Dobry den. Zijem v UK uz 6,5 roka. Momentalne som ale na materskej s dcerou. Moj partner pracuje a je cudzinec. Rec ovladam, ta mi nerobi problem. Mam tu priatelky, aj cudzinky, ale aj slovenky a cesky, ale stale mi velmi chyba domovina, najma moja vlastna rodina a nasa slovenska mentalita ☹ Aj ked mam kamaratky, stale sa tu citim velmi izolovana. A pritom chodime von casto a organizujem vela vyletov a navstev s druhymi mamickami. Ale aj tak sem vobec nezapadam:( Citim sa tu ako cudzinka. Aj po tolkych rokoch si neviem zvyknut na anglicku mentalitu. Bojim sa ich. Velakrat mam z toho depky a podvedome som negativna voci okoliu. Lebo sa citim sama. Niekde vo vnutri vo mne bojujem s tym, ze tu nechcem zostat, ale citim sa tak, ze proste musim. Nic ine sa neda robit. Priatel nechce odist. Proste to tu uz nenavidim, tak daleko to zaslo. Este musim povedat, ze toto moje rozpolozenie ma velky vplyv aj na nas vztah s partnerom.Velakrat som podrazdena, aj ked sa to snazim krotit, ale som stale na malu sama, tak niekedy zlost zvitazi.Co nam nerobi dobre. Na rozdiel od Slovenska, tu mame lepsi zivot, priatel ma vybornu robotu, ja tu taktiez planujem otvorit si svoj business, co by sa mi na Sk asi tak lahko nepodarilo. Ale stale som nestastna. Nic ma tu v Anglicku nevie nadchnut. Milujem priatela, ale toto miesto nie. Asi som hrozna osoba:( Kolki ludia by chceli byt na mojom mieste, a ja sa takto citim...nic nam nechyba:( Mame krasny dom, priatel ma super pracu, ja budem otvarat business, mame krasnu a zdravu dcerku(klop klop) a ja tu revem kazdy bozi den a zelam si byt s rodinou. Vobec sa cez to neviem preniest, zeby som tu mala zostat do konca zivota. Roky mi ubudaju a ja ich posledne roky travim v smutku. Vobec som to neni ja. Ta slovenska, stastna, plna elanu osoba, ktorou som kedysi byvala. Tu som ako zombik a len prezivam. Neviem, co mam robit? Vie mi niekto poradit,prosim?
@mitina01 čo ti povedať. každý chce to, čo nemá. obzvlášť ženy 😀 Ozaj, viete, aký je rozdiel medzi bocianom a obzvlášťom? bocian si stavia hniezda na vyvýšených miestach, obzvlášť na komínoch 😀 😀 😀
Jediné riešenie je chodiť častejšie za rodinou. Očividne nemáte problém s financiami, letenky také drahé zas nie sú, tak šup šup každý mesiac na víkend k rodičom.
Okrem toho existuje Skype, kde môžete deň čo deň skypovať do bezvedomia. Alebo o teba až taký záujem nemajú? Lebo teraz je veľa možností byť s rodinou a byť pritom tisíce km od nich. Aby si nebola prekvapená, že keď budete osobne spolu, tak si nebudete mať čo povedať. Asi ti nebude stačiť ich vidieť či dotknúť sa. Skús sa troška pohrabať vo svojej hlave...
@mitina01 tak toto si si mala rozmysliet skor ako si mala s cudzincom dieta. Ak partner nebude suhlasit, na Sk mozes ist jedine sama, dceru mu tam musis nechat - jedine ze sa dohodnete ze ju mozes na Sk vziat tiez. Takze podla mna neskoro to riesit teraz.
Pises ze UK ta nanadchyna, a zamyslela si sa co ta nadchyna na Sk? Nie je to len nejaka romanticka predstava o tom ze ako by to mohlo byt? Realita je ina, tvrda. Si matka tak sa koncentruj na potreby potomka - ostan pekne v UK tam ma tvoja dcera lepsiu buducnost. A skus popracovat na svojej depke - lebo ta prameni len z naivnych predstav. Ak si nevies pomoc, skoc za psychologom, ale hlavne nerozbijaj svojej dcere rodinu.
