Peňažný dar na svadbe

mmooly
5. okt 2015

Ahojte, dávno som nebola na svadbe a preto sa chcem poradiť, koľko sa dáva do obálky. Chcem dať synovcovi ktorý sa žení. Na svadbu nejdem, iba na druhý deň na taký slávnostný obed. Na ozrejmenie, sme obyčajná rodina, priemerné zárobky, skrátka nič moc.. ani oni nemajú nadštandart. Ďakujem za pomoc.

jahodnicka
5. okt 2015

Ja myslim asi tech 100 euro.....

zabudnuta
5. okt 2015

@mmooly kludne aj 50e

mircalla
5. okt 2015

podla mna uplne staci 50

sense
5. okt 2015

Podla moznosti staci aj 50...

masinka
5. okt 2015

@mmooly ak na to mas, tak tych 50 -100, ak je takato suma pre vas rozpocet privela, tak by som dala 20 - 30 , ale nejakym kreativnym sposobom - rozmenit na drobne a vytvorit z nich obrazok v sklenenom ramiku, alebo nasypat do pokladnicky s napisom na spolocny zivot alebo nieco podobne.....

annie13
5. okt 2015

50 ja som naaranzovala do torty Z uterákov S menami

jankastubka
5. okt 2015

My sme davali 70 ale to sme sli aj na hostinu. Ak hostina nebude, tak aj 50 by mohlo stacit. Vo vseobecnosti sa ale snazim davat aspon tolko kolko som dostala od inych. Ak idem prva, tak je to o to tazssie.

zdena12345
5. okt 2015

My sme na svadbe podostavali od tetiek a ujcov 100-300e. Podla toho ako moc sme si blizky a aj ake boli "podlznosti " (teda ze napr oni mali 3 deti a nasi im dali na svadbe kazdemu a u nas som len 1 takze sa to vsetko posunulo len na mna). Ale davali len tym, komu na svadbe boli. My sme mali velku svadbu a potom to aj ludia beru tak, ze ked uz nas pozvali, dali vysluzku, mali s nami ostaru... tak im treba nieco dat. Ak len poslali oznamenie o svadbe (niektori ani to) tak sme neriesili.
Ak ich mate moc radi a nejdete na svadbu, tak hore spominanych 100e by som pokladala za vyhovujucu sumu.

ullala
5. okt 2015

50 eur sme dostavali od kamaratov. Ak mate blizke vztahy tak vklude 100 - 300.

bianka...
5. okt 2015

My sme mali svadbu pred 2 mesiacmi. Dary sme dostavali od 50 eur do 300 eur. Myslim si ze 50 eur je upne postacujuce a velmi mile kedze ani nejdete na svadbu. Aj mne takto neprisla sesternica a doniesla mi dar 50 eur,flasu,zakusky. A vobec som to necakala.

gabrielaslivkova
5. okt 2015

@mmooly záleží na tom, aký blízky ti je a aký zvyk máte v rodine. treba pozerať aj na to, že raz ti to možno bude chcieť vrátiť, tak aj to, aké sú jeho možnosti, či ti prípadne bude vedieť ten dar vrátiť. pre niekoho je tak akurát 50 eur, pre niekoho 100 eur, pre niekoho 300 eur,...

libka1
5. okt 2015

ja mam zvyk davat 50 Eur za osobu ked ideme na hostinu, t.j. ked sme sli 4, dali sme 200 v pripade blizkej rodiny, co synovec je. ale kedze sa hostina nekona, dala by som na tvojom mieste 50 ak ides sama na ten obed, a ked idete viaceri tak 25 x pocet osob 😉

milica313
5. okt 2015
Používateľ milica313 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od milica313.

ja si myslim ze 50e je take optimalne.. 🙂

mircalla
5. okt 2015

@annie13 to su take darceky....mile ale zbytocne...

eeffka
5. okt 2015

Ja som pozostávala peniaze a od ľudí čo mali menej peňazí dar,príbor a sadu pohárov kuchynských. Nestalo to veľa a keďže sme sa zariadovali hodili sa.Tak možno ak je peňazí menej aj to je cesta.

monicm
5. okt 2015

@mmooly Toľko, koľko ste schopný "ukrojiť" z rozpočtu. Ak môžeš dať 200, dajte 200, ak môžeš dať 20, môžeš dať 20, ťažko budeš dávať 50 €, keď ich nemáš. Kašli na to, čo budú dávať iný a čo si o tebe kto pomyslí, ty dáš toľko, koľko môžeš a dáš ich zo srdca,či?

