Mám ísť na svadbu syna, ktorého má priateľ z prvého manželstva?

petatrubicka
25. jún 2021

Dobrý deň
Chcem poradiť, ako by ste sa zachovali, zijem s priatelom, ktoremu sa bude ženiť syn zvprveho manzelstva, doteraz sme az tak v kontakte neboli,vsetko co kedy potreboval stale mu ako otec pohohol a financoval, ale chce aby mu svadbu platil, nie som proti ale este sa ho nepytal ci si ma moze zobrat ako partnerku na svadbu, ja som mu len tolko na to povedala ze ked tu svadbu bude financovat tak si moze aj pozvať koho chce, ako sa mam zachovat mam na tu svadbu vobec ist? zobrat koho chce, ako by ste to riesili

szdan
25. jún 2021

@petatrubicka a ako dlho ste spolu?

petatrubicka
autor
25. jún 2021

@szdan 7rokov

sense
25. jún 2021

A co chce syn? Chce aby si tam isla resp pozval aj teba alebo len otca, jeho matka tam bude sama ci so sprievodom, aky maju jeho rodicia vztah medzi sebou?
Ako dobre sa pozna syn s tebou a ako je to medzi vami dvoma?

evamea
25. jún 2021

@petatrubicka Je to jeho otec a je na ich dohode, kto bude svadbu financovať. V prvom rade si zoznam hostí a pozvaných bude robiť syn. Prečo by ho mal robiť tvoj partner? Lebo to platil? Ak chceš ísť, choď. Ak nie, ostaň doma. Opýtaj sa partnera aký má na to názor. Vyriešené.

szdan
25. jún 2021

@petatrubicka tak to není o com. Išla. A hlavne tvoj priateľ, by nad variantou ísť bez teba ani premýšľať nemal.
Teda ak nie ste nejakí rozhadani s jeho synom..

katulik123
25. jún 2021

@petatrubicka Ak ste spolu dlhšie čo 7 rokov je dosť, tak áno mohol by si vziať so sebou. Ale rešpektovať by mala si aj syna, to, že otec bude financovať čo je celkom bežné, že rodičia prispievaju neznamená, že ak s tebou nemá dobrý vzťah tak tam budeš, je to deň mladomanželov. Ak tam chce mať iba svojich rodičov bez partnerov ja by som to rešpektovala i keď už ste nejaký čas spolu.

nyusika
25. jún 2021

pokial to neude financovat z vasich spolocnych penazi, tak nemas absolutne pravo mu do toho kecat.
a kto bude na svadbe to zalezi od syna.
to, ze mu vlastny otec prispieva na svadbu vobec neznamena, ze bude aj rozhodovat o tom, ako bude vyzerat ta svadba.

ja osobne by som tam urcite nesla, vzhladom k takmer nulovym kontaktom by som si pripadala ako uplna chudera, kebyze sa tam dovalim

makova333
25. jún 2021

@petatrubicka ak nieco platim, chcem mat aj rozhodovacie pravomoci (vo veciach, ktore su pre mna dolezite). Ak som pozvana ako host, do zoznamu hosti nekecam. Takto by to otec mal synovi vysvetlit. Nemalo by to fungovat daj prachy a nestaraj sa. A po 7 rokoch by mal partner trvat na tom, aby si tam bola.

sissy27
25. jún 2021

@petatrubicka mladomanželia nech si pozvú koho chcú, tvoj priateľ ako otec ženícha sa tiež môže rozhodnúť koľko prispeje na svadbu. Ja na tvojom mieste sa tam nevtieram. Chápem, že ťa mrzí, že ťa tvoj priateľ asi až tak vážne neberie, keď ťa drží ďalej od svojich dospelých detí a musí sa spýtať, či ťa môže zobrať na svadbu, ale toto si s ním musíš vydiskutovať niekde inde ako cez svadbu jeho syna a dupkať, že ak on platí, tak si tam môže zobrať koho chce...predpokladám, že platí svojimi peniazmi, nie tvojimi.

makova333
25. jún 2021

@petatrubicka no pekne, daj prachy a nestaraj sa. Partner by mal trvat na tom, aby si tam sla s nim. 7 rokov je dost dlha doba na to, aby ta nechal sediet doma ako cudziu osobu.

nyusika
25. jún 2021

@makova333 to vazne ?
a co takto brat financny prispevok na svadbu ako pomoc svojmu dietatu a necakat za to vdacnost a bilboard v okresnom meste s podakovani ?

