Chcem sa opýtať mamičiek, ktoré už majú skúsenosť, či je nevyhnutné kupovať synovi oblek, ak budú mať deti počas slávnosti jednotné rúcha?
Ja sice skusenost nemam, ale myslim di, ze 1 z dovodov preco deti maju tieto rúcha je aj finančný aspekt
Myslim, ze je zbytocne kupovat oblek. Ved mu urobíš fotky v ruchu a na obede moze mat kludne rifle a nejaku športovo-elegantnú košeľu
Výdavkov bude aj tak dost
My tiez budeme mat,nekupujem oblek,len cierne nohavice a koselu.
Chlapci maju mat blede jednofarebne tricko a nohavice (niektori mali aj rifle, rucho je po clenky a nebolo to vidno), dievcata maju mat tiez jednifarebne tricko a biele pancuchy alebo leginy, rucho je pod kolena
My sme pred rokmi tiež mali jednotné rúcha, pod ním biele tričko a biele silonky. Potom sa Stanka prezliekla do tých nádherných satociek, ktoré sme požičali a na slávnosti už bola alko krásna malá nevesticka. Stalo to síce dosť peňazí, ale takisto to stálo za to. Ja som si to nechcela nechať újsť.
1.sv prijimanie a rucha je o tom aby deti nevnimali tuto sviatost povrchne a nespajali si to s princeznovskymi satami a oblekmi a reriazkami a darcekami... ale tym,ze vy rodicia im to po obrade aj tak obleciete, len davate detom najavo, ze cely obrad v ruchu je len nepohodlna povinnost, a vsak ty budes aj tak za princeznu a za fesaka.... Uplne mimo celej pointy s pouzitim rucha.
@hettinka tie rúcha pre deti du sviatočne, takze neviem o akom vreci tu točíš
Ide skor o to, ze mnoho rodicov krachuje ked ma požičiavať drahé saty a obleky pre deti. Niektori rodicia akosi vynechali cele to duchovno a cele sv.prijimanie je vlastne o satockach, jedle, fotkách a úcesoch
U nas vo farnosti rúcha nemame, ale ked počujem tie sumy za požičovne alebo kúpu oblecenia, tak dovi dopo
Navyse mnoho deti sa pozom porovnávajú, kto ma ake saty a veru by to tak nemalo byt
V ruchu su vsetky deti rovnaké
Moj nazor
@pribinak No ja som v tom rúchu videla oblečené dievčatko aj chlapca a môžem povedať, že to je ako vrece - biele vrece. Navyše dievčatá budeme mať ešte viac zahalané /akýsi stojačik alebo rolák/ a vyzerá to dosť hrozne. Nemám nič proti rúcham, ale po obrade už existuje slobodná vôľa, či si niekto nafotí dieťa aj v krajších šatočkách alebo mu na tom nezáleží. Duchovne som to prežívala aj pri synoch, ktorí mali obleky. A či bude mať dieťa retiazku na pamiatku, vyzdobený účes, hostinu...čo je na tom. Otázka je, koľko detí príde do kostola aj po prijímaní--- tam je ten duchovný rozmer merateľný.
@anjelic u nasich doma maju deti rúcha, boli celkom OK. Biele s takým svetlohnedym pasom. Dievcata mali čipkovaný spodok, chalani nie. Ku krku nebol ziadny stojacik.
Mne je zo uplne jedno co budu mat deti po obrade, alebo na obrade. Pisala som svoj nazor. Moj syn ma este 2 roky cas, ak by sa hlasovalo za rúcha, tak by som bola za.
Vsetko je o predbehovani sa. Zacina to krstom, pokracuje prijimanim atd. Aj krstna kosielka je rucho do ktoreho by sa malo dieta po krste obliect, nie iba dekoracia na perinku. A rovnako rucha na prijimanie. Ziadne vrece.
@cloviecka nas to caka o 2 tyzdne a aj tu budu mat deti rucha, ja svojej pod to dam saty, nakolko sa nebude potom cely de promenadovat v ruchu, ktore je este aj pozicane, treba vratit v co najlepsom stave, takze podla mna pod to treba aj tak nejake slusne oblecenie.
my platime len za pozicanie rucha 20e, takze aj to je dost.
kedze je to slavnost, tak sa treba patricne aj obliect. je to uz na kazdom z nas, ci uprednostni nieco konzervativne alebo daco lezerne. kazdy podla svojich moznosti.
