Ako farár zistí, či mám birmovku?

tankatanka
13. apr 2022

Ako zisti p.farar ci mam alebo nemám birmovania?

pribinak
13. apr 2022

@tankatanka Ehm, robí sa zápis do knihy

tankatanka
autor
13. apr 2022

@pribinak co ak birmovanie bolo v inom meste ako v tom kde bude krst?

malinoismum
13. apr 2022

@tankatanka … a klamat je hriech 😂😂

guiseppinka
13. apr 2022

@tankatanka aj absolvovanie prijimania aj birmovky sa posiela na faru, kde si mala krst ty. Takze ak bude chciet od teba krstny list, tak sa to dozvie.

kacena4
13. apr 2022

ak potrebujes nieco riesit a mat birmovku, je potrebne (o to ta poziada farar) aby si dolozila z toho ineho mesta potvrdenie ci a kedy si ju absolvovala, t.j. musis tam zajst vypisat si potvrdenie a zaniest ho fararovi ktory to potrebuje vediet

lucia147852
13. apr 2022

Fara si vyžiada tvoj krstný list, kde je zaznačené aj prijímanie aj bitmovka. Takze to zisti veľmi rýchlo. A teda, mna by hanba fackovala, keby mám klamať len preto, aby som bola silou mocou krstna. Veď tvojou úlohou je viest dieťa k viere a toto neni zrovna dobry začiatok

pribinak
13. apr 2022

@tankatanka však musíš priniesť výpis, si myslíš, že všetci su padnuti na hlavu?

janetinka27
13. apr 2022

na fare maju velke knihy, myslim ze sa to volalo krstna matrika. tam bolo moje meno a vedla mena okienka a tam boli zapisane datumy sviatosti (krst, 1. sv. prijimanie, birmovka...)

kamarelo10
13. apr 2022

@tankatanka moja kmotra nema birmovku a ma 61 rokov a isto si ju uz robit nebude. Krstili sme v rimo

andreakotesova
14. apr 2022

Na co chcete krst pre dieťa, ak sa v rodine klame a podvádza? Toto nepochopím..... Môže byť svedkom krstu.

janetinka27
14. apr 2022

@tankatanka staci aj jeden krstny rodic.ten musi mat birmovku, druhy bude len svedok krstu.
chudiatko dieta, jedneho dna mozno samo zisti,ze krstni nemaju birmovku a zamysli sa, co sa asi stalo, neklamal niekto pri mojom krste?

janage
14. apr 2022

Bez birmovky môžeš byť svedok krstu.

cacianka
14. apr 2022

Bože, aké moralistky sa tu hneď zlietki.
niečo sa spýta a už tu riešite ako ide klamať. Veriace a už odsudzujete, pritom na jednoduchú otázku jej odpovedia hádam 2 ženy. Až 2

h2
14. apr 2022

@janetinka27 😂 "Chudiatko dieťa jedného dňa zistí, že jeho krstní nemajú birmovku". Ach, to musí byť strašná rana!

athom
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
iwuanka
14. apr 2022

Moj muz ma birmovku. Ja nemam. Ked ide o krta, tak sme boli krstny rodicia v rimo. Tam nas upozornili ze ked ja nemam birmovku, tak ma do tej knihy zaznamnej nepoznacia ako krstnu. Ale normalne ma.farar.oslovoval ako krstnu matku. Aj moje deti maju krstneho bez birmovky. Podla mna aj krstny bez birmovky moze viest dieta krestanskou cestou.

janetinka27
14. apr 2022

@h2 tak ja viem, ze tebe je to jedno. ale kazdemu nemusi, nie sme vsetci rovnaki. mna by to teda mrzelo, keby som sa to o krstnych dozvedela

h2
14. apr 2022

@janetinka27 Keď sa môžem opýtať, prečo by ťa to mrzelo? Alebo, čo by ťa na tom mrzelo? (Klamstvo farárovi teraz vylúčme, keďže to, či má niekto birmovku, sa v prípade krstných rodičov overuje.)

janetinka27
14. apr 2022

@h2 z vlastnej skusenosti - neoveruje sa vzdy. bola som krstnou minuly rok dvakrat a nikdy to neoverovali, boli sme krstit aj mimo nas okres a nic sme nemuseli nosit. farari povedali, ze nam veria a je to na nasom svedomi.
preco by ma to mrzelo? no preto, ze ulohu krstnych rodicov povazujem za dolezitu, kedze su to duchovni rodicia. nie su to ludia, co potvrdzuju, ze krst sa naozaj konal, ale sa modlia za dusu dietata a snazia sa byt prikladom krestanskeho zivota. urcite by ma to mrzelo a uvazovala by som nad tym, co ich viedlo k tomu, aby klamali v tejto veci.

h2
14. apr 2022

@janetinka27 Aj ten, čo nemá birmovku, môže byť dobrý kresťan a skvelý "krstný rodič" (svedok krstu). A ten, čo ju má, zase takým byť nemusí. Ja birmovku mám, ale teda určite by som z pohľadu cirkvi za "dobrú kresťanku" nemohla byť považovaná.

janetinka27
14. apr 2022

@h2 a aky ma vyznam riesit, ci je lepsi ten alebo ten? vsak podla prava musi mat birmovku a idealne pre neho aj pre ostatnych je, ked je zaroven dobry krestan. to je ako keby si povedala, ze kopec ludi, ktori nemaju vodicak jazdia lepsie ako ti, ktori jazdia s vodicakom. ano, je to pravda, ale nie je to podla predpisov. vodicak mat musi a idealne pre neho aj pre ostatnych je, ked je zaroven dobry vodic

h2
14. apr 2022

@janetinka27 Ako som písala o 8:42, mala som na mysli prípad, kedy by krstní rodičia farárovi neklamali. Čiže, ty by si ich považovala za krstných a v skutočnosti by boli len svedkovia krstu napríklad. Alebo by sa to stalo omylom: oni by nevedeli, že birmovka je podmienkou a farár by to nezisťoval, ani sa na to neopýtal, lebo by napríklad automaticky predpokladal, že ju majú, keď idú za krstných. Keby úmyselne klamali, to je už, samozrejme, úplne iná situácia.

janetinka27
14. apr 2022

@h2 ano, no keby neklamali, tak by mi to nevadilo. robili by to v dobrej viere. krst by bol platny aj tak. mne islo len o to klamstvo, ze by to pre chuda dieta nebol dobry vzor. to by ma urcite mrzelo. nevedomost by ma nemrzela.
ucinky krstu by boli skutocne a platne aj keby to urobili vsetci v nevedomosti a aj keby krstni rodicia klamali. ide len o ten princip klamstva, ktory by ma mrzel.

tankatanka
autor
18. apr 2022

Dobre všetci mudrlanti len som sa pýtala 🤣už nemusíte komentovať 😀

tankatanka
autor
18. apr 2022

@cacianka presne !

tankatanka
autor
18. apr 2022

@andreakotesova co si múdra?nevieš o co ide tak nemudruj

andreakotesova
18. apr 2022

@tankatanka presne viem, o čo ide 😉 chceš klamať a popritom sa tváriť ako "skvelá a Bohabojná" katolíčka.... a takáto osoba má byť vzorom.... otras.

tankatanka
autor
18. apr 2022

@andreakotesova😀😀😀😀😀😀😀 staraj sa radšej o seba jasne a absolútne nevieš.o co ide ...😉

andreakotesova
18. apr 2022

@tankatanka joj, ty si riadne....

arasidka123
18. apr 2022

@tankatanka budeš zapísaná iba ako svedok krstu, keď ju nemáš...