Ahojte. S priatelom sme sa chceli buduci rok brat a nasledne si zalozit rodinu, no korona nam to prekazila. Zaujimalo by ma, ci je lepsie splodit a porodit dieta do manzelskeho zvazku, alebo na tom vobec nezalezi. Myslim to hlavne po byrokratickej stranke. Vzdy sme chceli svadbu s rodinou a kamaratmi, poriadne to oslavit a az po svadbe idylicky splodit dieta 🙂 Ale v tejto situacii nevieme, ci najskor dieta a svadbu odlozit na neurcito, alebo zvazujeme aj moznost, ze sa zoberieme bez vsetkeho, len so svedkami, kedze inak sa teraz neda. Dakujem 🙂
No ono to je v podstate jedno ci dieťa pred alebo po ako moc veľký rozdiel tam nie je jedine ze pred narodením dieťaťa treba ísť na matriku vybaviť priezvisko pre dieta a s tým aj do pôrodnice. Inak si nepamätám ešte niake výhody alebo nevýhody ako svadbu sme mali keď mal malý 2 roky. Ale tak celý čas nás všetci brali ako normálnu rodinu ci sme alebo nie sme po svadbe čiže za mňa to je jedno.
Svadba je len tvoja ochrana, ze budes mat oficialne pravo na muzove peniaze a budu sa povazovat ako vase spolocne ;) inak v nicom inom to nerobi rozdiel. (Mozno este nieco s nemocnicami a povolenie pre muza k tebe ale neviem presne). Ale ked veris partnerovi, ze ked porodis a nevykasle sa na vas, tak to vobec nepotrebujes ;) kolko vydatych zien tu spomina, ze im manzel nechce dat peniaze. Tak je to fakt jedno😄
@jahmanka22 tak určite je lepšie najskôr svadba, potom dieťa, v prípade že sa nedajbože niečo stane, u nás bola jedna kočka tehotná, že veď keď sa malé narodí, tak potom sa vezmú, no už to nestihli, jej priateľ mal úraz a zomrel, no tak potom nemala nárok na vdovský dôchodok
Este mi napada, ze si na teba priatel nebude moct uplatnit nezdanitelnu cast zakladu dane na manzelku ked budes bez prijmu kedze to sa da len na manzelku
uradne ako manželia je to vyslovene lahšie
zoberte sa na matrike o svedkoch a potom urobte hostinu a obnovu slubu a je to
neviem ako u vás ale napr v našej pôrodnici si rovno musela doniest sobašny list napr ak si bola vydata ,nie je to všade
ked sa niečo stane máš vdovské , sirotské, je to lahšie uradne omnoho, zákony naše druh/družka neriešia lebo by museli upravit aj lgbt zväzky a na to nie je vôla
Ked sa len cisto na rodicovstvo pytas, tak ci mantel alebo nie, je to jedno. Vo vztahu dieta-rodic sa nic nemeni. Tu ide ale o viac. Po pravnej stranke mas ako manzelka/manzel viac prav/vyhod ci uz financnej Stranke (dane, dedenie ako manzelka, vdovsky atd.) a prakticky ak ine pravne zvyhodnenia. Ked ste nie zobrati nemas napr. ako prva pravo vediet info o zdr. stave partnera, nedajboze sa nieco stane a on na ocitne v nemocnici. Prva info sa dava automaticky pribuznym prvého stupna, cize rodičia, surodenci, dokonca stari rodicia maju v tomto smere viac prav ako ty. Ty si po pravnej stranke cudzi clovek, jedno ci mate spolu dieta alebo nie. Vy ste na rovnakej linii len vo vztahu k spolocnemu dietatu.
