Ahojte dievcata, opat mi napadla taka odlahcena vikendova tema, citajuc za ostatne dni dost tazke temy tu na MK. Vcera som pozerala film Moja tucna grecka svadba 2, kde som sa pozastavila nad vtipnou scenou, kde babicka u kadernika vyplnovala Sex kviz, a celkom uspesne.
Myslite si, ze naozaj generacia zien pred nami bola cudnejsia, alebo len vplyvom (socialnych) medii je nasu generaciu viac"vidiet"? Je opodstatnene hundranie babiciek na svadbe, ze sza ich cias urcite taketo nic nebolo? Ja sa skor priklanam k nazoru, ze vzdy boli deti, co sa napadne podobali na fuzateho snedeho suseda, a napokon aj slovenska ludotvorba v podobe piesni ma avoju vypovednu hodnotu ("Zaspala Anicka pod lelijuu, prisel k nej Janicek polubel ju... "). Dajte aj vtipne historky, ked mate, nech zriedime trosku rmutive temy MK ;)
Tak ja neviem či vtipná, ale vraj moja mama (69r) nie je od môjho dedka... všetko sa zistilo ked obidvaja opustili tento svet a bratranec našiel papiere na povale, ako si môj dedo osvojoval moju mamu za svoju dcéru. A starká prísne veriaca, asi sa modlila celý život za odpustenie.
@vilma7 Fiiiha, ale teda klobuk dole pred Tvojim dedkom, ze mal takyto charakter a cely zivot nedal znat, ze mamina nie je jeho!
Vzdy boli mimomanzelske deti, homosexuali, alkohol aj ine neresti. Rozdiel a problem je v tom, ze v minulosti ak niektora cakala nemanzelske dieta, bola svojej rodine na hanbu a v celej dedine na nu ukazovali. Dnes sa nam to prezentuje nielen ako nieco normalne, ale dokonca ako nieco ziaduce
doporučujem prečítať knihu Dcéry Márie Terézie. Autor je nemecký historik.....
kazdá kapitola sa zaoberá životom jednej dcéry Márie Terézie.... Dočítate sa aj o nerestiach, neverách a podrazoch ktoré zažili jej dcéry v manželstvách....A to bolo nejaké 16 storočie...Takže nevera - nič nové pod slnkom
Nie,boli stastnejsie,zdravsie a rozumnejsie 🙂
Bývam na dedine a len v blízkosti nás bývali 3 susedy ktoré mali deti aj od iných mužov....Nerozviedli sa, aj naďalej zostali v manželstve - dokonca pekne žili, ale všetci vedeli že pán manžel nebol otcom všetkých detí ktoré mal s pani manželkou....v súčasnosti susedky by mali cca 90 + rokov....
nevera bola vždy....
@deti95060810 Super, dakujem za tip na dobru knihu, idem ju najst ;)
@deti95060810 presne tak, aj ja mam v susedstve par takých pripadov a je to take verejne tajomstvo, ale môžem povedať že vo vsetkych pripadoch sa tí "otcovia" starali o deti pekne aj ked vedeli že nie sú ich vlastné....nevera a všetko s tym spojene tu bolo vždy, od pradavna....