Včera sme mali prijímanie, deti mali naaadherne rúcha. Snehobiele, jemne zdobené.
A všetky deti mali pod tym slávnostne šaty.
Pre deti je to sviatok, je normálne, že chcú mať krásne šaty. Aspoň dievčatka urcute
My sme mali 1. sv. prijímanie pred rokom.Ale mám dcérku, deti mali rúcha a najskôr som myslela, že kvôli fotkám potom predsa len zadovážime šaty.Ale nejak som si to rozmyslela/premyslela a teraz som rada.Nemusela som vyhadzovať peniaze na šaty, tie detičky boli v tích rúchách úplne úžasné.Chlapci mali rifle/nohavice a trička prípadne košele a dievčatká silonky/legíny a tiež biele trička.Naša malá bola v tom oblečení tak či onak princezná a veľmi sa to deťom páčilo , že boli rovnaké.Fakt ma to dojímalo oveľa viac ako keď pred pár rokmi bola na prijímaní neterka a keď šli detičky v rade skôr to bola módna prehliadka, jedno dieťa cez druhé sa obkukávali a ty máš toto a toto...Na oslavu samozrejme dcérka rúcho vyzliekla a mala šaty, ktoré nosila bežne vo sviatočné dni.A fotky má nádherné v rúchu, aj s ostatnými deťmi , keď som ich niekomu ukázala veľmi sa to páčilo.Takže oblek kupovať je asi zbytočné ak ho nevyužijete neskôr.
@meusicka 20€ za pozicanie rucha? Si robis srandu? To si z toho u vas fara urobil biznis? U nas rucha nemame, ale v tom pripade by som povedala, nie dakujem. Neobleciem ju do toho. Tak na pozicanie siat, v ktprych dieta bude cely den rodicia nemaju, ale zaplatit za kus handry 20€ to uz maju mat?
@sunshine1311 to su proste deeti. Prezeraju si aj bezne saty v bezny den v kostole.Nie len na sv.prijimani
@katarinka289 tie rúcha idu potom fo pracovne a potom sa to žehlí, to tiez nieco stoji
@pribinak no jasne. 20€...co som na hlavu padnuta? Kolko deti ide na to prijimanie? U nas 100. To m chces povedat, ze ta pracovna stoji 200€ ? A farar nema pracku? Gazdinne nemozu vyprat a ozehlit? Uz ked sme u toho setrenia? U nas rucha pre ministrantov peru zeny z kostola. Raz jedna, raz druha
@pribinak ...a co tak, kazda mama zobrat domov, oprat, ozehlit a odovzdat? Ak vrati poskodene, zaplati...ale inak sa mi to zda viac nez dost, tych 20€.
@katarinka289 u nas berie gazdiná plat. Viem to celkom presne, lebo ju poznam. Voda, prášok, elektrina tiez nieco stoji. Aj praca, ta gazdiná tiez nežije zo vzduchu.
Ked si spočítam vo ma stoji oblek, košeľa, motýlik, tak 20e je super cena.
Navyse v tej dume 20e je urcite zahrnutý sj obrazok pre deti. Nemyslim si, ze ma z toho fara biznis
@pribinak chlapcovi som oblek kúpovala (nie na prijímanie, na svadbu, ale to je jedno) v cene 16€, poľská výroba, krásny - nohavice a vestička. Bielu košeľu som kúpila u číňana za 4€ a topánky 9€. Vynosil ho potom ešte aj na vystúpenia v ZUŠ a žiadna prehnaná suma to nebola, aby si to niekto nemohol dovoliť. Samozrejme, kto na to má, môže kúpiť aj značkový za 50€, ale ak to má dieťaťu urobiť radosť, prečo nie?
Dcéra mala prijímanie dávnejšie, ešte tie rucha neboli a kupovala som jej krásne ale jednoduchšie strihané šaty v PL za 100€ vrátane bolerka navrch, siloniek a topánok. Bola to vyššia suma, ale nepodarilo sa mi požičať, keďže na svoj vek bola veľmi vysoká a do šiat 134/140 sa neobliekla. Kamoška ju učesala zadarmo, mala len bielu čelenku z H&M a kvietky, čo som ja mala vo vlasoch na svadbe a zostali mi. Bola oblečená milo, dievčensky.
