Svokra nakupuje veci/príslušenstvo pre babo bez toho aby sa poradila so mnou... celkom ma to vytáča, lebo ja sama si chcem vybrať co potrebujem a co sa mi paci s čím budem spokojná, ... aký máte nato názor ???vadí vám keď sa s vami niekto neporadi ?
Jasne ze by mi to vadilo. Povedala by som jej, že ďakujem, ale vyberiem si sama co potrebujem a chcem. Ak by nepočuvla a stále nosila veci, tak nech si ich necha u seba doma alebo by som ich darovala.
vsak ju nechaj, usetris 🙂 aj tak budes male babo obliekat ty!
potom, ked jej veci budu bokom mozno pochopi
ano robi to moja svokra, ktora paradoxne stale place, ze nema peniaze, ale kupuje nekvalitne blbosti, co sa po chvili rozpadnu. povedali sme jej to s muzom uz x krat, ze ked chce nech radsej prispeje a my vyberieme nieco kvalitnejsie a doplatime, no neda si povedat, takze to bud hned posunieme niekde dalej alebo to bohuzial po case skonci v kosi.
Ludi neprevychovas... len jej asi treba sucho oznamit, ze pekne, ze kupujete vecicky, ktore bude babatko pouzivat, ked bude U VAS NA NAVSTEVE... aspon nebudem musiet nosit veci dvojmo...snad jej to dopne, ze to ty domov neberies, co ona ponakupuje...
moja mama robí to isté, nakupuje vnučke sem tam oblečenie. Nevesta ju x krát poprosila že nech nekupuje, mama aj tak kúpi. Nevestu ide rozdrapiť, a od jedu to malej neoblečie 😄 Prešiel pol rok a mama nepochopila. Švagrinú nemusím, ale tu poviem mame ako je 👆
Ved ty kup pre svoje dieta a za svoje peniaze co uznas za vhodne, nikto a nic ti v tom nebrani. Svokra zas oplieska svoje peniaze na to, co ona uzna za vhodne.
Asi nepopularny nazor - ale nevidim dovod, aby si svokre diktovala, co ma kupovat. Hlavne teda ocividne tie vztahy mate vselijake… kupi, zober, podakuj, daruj / predaj / vyhod. Ked sa opyta, kde je ta vec, tak otvorene povedz, ze sa vam to nehodilo a posunula si dalej. Mozes jej akurat tak slusne navrhnut, ci by radsej nekupila inu, konkretnu vec, ale rozculovat sa, ze sa svokra neporadi s tebou - no ona je tak isto dospela a svojpravna osoba ako ty, nie je jej povinnostou sa s tebou radit ako ma minut svoje peniaze.
Koho svokra/mama to nerobila nech zdvihne ruku.
Nikto?
Uplne normálna vec...veď svokra kupuje za svoje nie za tvoje.....či ty ak niekomu kupuješ darček tak ho necháš aby si ho vždy vybral on? ty môžeš vyberať veci ktoré dieťaťu kupuješ ty, ale ona mu kúpi to čo sa páči jej...ty mu tie veci ako matka dať môžeš a nemusíš....ale to čo kupuje ona , je na nej, nie na tebe....
Preboha a kde je problém? Ved aspoň ušetríš a bábätku je to aj tak jedno. Jaj či ty chceš Instagram friendly veci a svokra kupuje len také obyčajné? 😄 bože ženy, neprežívajte to tak..ak kúpi vyslovene nejakú blbosť, predaj to na bazári
Non vás mať za nevesty tak ďakujem. To ste naozaj také nevdacne? Aj keby kúpila lacnejšiu vec tak čo? Oblečiem to kým sa to nerozpadne hoc aj le na doma. Dieťa nepotrebuje značkové veci. Každé oTiež.nam kupovala veľa veci a vynosila 90% z toho, vždy som našla využitie.
