Svokrovci a peniaze

16. aug 2024

S manzelom fungujeme tak ze si vsetko platime sami. Byvame sami, pracujeme, normalna mlada rodina. Priznam sa kde tu setrime na roznych miestach aby sme mali aj rezervu. Manzelovi rodicia maju 2x taky prijem a teda asi aj mensie vydaje. Niekedy sa nukaju ci neprispeju na dovolenku na kupu auta alebo na nieco...manzel sa zasmeje a tvrdi ze si pocka na dedictvo a odmietne. Ja som s tym ok. Neriesim. Jeho rodicia ich peniaze atd. Ale teraz nastala situacia so skolkou. Do statnej nam syna nevzali aj ked ma 3. A sukromne stoja 600eur ked si to rozratam na 12 mesiacov do dalsieho skolskeho roku je to 7200 eur. Co som nebola ochotna dat. Ja mam v septembri termin porodu. Co by znamenalo ze by som bola cely rok doma s dvomi detmi. Najprv materska tak od marca rodicak.platit skolku by znamenalo dat cely moj prijem prec. Velmi by mi to pomohlo keby sme boli s babom sami doma aspon cez den a aj syn by mal ovela lepsi program v skolke nez s nami doma. Min. Ten prvy polrok. Syn ma nejake diagnozy a nie je na tom tak ako ine 3 rocne deti. Teda by bolo dost komplikovane mat ich oboch naraz ale bola som odhodlana ze proste bude doma. Co uz, bude to tazky rok ale nejak by sme zvladli. No a teraz prisli svokrovci ze oni na skolku prispeju. Manzel zas odmietol. Ale ja som nejak zacala rozmyslat ze preco. Peniaze stracaju hodnotu.oni neinvestuju nijak len skladuju na kopu a keby chodil do skolky velmi by to pomohlo aj jemu vo vyvoji aj mne s druhym. Svokrovci sa inak nepodielaju na nejakej starostlivosti ani k nam nechodia, len my k nim. Nikdy neboli s malym sami atd...

autor
16. aug 2024

A tu nastal konflikt s manzelom. Mam trvat na tom ze nech od nich eur zoberie alebo sa na to vykaslat a cely rok mat narocnejsi. Manzel nechce ich peniaze.

bublinka1426
16. aug 2024

je charakter.

bubuska
16. aug 2024

No pre muža je asi ťažké brat peniaze od rodičov, asi by to považoval za zlyhanie že sa nevie postarať o rodinu.

jesenzima
16. aug 2024

Tiež by som odmietla ..

barka1
16. aug 2024

Ja by som na tom netrvala. Ale nie som ty.

ljzozv
16. aug 2024

Tak keď chceš , aby syn išiel do škôlky ,tak ho daj, ale plaťte to vy 🤷‍♀️
Lebo nie ste v situácii , že musí ísť do škôlky, lebo ty ideš do roboty. Nie je to akútna potreba aktuálne pre vás. Chápem muža a buď vďačná zaňho, nemusíte v budúcnosti riešiť situácie , kedy vám niekto môže vyčítať, že mu máte byť vďační za niečo.

pehavcek
16. aug 2024

Som na strane manzela.

banalu
16. aug 2024

Nikdy by som nesla proti manzelovmu rozhodnutiu neprijat peniaze od svokrovcov.
Mas dve moznosti - prezit ten rok alebo obetovat financie na sukromnu skolku s tym, ze sa uskromnite.

maminkadeticiek
16. aug 2024

Nie je na toto nahodou nejaka davka ked dieta nezoberu do skolky?

autor
16. aug 2024

@barka1 ako normalne ani ja som nechcela. Ved proste som doma tak by som bola s dvami detmi doma. Ale ked som sa nad tym tak zamyslela ze co by ponukla starsiemu skolka a co ja doma v tomto obdobi . Tak asi skolka mu da viac a ja sa budem moct trochu viac venovat dcere.. vobec neviem ako sa zachovat. Ale tak ci tak 7200 eur je vela

really8
16. aug 2024

Boze tebe by nebolo trapne? Mas nejaku velku starost o ich peniaze nezda sa ti?

klarissa25
16. aug 2024

Ako fakt dieťa do škôlky ísť nemusí keďže ty si doma...

biba_18
16. aug 2024

trvať by som na tom netrvala, ale vysvetliť by som mu vysvetlila presne ako to píšeš tu ... to nie je iba o tom, že nechceš mať celý deň doma dve deti... ja na strane manžela nie som - ale nešla by som poza jeho chrbát, to je jasné... ale dieťa do škôlky by som dala - stále je tu možnosť že vám pomôžu potom ak bude treba ...