Co ti brani ist na Sk kazdych par mesiacov na predlzeny vikend? Nepozeraj na celu vec tak cierno, iba stracas cas a neuzivas si zivota.
@mitina01
ahoj, pises celkom racionalne, az mam pocit ci v tom nie je psychicky problem, lahka depresia?
Tiez nezijem na Slovensku, uz vyse 10 rokov, vlastne to ani nepocitam, USA beriem ako moj domov. Vascina ludi ale zacne tuzit po tom v com vyrastali az po istom case. Mala som take stavy ako ty uplne na zaciatku, predtym ako som sa vydala, ako sme kupili dom ale vzdy mi z toho na zaklade pre a proti vyslo ze zostat tu je lepsie. Teraz to uz takto neriesim, beriem to ako to je a za Slovenskom mi je obcas smutno, ale nie viac ako za minulorocnou dovolenkou. Manzela mam tu (nie je ani Slovak ani American) mame tu deti, nas domov a priatelov. Rodina chodi castejsie za nami.
Pre mna je najvacsim putom vztah s manzelom. S nim by sme na Slovensku nefungovali. Bez neho by som to mozno zvazila. Mas s priatelom vztah v ktorom vidis buducnost? Neustala nespokojnost sa vo vztahu casom prejavi. Bud mu to bude liezt na nervy alebo sa kludne moze zacat citit nie velmi dolezity v tvojom zivote. Asi by som v sebe vyriesila najprv toto a potom kludne zvazila aj navstevy u nejakej milej psychologicky alebo life coach. Toto su velmi specificke veci ktore bezni ludia nepochopia az kym nezaziju.
Ak chces, napis do sukromnej spravy
Drzim palce
@zeriempizzu nepoznas celu moju situaciu a cely moj zivotny pribeh, tak ta poprosim nesud. Predstav si, na Sk ma toho nadchyna dost, hlavne to ze tam mam rodinne zazemie, ludi ktori su tam vzdy pre mna, ked ich potrebujem. Tu mam priatela, ktory stale robi. A mne zostava len domacnost a dieta stale na krku. A medzi tym nic ine. Praveze sa mylis @zeriempizzu. Ja sa az prilis koncentrujem na potreby potomka a priatela, aj za cenu vlastneho stastia! Ocividne ma nepoznas. Ja som typ osoby, ktora sa rozdava pre kazdeho....za dobreho priatela a rodinu by som aj umrela..V zivote by som nerozdelila nasu rodinu. Hlavne by som nezobrala dceru od jej otca. Keby bol jej otec ozran, drogac, gambler, tak ano...ale on je uzastny otec. A ano, mozno mam depresiu, ale nie je to z naivity...z tej som uz davno vyrastla....
@mitina01
v tom pripade (ak to este nerobis) si najdi niekoho s kym sa budes moct porozpravat ked to na teba pride. Myslim ze life coach, Anglican/ka so skusenostami s inymi kulturami bude najlepsia volba. Okrem ineho ti moze zaroven priblizit anglicku mentalitu z ineho pohladu. Asi si na to nikdy nezvyknes ale aspon najdes nieco pozitivne. Pravidelne navstevy ti prospeju tak ako niekomu inemu pravidelny sport.
Ostatne vidis celkom triezvo ale chapem ze pocit ze nemozes zit na Slovensku aj ked po tom tuzis ti velmi pri tvojich diagnozach neprospieva. Som presvedcena ze ked si teraz doma s dcerou tak je to este horsie. Co tak vyuzit ten cas a ist na dlhsie na Slovensko? Potom mozes dat dieta do jasiel skor a zacat sa sustredit na podnikanie. Budes vyrovnanejsia 😉
@worker_falcon financne je to u nas dobre, ale zase kazdy mesiac si urcite nemozem dovolit chodit na SK. Dcera o chvilu zacina skolku, tam pojdu vydavky a taktiez mame vydavky za ine veci. Na Skype chodim, jasan, aj Viber pouzivam. Ale rodina tiez nema cas kazdy den, vsetci chodia do prace. Mame dobre vztahy a vzdy sa mame o com rozpravat, aspon z vacsinou. Mne chybaju viac ako ja im...mam pocit niekedy. Asi mas pravdu v niektorych veciach....musim si to utriedit v hlave
@mitina01 Ak mas skutocne diagnozu lahka depresia, tak tvoje pocity nespokojnosti rozhodne neustanu, ked budes na Slovensku. Dovolim si naopak tvrdit, ze sa este zhorsia. Teraz mas nejaky svetly imaginarny bod v hlave, kedy sa ti zda, ze prides na Slovensko a vsetko sa zlepsi. Ty prides a ono sa to nezlepsi. Pretoze dovodom tvojej nespokojnosti a smutku je pravdepodobne nespokojnost samej so sebou.
