Zlé spomienky na ranné detstvo. Čo s tým?

19. apr 2022

Dobry vecer prajem. Nedokážem zabudnúť na to ako nas mama bila pre kazdu somarinu, museli sme ju vo vsetkom počúvať, na navsteve ticho sediet, odpovedala za nas. Pretrvava to do dospelosti, vydala som sa, krstiny vsetko vybavovala ona, vsetky oslavy mi cchela organizovať prosto nic nenechá na mna. Ale hlavne tie spomienky z detstva sa mi vynárajú dost casto ako take záblesky, ked mi napr. Hovori ake mam hrozné vlasy a škaredé vyrážky. Aka som hrozná bordelárka, nikto ma nebude chciet.. a tych bitiek kopec, ako som pred nou utekala hore kopcom aby ma nezbila.. mam na nu tazke srdce, neviem jej to odpustiť, trpim nízkym sebavedomím, mam problem vystúpiť pred ludmi, stale si myslim ze robim chybu, ze niesom dost dobra atd. Preziva niekto toto iste? Da sa vobec odpustiť a zacat odznova? Co robit?

ckocka
19. apr 2022

Najprv sa musíš odpútať.

miselar
19. apr 2022

Mala som podobne detstvo spojené s psychickym a fyzickým násilím .A tiež sa to somnou vlečie ,ale snažím sa to ovládať .Spomienky ostanú navždy na tie už nezabudneš ale čo ti môžem poradiť je dobre sa vyrozprávať a uzavrieť to spôsobom že je to minulosť a tu nezmenis.Iz si dospelá žena a nenechaj svoju matku ovládať aj tvoju dospelosť .Nerieš s ňou nič ak aj máte niake oslavy atď....správ si to po svojom a ju ak chceš len pozvi.Ja som svojej nikdy neodpustila pretože to nedokážem a aj keď s ňou sem tam udržujem kontakt je to len pár viet žiadne citové témy ani nič podobné z mojich úst k nej nejdú ....Nikdy som jej neprejavila žiadny cit pretože bola ku mne veľmi chladná a surová .
..Skús to v sebe uzavrieť spôsobom že minulosť sa zmeniť nedá a ty si svoju budúcnosť zariad podľa seba

autor
19. apr 2022

@ckocka ako?

dorisiska
19. apr 2022

Urcite by ti pomohla odborna pomoc - psycholog, aby si sa vedela vyrovnat s minulostou, neopakovat niektore veci pri svojich detoch, a tiez si to vykomunikovat s mamou/odpustit. Je to narocny proces, no ak sa chces posunut dalej a zit lepsie a zdravsie, urcite ti to odporucam. Pre zaciatok skus napisat do psychologickej poradne tu na konikovi a mozno ti poradia minimalne nejaku knihu. No je to hlboky problem...Urcite vhodny na psychoterapiu.

zuzina25
19. apr 2022

Ahoj, určite navštíviť psychoterapeuta. Ja som tam začala chodiť po ťažkom vzťahu a rozchode s toxikom ale postupne si prechádzam uz inou terapiou od narodenia, cez detstvo atd. veľmi mi to pomáha poznať samu seba, svoje chyby, to aká som a čo bolo a je spôsobené práve takýmito zážitkami z detstva, vzťahom s rodičmi a podobne. Veľmi má to posunulo a vo veľa veciach zmenilo. Ináč sa pozerám na seba, ináč už vidím veci, riešim situácie.. dodalo mi to sebavedomie, ukázalo ako veľa vo mne je. Naozaj, odporúčam. Nie je to nič podradné, ako stale vela ľudí tvrdí- aspoň ja som uz take neraz povula.. netreba sa toho báť, každý kto takéto niečo vyhľadá si podľa mna zaslúži obdiv za to, ze chce niečo vo svojom živote zmeniť a pracovať na sebe. Držím ti palce.. je to beh na dlhu trať , čaká ta veľa práce na sebe samej ale ver mi dá sa takéto veci spracovať, prekonať, odpustiť ľuďom z tvojej minulosti, prijať mnoho veci ináč. ❤️

ckocka
19. apr 2022

Buď pozbierať v sebe silu a nedať si ďalej riadiť matkou život, alebo, ak toho nie si schopná, nestýkať sa.

pribinak
19. apr 2022

Kde máš muža? Ten tá nevie trosku chrániť a milú svokru držať bokom?

