Dobrý deň, kde mi pokrstia malého v kostole keď moj partner neni okrsteny ani primanie nič lm a okolie
treba hladat konkretneho knaza. muz bol rozvedeny, ja nekrstena a dceru nam aj tak pokrstili
Manžel je veriaci, ja neveriaca, sme manželia, ale iba na úrade sme boli zobratí. Obe deti nám pokrstili, manžel ich vedie k viere, ja to rešpektujem a kňaz nemal problém s tým vôbec.
@maggie1978 prosím vás kde nájdem toho kňaza ? Pôjdeme sa opýtať či by nás neokrstil
@jankakiko a ty sviatosti mas?
@jankakiko tak dcéru nám krstil tu u nás v Gáni ( okres Galanta) pred 5 rokmi, a syna sme krstili u svokrovcov na východe v Nižnej Šebastovej ( okr Prešov) pred 3 rokmi. Nebol žiadny problém, akurát tu sme potrebovali papier z našej farnosti, či môžu aj inde pokrstiť.
@zuzuliennka1 ja mám
@maggie1978 no ja hľadám niečo lm a okolie
@jankakiko ak ty sviatosti mas, dieta by vam mali pokrstit s tym, ze partner sa zaviaze, ze ti nebude branit vo vychove ku viere, to je cele
@jankakiko ano
Nám vcera pokrstil syna v katolickom kostole. Ja rozvedená evanjelička, partner- otec rozvedený katolik so všetkými sviatostami, krstná mama katolícka so sviatostami+ jej muz evanjelik . Úžasný a veľmi príjemný pán farár, krasny krst.
@jankakiko podmienkou krstu je, aby on zaziadal aspon jeden rodic + krstny rodic musi mat vsetky iniciacne sviatosti (krst, eucharistia, birmovanie). Partner bez sviatosti problem nie je, dolezity je predpoklad, ze dieta bude vedene v katolickej viere. Ak tento predpoklad nie, knaz moze udelenie sviatosti krstu odlozit (ak napr. maju dve - tri deti a nehodlaju vstupit do manzelstva, moze rodicov napomenut). V tomto pripade zajdi na farsky urad v mieste svojho bydliska a normalne sa s knazom porozpravaj, ale myslim, že ziadna kanonicka prekazka krstu nie je.
@jankakiko este dobre mienena rada (naozaj nie v zlom) aspon pred fararom zmen slovnik z okrstit na pokrstit. Nech neposobis uplne mimo ked uz budes o to ziadat.
Co sa tyka samotneho pokrstnenia, podla cirkevneho prava je to ok, potrebujete este aspon 1 krstneho rodica, ktory bude mat vsetky 3 iniciacne sviatosti (a v pripade ze bude vydata/zenaty, tak aj rkc sobas). Nemyslim, ze treba hladat specialneho podpultoveho farara
Mali by pokrstiť aj keď nieste zobrati
@jankakiko my sme krstili pre 9 mesiacmi u nás v dedine odmietol pokrstiť nemanželské dieťa vo vedľajšej stým problém nemal ja mám aj krst aj všetko partner má len krst niesme manželia a problém stým nemal povedal že dieťa nemôže za to akých má rodičov jediná podmienka bola že krstný rodičia musia mať sviatosti
@gianna takto by to mali vysvetliť niektorým kňazom ktorý odmietajú krstiť nemanželské deti ako ten u nás
@jankakiko nám pokrstili a to niesme manželia a Ján nemám birmovku. 🙂
Ak nebude chcieť katolícky farár skúste protestantov napríklad evanjelikov. Ak nepokrstí ani jeden tak potom stačí aj občiansko demokraticky zápis na úrade. Ak dieta bude chcieť žiť cirkevný život môže chodiť do kostola. A ak nebude súhlasiť s cirkvou tak nič sa nebude diať nebude niekde upísaný. Brat nebol krsteny a keď som sa narodil tak mamina ma dala krstiť. Nakoniec mňa krstili spolu s ním jeden v perinke a brat mal 5 rokov. Rodičia síce boli manželia ale nitko neriešil nič. Brat celé detstvo chodil v nedeľu ráno na faru na besiedku ... ja som bol v kostole 20x v živote a z toho myslím aj svadby aj moju konfirmaciu. Dnes by som sa nedal nahovoriť ani na konfirmaciu a bol by som radšej keby ani nie som krsteny. Ale tak keď rodičia chceli.
Vysvetlím to ako laikovi: je úplne jedno ako ste na tom Vy, rodičia. Podstatní sú krstní rodičia. Pri krste sa dieťaťu zmýva dedičný hriech a krstní rodičia sú od toho momentu zodpovední za výchovu vo viere. Krstní rodičia sú tí, ktori potrebujú mať absolvované sviatosti (1.sv.p., birmovka/konfirmácia) a mali by žiť príkladným kresťanským životom.
🤔 Vy ako rodičia ale musíte sľúbiť, že budete krstným rodičom pomáhať dieťa vychovávať vo viere čo je taký trochu paradox - ako môžete pomáhať s niečím o čom neviete, čomu možno ani nerozumiete?
Takže asi toľko k tomu. Ide v prvom rade o výchovu dieťata a to nie každý farár chápe presne kvôli tomu paradoxu čo som spomínala. Ak je farár normálny tak nebude mať námietky. Ak je trošku pedant, dá sa to vyriešiť "pokecom" na fare v zmysle "pár lekcií" o viere. Niečo ako náuka. No a ak je fanatik tak mu treba povedať, že fanatizmus je hriech a všetci sme Božími dietkami tak nech malému nebráni sa priblížiť k Bohu tým, že mu nedovolí podstupiť sviatosť krstu. 😉
@jankakiko otázka je ci vám ho budú chcieť pokrstiť už len kvôli tomu, že nie ste manželia. Ú nás nechcú pokrstiť ani keď nie ste manželia.