@lenka_vi1 myslím si, že to nie je o nevďačnosti. Našu nevestu hnevá to, že malá ma veľa vecí a nestíha to vynosiť + mama jej kupuje podľa vlastného vkusu. A to by vadilo aj mne. Napr. z mužovej strany to isté. Tetka nakupuje ako zmyslov zbavená, otrasné komunistické modely v Slovenke a na tržnici a nevestu ide rozdrapiť. Tetka kupuje klobúčiky, topánky, šaty ako na Drobenu z Popelky, veci jej nesedia... Potom sa stále vypytuje, kedy to malej oblečú a nech pošle foto.... Nechápem túto premotivovanosť. Keď už by som mala byť taká pilná do nákupov, navrhla by som: treba overal, čižmičky, sandálky...? Poď si vybrať do mesta, na internete, môžem prispieť? Ak je odpoveď nie, tak to znamená NIE, nie moju svojvôľu, že dupem nožičkami a rozhadzujem nožičkami a urážam sa 😏
Apropó, ja som pre seba dary zrušila tiež, alebo si narovinu poviem čo chcem. Lebo...na "" bučoráky" podľa NIEKOHO gusta a romantickej predstavy nemám doma priestor, vie ma to tak akurát na*srať. Rôzne FA kazety, Avon balíčky, Oriflame krém na nohy, pohár so zlatým gravírom 35 (na pamiatku), tretiu časť scifi trilógie fakt nemám doma priestor= rozdávam potom do útulkov a podobne 🤔
No a len tak pre tú srandu, otvor si web Slovenky a Next, prípadne Lindex... Ty ten rozdiel v modeloch nevidíš? Ja teda áno. (v Slovenke tak max. bavlnené nohavičky, možno nátelník...., ináč modely ako z roku 1983...)
A nie, nie je to o značke, ale o osobných preferenciách a vkuse 😉
Podla mna je uplne normalne ze jej to vadi, kazda zena si chce pre svoje babatko vybrat vlastne veci, hlavne ak je prve. Ano, babatku to je jedno ale mamicke nie, svokra mala vlastne deti, pri tych si mohla vybrat co chcela.. je v poriadku kupit jednu vec raz za cas ale nie neustale.. moja svokra skusila podobne, ked sme oznamili tehotenstvo tak kazdy tyzden prisla s kabelou plnou veci.. 3x som ju slusne upozornila ze si chceme vybrat veci sami, ked to nepochopila tak na 4x som jej uz razne vysvetlila ze to nema robit, chvilu bola urazena a odvtedy bol pokoj.. ku koncu tehotenstva som potom dala kazdej mame moznost co mozu malemu kupit, samozrejme po porade so mnou.. vybrali si viacero variant, krore sa im pacili a poslali mi z toho nech si vyberiem.. nikdy som nepochopila ani nakupovanie dekoracii do domu ako darcek.. je to moja domacnost, moje dieta, nebudem pouzivat veci, ktore sa mi nepacia len aby niekto iny z toho mal radost.. ma to byt hlavne moja radost a nie trpiet bezhlave nakupovanie rodicov..
Inak ale vo svojim dome ma svokra od 2 mesiaca zariadenu komplet detsku izbu, dokonca vanicku na kupanie.. asi predpoklada ze polrocne babo u nej budem nechavat pravidelne na noc..
@jamimo ja som mala toto iste, miliarda kremov, produktov co v zivote nepouzijem, skaredych dekoracii co mi trcali v suflikoch.. tiez som to zatrhla, dostanem vzdy len darcekove karty, nech si kupim co sa mi paci
Nikdy mi to nevadilo a ani by ma nenapadlo to riešiť, kúpili, slušne som poďakovala, oni sa potešili. Keď sa mi to páčilo tak som to obliekla, keď nie, obliekla som to len raz keď sme k nim išli aby boli šťastné.
Toto sú také divné,,problémy" pre mňa.
@129oveciek súhlasím. Ja si myslím, že toto je taký prežitok komunistických tráum (strach z nedostatku) z rokov 70-80. Sama si to tak pamätám. Narodilo sa dieťa v rodine= kočík, postieľka, dupačky v rodine kolovali a napr. sa kupovala súpravička do daru ku krstu, zamatové dupačky ( stáli cca 100,- Kčs a to bol luxus👆) Nepamätám si, že by vtedy moja starká psychopaticky nakupovala a zvláčala k nám polovicu výbavičky. Myslím si, že tieto nákupné maniačky majú nešťastný vnútorný život dlhodobo, pocit (ne) sebarealizácie a (ne) sebahodnoty. Kompenzujú si vlastné nedostatky v živote 🤔
PS: Naša nevesta keď bola asi v 4 mesiaci, už sa mama hrabala, že treba kúpiť postieľku, matrac, hniezdo, mantinely, atď... Tak som jej povedala, že je otázne, či vôbec bude chcieť vnúča u nich prespávať, lebo áno, niektoré deti sa nepohnú od maminej sukne 🤷♀️
Toto by mala čítať moja svokra....aj tak by nepochopila....vkuse nakupuje........neviem to zastaviť....veci vyhadzujem...už z toho dôvodu ze nerešpektuje človeka...niekto je minimalista.......nekvalitné a hnusne veci.....ktoré nakupy v okoli....ale ona nákupom prežíva euforiu.