Nerozumiem, čo na nich by malo byť "čudnejšie". Žili a pretĺkali sa, ako sa dalo. Ľudské povahy sú v podstate stále rovnaké. Dobré, zlé, klamstvá, charita, nevera... Možno sa viac starali v rámci rodiny jeden o druhého (napríklad starší súrodenci samozrejme opatrovali mladších - výborná príprava na rodičovstvo), deti boli prirodzenejšou súčasťou rodiny, zapájali sa do všetkých prác, takže ak sa niečo stalo, neboli stratené. Moja starká úplne osireli v trinástich, to práve začínala 1. svetová. Nikto sa nestaral, šli slúžiť. Mali 17, paholok Mišo sa chcel ženiť, v 18. mu porodili prvé dieťa, v 35. siedme, moju mamu. Mám doma jej fotky, na ktorej je o rok mladšia ako ja teraz. Starenka nad hrobom. Nie je pravda, že boli zdravší. Radosti má každý toľko, koľko chce, aj za vojny sa ľudia milovali a mali deti. Kamarátkina starká tiež osirela ako malá, štyri deti si rozobrali príbuzní, o najmladšej už nepočuli. Úrady neriešili. Náš sused (na dedine, kam sme sa prisťahovali) mi pred x rokmi sám povedal, že jeho otcom bol "Cigáň zo Žiliny" (na jeho vnučke to vidieť). O jeho synovi sa tiež vravelo, že nebol jeho... a kukučích vajec tu teda bolo dosť, aj keď máme hneď dva kostoly 🙂. Občas si to povykrikovali a šlo sa ďalej. Rúfus vo svojej Murárskej balade písal, ako bol jeho starý otec v Amerike, posielal peniaze a stará mať ich prepila. Nesúdil, jedenásť detí porodila, osem z toho umrelo medzi druhým a jedenástym rokom. Tiež neboli mnohé nevesty poctivé, ale prespanie sa riešilo zväčša rýchlou svadbou, "aby nebola hanba". Ťažko povedať, či to bolo lepšie alebo horšie ako dnes. Každá doba má svoje. Netreba si tú minulú idealizovať, ale ani si myslieť, že my sme čosi lepšie a naše názory sú správnejšie, ako boli tie ich.
@midka Vidíš, čítanie s porozumením 🙂. Už som taká poznačená textami bez diakritiky, že ju vidím aj tam, kde nie je. Jasné, že neboli. Dievka v puberte dostala komôrku a bolo na nej, či tam niekoho pustí (zväčša áno). Ale záležalo aj na spoločenskej vrstve. Teraz opakovali v telke Staroružovú drámu od Magdy Szabó. Život maďarskej džentry. Chlapi a chlapci krčmy, karty, bordel, dievčatá v sladkej nevedomosti o živote. O tom písal aj Tolstoj (napr. Kreutzerova sonáta) či Strindberg, polemizujúci s Ibsenom.
@biela_sova ja si myslim, ze cudnejsi boli. Jasne nevera, neresti aj vsetko okolo toho bolo, ale ludia sa tak neodhalovali (nechodili polonahi, sle pekne od hlavy po paty zaodeti), dievcata/vdovy nestriedali partnerov jedna radost a nemali otca na kazde pocate dieta zvlast, nerozvadzali sa v takej miere. I ked sexu pred svadbou bolo, dost velke % bolo panien v svadobnu noc, co je v dnesnej dobe extremna rarita....a mali manualne o dost razsi zivot, takze sex hral mensiu rolu v zivote ako dnes...
@midka
@aniele Ano ano cudnejsie, poctivrjsie, pudickejsie,tak🙂 Aniele, velmi pekne napisane, normalne som to zhltla, akoby som roman citala. Aj ostatne damy a pani, myslim, ze som zalozila dobru temu. Moj nazor je tiez rovnaky, ze ludstvo ss nemeni, len u starsich pokoleni prichadza spomienkovy optimizmus a idealizuju si samy seba. Este som nedocitala vsetky prispevky, ale este sme nespomenili aj povestne zemiakove brigady :D
