Ahojte baby. Prosím , kríž na prísahu ma byť položeny na vankúši s obrúčkami ? Alebo ako to je prosím ? Ktora budete ochotna a napíšete mi o tom viac ❤️ ??
Bude to svadba mala v kostole len 10 ľudi
@katariiinkaa hm ..kde pripravene ? 🤔
No na klakatku pred oltarom, kde asi- toto je knazova robota.
krizik sme mali polozeny na klacadle, hore na opierkach ruk. obrucky na vankusiku. krizik si vacsina ludi kupuje velky, taky, ktory si neskor zavesia do interieru domu (aj my ho mame v spalni), neviem si predstavit, kde by sa na ten vankusik ten kriz zmestil.
@zuzinka888 no kde asi ...prosím , pisala som ktora bude ochotná a tym padom mi napíše o tom viac (napr.komentar pod tebou)
Arogantne komentáre si nechajte prosím 💕
@matkahelka ďakujem 😊
prstene (+vankúšik, miska) aj kríž sa odovzdá kňazovi pred obradom. Knaz to uloží tak ako to má byť. Ty sa o to nemusíš starat. Kríž sa nedáva na vankúšik. Nepotrebuješ veľký vankúšik, ked sa na to pýtaš.
Treba sa vopred dohodnúť ako majú vo zvyku v danom kostole.
Ale najbežnejší spôsob je, že na začiatku obradu sú na vankúšiku obrúčky. Ten väčšinou v sprievode nesie a položí na klakatko družička Tak isto krížik. Ten sa tiež položí na klakatko vedľa vankúšika s obruckami. Pred posvätenim sa obrúčky preložia na tácku, ktorú má každý kostol.
Môžeš to však mať hneď všetko už pred obradom nachystané na klakatku. Je to všetko o dohode.
Krížik dáte dopredu kostolnikovi ,oni ho pripravia.Vankusik ti pri tak maličkej svadbe vôbec netreba,obrúčky dáte na tacku a vybavene.Nevyrabaj si z toho zbytočný stres.
Toto robí kostolnik, alebo niekto,nejaká osoba, kto ma také úlohy zverené vo farnosti. Odovzdáte všetko jemu, alebo kňazovi, väčšinou to je deň predtým,teda pred sobášom alebo ako sa dohodnete s farárom a už sa nestarate o nič.
Nemusi byt na vankusiku. My sme mali na striebornej tacke, ktoru zabezpecili v kostole..beztak sa pozehnava svatenou vodou, vankusik by bol trosku mokry.
ziadny vankusik sme nemali, obruckyaj kriz boli na tacke pripravene
Zalezi od farara, jeho zvyklosti, niekto ma obrucky na vankusiku ak ktizik na vankusiku-zvlast, niekto ma krizik na vankusiku a obrucky len na tacke (ta je v kostole, vankusik niekedy tiez), niekto ma oboje na tackach. Musis sa dohodnut farara, ci to bude tak alebo tak..
Nemusis vooobec riesit...to je robota knaza a ministranta ako to maju zauzivane.
My sme ziadny vankusik nemali...to mi pride smiesne.
Obrucky aj kriz prinesu, ked bude ten spravny cas.
Prisaha sa tusim v klaku, takze kriz dali na klakatko.
My sme mali obrúčky na striebornej tacke- keď prišiel manžel do kostola dal ich farárovi a ten len otvoril krabičku a položil ju na spomínanú tacku a tam ich pozehnal. Krizik priniesol farar a bol zatial odlozeny na bocnom stoliku pri obruckach kde ho taktiez pozehnal (u nás je zvyk ze dáva krizik farar ako dar novomanželom) keď sme išli prisahať tak ho doniesol ministrant a položil ho pred nás na klakadlo.
Nám krížik pripravili vopred farár alebo miništranty, my sme toto vôbec neriešili. Už to tam bolo pripravené keď začala omša 🙂 Miništrant akurát pred omšou prišiel k nám zobrať obrúčky a krížik.