Mas aj nejake lieky? Ak nie, zvaz navstevu lekara a nechaj si predpisat. Velakrat je to taka zabijacka kombinacia - jesen a menej slnka (obzvlast v UK) a kratsie dni, chladno, cudzia krajina, partner v praci, dieta od rana do vecera rovnake zabavky.. Inak pozeram spiatocne letenky Bratislava - Londyn a pre dospeleho je to 60 eur a pre dieta 42, to je skutocne prezitelne si myslim aj keby raz do mesiaca.
Skus toho lekara, spravne lieky a pripadne poradenstvo ti pomozu vidiet veci z ineho uhla.
Drzim palce.
@mitina01 ja netvrdim ze ta poznam alebo tvoj zivot. Pisem fakty ako su - na Sk sa s dcerou vratit nemozes, a pochybujem ze bez nech ist chces. Tak neviem aku pomoc cakas, antidepresanty ti predpisat na MK nemoze nik. Preto si myslim ze najlepsie bude ak si objasnis situaciu, cim skor sa s nou zmieries a pokusis sa mat co najkrajsi zivot tam kde ten zivot pripada do uvahy. Inac to nevidim, jedine ze sa chces utrapit.
@mitina01 ja ta celkom chapem...ja som napriklad stale tuzila vypadnut von a aj som odisla...najprv na rok cez skolu, bolo mi to malo, tahalo ma to spat..len som chcela skolu dokoncit a nech ma uz niet na SK, vsetko v zahranici bolo lepsie...chcela som tam este dalej studovat a hlavne zit...po skole som odisla...po 2 rokoch ma to uz ale zacalo tahat spat domov..presne, rodina, priatelia...take to Slovensko - nase jedla, nase zvyky, ani nie nasa mentalita, lebo to ja zas az tak nemusim, ale taky ten pocit, ze rozumies humoru, chapes o com sa hovori ked sa spomina socializmus, ked sa spomenie Bambulka ci Horalky...nase Vianoce a sviatky.. kedze sme este nemali deti, chodili sme domov na Vianoce, chodili sme vzdy raz za par mesiacov ...nakoniec sme sa vratili a skusili sme to doma..ten pocit bol super, ze zas taky domov..taky vydych ze hovorim slovensky a nemusim hovorit inou recou ( aj ked cudzie jazyky mi nikdy nerobili problem zas)...ale...stacilo par mesiacov a zvyknut si zas na tie nase negativa bolo uz tazsie..tie odute ksichty nasich predavaciek, nase dodruzgane cesty..hrmotajuca mhd...spoluobcania so svojimi vyhodami....vsetko drahe, ludia namosureni...sama korupcia...obmedzene moznosti, lacna pracovna sila...sice pocit domova, toho ze nie som cudzinec v inej zemi, ale kopec veci mi tak liezlo na nervy, ze nas to zas zacalo tahat prec...po 3 rokoch sup zas von...a zas ten isty kolotoc..2 roky v cudzine...a predstava zalozit si rodinu....prestalo ma naplnat predstavit si, ze tam budem mat deti...ze nebudu pri babke a dedkovi, ze nebudem mat taky normalny slovensky zivot...s kamaratmi so Slovenska len preto, ze su Slovaci a mame nieco spolocne, nie preto, ze su to moje kamosky s ktorymi mam vela spolocne a dokazem sa zdoverit...ked mi nasi len hovorili, ze maju taku rodinnu oslavu, hentaku..ze su tam vsetci, len ja som nebola...prisla som len sestre na svadbu, potom Vianoce, ale tak neda sa chodit na vsetko...ked sa stretavala rodina....a mne to zas neskutocne zacalo chybat...tak sme sa zas vratili a rozhodli sa zit tu a mat tu deti....nastastie u nas je to o tom, ze manzel je tiez Slovak, len takisto rozlietany, ten zil v zahranici asi 14 rokov...ale vratil sa potom viacmenej kvoli mne...a teraz..sme doma 6 rokov...a samozrejme mi tu neskutocne vela veci vadi a stale si hovorim ci by to vonku nebolo lepsie...lahsi zivot...ale zariadili sme si to tak, aby sme sa nad tie nedostatky mohli co najlepsie povzniest..a som tak spokojnejsia...manzela to stale taha von, ale ja si nedokazem predstavit navzdy zit niekde inde..ako skusenost ano, ako kratkodoby pobyt na rok-dva tiez....su to benefity do zivota...ale inak nie..