Áno, naše (pra) staré matere boli cudnejšie, slušnejšie. Veľký vplyv na to malo aj náboženstvo. Ľudia ani zďaleka nestriedali partnerov tak, ako je tomu teraz. O mnohých veciach sa nehovorilo a ak aj áno, tak len šeptom. Moja praprastará mama z maminej strany bola v 19. storočí veľmi skúsenou a vyhľadávanou pôrodnou babicou. V rodinnom dedičstve máme jej denník - hrubiznú knihu, kde si zapisovala všetky postrehy, skúsenosti, nápady a recepty na rôzne lieky, postupy ako liečiť. Bola taká dobrá, že aj grófka z kaštieľa ju volala k svojim porodom namiesto doktora. No a v tomto babkinom notese sú aj poznámky o tom, ako sa jej ženy z celého okolia chodili pýtať na rôzne veci o intímnom živote a tak. O každom všetko vedela, ale nič neprezradila, klebety neroznášala. Bola hlboko veriaca, ale nie fanaticky. Mnohým ženám radila aj v otázkach ako sa chrániť pred tehotenstvom. Sama mala 7 detí a mnohé veci odpozorovala skúsenosťou. V denníku je presne opísané ako funguje menštruačný cyklus, ktoré sú plodné a ktoré neplodné dni. Doslova je tam napísané, že k prvému dňu krvácania pripočítaj 9 dní a od tohto dňa po štyri noci sa treba mužovi vyhnúť jak čert vode posvätenej. Naopsky, vedela poradiť aj opačne - ako otehotnieť. Neaplikovala žiadne šarlatánstvo, dávala ženám rôzne bylinné extrakty na zlepšenie cyklu a dokonca aj mužom na potenciu. Z jej rozprávania vieme, že mnoho detí v dedine malo iných otcov ako boli zapísaní v krstnom liste. Ale nikdy nikoho nemenovala. Ja k tomu dodám len toľko, že v dnešnej dobe sa už relativizáciou morálnych hodnôt považuje rozvod, nevera, nemanželské deti za niečo "normálne". Ja som až šokovaná z toho, koľko žien z môjho okolia má aj dve-tri deti a nie sú zosobášení. Alebo má žena 4 deti so 4 mužmi...
@vevesh No, dievčatá partnerov nestriedali, lebo ich vydávali mladé. Takže neboli až také zabažané. Aj vdovy sa snažila komunita vydať, aby nebalili ženatých. Tam šlo aj o to, či ekonomický prežila, prípadne aby deti netratili majetok po otcovi, ak by sa vydala z gazdovstva preč. Aj rozvody (viď. Timrava, Tajovský) boli, aj keď menej, viac bolo úmrtí ako dnes. Ale nedá sa zovšeobecňovať, bolo to podľa doby a spoločenskej vrstvy.
Aby som dala aj pikošku. Ktorýsi Ferko (z tej spisovateľskej rodiny) spracoval príbehy z breznianskej mestskej knihy, súdničky a pod. A našiel tam proces so slúžkou, čo si odmárnila dieťa (mala ho s talianskym robotníkom, kamenárom). Prečo? Kamarátky jej povedali, že dieťa bude hovoriť len po taliansky, tak ako by ho, chúďa, vychovávala... Inak, dočítala som sa, že v minulosti musela byť slúžka pánovi k dispozícii aj v noci. Volali to - uľaviť si do "nočníka". Následky, samozrejme, niesla ona.
@biela_sova moja starká narodená 1909 sa vydávala, keď prvé dieťa malo rok a už čakala druhé. A moja mama aj svokra, ako aj väčšina zien v našej rodine sa vydávali lebo “museli”.
@biela_sova to sa neda porovnavat.
Vsetko je potrebne vidiet v kontexte doby.
No nemyslim,ze by.boli vtedy.zeny hlupejsie,ci.divnejsie.
Mozno prave tym,ze boli odkazane na to,co muz zarobil,co.si.dokazali,ci naopak nedokazali same vyrobiylt,vypestovat,museli byt vynaliezavejsie,sikonvejsie a silnejsie ako zeny.dnes.
Ale kazda doba ma a mala svoje pozitiva,aj negativa.
A co sa ludoviek tyka-nebola telka,ludia si potrebovali spestrit dni a dlhe veceri.
Na druhej strane,v ludovkach-kto ich pozna,je ma zne vyspievat zial,vsetky problemy,radost,aj kadejake mladeznicke temy,ci podpichovania,aj dvojzmysel.
Celkovo mam.pocit,ze ludia mali k.sebe blizsie.
Tak napr.u nas sa zeny vsetky vydavali z lasky...a to vazne. Moja,prababka sa vydala mlada,po narodeni dcery pradedko odisiel do 1.sv.vijny,odtial do zajatia v Rusku. Tam davno po jej skonceni ho drzali nejakom mlyne,vraj v tej casti Ruska sa az par rokov po vojne dozvedeli,ze skoncila. Potom sa dlhe mesiace snazil dostat domov.babka byvala po svadbe u svokrovcov,no kedze vyse roka dedko nechodil,poslali ju s dietatom nazad k.rodicom,lebo ju nechceli zivit,mali svoje slobidne deti. Babka na dedka cakala 11r. Vzdy vravela,ze ona vie,ze sa vrati....po navrate mali este 5deti a co som tak pocuvala,mali sa,velmi radi.
