Môžem krstiť svoje dieťa a sobášiť sa v kostole, ak nemám birmovku?

1. sep 2022

Zdravím. Prosím, ak nemám ja ani muž birmovku, môžeme sa vziať v kostole a pokrstiť tam dieťa? (Ak sa pýtate prečo, tak len a len pre pokoj v rodine, ja sa fakt nechcem hádať, nechcem aby babičky mali zle svedomie, chcem mať proste pokoj a kľud)

autor
1. sep 2022

*pokrstiť svoje dieťa

pribinak
1. sep 2022

Áno

Áno môžete, ani jedna z týchto sviatostí nie je podmienená birmovkou. Krstní rodičia ju už mať musia, ale rodičia nie. A chápem, že pre pokoj v rodine, no toto sú sviatosti, tie sa dávajú pre rozhodnutie zasvätiť svoj život, nie pre pokoj v rodine, potom je to svatokradez, čo je zasa ťažký hriech (prepáč, viem, že si sa nepýtala, ale keďže som veriaca, píšem tak, ako to je).

janai1
1. sep 2022

Tak to je fakt vážny dôvod...

autor
1. sep 2022

@coccinellaseptapunktata chápem aj respektujem, že ako veriaca, cítiš potrebu sa k tomu vyjadriť 🙂 ďakujem, že si aj napriek nesúhlasu odpovedala milo a zdvorilo, to som ani nečakala 🙂

7lenka11
1. sep 2022

My sme mali tiez svadbu v kostole len kvoli muzovmu dedkovi, on si to prial a nic ine si nepripustal, hoci moja rodina nie je veriaca a vobec na tom netrvala.. takze uplne chapem to "pre pokoj v rodine".. inak my sme sa sobasili evanjelicka a katolik, ja nemam nic, muz ma birmovku.. chodili sme na predmanzelsku pripravu, musela som podpisat par nejakych papierov a svadba prebehla v katolickom kostole

titla
1. sep 2022

Ano, na sbobas staci, aby aspon jeden z buducich manzelov bol pokrsteny a pri krste dietata musi mat pozadovane sviatosti krstny rodic.
Avsak, ako tu uz bolo zmienene, budete musiet absolvovat predmanzelku pripravu a prabdepodobne aj poucenie pred krstom. A v oboch pripadoch je to zavazok. Slubujes a prisahas.

hivanik
1. sep 2022

V prípade, že obidvaja snúbenci sú len pokrstení, ale ostatné sviatosti (sv. prijímanie, sviatosť birmovania) neprijali, problémy narastú. V takom prípade treba vedieť o termíne sobáša (aspoň o približnom, nezáväznom termíne) aspoň pol roka vopred. Treba doplniť sviatosť birmovania ak je to možné.
Ak jedna stránka prijala aj ostatné sviatosti (birmovanie) a druhá stránka je iba pokrstená, bude potrebné spísať žiadosť o povolenie uzavrieť manželstvo a odoslať na Arcibiskupský úrad. Ak uzatvára manželstvo katolícka stránka s osobou pokrstenou v inej kresťanskej cirkvi, postup je rovnaký ako sa opisuje vyššie. Ak má nekatolícka stránka nejaký doklad o prijatí krstu, priloží kópiu k zápisnici.
Snúbenci, z ktorých je pokrstená iba jedna stránka a druhá stránka nikde krstená nebola, potrebujú od biskupa dišpenz, aby mohli uzavrieť manželstvo (ide o manželskú prekážku). Podobne ako v predchádzajúcich prípadoch je potrebné prísť spísať zápisnicu a žiadosť o dišpenz.

*internet

janage
1. sep 2022

@coccinellaseptapunktata len tak ako pri krste deti často, keď rodina tlačí na rodičov, či snúbencov, však nech ustúpia a žiaden argument nechcú počuť (veď viď tu niektoré diskusie) stojíš pred voľbou. Buď vzniknú rozbroje na roky, alebo sa podvolia. Ja to beriem ako hriech tých, čo mladých do toho hlava nehlava tlačia a robia peklo.

katkaseiner
1. sep 2022

Vsetko sa da len treba najst knaza ktory s tym suhlasi... Ja mam vsetky sviatosti a manzel nie je ani len krsteny. Sme zosobaseny v kostole a aj deti su krstene...
S manzelom nebol najmensi problem, hoci poznam ludi ze si museli dorobit sviatosti a chodit na poucenia... tak isto teraz sesterka krstila s tym ze jedineho knaza nasli co neziadal birmovku... vsetci ostatny ano... cize kto hlada najde... drzim palce.