Dobrý deň, nie som veľmi nábožensky vzdelaná ani vychovaná a potrebujem poradiť. Chceli by sme pokrstiť dcéru, ale pán farár u nás ju nechce pokrstiť lebo nie sme zobratí s priateľom. Taktiež nám nechce dať prepúšťaciu listinu k inému farárovi do iného mesta a vraj by dotyčnému farárovi spravil problémy. Kam sa dá takýto farár nahlásiť? Pri prvom dieťati sme tento problém mali tiež, ale priateľ mal trvalé bydlisko inde a tam s tým problém nemali vôbec.
Fararovi povedz, ze podla kanonickeho prava je povinny pokrstit kazde dieta, ktoreho aspon jeden rodic je platnym clenom katolickej cirkvi. Nema pravo odmietnut vysluzenie sviatosti niekomu, kto splna podmienky a oficialne o to ziada. Tolko k cirkevnemu pravu. Na druhej strane, absolutne nechapem, naco chcete davat krstit dieta, ked je vam cirkevna stranka ukradnuta, co predpokladam z faktu, ze vam sviatost manzelstva bola ukradnuta tiez. A to vobec neodsudzujem, len to proste nechapem. Ved existuju aj alternativy bez cirkvi, ako pekne oslavit narodenie dietata. Nemusis mu preto nechat mazat krizmu na hlavu😊.
Nuž, skús sa informovať na diecéze... Niekedy farári pokrstili dieťa hocikomu bez podmienok. Teraz už majú podmienky. Na jednej strane dieťa nemôže za to, že rodičia žijú na divoko. Na druhej strane, píšeš, že nie si vychovaná vo viere, tak na čo chces krstiť deti? Aby nešli do pekla? Keď budú väčšie a budú chcieť, dajú sa pokrstiť neskôr. Ty ich vo viere vychovávať nebudeš, tak nemá význam krstiť ich.
@markusrasford toto nepochopím. Ako chcú ľudia silou mocou pre dieťa krst, prijímanie, birmovku ale kresťanstvo im je vzdialené. Aký to ma potom význam?
To, že nie ste zosobášení nie je dôvod na to aby vám dieťa nepokrstil. Nechce vám ho pokrstiť skôr kvôli tomu, že nie ste praktizujuci kresťania. A to má potom pravdu
Nášho pokrstil farár, ktorý nás sobasil bez problému a žiadne prepúšťacie listiny nepotreboval, stačí len hľadať. Ale chápem ho, už 2 deti bez svadby, asi veľmi ich k tej viere nepovediete. Dary k narodeniu sa dajú vyzbierať aj inak
Ja jedno nechapem, preco sa nepozera v prvom rade na dieta , na to milovane stvorenie ktore chcete zasvatit Bohu a dat mu bozie pozehnanie ale riesi sa ci matka babka ocko dedko maju sviatosti atd… trosku nahlavu. Musim to zial napisat ako bolo , sestra nemala birmovku ako krsna, manzel nema ziadnu sviatost no za 200€ do vrecka bol na krste v hodinu a den kedy sme si povedali…. Takze tak….🤷🏻♀️
Učená? Kto ťa to učil?
nie si nábožensky vychovaná - tak píšeš , ale zas o pár minút píšeš že si učená že krst a prijímanie je základ...
jedno druhé vylučuje... 😉
Nechápem toto povrchné krstenie, keď nežiješ v tomto duchu. Dieťa sa môže pokrstiť aj neskôr. Že pre teba je "základ krst a prijímanie?" 😁 A nie ste zobratí, sviatosť manželstva už teda do základu nepatrí? Nečudujem sa farárovi, ak si mu to takto predostrela. Tiež to má mať nejakú vážnosť vo vážnom chcení rodičov vychovávať a viesť dieťa vo viere. Nie toto..
A k comu sa ma dieta same rozhodnut? Ak nebude k viere vedene v rodine, bude vidiet, ze samotni rodicia to maju v pazi a ziju nadivoko, tak krst, aj prave sv. prijimanie mu budu naprd. Rozhodne sa tak nanajvys pre exkomunikaciu.
To je dobré, nahlásiť farára, že dodržiava podmienky. Isté veci fakt nepochopím.
Si uplne mimo, ked pises, ze krst a prijimanie je zaklad a potom si uz dieta vyberie. Co si vyberie??? Uz ked je pokrstene, uz si vyberat nemoze, lebo si rozhodla za neho. Naco krstis, ked ani vzdialene nezijes podla viery? Ani netusis, co to je.
Autorka, ale chápeš to, že dieťa sa môže rozhodnúť a dať sa pokrstiť aj v 15tich aj v 20tich rokoch? Aj ty si sa rozhodla a na praktizujucu vieru sa vykašľala. Prečo si to potom komplikujes? Označiť farára za zakomplexovaneho, len preto, lebo vás v kostole nevidí, ako je rok dlhý? Nuž, z takých ovečiek musi mať radosť...