Tiež sa mi nepáčia malé nevesty, dieťa má byť dieťa a vyzerať detsky, napr. by som jej nedovolila make-up, ale videla som viaceré deti, ktoré boli aj namaľované (tiene aj rúž). Nemám pocit, že by sa deti nejako extra pozorovali a porovnávali, to skôr niektoré premotivované mamičky z toho robili haló... Deťom to bolo jedno, chceli mať pekné a basta.
Zas sa táto téma vyvinula štýlom "z extému do extrému", pritom je možné dieťa obliecť po obrade na oslavu slušne za nepremrštenú sumu. Zdá sa mi nefér, ak sa dospelí vyobliekajú, mamičky navlečú šaty, otec oblek a chlapca privedú na oslavu dobreže nie v rifliach a tričku, v ktorých bežne chodí do školy. A tiež je veľmi rušivé, ak decku spod rúcha v kostole trčia okopané tenisky. Pritom napr. v CCC maju chalanské slušné čierne topánky za pár eur. ved nemusia byť hned ortopedické kožené neviemakej značky, na 1-2 príležitosti.
Aby sme potom neupadli do opačného, že oblečením tú sviatosť úplne degradujeme ... aj kedysi ludia do kostola išli v tom najlepšom, čo doma mali, lebo chceli tomu vzdať úctu.
U nás dievčatá aj chlapci majú slušné oblečenie pod rúchami. Dievčatá šaty, ktoré sa dali aj neskôr využiť pri rodinných slávnostiach, svadbách, narodeninách a pod.. Niektoré pod tými rúchami také tie naozaj nevestovské šaty, ale nevyzeralo to spolu dobre, keďže rúcha mali rovný strih a tie šaty spodničky s kruhovou výstužou, tak sa to ťahalo navzájom. Po obrade foto s rúchom, potom dole rúcha a ostatné v slušných šatách. Ja osobne by som rifle na takúto slávnostnú udalosť nedávala tak ako by som v rifliach nešla na oslavu 60tky či na svadbu. Jedno slušné oblečenie má podľa mňa doma takmer každý, prípadne by som požičala od známych alebo kúpila z druhej ruky. Ja som napr. tiež požičiavala pekné slávnostné krémové šaty kamoškinej dcére.
@hettinka 100eur za dievčatko je sialena suma. Pre niektore rodiny nieco nepredstaviteľne. Cize 20e za rúcho v porovnani 100....
Nemyslim si, ze deti sa neporovnávaju. Take 9-10 rocne slečny velmi dobre vedia zhodnotiť outfit druheho dietata a doma rodicia tiez maju komentáre k outfitu druhých deti
@beatkab25 20€ je strašne veľa, tu platili tuším 11€ a niekde požičiavajú aj zadarmo.
Aký má potom význam rúcho v ohľade šetrenia penazí, ked rodič musí zaplatiť vysoké požičovné + ešte oblečenie pod to. Ked aj jednoduchšie, ktoré dieťa ešte vynosí, ale aj tak musí mať niečo pod to. Ked chcú byť farári takí "nekomerční", mali by to požičiavať grátis.
Za 2000 eur kúpim 2 veľké Formil prášky v LIDLi a operiem to komplet všetkým. A 2 mesiace nemusím do roboty 😀
@pribinak ako som uz vyssie pisala. Deti sa neporovnavaju len v den I.sv.prijimania, ale aj v bezny den. Vidim to kazdu nedelu, ked som s mojimi dievcatami v kostole uplne v predu...a nie len v kostole.Aj v skole sa deti porovnavaju, tak dajme teda rovnosaty aj do skoly...kravina
@katarinka289 jaaj rovnošate v skole, kopec rodicov by bolo za
A prať a žehliť doma? No to by dopadlo
@pribinak tak ked nevies prat a zehlit popros kamaratku 😀 😀 😀
@cloviecka my budeme mať tento rok tiež rúcha a aj keď mám dcérku, slávnostné šaty len na fotenie som jej kúpila. Do kostola pôjde v rúchu, pod to dáme biele tričko s dlhým rukávom, silonky alebo legíny /biele/, ale na obed a fotenie s príbuznými už bude v bielych šatách. Asi bude záležať od Teba, ako si to zorganizuješ... či bude syn v rúchu a potom sa prezlečie len do niečoho "obyčajného" alebo ho chceš aj po obrade mať slávnostne oblečeného. Ak myslíš oblek pod rúcho, tak sa mi to zdá nepohodlné, max. košeľa a nohavice... aby ho to netlačilo alebo neťahalo.