54tinka54
19. apr 2022

Zájdi za psychológom, pomôže ti to spracovať.

matullienka
19. apr 2022

Určite treba vyhľadať odbornú pomoc a matky by bolo možno dobré aspoň na nejaký čas odstrihnut od vás a vašich plánov. Deň pred oslavou zavolať bude tam a tam a chces prídi nič viac buď príde alebo nech nechá tak. Ak sa snaží organizovať niečo ona s čím ty nesúhlasila tak to ignorovať a jednoducho tam neprísť a urobiť si po svojom. Treba jej dať jasne najavo, že si samostatná bytosť, ktorá o sebe a svojej rodine rozhoduje sama. Čo na to celé hovorí tvoj muž?

jane89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
slovakboy
19. apr 2022

Neži minulosťou. Samozrejme to na tebe nechalo stopy. Ži prítomnosť. Ale ako? V prvom rade si kontroluj myšlienky. Nemysli. Ak ti príde myšlienka na krivdy z minulosti nerozvijaj ju. Ona príde a príde zas a iná. Ale nerozvijaj ju nevŕtať sa v nej. Vedome ju pošli ďalej. Ok myšlienka , (napr. zla myšlienka na zlu mamu). Chod ďalej ty myšlienka. Zvieratá si tiež pamätajú ale nerozvíjajú myšlienky to len náš mozog ktorý sa vyvinul do predvídania a učenia sa z minulosti ma takéto negatíva tohoto vývoja. Trápi ťa to potom. A je to len v tvojej hlave. Tvoja minulá mama sa ti nepáči. Nepúšťaj si ju do hlavy. Je to minulosť ktorá už nie je. A čo s prítomnosťou keď je mama furt zlá? Buď ako malé decko. Naser sa vykrič jej čo len chceš a všetko čo máš na jazyku. Nie je to dobre pre váš vzťah ale je to dobre pre tvoj vzťah samej so sebou. Nerob to ale stále. A nemusíš vlastne ani kričať emócie si môžeš držať pod kontrolou ale povedz jej všetko čo máš na jazyku. To vyslovenie bez emocii ti pomôže sa zbaviť ťarchy. Ale môžeš aj s emóciami zodpovedajúcim tvojmu temperamentu. Nemá to byt pomsta mamke ale vyplavenie toho svinstva pred ňu. Je úplne jedno čo s tým ona urobi dôležité je že to dáš zo svojho vnútra na svetlo sveta a zlo nie je rado na svetle. A kľudne si to aj príprav a hoci to prečítaš z papiera. Všetky bolesti čo ti robila výpovedz a hneď odpusti. Povedz jej že sa nehnevas a odpúšťaš jej ale už je koniec a nebudeš viac aktceptovat jej spravanie voči tebe. Mame odpusti pretože nikto nie je dokonalý rodič a ona to už zmeniť nemôže. Nečakaj že ťa pochopí možno ťa ona okričí ale to je jedno to je jej myšlienkový pochod ktory ťa nemusí zaujímať. Ty nepotrebuješ zmeniť jej myslenie ale potrebuješ si vymedziť hranice a jej spravanie k tebe. Čo si nevedela vtedy urobiť urobíš teraz. A odpusť aj sama sebe. Si predsa skvela jedinečná bytosť. Tvoja dušička je božská bytosť je kúskom Boha a nezaslúži si aby si aj ty na ňu bola zlá. Nemusíš byt teraz bojovníčka za obranu seba pred druhými. Len jednoducho si uvedom svoju cenu aká je vysoká. Nie je o nič menšia ako cena hocikoho druhého. Som sa veľmi rozfilozofoval ale niečo z toho ti možno pomôže. A samozrejme psychoterapia ako ti radili to áno.

euka210
19. apr 2022

Psychoterapia u psychologa ktory vie pracovat s traumami. Zablesky z minulosti s prezivanim su flesbecky a tam treba pomoct psychologom. Len odpustit pri velkej traume nestaci...to mozes urobit rozumom, ale ta "detska" cast si zije svoj zivot a to treba prepajat so sucasnostou. Sama som prezila traumu, takze toto pomaha. Aj sa vyrozpravat o tom co boli cloveku, ktory Ta podpori a vypocuje. Emocie ako strach, hnev, bolest treba spracovat.
Psychologov najdes na stranke psychotraumatologia na Sr.
A ako pisu, musis sa osamostatnit a odputat od mamy, aby Ti neriadila stale zivot. Dolezite je aj, akeho mas manzela.