Aka prepustacia listina? My sme si prosto vybrali kostol, kde sme vedeli, ze nam dieta pokrstia aj ked nie sme zobrati. Stacilo, ze jeden krstny mal manzelstov a vsetky sviatosti.
Chodte sa opytat do ineho kostola.
Farar je zakomplexovany, lebo autorka je povrchna😝
Ak si sa takto s fararom rozpravala a podobne mu argumentovala, tak sa necudujem, ze ti dieta nechce pokrstit ani ja by som ho nepokrstila, ved vy ho nechcete vychovavat k viere a praktizovat krestanstvo, tak mi vysvetli na co?
A ak chces, aby si v buducnosti vybralo, tak ho praveze krstit nedaj, to si rozhodla za neho
Mne sa veľmi páči, že to pán farár berie vážne. Ja mám nejaké výhrady presne kvôli tejto povrchnosti a krstiť sme nedali malinké dieťa, ale považujem sa za veriacu a dieťa vedieme k viere. A keď bude dosť veľké, úprimne sa rozhodne. Je z toho v rodine škandál, ale zažila som krst dospelých ľudí a za mňa to malo väčšiu váhu. Ako len "to sa patrí".
Fandím pánovi farárovi, aspoň niekomu záleží na pravej podstate viery. A to nie som veriaca. Ale keď to tak veľmi chceš nie je nič jednoduchšie ako sa zobrať a pokrstiť naraz.
To je tá zákonnícka Cirkev. Kristus povedal, nechajte deti prichádzať ku mne. Ale pán faŕar, lebo má moc (a kto má už len trošku moci má tendenciu ju snaživo využívať), tak on by mal chudák problémy. Pokrstené dieťa je pokrstené, či už bude vychovávané v kresťanskej viere, alebo nie. Ak budete normálni rodičia, budete ho viesť k hodnotám ľudí dobrej vôle, tak bude tento nový člen Cirkvi milý Bohu. Cirkev si kladie podmienky, lebo chce riadiť vaše životy ako máte žiť ako máte vychovávať. Chce vás donútiť sekať dobrotu podľa kritérií katechizmu, cirkevných pravidiel atď atď. Pravoslávna Cirkev Ruská Citkev Anglikánska, Ukrajinská, Evanielická, Baptisti Gréko, Rímo, a ešte kopec kresťanských siekt sobotkári, Jehovisti … stačí jedna vojna jeden rozkol a už sú ako deti. Ale božské stvorenie, časť Boha vo forme človeka a dieťaťa sa musí prispôsobovať ich móresom, rozmarným pravidlám. Choré. Keď už je predstaviteľom Cirkvi a sprostredkováva ľuďom stretnutie s Bohom, tak to ma sakra robiť.
neznášam povyšovanie kresťanov ja chodím do kostola tak som lepšia ako iná ,ved aj v cirkvi sa dejú bohužiaľ riadne zverstvá, a netvárme sa že nie, čiže teraz nepôjdem do kostola? nevidím nič zlé na tom aby farár pokrstil dieťatko bez ukazovania prstom kto je aký kresťan a ako posudzuje rodičov
Ty si divna, nie knaz. Na co chces byt sučastou viery, o ktorej nemas ani ponatia? Potrebujes oslavu, euricka a darceky? Tak urob nejake privitanie do spolocnosti, ale nešaškuj s krstom. Že nahlasit farara 🤣🤣🤣👏🏻👏🏻
@karolina04 ale ved farár nechce nič mimoriadne po autorke príspevku. Prečo je farár ten "zly" ved on ocaka aby eventuálne krstiaci rodič bol kresťan. A čo v jej prípade kryva na oba nohy. Bude viesť svoje dieťa kresťanským hodnotám? Nie nebude. Autorka ma ďaleko od desatora ved sama sa chce mstit tomu farárovi. O čom sa tu potom bavíme?
V dnešnej dobe to farári veľmi preháňajú. Skus zobrať nejakú sumičku do vrecka. 👌 A povedz ze na kostol. Uvidíš ako rýchlo budeš mat pokrstene dieťa. Lebo ano, je to tak a môžete ma tu kľudne ukamenovat🫣😋 z vlastnej skúsenosti to hovorím.
@gabika029 vôbec to nepreháňaju sú úplne v pohode.
Prečo chceš dat pokrstiť dcéru keď nie ste veľmi náboženský založená rodina? Ten farár nerobí nič zlé on ma do konca pravdu. Budeš viesť dcéru ku krestanstvu? A keď áno tak ju môžeš dat pokrstiť aj keď bude mať 6 rokov napríklad