sissy27
25. jún 2021

@makova333 partner ju mal za 7 rokov vzťahu uviesť do rodiny ako sa patrí, tak aby ju všetci brali ako jeho súčasť, jeho partnerku. Za 7 rokov spoločného života si ju mohol už aj zobrať za manželku. Že to nespravil, to tiež o niečom svedčí...

katulik123
25. jún 2021

@makova333 Je, ale ak sa nestretavaju a nemajú žiadny vzťah tak to nie je úplne okay podľa mňa aby šla ona na svadbu. Možno syn chce mať iba svojich rodičov bez nových partnerov. Každý na svadbe chce mať toho s kým má dobrý vzťah a nie z povinnosti.
Veď otec by mal rešpektovať, že kto na svadbe bude a kto nie. Aj keby zaplatil celu svadbu. Nie je to jeho povinnosťou, ale na dobrej vôli. Ale

ibajaanikiny
25. jún 2021

@petatrubicka aj moj otec ma taku furiu…je to jeho dieta a ak mu chce tu svadbu financovat,tak sa do toho nemiesaj ako vegeta…a ak ta tam nechce,tak respektuj…bodka…

althejka
25. jún 2021

do zoznamu hosti by som nekecala, je to synova svadba. ale myslim ze by sa vramci toho,ze ste spolu roky a nie tyzden mal partner minimalne opytat syna, ci by ste mohli byt na svadbe tiez. ale potom respektovat jeho rozhodnutie, aj keby bolo negativne

evamea
25. jún 2021

@makova333 Ak mu dá tie peniaze, tak len preto, že chce pomôcť svojmu synovi. Nikdy by som nerozmýšľala nad tým, že ak zaplatím môjmu milovanému dieťaťu svadbu, budem mu za to rozkazovať a prízvukovať, že to ale musí urobiť podľa mňa. Trochu mimo názor v tejto konkrétnej veci.

javiemneviem
25. jún 2021

Podľa mňa záleží od pomerov v rodine. Naši tiež nežijú spolu. Celý život som vedela, že ak sa raz budem vydávať svadbu mi budu financovať. Vnímala som to ako vec, ktorú robi každý rodič pre svoje dieťa a robí to bezpodmienečne. Ani jeden jeden rodičov to nevnímal tak, že to financuje tak do toho bude rozprávať a pozývať si koho chcú. Všetko ohľadne svadby bola moja a manželova osobná voľba- všetko aj počet hostí a koho vlastne pozvem...do ničoho nehovorili. Ak by zasiahli, stiahla by som sa a urobili by sme s manželom takú svadbu, na akú sme mali financie, len aby mi do toho naši nehovorili. Takže podľa mňa nie, kým nebudes pozvana nemáš tam ísť. Moji rodicia v čase svadby nemali stálych partnerov a tak boli na mojej svadbe spolu ako rodicia a kamaráti....neprežila by som ak by prišla priateľka/ priateľ môjho rodica bez môjho súhlasu. Skazilo by mi to celý svadobny deň....takže pozor nato, aby si nebola za tu pi**celý život...deti sú na partnerov rodičov obzvlášť citlivé nech sú akokoľvek staré. Pokiaľ nemáte vyslovene kamaratske vzťahy, nemôžeš to brat osobne. Ak priateľ nie je vdovec, vždy v očiach jeho deti budeš votrelec a v tom prípade na svadbe nemáš čo robiť...

0silvia0
25. jún 2021

@petatrubicka ja osobne by som nešla, necítila by som sa tam dobre, keďže sa nestýkate.

luccija
25. jún 2021

@petatrubicka ešte Ta nikto nepozval a ty sa pýtaš či tam máš ísť?🙂)keďže ste za 7 r nemali dobre bližšie vzťahy ani by som tam nechcela ísť.Naco?veď Ti na ňom asi nezáleží...Ešte bude z tohto dusno...chlapec bude pod tlakom koho zavolať a robit diplomata.Muz by nemal naňho vyvíjať nátlak malo by to prísť od syna

deti95060810
25. jún 2021

mal by ťa pozvať mladý zať , ak ťa nepozve a ani sa len slovkom nezmieni o tvojej prítomnosti na svadbe tak by som nešla...