Tym chcem ale povedat len to, ze ta chapem asi ako sa citis..kazdopadne, ty mas muza ktory je doma tam...rozhodli ste sa tam zit a mat rodinu a to je ina situacia...je to tazko ked si tam nestastna ale musis skusit najst sa tam v niecom a citit sa tam ako doma...a domov chodit castejsie na dovolenky..UK nie je Australia, je to este prijatelne..predsa su to 2 hodiny letu.....
@mitina01 Ja ta uplne chapem, tiez by som nechcel zit v cudzine a to som precestoval snad celu Europu krizom krazom, po tych najlepsich hoteloch, restauraciach a pod. Vzdy ked vidim Bratislavsky hrad ked idem do Schwechatu sa mi zlepsi nalada. Tvoj manzel by mozno mohol urobit kompromis a ist pracovat do Viedne a tym by ste boli ovela blizsie Slovensku a mali aj rodinne zazemie tu. Zivot nie je len o tom mat peniaze a lepsi standard, ale hlavne o sebarozvijani sa, priateloch, domove a pod.
Na druhej strane Slovensko je extremne zadubena krajina (vid posledne volby) takze zase by som to tu neidealizoval, my napriklad byvame v dedine pri BA hned pri Rakusku aby sme toho Slovenska az tak strasne vela nemali ;)
Takze to by mohol byt aj vas kompromis, niekde blizsie SVK kedze tu si Anglican tazko najde pracu.
@mitina01 depresia sa da liecit, dufam ze navstevujes odbornika, ak nie vyhladaj, aj na uzkosti su terapie a lieky.Ja byvam 5 rokov v Amsterdame v nl.A tiez to nie je boh vie co rodina mi chyba velmi, ale ja mam dobru liecbu na to.Kazdy rok v lete idem na mesiac domov, a to mi staci na cely rok. 😀 Keby si pocula moju rodinu aka som matka a aky su vsetci ostatny super, bola by si stastna tam kde si.A to sa liecim na psychiatrii od puberty, cize depresia je moja kamoska 😠 .Vaz si co mas peniaze nie su vsetko ale je lepsie ked ich mas .Priatel nema aspon vykendy volne ze by ste travili spolu, a aj vecere doma.Mas doma cudzinca tak snad si si aspon troska na inu mentalitu zvykla ci??? Ani mojej rodine sa neda skypovat casto, mame vyhradene aspon vikend, a tiez su vsetci byzi, ale ked prijdem v lete kazdy si zoberie koli mne dovolenku a ta sa hlavne z mladymi, rodicov nezmenim a neriesim.Tiez mam muzq cudzinca a je to fakt zaujimave 😅 .Ale na svk by som sa nevratila aj kebyze mi pecene holuby padaju do ust a to mi v holansku nepadaju 😀 .Vsetko je na tvojom zvazeny ale snad na dovolenku cez vianoce nie je skolka by si mohla ci???