bublinka1426
16. aug 2024

pozri nie si prva ani posledna co bude doma s dvoma detmi
nelutuj sa. urcite to bude narocne, netvrdim. ale tak chceli ste druhe dieta A KEBYZE MYSLITE DOPREDU, MALI STE RATAT zial aj s touto alternativou

len ty si sa zjavne spoliehala na natiahnutu dlan

dzejny656
16. aug 2024

No asi je to mužovi trápne a ja sa mu ani nečudujem. Mne by to tiež bolo riadne blbé vziať si od svokrovcov peniaze a pritom čakať ešte ďalšie dieťa.
A k cene škôlky, naša dcéra chodí do bilingválnej škôlky za 600€ mesačne, teraz v piatich rokoch hovorí plynule anglicky. Často si s mužom hovoríme, že to sú najlepšie investované peniaze.

autor
16. aug 2024

@ljzozv keby som isla do roboty tak neriesim mala by som na to aj iny prijem a urcite by isiel do sukromnej skolky

banalu
16. aug 2024

Este mas moznost si najst nejaku studentku/pani, ktora pride na par hodin sa pohrat s malym, vezme ho na ihrisko a podobne. To bude stat menej ako skolka 😉

autor
16. aug 2024

@dzejny656 ved pisem ze skolka by mu dala vela...viac nez my dvaja v tomto obdobi..

martinkatinka
16. aug 2024

Ja by som netrvala na tom, aby manzel zmenil nazor. Najma nie v tvojej situacii, ze budes doma s babom. Zbytocne sa rozhadate.

bublinka1426
16. aug 2024

pozri ved dostanes matersku.
a to byvava pekny peniaz. je ti luto ukrojit na to synovi?
NEZABUDAJ ZE DOSTANES o 60 eur viac pridavok a takisto aj DB dalsi.
takze tie naklady skutocne sa ti ''znizia'' s tymto si pocitala?
ci tebe je asi ;uto investovat tvoje peniaze do syna?

autor
16. aug 2024

@maminkadeticiek nie nie je je to len mylna predstava ludi co vidia niekde nadpis v pochybnych novinach ze rodicia dostanu eura na dieta ked ho nezoberu do skolky... lenze tych xy pravidiel co treba splnit uz nevidi nikto. Napriklad to ze dieta musi mat 3 roky do 31.8. Alebo to ze ked ja mam matersku alebo rodicak na druhe dieta tak na 1. Nedostanem nic.

la_dolce_vita
16. aug 2024

Su to jeho rodicia a kedze sa rozhodol takto, je treba to respektovat.

michelle567
16. aug 2024

Keď tak rátala by som to ako 6000, cez letné prázdniny by bol už doma.. Ja by som to ale od svokrovcov nechcela. Nie je to niečo čo nevyhnutne potrebujete, ani nevieš kedy by ste ich pomoc mohli naozaj potrebovať

tehulka2011
16. aug 2024

Daj ho do skolky za vlastne peniaze. Uvidis, ci si na nu vobec zvykne a bude tam chciet chodit.

bublinka1426
16. aug 2024

co by si chcela dostavat, ved dostanes matersku .....asi si mala velke oci ...
ESTE RAZ dostanes pridavok na dieta aj DB NAVYSE
mas dve deti, dostanes od statu viac, to ti realne znizi tvoje trapenie
nestaci ti to?

autor
16. aug 2024

@bublinka1426 nie je mi luto investovat ale materska je predsa 75% z platu a to nemusi byt v kazdom pripade pekna suma.. u mna je to cca 800 eur a pptom to bude rodicak.. teda nebudem mat matersku 1800.. proste ano skoro cely moj prijem by isiel na skolku a predsa je tu aj ine dieta a ine potreby nas a domacnosti.

bublinka1426
16. aug 2024

800 eur
DB a pridavok za prve dieta
DB a pridavok za druhe dieta

malo? 🙂
este aj rodicak mate krasny, asi by si nerodila kebyze dostanes 225 aj s DB ;)

maminkadeticiek
16. aug 2024

Brat peniaze obzvlast na nieco take "zbytocne"by mi bolo trapne.Si doma s dietatom,nie ai prva ani posledna,normalna situacia.Normalne to zvladnes ked tak ho daj na par hodin alebo par sni v tyzdni.Skolky sukromne takuto moznost mavaju.Za vlastne peniaze.

autor
16. aug 2024

@dzejny656 ja by som bola stastna keby rozpraval po slovensky a nemuseli by sme riesit lekarov.

maminkadeticiek
16. aug 2024

Ja poznam ludi,ktori tento pruspevok poberaju,takze nie je to ziadna fatamorgana.