Ešte keď budeš tehotná a nebudete svoji tak musíte ísť na matriku a zapísať otcovstvo, kde sa dohodnete na priezvisku. A nasledne po pôrode môže ísť otec všetko vybavovať. Ak to neurobíte, budeš musieť po pôrode ty všetko vybehať a bude mať automaticky tvoje priezvisko. Takže odporúčam si to vybaviť skôr. My sme tak boli cca v 28 tt. Svadbu ideme mať teraz v januári (decko ma 1,5 roka). A to preto, že nám vyhovuje, že bude len o dvoch svedkoch a nemusíme k tomu nič iné riešit. Ak sa zoberiete pred dieťaťom tak tlvam bude stačiť sobášny list a všetko vybaví otec 🙂 ak túžite po peknej svadbe ale uz biologické hodiny tikaju, skuste dieťa a svadbu si spravíte potom keď sa bude dať 🙂 a malokomi sa podarí dieťa na prvý šup. Kľudne to môže aj chvíľu trvať. Držím palce 🙂
Tu v Spain sa miestni medzi sebou velakrat neberu, aj ked ziju spolu ako manzelia a maju spolu deti, maju napr.iny TP( aj ked len naoko),vyuzivaju to na rozne davky ( slobodne matky maju nejake financne davky, aj ked detaily neviem), ale poznam rodiny, kde maju deti na VS a ziadaju stipendia ako slobodny rodic, a aj ich dostanu, hrozne, ale nekontrolovatelne, tiez som nechapala. To su financne dovody, ak vsetko klape. Ak vsak pride k rozchodu, tam jeden vzdy taha za kratsi koniec
Pre deti je v prvom rade výhodou žiť v rodine, kde sa rodičia milujú, sú si oporou a deti vidia pozitívny príklad do svojho života. A na to nemá vplyv či sú rodičia iba partneri alebo manželia.
Toto je dost neobjektivna tema. Vydate budu za manzelstvo a slobodne za partnerstvo.
Urcite je vyhodne, ak sa zoberiete. Ak by si coskoro zomrela, tak on dostane vdovsky. ;)
@jahmanka22 Ja nevidim vobec ziadne vyhody zit spolu bez sobasa. Ziadne.
Ak vas na dieta netlaci cas, pockala by som na vakcinu a potom urobila svadbu a potom dieta. Robit svadbu s dietatom musi byt extra narocne. Tvoje myslienky budu kompletne okolo dietata po tom ako sa narodi... ine ta ani nebude zaujimat... nebudes si svadbu tak uzivat ako by si chcela.
Ak vas tlaci cas zacat s dietatkom, tak sa zoberte na urade so svedkami a rodicmi.
Mňa by hanba fackovala sa nezosobasit preto.aby som finančne niečo získala od štátu.mam zdravé ruky.zarobim si na živobytie.a dieťa len s manželom.je to o morálke.istote.ucte . dôvere....v korone by mi stačil sobáš s dvoma svedkami.hostina je nepodstatná.
@jahmanka22 nevidím v tom rozdiel,ibaže z náboženského alebo morálneho,rodinného dôvodu atď sa brať.Som rozvedená,deti,z prvého manželstva teda nepramenili pre mňa žiadne výhody.Nic exa neprinutilo aby nás nevyhodil,aby sa nechoval ako chuj,aby som všetko financne neťahala sama.Vyzivne-dlh,teraz ma problémy kam sa otočí a mňa len desí,že moje dieťa to raz zaňho preberie.Takze podľa mňa manželstvo nezaručuje vôbec ale vôbec nič.Som už po x rokoch druhýkrát vydatá,no brali sme sa čisto "od srdca".Majetkovo nám to nedá nič,obaja sme boli rozvedení a mal kazdy svoje nadobudnute pred manželstvom.Kvoli biednemu vdovskemu?Príde mi to úsmevné.Kvoli deťom?Vedia dobre kto ich ľúbi.Dnes je iná doba.Neuznavam sobáš,že kvôli deťom,kvôli majetku,kvôli rodine,čo povedia ľudia.Partneri by sa mali brať vtedy ak je to len tak,z lásky.
@jahmanka22 co sa tyka deti budes mat dlhsiu rodicovsku ci matersku uz neviem?o par tyzdnov...nemala by si vdovske ostatne baby spominali
Pre mna je najpodstatnejsie, ze ak muz spravi dlhy ci z nezodpovednosti ci podnikanim netykaju sa teba.Nedavno tu bola tema, ze zena bola vylucna vlastnicka bytu za slobodna a nemohla vystahovat muza, lebo bol jej manzel tiez podstatna vec...nevidim jeden velky dovod na vstup do msnzelstva iba, ak moralny, ale....
Aky cas moze zena poberat vdovske viete niekto?
@drzaopica pokiaľ má nezaopatrené deti, tak môže poberať aj dlhé roky, kým nie sú dospelé a schopné sa sami živiť
@andreatytler preco pockat na vakcinu?