yollanda
19. apr 2022

Ja to mám tak. U nás to bol otec čo týral nás. Nahnevaná som na matku, že nič preto neurobila. Tiež nás fackala za každú blbost. Sestru mala radšej vždy. Tiež sa snažím odpustiť, no nedarí sa mi. Ak si kresťanka, kukni si film Chatrč. Mne to pomohlo dosť

lucyluska
19. apr 2022

Ahoj, mrzí ma to čo si prežila a nieje to fér.
Zažila som to zo strany mojej mamky a to tak, že bola nerváčka, cholerik, slob.mamina 2 deti, z toho ja som prežila 7 zápalov pľúc...furt chorá som bola (mamina fajčila v byte)
Alkohol...chlapi...moje úteky z domu. V škole som 4rky mala...
Prežila som odpustenie a to skrze vieru, pred 12 r som sa "obratila" spravila si prvé sväté prijímanie...a po rokoch na Slovensku som išla na seminár Otcovo srdce, ja som medzicasom dostala depresie, úzkostné stavy.
To som chcela poriešiť hlavne...a tam sa veľmi odpustenie riešilo....ach to bolelo, pisala som list mame pred sviatostou oltárnou, plakala, zadušala som sa slzami ale chcela som jej odpustiť....
Depresie mi zmizli, budú to 4 roky...a hlavne som prišla nato, že na maminu sa nehnevám.
Normalne akoby prutikom plesol....
Mamina medzitým prestala piť (17r) dostala smrteľnú, pomalú chorobu...a ja som si ju presťahovala z východu na západ aby som jej bola s bratom po ruke.
Som vydatá, mamina sa mi nemieša do života, pomohla mi s peniazmi...a moje sebavedomie je v poriadku, zdravšie emócie prezivam. Takže ja som to dala na Boha, a On sa postaral ☺️

loliki
19. apr 2022

Tvoja mama mala predpokladám tiež o ničom detstvo a rodičov. Ľudia proste kopírujú- napodobňujú správanie, ktoré vidia. Vieš akí boli jej rodičia? Predpokladám - ty posúď, že sama bola vnútorne zranená a riešila veci autoritatívne, panovačne. Nevedela ináč. Možno to bol jej spôsob obrany. Zranený človek zraňuje. Nemal ju možno kto naučiť správať sa a vychovávať ináč. Niektorí chcú zavádzať sexuálnu výchovu na školy, ale nie je problém s plodením detí. Ale naučiť sa byť dobrým rodičom, to sa nikde nevyučuje. Poľutuj mamu, že to proste nezvládla. Ty si skvelý človek.

slovakboy
19. apr 2022

@lucyluska Ah to je nádherne svedectvo na dnešný večer. Úžasné.

veltraud
19. apr 2022

Skus od-PUSTIT...aj sebe...

roja01
19. apr 2022

@slovakboy to si napisal perfektne : kontroluj myslienky. To je podstata stastia a radosti v zivote. Ako malo ludi si to uvedomuje. Nemaju znalosti o fungovani vedomia, ako systemu, ktory nas chce ovladat.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
20. apr 2022

Ďakujem pekne za vsetky reakcie, precitala som si kazdu jednu 2x.. muz mi je veľkou oporou, ale on je taky dobráčisko, povie svoje ale nechce byt s nou za zle. Zas skákať po hlave si neda. Ona je strasne panovačna vztahovacna. Vo svojej podstate nieje zlá len ma potrebu riadiť svoje deti a vychovávať ich hoci su uz veľké a maju svoj zivot. Samozrejme je to tiez jej trauma z detstva, jej mama este horšia.

jumama
20. apr 2022

Zaklad mnohym psychologickym metodam dal carl Jung. On definoval osobnost cloveka nazvem to vrstvami. V centre je vnutorne dieta, potom animus, anima ako muzsky a zenasky princip, kazda osobnost ma aj tien - potlacene dobre alebo zle stranky… Vsetky terapie vedu k oslobodeniu vnutorneho dietata, to je to nase najpravsie a radost do zivota prinasajuce ja.

Je to taky naoko jednoduchy a naoko zlozity koncept, ale ak ho clovek pochopi, velmi pravdivy. Terapia akoby vedie k tomu, ze sama seba pozorujes a vsimas si, ze v akom stave su tie jednotlive vrstvy, co zdedili vychovou, prostredim, z predoslych generacii rodiny. A pokusis sa od toho oddelit, co nechces, byt sama svojou mamou, ktora ked treba, s laskou privinie tvoje vnutorne dieta… atd. Proste velmi vedome si vsimat svoje myslienky a pocity a velmi vedome si vyberat, ktore k sebe pustis.

