrúčky, fotograf, zákusky - cca 3500€ (pôvodne sme chceli klasickú svadbu, ale po treťom preloženom termíne kvôli lockdownom sme sa na to vykašľali, nakoľko nám prepadávali zálohy u DJ, fotografa, atď., no keď sme to vtedy prepočítavali, pre cca 60 ľudí to vychádzalo vyše 6tis.)

a k tým šatám, kľudne aj snehobiele s vlečkou - ak sa ti páčia - je to tvoj deň, bez ohľadu na to, koľko máš rokov, detí, atď 🙃 splň si svoj sen a nepozeraj na reči iných 💗

ivkazba
27. dec 2021

No v prvom rade, daj si šaty, aké sa to páčia, kľudne aj biele so 4 metrovou vlečkou. To posledné, čo by som na vlastnej svadbe riešila je to, či niekto iný by riešil svadbu podľa prastarých zvykov. Voľakedy ľudia žili v jaskyni a nebudeme preto aj my. Takže nerieš, či biele šaty sú alebo nie sú vhodné. Vyber si také, ktoré sa ti páčia a chceš ich v tento deň mať. Je to deň teba a tvojho partnera. Držím palce v rámci príprav, nech to vypáli ako si želáš.

amelie22
27. dec 2021

Svadobný rozpočet je veľmi individuálna vec. Môže to byť od 2 do 20 tisíc. Všetko záleží od priorít, od miesta obradu, svadby atď. My sme len čisto za miestnosť v Ba dali 1700 € (žiaden palác), za fotografa 700 a video 1200. Ale to sú spolu so šatami moje top položky do ktorých som bola ochotná investovať tak, aby som bola na 100% spokojná. Toto všetko ak má niekto menšie naroky zbucha za pár stoviek, niekto nechce video vôbec. Ďalej catering... V Ba napríklad su to vysoké sumy za cateringove spolocnosti ak to má aj nejak vyzerať, veľa si pýtajú za služby, personál atď. My sme nakoniec našli cateringovku v Trnave ktorá bola pre nás prijateľnejšia. A takto sa dá ísť po každej jednej položke. Aj šaty môžu byť požičané za 200 ale aj za 1200... Treba si spravit najprv prehľad - čo chcem, čo nechcem a rozposlal žiadosti o cenové ponuky. Potommsi človek dokáže lepšie spraviť obraz o rozpočte.
A čo sa týka šiat... Aj keby som sa druhý krát vydávala ja by som išla do dlhých šiat, nie princeznovskych ale dlhých, možno niečo ako bohostyl, kľudne bielych, ak nie biele tak krémové? Je svadba, tak si ju patrične treba užiť 😉

ruzasipova
27. dec 2021

V lete sme mali len obrad a posedenie s rodinou v restauracii. 3500€

autor
28. dec 2021

@mirkasmile áno, v našom kraji sa to ešte tak traduje biela = čistota 😊

autor
28. dec 2021

@vikes no my by sme najradšej svadbu pod stanom niekde na lúke...také niečo "voľné" ale to asi nepôjde..tak skôr reštaurácia...ja si šaty kúpim...môj ma oblekov dostatok, keďže kvôli práci má určený dresscode...na kaderníčku a kozmetičku som celkom zabudla...🙈 My sme z okolia Nového Mesta nad Váhom...ešte sme nezisťovali ceny...

autor
28. dec 2021

@lienka.7 áno, bola 😊 keby som vedela ako to dopadne no jo 🙈🙉

autor
28. dec 2021

@ajko2011 my by sme chceli v lete tak dúfam, že ša do vtedy ta situácia zmení a opatrenia trošku uvoľnia...ako to bolo doma? Boli ste vo vnútri, alebo von na dvore? Ja si to neviem predstaviť, kde by sme sa vtrepali...mali ste toľko stoličiek a pod? Prepáč asi blbá otázka...len rozmýšľam ako to bolo z tej praktickej stránky 😊

autor
28. dec 2021

@elementissa tak klobúk dole za toľko práce...ja som na prvej svadbe mala cez 100 ľudí, živú hudbu, catering...kameramana, fotografa...komplet všetko a aj tak sa to po pár rokoch rozpadlo...no jo

autor
28. dec 2021

@ivkazba ďakujem krásne 🙂

iveta7677
28. dec 2021

Ved mozete mat kludne biele dlhe alebo aj kremove akoby vecerne...nemusite ich mat moc siroke. A nejaku ozdobu do vlasov.