@129oveciek mňa osobne poteší dar ktorý ma vystihuje... Môže to byť aj kniha za 8 eur z antikvariátu, ktorú krvopotne zháňam 10 rokov, alebo 20 € na letenku, poukážka do parfumérie. (stačí mi úplne nízka suma) Ale, je to niečo, čo ma vystihuje, to som ja, to ma poteší. Napr. svokra mi kúpila nejakú obludnosť, ma to vytočilo, mama mi povedala, že som nevďačná a vždy keď svokra príde mám danú vec vyložiť, aby videla, že to používam. Alebo, že to mám zaniesť na chatku. Haló... môj byt a chata nie sú zberný dvor. Obklopujem sa vkusnými vecami a prostredie ktoré ma obklopuje mi má robiť radosť. 👆
@martul nemusíš mať s tým problém... ak je to pre teba ok, tak fajn. Ja tieto falošné eufórie neuznávam. Vidím to na vlastnej mame... Nakupuje vo vytržení, celá happy a potom je sklamaná,lebo nevesta s ňou nehrá túto hru. A potom je sklamaná, smutná, potom sa odúva, a trucuje, má hlúpe kecy o nevďačnosti a podobne. U tetky z chlapovej strany to je ešte horšie. Výčitky vyhrážky... Fakt nešťastné osoby tie staré matky 🤔 Tam kde vzniká tlak, vznikne pretlak = dekel jedného dňa ustrelí a tá červená omáčka na strope sa ťažko čistí...
moju (nie len svokru, aj mamku), to preslo, ked som im ukazala tie pepco body po troch praniach roztahane do sirky 😃
ale so zbytocnymi hrackami to trvalo dlhsie, to stale obcas podotknem, ze nechceme doma toho zbytocne vela
@pieksamaki toto keby si aj zlatými literami vytesala, nepochopí 🤷♀️
Dam ti radu: Ries to hned, nastavuj si hranice, skus byt asertivna, teda mila, nie neprijemna, ale zaroven pevna. Povedz jej co ti radia vyssie, ze nech sa skusi s tebou dohodnut, a ak nie, ze si radsej veci kupujes sama. Sku mozno tak nejako, ze aj ona si asi pre svoje babatka veci vyberala radsej sama.
Ak si nenastavis hranice hned od zaciatku, bude sa toho diat ovela viac. Moja svokra si vzdy prezliekla nasu dceru do veci, co sa jej pacili, co jej pokupila a podobne... Ja som jej chcela dopriat radost, ale casom som opchopila, ze to je proste chovanie nacisa. Ona si ju obliekla akoby moje veci neboli dost dobre. Chcela ist s kocikom po dedine vsetky kamosky navstivit, bez ohladu na babatko, nedarilo sa mi kojit, ona kazdemu rozpravala ze mllieka mam dost... ono sa to zda, ze su to same neskodne veci, ale nie su, coveka casom dehonestuju a beru mu sebavedomie, ak nenastavi hranicu...
@jumama súhlasím... Neter má pol roka a naša mama už fabuluje scénare, či bude chodiť na angličtinu (že by ju platila), na plavecký ( že by ho platila..) že kde bude chodiť s ňou na výlety 🤦 Nevesta chce ísť po pol roku do práce, potom brat na MD, a mama už má záchvaty, že ona bude mať malú od pol roka 😵💫😵💫😵💫Pritom to možno bude dieťa, ktoré nebude chcieť byť so starou mamou (napr. bratrancov syn)
Choré, čím viac tlačí na pílu, tým ju nevesta viac nenávidí. Pritom mali kedysi fajn vzťah.
@lenka_vi1 ono nejde o to, ze su to lacnejsie veci, na to kaslat, ak by boli kvalitne, nie take, ze ti z tej umeliny na slnku vzblknu, zafarbia ti kozu, su bud male, alebo velke, rozpadnu sa po dvoch pouzitiach, ak ide o hracky, dieta ti potom reve pripadne zhltne suciastku, zrani sa. Ja uz mam tento boj s exsvokrou sice za sebou, ale bol to boj s veternymi mlynmi, ktory skoncil tym, ze som nemala chut ani jej zdvihnut telefon, lebo ona vsetko vedela najlepsie. Ide totiz o chybajuci respekt.
@really8 moja 🤣 chvalabohu za to.
Moja robila to iste. Povedala som jej, že Dakujem, ja sama si vyberiem čo kupim malému. Bola urazena. Potom jej to povedal môj muž ešte asi 3x a prestala konečne 🙂