Ženy ktoré ste to absolvovali niekedy v blízkej minulosti. Ako to chodí? Mimo kostol. Teda robí sa nejaká oslava alebo mam rezervovať reštauráciu? Okrem krstných rodičov koho volať? Celú rodinu? Ja nič neviem ohľadom toho a mam tento rok s chlapcom a o rok s dievčaťom. Robí sa aj torta? A aké Darčeky sa dávajú. Pomôžte mi prosím.
@monika1308 Ano, robi sa oslava(posedenie) v restauracii alebo ked sa na to necitis tak kludne aj u seba doma sprav oslavu. Tortu robia krstni, teda mali by ale je to vsetko o dohode. Darceky podla tvojho uvazenia, osobne nejake krestanske blbosti by som velmi neriesila, deti to hodia do suflika a nevyuziju. Skor davat peniaze alebo nieco, co ich skutocne potesi. A pozvat staci najblizsich tzm.krstni rodicia, stari rodicia, surodenci, pripadne z tvojej strany sestra brat aj z muzovej a dost. Ale tiez je to na tvojom zvazeni, koho tam chces a koho nie.
my sme oslavu nemali prisiel len otec a krstna doma sme si dali obed a hotovka, darcek chceli prispiet na zlatu retiazku a krizik tortu sme mali nech ma dcera radost a pocit slavnostnejsej atmosfery. saty nechcela takze bola len v tom bielom habite viac sme to vnimali krestansky ako waaw oslavaa
@merlinja presne som to išla napísať. Sorry, ale 1 sv. prijímanie je o " kresťanských blbostiach. " Peniaze, alebo niečo čo ich skutočne poteší......super prístup... Takýto by ani nemali dávať deti na prijímanie, očividne im to bude naprd. Prepáč, ale nedalo mi.
@monika1308 u nás sa pozýva blízka rodina a krstní rodičia. Obed buď doma, alebo v reštike. torta áno, po dohode buď krstní, alebo ty, už ako sa dohodnete.
@monika1308 tak podla toho koľko vás je. Nás bolo viac, nechcelo sa mi doma variť a chystať, zajednala som restiku
My sme 3ja, stari rodičia na oboch stranách, Mija sestra s rodinkou - Krstna, bratov muž s rodinkou - krstny. To je 14 ľudí
Mali sme ešte tortu a zmrzku pre decka. Doma káva a chlebíčky
@bela30 dosť blby komentár
@monika1308 vsetko ako chcete vy. Zvykne sa robit oslava, slavnostny obed. My pozyvame starych rodicov, a nasich surodencov s rodinami...cca 11 dospelych a 9 deti keby prisiel kazdy. Doma varit sa nestiha, bud catering objednat alebo restika. Torta po dohode, zvykne krstna mama davat...alebo kde robia dobru 🙂
Darceky...my sa stale pytame ze co asi...zvykneme kupit nejaku nabozensku zaujimavu knihu, moji radi citaju, aj synovci. Peniaze su asi naj, kupi si co chce, nas si minuly rok za ne kupil mobil, a od nas dostal novy bicykel.
@merlinja neviem prečo ide tvoje dieťa na prijímanie, ak to vnímaš takto...nie je to o slávnostnom obede s rodinou, je to práve o tej omši a "kresťanských blbostiach"
@merlinja tymi blbostami som myslela prave sosky a kriziky na stenu, mozno som sa nevhodne vyjadrila ale taketo veci budu fakt detom na nic. Ale ako som napisala vyssie, kazdy podla vlastneho uvazenia, lebo kazde dieta potesi nieco ine ..nechapem tej reakcii, ved kazdy ma pravo na vlastny nazor
@pribinak co bolo na mojom komentare blbe? Kazdy moze napisat co chce, chcela vediet, co dat, co nedat tak som napisala svoj nazor, bola to reakcia nic viac. Vobec to nebolo myslene tak ako to odznelo tymi blbostami som myslela veci, ktore diet nevyuzije napr sosky, kriziky na stenu a pod. Ale zaroven som napisala, ze kazdy podla svojho uvazenia, tak nerozumiem tvojmu prispevku...
@h2 väčšinou s Tebou súhlasím ale Tvoj syn by mal vedieť čo tým anjelikom babka myslela a prečo mu ho k tejto sviatosti dala... Keby mu dala porcelálovú sochu mačky, tak chápem, že je to blbosť. Ale tu ide o 1. sväté prijímanie. Teda o čisto kresťanskú príležitosť a oslavu a nemajú sa dávať "kresťanské blbosti"?
Tiež sme krstným deťom dali anjelikov, modlitebné knižky a k tomu hodinky. Vysvetlili sme im čo a prečo. Už je to pár rokov a teda anjelikov majú deti stále. Jasné, že sa s nimi nehrajú, je to vec symbolická... Ale práve tá symbolika je pomerne veľkou súčasťou viery a náboženstva. Deti by to mali vedieť.