@mitina01 chápem ťa, mne chýba moja rodina a to bývame od seba 100km. Tak ako ti radila prvá kočka, chod domov na určitú dobu, na návštevu. Ono človek si niektoré veci idealizuje. Ked budeš dlhšie doma a budeš tam už zažívať tie rutinné denné rituály, zas až také úžasné sa ti to nebude zdať. To teraz ti je smutno, lebo si na materskej, sama, rodina je daleko a manžel nemá čas. Naozaj skús ísť na určitú dobu, otvorí sa ti mysel, dušička pookreje a potom porozmýšlaš ako dalej. Vždy sa dá odísť, nerob si vrásky akoby šlo o koniec sveta. Všetko treba samozrejme premyslieť. Ak sa rozhodneš nakoniec vrátiť na SK, musíš predsa predprirpaviť kopec vecí. Vaše bývanie, nejakú prácu pre teba a manžela atd.... Poznám vela párov, čo sa vrátili z Anglicka práve kvôli tomu, že tam nikdy nezapadli a že sa tam necítili doma. Tento pocit je velmi dôležitý. Ak sa smiem spýtať, odkial je tvoj partner?
@igor211
@eri28
podla mna nejde o to ci sa ten chlap dorozumie v praci. Bude tam zit. A zakladatelka nikde nepisala ze to je Anglican (aspon som to nezachytila), je dost mozne ze Anglican nie je, ale to len spekulujem. Zit s clovekom z inej kultury, alebo len z inej krajiny je omnoho komplikovanejsi....musia si to vyjasnit oni dvaja
Verte mi, ze som uz skusala doktora. A nie jedneho. Dal mi antidepresiva, ale nepomahali. Skor sa mi to zhorsilo. A na druhej strane lieky nemam rada. Uz ich nechcem v zivote brat. Konkretne antidepresiva zamaskuju symptomi, ale nevyliecia! Akurat sa z nich stanem zavisla a uz do konca zivota ich budem musiet brat. Sorry, na antidepresiva mam svoj nazor. Zla skusenost. Z okolia poznam zopar pripadov ludi, co brali antidepresiva, a nikomu nepomohli. Skor z nich mali vela vedlajsich ucinkov. A 2 blizki ludia si s nimi skoro vzahli zivot 😔 Chodila som aj na sedenia. Tie mi chvilku pomahali, ale potom to casom opadlo. Clovek s depresiou a uzskostou sa citi ako v zacarovanom kruhu. O to horsie je to, ked ste tu sama, bez podpory okolia. Ja sa len citim velmi sama. Chyba mi rodina. To je vsetko. Ale dakujem za radu a podporu 😅 Prego81 ty si sa do mna dost trafila....paci sa mi ten life coach. Mam tu dobry zivot, len.... A ano, chcela by som zacat podnikat preto aby som spravila konecne nieco aj pre seba ale aj byt financne nezavisla...Dufam,, ze mi to tiez pomoze.. Na Slovensku som bola nedavno na skoro mesiac. Ale chybal mi priatel. A viem, ze aj jemu bolo za nami velmi smutno. Pripada mi to nefer aby som odisla na dlhsie useky. Aj ked citila som sa stastnejsia a trapila som sa menej. Lebo som mala rodinu okolo. Ale ja ho nedokazem nechavat sameho doma tak dlho...co uz..dakujem
Ak sa niekto chce po takej dlhej dobe vratit zo zahranicia, jednoznacne na to musi mat padny dovod a nie len ten, ze sa mu cnie za domovom. To uz by hadam len clovek "nezmyslajuci" tak urobil. Resp., skus prist najprv na pol roka (ak sa da) a potom sa s radostou vratis naspat, ked zistis, Co ako tu funguje resp. nefunguje 🙂 Mozno kratsia dovolenka na SK napr.mesiac by ti tiez prospela.
@mitina01
toto si musite vyriesit s priatelom. Ak chces svoje psychicke problemy riesit bez liekov, tak ozaj ten life coach pomoze. Lahka depresia a uzkostne stavy sa daju aj bez liekov ale musis mat doma pohodu a oporu v partnerovi. Doma teraz myslim tam, kde mas dieta a partnera. Neda sa zit na dvoch miestach, ako si opisala ten mesacny pobyt na SK.
Mozno sa teraz len strucne povedane nudis. Najdi si hobby, vypln cas zmysluplnymi aktivitami, zozen spolahlivu opatrovatelku a zacni cas travit aj s priatelom bez dietata.