stastnazena2
5. okt 2015
Používateľ stastnazena2 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od stastnazena2.

co ja viem, tak 50 eur ..

bonaqa2013
5. okt 2015

asi by som dala 70 e....

janinah
5. okt 2015

synovec je blízka rodina,100 eur je minimum čo by som dala

dunakiliti80
5. okt 2015

Dala by som tak ako siahaju moje finančné možnosti. 😉

mircalla
5. okt 2015

@dunakiliti80 asi tak...ak mi to ma sposobit financne problemy, tak neviem preco 300 euro
tiez zavisi aj od vztahu so synovcom...

bambulalala
5. okt 2015

Nerob si starosti s velkymi vydavkami,staci 50€-dostanu toho viac,nazbiera sa to.a nexapem nazory ze minimalne 100€... Ved to je 3000sk!!! Ked si niekto moze dovolit aleao si odlozi tak ano,ale nie ze nnebudes jest pre to!

annie13
5. okt 2015

@mircalla uterak je zbytocny? ako u koho 😀

mircalla
5. okt 2015

@annie13 ak mas doma uz 30 uterakov tak urcite...si predstav, ze od kazdeho dostanes uteraky, pohare, pribory...atd....asi by ma porazilo...kazdy ozaj lepsie vyuzije peniaze a kupi si, co potrebuje a nie, co nepotrebuje
okrem toho mi to moc originalne nepripada, pardon za nazor....

tianka
5. okt 2015

Dostala som od tety 30€ a potesilo aj to , ved ked nemozes dat 100€ tak si kvoli jeho svadbe nepojdes pozicat . A toboz ked nejdes na hostinu ale len na obed. Netreba to prehanat 😎

ja.nu.la
5. okt 2015

My sme boli predvcerom na svadbe a do obalky sme dali 70+este 30 do vencekoveho tanca. Ja,si myslim ze kazdy podla svojich moznosti. A kedze nejdete ani na svadbu 50e staci.

pauliesivackova
5. okt 2015

100€ je na svadbu adekvátne si myslím.

elementissa
22. sep 2019

No, myslím, že svadba nie je výmenný obchod alebo splácanie nejakých podlzností, ako tu bolo spomenuté.
Na svadbu chod vtedy, ak tam chceš ísť - nie preto, lebo sa to patrí. A daj toľko, koľko chceš zo srdca dat, nie toľko, koľko si dostala ty od nich.
My dávame 100- nie preto, že sa patrí, nie preto, že oni nám dali 100,nie preto, že blízka, ďaleká rodina alebo kamaráti - všetkým rovnako. Raz sme dali 50€ a ešte sme niesli dva dary, v hodnotení tiež tak 50.
Po našej svadbe sme z obálok vyťahovali 200 eurovky, ale aj 10eurovky. Od jedného kamaráta sme dokonca dostali presnú sumu na jeden dar, ktorý sme mali vo wishliste a bolo to 6,75€. Chalan chodil do školy a prispel nám na konkrétnu vec, ktorú sme si chceli kúpiť.
Vôbec nám to neprišlo smiešne ani čudné ani sme nezalamovali rukami, prečo nedal aspoň 10€. Lebo sme nerobili svadbu (my sme mali veľkú svadbu) preto, aby sme ľudí stiahli z peňazí, ale preto, aby sme svoje šťastie zdieľali aj s blízkymi.
Jasne, keď ideš ty niekomu, tak samozrejme, chceš dať niečo tomu páru do života. Ale nemalo by to podliehať nejakému "štandardu"
Nevezmeš si pôžičku, len preto, že ideš synovcovi na svadbu. Ale keď si pozvaná na svadbu pol roka vopred, tak aj pri bežných až nízkych platoch si vieš každý mesiac pár eur vyčleniť, aby si potom na tú svadbu mala tých 50-100€.
Ak ťa pozvú mesiac pred svadbou, nie každý si môže dovoliť utrhnut z rozpočtu 100€,tak dá 20 napriklad.

tims11
22. sep 2019

Ja by som dala 100€ a kyticu, predsa je to rodina

ankare
22. sep 2019

Ak na to máte, daj 100, ak nie, daj 50.