@bela30 jasné... Stačí hrubá obálka. Čo tam po viere a jej symboloch. Samé debiliny. Hlavne prachy!
@jankalukasova Ale veď môj syn ho tiež nevyhodil. A určite vie aj to, prečo mu ho dala. Druhá vec je, či ho takýto druh darčeka poteší, alebo ani nie.
@jankalukasova tak naše krsniatko bude mať tiež prijímanie a mame v plane tiež dat koruny do obálky nech jej potom kúpia co uznajú za vhodne tak tie koruny není zlý nápad a robí to každý a my ešte k tomu hodinky chceme kúpiť nech ma pamiatku
Akoze, ktora ste bez viny hodtte kamenom fakt!!
Lebo tolko sa tu obuvat do mojho komentara..normalne mi rozum zastava, clovek to nieco napise podotykam nazor a druhemu sa to nepaci, tak hned je ohen na streche. Treba si uvedomit, ze ludia k viere vedia pristupovat aj zdravo a nie chorobne, ved aj vacsina fararov sa vam pozdravi Dobry den a nie Pochvalen. Takze sa teraz netvrate vsetky ako samaritanky a ja som tu najvacsia hriesnica lebo som si dovolila, niektore veci nazvat blbostami. Ale co uz no, kazdy sme nejaky..vy nechapete moj komentar ja zasa vase prehnane reakcie.
@dada0902 veď jasné, že sa dávajú aj peniažky... Je to bežné ale použiť výraz "kresťanské blbosti" v súvislosti so sviatosťou je teda pekne mimo. Je celkom logické, že k sviatosti to dieťa dostane dar s kresťanskou tematikou (tzv. kresťanskú blbosť), pretože to je o tom kresťanstve, o viere a vedeniu k nej.
@jankalukasova Ja teda neviem, čo má gýčová sádrová krikľavá soška anjela spoločné s vierou, syn ju dostal od babky, ktorá je na takéto veci zaťažená, tak si ju odložil, ale teda za mňa je to tiež blbosť. Tak isto, ako by bola blbosť spomínaná soška mačky. Toľko môj názor.
@h2 tak ako, to už je otázka vkusu. Dá sa kúpiť aj vkusná soška. Tá z Tvojho popisu žiaľ ohúri naozaj asi len Vašu babku. Je to ale príležitosť vysvetliť dieťaťu, že každý máme iný vkus a babka to určite myslela dobre, hoci sa netrafila. Je pekné, že si sošku odložil aj keď ho neoslovila. Možno raz, keď už babky nebude, bude mať pre neho väčšiu cenu, hoci vyhotovenie bude stále úsmevné.
@jankalukasova On je zvyknutý, babkin vkus poznáme. 😁
Keď mala prijímanie staršia, tak nás bolo cca 12, zvládli sme pohostenie doma. Pozýva sa najbližšia rodina starkí, krstní, súrodenci... Tortu priniesla krstná,tak sme sa dohodli.
Náš syn ma prijímanie o 2,5 tyždňa.Oslava bude doma,bude nás len 7 (svokrovci už nežiju)bude slávnostný obed.Vývar uvarím doma a z reštiky mi donesú teplú misu,prílohy atd.Tortu máme objednanú u cukrárky.Dostane od celej rodiny dost drahý bicykel a od nas ešte modlitebnú knižku,pamätnú knižku a ruzenec s menom a dátumom prijimania.
Chodi to tak ako chcete. Niekto organizuje malu svadbu (cela síra rodina, drahe dary, torta, restika) a niekto len s krstnymi ci starkymi doma da obed a zakusok. Dary niektore rodiny dávajú nadpriemerne a nesuvisiace s vierou, ini symbolicke, krestanske ci bez penazi. Zreflektuj vas a vašu rodinu ako tuto sviatost beriete vy aj vase dieta a najdite podla toho svoj ideal ;)
@lucy125 ja nemôžem doma budeme mat cca 16 ľudí vrátane nás. Nemáme kapacitu
Ďakujem žienky. Tak sme sa rozhodli zajednať restiku, čo sa týka darčekov môj syn má rád aj také gýče ako sošky, určite dostane od nejakej babky 🙈 nenahnevám sa. My sme rozmýšľali ze mu dáme obálku nech si sám kúpi co sa mu páči lebo krstná mu kupuje hodinky a krstný retiazku. Tortu bude robiť babka m takže máme celkom dobre vystarane. A to všetko vďaka vám 🙂 inak by som bola stratená. Ďakujem veľmi pekne za pomoc ❤️
@monika1308 my budeme mať koncom mája, tortu som objednala aj reštauráciu mám zajednanu budeme mať slávnostný obed, budú tam krstný rodičia a babky dedko