autor
28. dec 2021

@amelie22 áno, presne....asi budeme musieť spraviť prieskum u nás v okolí ako to je s cenami za jednotlivé služby...najprv sme chceli len obrad na urade o dvoch svedkoch, ale potom sme sa rozhodli, že pozveme viac ľudí a spraví sa "normálna" svadba (môj ešte nebol ženatý)...tie šaty rozmýšľam aké...musím asi pozrieť čo bude najlepšie či dlhé alebo krátke....

nikus88
28. dec 2021

Som 2x vydata...1x na matrike v bielom kostyme 2x v kostole v bielych svadobnych satach...potom sme sli na obed a domov pohostenie..12 ludi....kaslala by som aj na nejaku zabavu....na 2den som isla do prace.normalny prac.den a zijem....za tie peniaze si kupte daco do spolocneho.

elementissa
28. dec 2021

@autorka no bohužiaľ... Kvalita vzťahu a jeho výdrž sa nezakladá na tom, aká bola svadba 😔 ja som mala 23 a chcela som takú ( aj manžel takú chcel), tak sme takú mali. Keby som mala 33 a vydávala sa , tak už moje nastavenie by bolo úplne iné. Dnes mám iný vkus, iný nadhľad, inak sa pozerám na svet .. dnes by som si spravila svadbu o 20 ľudoch, iba rodičia a dobrí priatelia, zopár kolegov, s ktorými mám blízky vzťah, agentúra by mi to celé zorganizovala a ja by som nestrácala na svojej svadbe čas so zdvorilostnymi konverzáciami s ľuďmi, ktorých som z mužovej strany videla prvý a posledný krát tam a s mojimi pratetami z 20.kolena, s ktorými som sa posledný krát videla 10 rokov pred svadbou a odvtedy som sa s nimi už nevidela ani raz. Tento rok v lete som bola na svadbe mojej spolužiačky zo SŠ, mali tam len rodičov a nevesta starých rodičov a obaja sestru s partnerom. Zvyšok boli všetko mladí ľudia do 35, žiadne urevané decká ( ja sama mám dieťa, ale výslovne mi vadia deti na svadbách, moje dieťa na žiadnej ešte nebolo a pôjde na nejakú najskôr keď bude chodiť do školy, deti na svadbách a plesoch nemajú čo robiť), nebolo nás ani 30, ale bola to najlepšia svadba na akej som v živote bola. Ja, čo nevydržím dlhšie ako do polnoci, som trsala do 4:30 a este by sme potiahli aj úplne do rána. Stačí dobrá malá partia ľudí, čo si vedia užiť svadbu... A to nehovorím ani, že nevestina babka (75 ročná) bola s nami celý čas až do 4:30 a celý čas tancovala. Naša svadba sa rozpustila o pol druhej, čo tam sedeli samé znudene ostariny, čo nepoznajú ani mňa ani môjho muža, väčšinu členov zo svojej strany som videla 3-4 x v živote, žiadny vzťah... Len nám to tak bolo vstepovane od mala, že na svadbu musíš pozvať celú rodinu a my sme tú myšlienku pozvali za svoju, vôbec sme ju nespochybňovali. Dnes máme iné vnímanie sveta, preto by dnes tá svadba bola úplne iná. Tak ako tvoja druhá bude úplne iná, lebo si mentálne už niekde inde ako si bola pred x rokmi na prvej svadbe. Zmenili sa ti priority,vkus, pohľad na svet, inak vnímaš čo je dôležité a čo nie, inak vnímaš okruh ľudí, s ktorými by si chcela svadbu stráviť... Pravdepodobne si prišla na to, že netreba byť obklopený veľa ľuďmi, stačí zopár a kvalitných, vieš, čomu sa chceš vyhnúť atď atď.. želám ti, aby tvoja druhá svadba bola dokonalá pre teba ( v tejto životnej etape), aby si mala na ňu krásne spomienky, ale hlavne a to je dôležitejšie ako svadba- aby si mala krásne a láskou naplnené manželstvo, v ktorom bude privilégiom zotrvať a zostarnúť 🙂 lebo to je naozaj dôležité. Nie paráda na jeden deň 🥰

autor
28. dec 2021

@elementissa ďakujem za krásne slová ❤️ teraz žijem na plno...moje vnímanie vzťahu muža a ženy je konečne naplnené láskou, porozumením a hlavne vzájomnou úctou 😊