@biela_sova ak chces poznat historou slovenskych rodin,ci chudoby,ci mestiacstva...staci citat klasiku....mali sme kvalitnych autorov...
@deti95060810 prepáč, ako historikovi mi to nedá, ale sekla si sa o dobré 2 storočia. Mária Terézia je učivo 2. stupňa základnej školy, aj ten, čo dejepis neznáša, tak toto hádam vie 🙄
ludia su stale rovnaki, menia sa len technologie a vdaka nim vidime do viacerych zivotov.. tak ako dnes sa najdu ludia ktorych zivot nechapes, tak sa nasli aj kedysi.. to co sa dnes dozvies zo socialnych sieti ostavalo kedysi uzavrete v spalni a ludia sa dozvedeli maximalne klepy od susedy alebo kuloarom zo susednej dediny.. ci to, co je dnes je menej cudne ako kedysi to fakt neviem..
@dopolbokaodrata tiež som si to všimla - Mária Terézia bola ukážkový panovník osvietenstva čiže 18. storočie 👍👍
@jana_eyre_2 presne tak, robilo sa kadečo, len sa pritom ľudia nefotili, netočili na video a nevešali na net. Ta obľúbená fráza "to za nás sme toto nerobili, a takéto niečo sa nedialo" mi je vždy na smiech.
Moja nebohá babka vedela poohovárať každú čo sa išla vydávať lebo " sa musela ". V našej rodine to bola hanba. Ked sa otcov mladší brat ženil tak už bolo bábo na ceste a moja sesternica tak isto sa išla vydávať už v 3 mesiaci tehotenstva. Moja babka takéto svadby nevedela rozdychať a prchko reagovala vždy. Jedného krásneho dňa som sa hrabala v jej obývačke v kufríku kde mala nejake papiere aj fotky. Kukala som fotky...hladala som jednu konkrétnu a v tom som sa prehrabala k sobášnemu listu. Otec bol pri mne tak som mu ukázala reku aha aká vzácnosť. Otec sa kukol na to a za chvíľku sa strašne začal smiať. Nechapala som čo mu je. Zrazu mi vraví...no buď sa môj starší brat narodil sakra predčasne alebo bola mama v 6 mesiaci tehotenstva 😂 Dedko priznal tu druhú možnosť ale babka sa o tom od tej doby odmietla baviť. Dedko povedal,že nebyť decka na ceste tak si ju v živote nevezme..a ja uplne chapem prečo 😀
Teraz som citala jednen dobry clanok od antropologa, ktory sa zaobera slovenskou rodinou z hist. hladiska. Ten spominal, ze ak sa clovek pozrie do matrik, zisti, ze mnohe deti sa rodili velmi skoro po svadbe. Nie vzdy bola nevesta nedotknuta panna. A tiez sa v matricnych zaznamoch daju najst deti, ktore maju v kolonke otca napisane “pater ignotus” otec neznamy. Nevera, predmanzelsky sex, deti od inych muzov tu boli vzdy. Len sa o tom nepisalo. Ono je to vlastne take obohatenie ludskeho genofondu, vyskytovalo sa to vzdy a vsade. Jediny rozdiel je, ze dnes sa o tom viac hovori a viac sa to prebera v (aj socialnych) mediach. To proste k ludom patri, ci sa nam to paci, alebo nie.
@cmulinko inak to si všímam často, že najviac ohovárajú a útočia na ostatných práve takí, čo maju sami "maslo na hlave".
Este ma zarazila v Plus 7 dni tema ludovych piesni, pri ktorych sa bolo treba cervenat, jedna bola o tom, ze Mara ostriekala PANA SUSEDA svojim materskym mliekom... akoze, velebnosti, ja jdu blejt :D