@jahmanka22 Budem v tomto za konzervu,nie,nevnucujem svoj názor,nepasujem ho za jediný správny a samozrejme to iné môžete cítiť ináč,toto je len môj subjektívny názor a pocit: ja osobne som ani nerozmýšľala mať dieťa,kým nie sme zosobášení. Nemyslím teraz tie výhody ako vdovské,sirotské,keby sa nedajboze niečo stalo,BSM,info o zdravotnom stave,vážnosť slubu,ale jednoducho ten status manzelky..presnejsie označenie.Co ja viem..slovo manžel,ktorým označujeme partnera najmä pri rôznych vybavovackach od prkotiny a la oprava spotrebiča v byte a s tým spojené vybavovanie az po riešenie úradných záležitostí,návšteva lekára s dieťaťom atď. PRE MNŇA znie serióznejšie ako slovo priateľ.Ja som dokonca ako manžela označovala muža ešte vtedy,keď sme len svadbu plánovali.V istom veku a v istých situáciách mi to jednoducho už znelo lepšie 🤷 Obrúčku ani snubak momentálne bežne nenosím (predtým som doma tiež nenosila,a teraz pri malom vôbec,lebo je to nepraktické pri manipulácii s dieťaťom) ale ak niekam idem niečo vybaviť,vždy si ich nastoknem na prsty.
@drzaopica Tie dlhy sa nemusia zakonite tykat manzelky..Da sa to jednoducho vyriešiť a často to aj robia,ak jeden z manželov podniká,teraz už bežná vec 🙂
Ahoj. My sme to tak mali ze sme mali spolu dieta, byvanie a ked mal syn rok a pol mali sme svadbu. Svadbu sme mali hlavne kvoli tomu, ze ked sa jednemu z nas nieco stane ten druhy sa nedostane pomaly ani k informaciam. Osobne som si svadbu velmi uzila, bavili sme sa az do rana. Samozrejme najlepsie mat aj niekoho kto ti vo svadobny den s dietatom pomoze. Nijake vyhody/nevyhody nie su. Jedine co musis urobit ak chces aby dieta malo partnerovo priezvisko je, ist spolu na urad a tam on dieta prizna, daju ti papier ze bude mat jeho meno a ten zoberies do porodnice. Inak sa neriesi nic.
@jahmanka22 ako manželka mozes ziadat vyzivne aj na seba v case kedy si doma s detmi, ale o to ti asi nejde 😄 a ked ste zobrati, moze si muz uplatnit danove zvyhodnenie na teba, dostane nejake eura ked nebudes robit a budes s detmi mk doma
@joannita Lebo chceli mat svadbu s celou rodinou a priatelmi a poriadne to oslavit. To sa v terajsej situacii neda ale predpokladam ze po pouziti vakciny, uz Covid nebude problem a zivot sa vrati do starych kolaji a velke svadby budu zase bezpecne.
@oblecenie99 Suhlasim s tym ze manzelka znie lepsie.
A to si predstav ze zijes v anglicky hovoriacej krajine a tu sa priatelka vola girlfriend. Pre tych co nevedia anglicky girl v preklade znamena dievca a friend znamena priatel/ka.
Poviem ti pripadala som si riadne trapne ked ma predstavoval ako girlfriend kedze som uz mala skoro 40 rokov a striasalo ma pri predstave ze ma tak predstavi ako 70 rocnu babku.🙂
Ja som nikdy nepovazovala sobas za dolezity az raz ked sme boli na obed v restike sa nas priatelska, prostoreka servirka spytala: A vy ste aj manzelia alebo spolu len chodite? No a vtedy sa to u mna vsetko obratilo. Vtedy sme spolu uz zili cely rok a chodenie sme mali davno za sebou ale manzelia sme neboli. A hlavne to slovicko "iba" ktore tam dala ze "iba chodite"...
@oblecenie99 v beznom manzelstve staci, ze jeden narobi dlhy z nebankovky a uz to je problen aj partnera.Moj sused roky splaca a bude splacat dlhy ex manzelky z beznych poziciek nie podnikania.Kto ma zaujem vie toho druheho dostat do velkych problemov len kvoli BSM.
My sme sa zobrali až keď naša dcéra mala 8 mesiacov a syn skoro šesť rokov. Jediný problém pred a po manželstve bola moja zmena mena. Inak nič. Dokonca sme spolu stavali dom. Všetko sa dá zabezpečiť aj zmluvne