Drzim palce 🙂
@mitina01 pozri musis sa upriamit na svoju rodinu ktoru si si zalozila ty. Mozno ti pridu moje slova tvrde, ale tiez som si kadeco prezila a pisem so skusenosti. Zijem von uz 15 rokov a nie raz mi kadekto a kadeco z domova chybal /o - je to normalne. . Tiez mi nedavno zomrel otec, je to tazke, mam "depku" ale nemozem dovolit aby mi to posralo to co som si roky budovala. Dovolila som si smutit, i trochu sa potrapit - to je ludske i potrebne na zahojenie ran - ale clovek si musi povedat Stacilo! lebo ked raz padnes na dno, tazko sa z neho vystupuje, moc tazko. S tymi liekmi ti verim ze ich nechces, kto ich chce, ale u teba ani nevidim snahu pomoc si sama sebe - a ked nechces lieky a dlhodobu pomoc - musis sa sama nastartovat. Podla mna inu moznost nemas. Ked si sama nepomozes, iny ti pomoc nemozu ani nahodou.
Toto sa mi paci a pride mi vhodne tu: if you are going through hell, keep going!
Vsetko dobre!
@mitina01 nájdi si robotu
a po druhé, toto isté ťa čaká aj doma, lebo prídeš, budeš blbá krava bez praxe akurát tak operátorka k stroju za 450 v čistom mesačne nástupný plat a decko na tebe furt nalepené, lebo nebude v škole nič rozumieť
@mitina01
a vôbec kým ti malá vyjde základku zabudneš spisovne po slovensky aj písať a potom už len za upratovačku...
@mitina01 nuz, ak ta priatel tak miluje, tak pochopi, ze si nestastna a aspon by ste mali skusit zit aj tu na SK. mozno aj on vela veci potom pochopi...
napchavat sa liekmi a mat depresiu - to ti nepomoze. ved vies preco jju mas, lebo zijes tam,kde nechces zit.. ved je to pochopitelna.. musis si vybrat..Bud prijmes zivot s viac peniazmi tam, a uz to nebudes riesit a upraces is to aj v hlávke, alebo sa vrat na SK a priatel, ak ta miluje, ta bude nasledovat a pochopi
@mitina01 aj ja chodim na dovcu bez chlapa, nechce jasne ze chyba, o to lepsi vztah mame ked sa vratim.Skoda ze lieky odmietas je tu tema aj o depresii skus pozriet vela mamiciek sa lieci aj na uzkosti liekmi ale nie su to antidepresiva.Mne pomaha ze maly tento rok zacal hovorit po svk, je to strasne mile pripada mi to take slovenske 😀 .Kazdy den konikujem a aj na FB, pocuvam slovenske radio cez net, citam slovenske knihy, a mamina posiela baliky slovenske suroviny co tu nekupim.Mne to celkom pomaha. 😅
priatel je Anglican
@mitina01
tak priatel je Anglican ale na anglicku mentalitu si nevies zvyknut? 😀 Prepac, nechcela som byt sarkasticka. Ver mi ze v Anglicku vam bude najlepsie. Zacni sa viac stykat s jeho rodinou a hladaj pozitiva. Vytvor si zazemie tam. Uz viac poradit neviem ale myslim si ze az tak tragicke to nebude 😉
@mitina01 ahoj, aj ja zijem v cudzine spolu s manzelom a detmi a tiez to nie je ono. ano mas v istych veciach pravdu, vyssia zivotna kvalita, lepsie sluzby , standard, ale ... nam jeden znami povedal velmi mudru vec, TY SAMA POCITIS KEDY JE CAS VRATIT SA DOMOV. a ja si myslim ze u teba k tomu doslo. skoda ze tvoj partner to tak nevidi, ale podla mna ty si dospela do tohto stadia. nie si spokojna, to sa potom odraza na vasom partnerskom vztahu a samozrejme aj tvoje dieta citi tvoju nespokojnost. ja by som radila aspon na cas sa vratit na SVK; spolu s malou si uzit rodinu, priatelov, znamich, tvoj business, ako si napisala ti asi neujde, je na tebe kedy ho nastartujes, ale v prvom rade musis riesit seba.
mozno ked trocha casu stravis doma, potom zistis, ze predsa len zit v zahranici nie je take zle. UK je od SVK dost daleko, viem nie je jednoduche a lacne viac krat do roka cestovat, ale pokial ta trapi taka tuzba po domove a rodine tak by si mala peniaze na to odkladat bokom a pravidlenjsie cestovat domov.