ibrunova
25. jún 2021

Ja som bola na takej svadbe, rodičia rozvedení hádam 20 rokov, ale ženích chcel len otca, bez partnerky, pritom ona nebola príčinou rozvodu rodičov, ale ženích chcel, aby tam bola proste jeho mama a jeho otec, nie mama sama a oco s priateľkou. Vyriešili to tak, že on pricestoval s partnerkou, tá ho čakala večer v hoteli, na svadbu nešla. To by som nepovedala, že keď to otec platí, tak vyberá hostí, hostí si predsa vyberú ženích a nevesta. Ak ťa nepozvú, rešpektovala by som to.

derdia
25. jún 2021

@petatrubicka ja pokial by som sa tam mala citi zle, lebo tam bude aj jeho matka, a pokial sa nepoznate by som nesla. Kaslala by som na to. Na co tam pojdes ked da tam mas zle citit a hlavne napr. Trapne?

ninusa221
25. jún 2021

Mal by prist k vam a pozvať vas osobne ved je to jeho otec… ak si mama berie partnera tak by si mala ísť…ak nema partnera je pochopiteľne že tam pojdu spolu ako RODIČIA… bežme tam chodia tak aj na stužkové atď…

zuzkacik4
25. jún 2021

Veru, financie su uplne irelevantne v tomto pripade...urcite by som sa nehrnula, ak by ma nepozval..okrem toho..svadobni rodicia povacsine sedavaju po boku mladomanzelov.. (teda doposial co som na svadbach bola, to tak vzdy bolo, netvrdim, ze to tak byva uplne vzdy)..ale treba ratat aj s takouto moznostou.. a asi by mi bolo cudne a neprijemne sediet niekde medzi hostami a divat sa na partnera ako sedi pri inom stole ..teda minimalne, kym prebehne vecera..

h2
25. jún 2021

@petatrubicka No treba sa opýtať, či si na svadbu pozvaná aj Ty. Ak je pozvaný otec +1, tak podľa mňa každý predpokladá, že tam pôjdeš Ty.
My s mužom sa tiež chystáme na svadbu jeho dcéry z prvého manželstva. Tiež som nebola oficiálne pozvaná, ale to nebol ani muž, lebo oni už raz menili termín, ani teraz to nie je na 100%, či to bude vtedy, kvôli pandemickej situácii, lebo oni chcú veľkú svadbu, takže záleží na tom, či sa bude dať. Ale my spolu normálne vychádzame a automaticky predpokladám, že pozvaná som, aj z každého rozhovoru vyplýva, že čakajú, že tam normálne pôjdem spolu s mužom.

bagre
25. jún 2021

financie sú vec otca, pokiaľ chce svadbu zaplatiť, teba sa to netýka. Pokiaľ ide o účasť na svadbe - to si predsa musia vydiskutovať najprv otec a syn a potom vy dvaja ako partneri.
Nie je celkom jasné, či to syn ešte nemá premyslené, alebo zoznam hostí je a ty nie si pozvaná, resp. partner o tom nehovorí. Nevedno či tam bude synova mama, či bude sama alebo tiež s partnerom, a áno, ide aj o vzťahy - ak sa nestýkate, je divné pre obe strany ísť na svadbu /je to deň mladomanželov v prvom rade/.

1angelika
25. jún 2021

Ak ťa pozvú ísť , ak nie tak nie. Čakala by som na pozvánku.

number19
25. jún 2021

Podla mna to zavisi od tvojho partnera, ak ta pozve/pozvu(zrejme si to musi ujasnit so synom), sla by som, ak nie, asi by som sa s nim po tych nijakych 7 rokoch rozisla...

oliva276
25. jún 2021

Bola som na svadbe, kde si nevesta neželala účasť dlhoročnej partnerky svojho oca, ale výrazný príspevok na svadbu aj väčší dar mladí očakávali. Otec nakoniec prispel, ale zo svadby sa kvôli nepozvaniu partnerky ospravedlnil. Vyvolalo to zbytočné reči medzi svadobčanmi v zmysle - na to, aby im svadbu zacálovali, im boli dobrí, ale jedna stolička pre ňu sa nenašla.

makova333
25. jún 2021

@nyusika vychadzam z tohoto: Nie je tam otec chce prispiet, ale "chce aby mu svadbu platil" (syn). A to ako dobrovolny financny prispevok na svadbu dietata nepovazujem. Je rozdiel ked rodic trva, ze prispeje a ked si dieta povie, ze chce, aby mu svadbu platil rodic. A este idealne, aby do toho nekecal.