amelie22
28. dec 2021

Autorka treba si to spraviť hlavne podľa seba a pozvať ľudí, ktorých naozaj chcete mať. Môjmu mužovi bola svadba dosť proti srsti, nerád je stredobodom pozornosti, netancuje, nepije... Nakoniec sme mali a dosť veľkú a aj tancoval, aj pil, možno sa zabával aj viac ako ja 😅 nelutujeme ani euro čo sme do toho dali a máme krásne spomienky, dokonca musím povedať že nás to posunulo... Urcite si treba spraviť najprv prehľad, ja som prvý rok len plánovala, písala maily, žiadala cenové návrhy a podľa toho som si spravila obraz že tak toto zaplatíme viac, ale toto zase nepotrebujem a tam ušetríme, chcela som mať veci na úrovni ale zase nie všetko najdrahšie tak som veľa hľadala kompromisy cena vs. kvalita. Ono... Nás to vyšlo ďaleko cez 10000, ale napríklad dvaja kamaráti, tiež mali v BA svadbu sa zmestili do 5-6 tisíc. A obe svadby boli super. Neboli vyskuzky, lacnejší dj, nebol kameraman a takto poskrtali nejaké položky, trošku menej hostí a mali to za dobrú cenu. Ale svadby super 🙂 Takže je to o prioritách a kompromisoch. Najdôležitejšia je aj tak dobrá nálada 😉

stary_ujco
28. dec 2021

Bokom si odloz 2x tolko ako si myslíš, ze budeš potrebovať. Ved keby sa neminuli, zrobite si niekde peknu dovolenku za to.

jaskolka
28. dec 2021

@elementissa mne skôr zábavné prídu tie polnočné čepccenia na niektorých svadbách, keď je nad slnko jasnejšie, že nevesta nie je "čistá panna so zeleným vienkom" ale ma ho odovzdať a dat si na "hlavu šatku pre vydatu ženu". Boli sme na svadbe, kde bola nevesta v 8 mesaci, ledva už chodila, na dôvažok pri nej skákalo 3 ročne dievčatko, keďže s mužom už asi 5 rokov žila spolu vo vlastnom v byte, ale museli mať tú klasiku, že "dáš si vienok snat alebo hlávku stať?"
Ako chápem, je to ich vec, ich svadba, ale proste toto bolo neuveriteľne komické, plus odobierka od rodičov stratila celý zmysel, keď už dávno predtým sa odobrali a začali bývať spolu...

elementissa
28. dec 2021

@jaskolka och, tieto slovenské svadobné tradície, pre mňa čistá katastrofa 😆😆😆😆 my sme teda žiadne tieto divadielka nerobili a nemali, no odkedy sme manželia, už sme boli asi na 7 svadbách a z toho na 5 sme to museli zo zdvorilosti vydržať. Tie otrasné pohrebné travnice čo sa k tomu spievajú, akoby ten svadobný pár mal od detstva dohodnutú svadbu alebo nevestu minimálne predávali do otroctva... Toto sú tie "zvyky", ktoré už by sa mali vytratiť, lebo akurát poukazujú na nie peknú minulosť toho, ako boli ženy nútené do sobáša a ako to bola pre nich tragédia...ale dnes už žijeme inak, načo si to ťahať na svoju svadbu a ešte si za to aj platiť. Asi sa na to mnohí urazia, ale tak co už :D za mňa je to čisté utrpenie počúvať to, ale odísť na chodbu pred cepcenim alebo počas toho ako tam folkloristky vyhukujú, to by asi nebolo práve najtaktnejsie, tak to vždy presedime. Ja taktiež nemám rada ani tie tuc-tuc dedinské kapely a boli sme na takej svadbe, ver mi, ohucana som bola ešte 3 dni, len opäť, pozvanie z rodiny od ďalekej sesternice, s ktorou som sa videla naposledy 10 rokov dozadu, keď nás pozvali, nechceli sme odmietnuť a byť neslušni, ale viac-menej sme to pretrpeli. Klasická vychodniarska svadba, všetci pod obraz, najviac tí muzikanti, čo nehrali nič iné iba senzi Senzus tuc tuc hitovice, strašne sa ozrali a tak do toho ešte viac trieskali a taaaak falošne hrali a spievali, že hrôza, odišli sme ešte pred polnocou, tam sa naozaj nedalo vydržať, ako medzi divou zverou, ženích sa tam valal pod stolom, úplne na mol, niektorí svadobčania sa tam pred kulturakom pobili .. no iný svet :D už nepôjdem na východniarsku svadbu 😆😆😆😆

ajko2011
28. dec 2021

My sme mali 10/2020 svadbu a keďže bývame v byte, tak sme mali u nás doma len posedenie. Stoličiek sme mali dosť. Mali sme požičané aj od švagra a keďže z tých 15 ľudí bolo 5 detí (z toho jedno naše 😀) tak sme to nejak ani neriešili. Oni sa viacmenej hrali v detskej.

autor
29. dec 2021

Ahojko žienky....pozerala som nejaké šaty...mohli by byť aj takéto či sú málo slávnostné?