Znamena to presne ako napisali vyssie - odputat sa od mamy. Ak to inak nepojde naozaj sa aj odstahovat a byt mimo jej kazdodenneho dosahu, brat jej telefon len ked ty uznas za vhodne atd. Moze to sposobut aj nevolu z jej strany, ale ak sa rozhodnes, uz sa jej nemuis bat, lebo pochopis, ze je pre teba toxicka ta nevola a mas proti nej nastavene spravne stity. Moze to pomoct aj tvojej mame, aby bola ina, ale o to sa musi zaujimat ona sama. Sama si vyvoli ostat aka je alebo sa zmenit tak, aby neublizovala inym…

autor
20. apr 2022

@jumama Dakujem. Ono vela ludi mi povie odpustiť ale to nieze odpustiť a zabudnúť. Ono sa to deje aj teraz, stale je manipulatívna.. nema rada rodinu mojho manžela a dava to patrične najavo, tym mi kazi moj vztah s muzom. Stale riesi len seba aby jej bolo dobre, deti sa jej musia prispôsobiť. To je ozaj na par sedení toto len sa bojim zdvihnúť telefon a objednat sa. Hanbím sa

autor
20. apr 2022

@slovakboy 🙏🙏🙏

kacena4
20. apr 2022

za co sa hambis zdvihnut telefon? za to ze iny clovek zlyhal vo svojej ulohe spravne ta vychovat. najprv si odpusti ty potom si povedz ze naozaj chces zacni riesit seba a sprav to. napis svoje problemy a starosti na papier to ti trosku pomoze a potom sa ti bude lahsie o tom rozpravat. drzim to palceky aby si sa odputala od matky

autor
20. apr 2022

@kacena4 dakujem ❤

jennky13
20. apr 2022

to, co ti tu napisem nebude jednoduche, ale pomaha to. Potrebujes jej zacat odpustat. Vzdy ked pride myslienka, tak jej vedome odpustaj vsetko zle na co si spomenies. Velmi dobra kniha Prosim ta , mami - hovori aj o tom akota mama ovpyvnila ,co zle priniesla do tvojho zivota ...a aj ako z toho von. Ak by si potrebovala viac, napis mi mail.

autor
20. apr 2022

@jennky13 tym ze budem odpustat sa zas bude podriadovat jej voli nie? nedokazem jej odpustit ze mi znicila zivot, neda sa to..resp.momentalne sa na to necitim, lebo citim obrovsky hnev

autor
20. apr 2022

@miselar ved to..stale chladna a odmerana. nikdy ma k sebe nepritulila a nepovedala ako ma velmi lubi.ale zas caka aby som ja jej prejavovala lasku..tak chce aby som ju milovala ked ma trepala zakazdym pre somariny? zo skrin mi vyhadzovala saty aby som si upratala ale brutalnym sposobom.kontrolovala ma ako upratujem, raz ma zbila lebo som nevyprašila dečky z balkona ze ake to je upratovanie..nic jej nebolo dobre, saty som povesala na balkon tak prisla pozvesovala a dala tak ako ona robi. lebo tak je to najlepsie a vela vela toho

jennky13
20. apr 2022

odpustenie nesposobi, ze sa budes podriadovat, odpustenie ti pomoze odputat sa od nej, lebo zle spomenieky ta k nej stale viazu. Si snou spojena ako pupocnou snurou a nepretnes ju kym tvoj hnev budes zivit.
A ked budes volna, budes vediet jasnejsie povedat nie - to teraz nedokazes, lebo pocit viny ta zvazuje

autor
20. apr 2022

@vlcik1
@jumama ako sa odputat bez toho aby som o nu prisla ? mamu chcem mat, ale nie taku akou je..keby si ma trosku viac zacala vaziť, pochvalila. a nie este aj komentuje moju vychovu syna..ze som velmi benevolentna. minule som povedala ked si nechcel dat ciapku a jej sa to nepacilo ze co?? mam ho zbit ako ty mna? jej reakcia bola ze : co ja som vas stale bila? uz som neodpovedala

autor
20. apr 2022

@jennky13 ach este ako odpustit.v tejto chvili mi to pride uplne nerealne