Ahojte, citam tu casto diskusie ohladom manzelstva. Preto by ma zaujimal Vas nazor na moje manzelstvo. Sme spolu 10 rokov, mame dve deti.
Problem je v tom, ze si myslim, ze si vobec nerozumieme. Casto sa hadame. On ma uplne ine nazory na politiku, aj na vojnu na ukrajine napr - toto su len take priklady. Proste nema sucit s utrpenim, zarobi dobre, ale nikdy ho nenapadne niekomu pomoct. Nemyslim, ze ma pomahat vo velkom, ale aspon v malom na Vianoce, alebo podobne, vzdy sa najde nejaky sposob. Je velmi zamerany na peniaze, ako by chcel vyhrat v loterii a mali by sme sa dobre. Ale ved my sa mame po financnej stranke dobre, nic nam nechyba. Bez penazi sa zije tazko, ale to, ze zarobi, neznamena, ze sme spolu aj stastni.
Doma pomaha zvacsa len ked je uz zle a mam nervy. Ked sa aj pohadame, nikdy sa k tomu nevrati, aby sme to prebrali, on si mysli, ze je to uz zabudnute, par dni sa snazi a zas je vsetko po starom.
Ja som si dorobila VS popri prvom dietati, teraz som na materskej s druhym, ale planujem si najst lepsiu pracu, tak o rok. Manzel sice vie jeden cudzi jazyk, ale inak sa nijako nerozvija. Nic ho az tak nezaujima. Ja rada citam, rada chodim na koncerty, chodila som na kurz anglictiny teraz. On chodi cvicit (to je super, ze aspon to ho bavi). Ale inak sa nemame o com rozpravat,,vsetko sa toci okolo deti,,nasa intimita je na bode mrazu,,od zaciatku tam nebola chemia. A mne to velmi chyba. Premyslam uz,aj o rozvode.
To ze ste ini, ti nevadilo pred 10 rokmi a predtym, ako ste mali dve deti? Ste spolu dost dlho a dnes proste vidis a vytaca ta na nom aj to, co si si predtym prilis alebo radsej nevsimala.
1. Date rec o tom, co ti na nom vadi najviac a obaja sa v niecom prisposobite
2. Hodis za hlavu
3. Rozvedies sa
Ako chlap pri citani tychto pribehov zo zivota ludi dospejem len k jednej otazke vzdy:
Preco mate s takymto clovekom 2 deti???
Tak zrejme ste do manželstva vhupli skor, nez ste sa stihli spoznať... Pretože nejaké charakterové crty (rozdielne politické názory, súcit, pomoc slabším) musel mať v sebe odjakživa a nezmenilo sa to svadbou a uz len v tomto odlišné názory by pre mňa bola stopka.
Alebo ak sa to zmenilo počas manželstva, treba prísť na dôvod, ze prečo... Bez takého skutočného rozhovoru to nepôjde... Ja som za zachranu manželstva, pokiaľ sa zachrániť dá.. Ak to uz však nejde, nie je dôvod, aby ste trpeli všetci styria... Drzim palec..
@melanta ano to som si uz uvedomila, v tom case bol to najlepsie - ja som velmi tuzila po vztahu a rodine. Ale casom zistujem, ze som sa nerozhodla spravne.
My mame tiez rozlicne nazory na mnohe veci, ale to mi nevadi, obaja dokazeme akceptovat iny pohlad na veci, ktore sa nas bytostne netykaju (politika a pod. pre priklad...), ide o to, ze v zasadnych, pre nas dolezitych veciach, sme za jedno. No a chemia tam bola,je a snad aj dlho bude...ked chyba chemia, to je tazko...cudujem sa, ze mate 2 deti spolu...
@lvulik tieto veci mi vadili v podstate od zaciatku, odkedy sa v nich prejavil. Ale ked som ho napr upozornila na to, snazil sa potom nejaky cas to zmenit, aj z mojej iniciativy sme pomohli nejakym ludom a podobne. Ale ked vidim, ze on to robi, lebo ja chcem a nie preto, ze to ma v sebe, tak to ja vidim ako problem. Aj teraz viem, ze ludia sa naozaj nemenia. Nebudem to tu pisat , ale on si zazil v zivote veci, podla ktorych som usudzovala, ze ho to dost zmenilo - ale casom vidim, ze vobec.
my teiž máme rozdielne názory na rôzne veci. Doteraz to bolo fajn, neriešili sme to, kažýd si povedal svoj a išlo sa ďalej. Ale neviem čím to je, nejako muž posledné roky prestáva akceptovať iné názory. Nielen môj ale aj známych, kolegov a pod. Takže máme ,,veselo,,. A jasné, že aj plné zuby. Lebo potom sa chová s prepáčením ako taký magor. No uvidím ako bude. Ale šťastná som už bola.
Tam si si aj sama odpovedala. Od začiatku ste nemali medzi sebou chémiu, prečo odrazu si myslíš, že nejako zazracne sa objaví?
O čom ste sa bavili predtým? Nikdy si si nevšimla, že ste odlišní, že nemáte extra spoločne záujmy?
To, ze mate odlišné názory na politiku no neviem, ja napríklad ani netuším aké názory ma môj muž, absolútne sa na tému vojny a politiky nebavíme, nezaujíma nás to. Na nejakú charitu ani my nemyslíme, zase nie každý je taký, proste je to povaha.
Myslíš, že rozvod ta urobí šťastnou? Nepíšeš, že máte nejaké problémy typu alkohol, nevera, agresia, gamblesrtvo. A rozvádzať sa, lebo on nechce pomáhať iným ani na Vianoce a nechce študovať.. Prepac za úprimnost, ale mne to znie až smiešne.
Ja som zdravotná sestra s VŠ, môj muž je stavbar, má učilište. Nie je typ, ktorý by bol vyrecny, nikdy taky nebol. Vieme sa baviť o veciach typu deti, dom, dovolenka, občas film, výlet cez víkend a podobne. No nečakám od neho nehake hlbokomyselne debaty a filozofické disputy, lebo jednoducho ho to nezaujíma a nie je v tom zbehly. Vedela som, že je taký a takého som si aj brala. Chémia tam bola aj je, priťahujeme sa, no nikdy nebudeme partneri s rovnakými záujmami ani rovnako študovani. Neriešim to, ani on.
Tak pre nieco si si ho na zaciatku vztahu vybrala nie?
Co ste spolu robievali ked ste boli este bezdetni? Mozno vam chyba iba spolocne straveny cas bez deti. To, ze kazdy ma iny zalubi vobec nevadi. Skor je problem s tou intimitou. Ako ste sa dostali do tohto bodu? Mozno by pomohol parovy terapeut.
@vlado818 pretoze je to normalne, do vztahov sa hadzeme ako ini ludia a potom sa faktormi zivot vykrystalizuje inak a je normalne ze to nie je podla nasich predstav. na vztahu treba pracovat a kazde obdobie je prinosom pre druheho pokial je dobre ponate.......
Mala si byt pred svadbou uprimna-voci sebe, aj voci nemu. Teraz mate v podstate dve moznosti-bud sa zacnete snazit a na vztahu popracujete, alebo sa budes dalej len lutovat.
@lauriik ano, tak na zaciatku sa mi aj pacil, nebudem klamat. Co sa tyka sexualnej stranky, nebolo to az take zle, ale ja som to nejako ani neriesila vtedy, lebo som bola sklamana z muzov, ktori nechceli vztah ani sa viazat a mne imponovalo, ze ma naozaj chce na vztah a rodinu a podobne.
normalne uz staci ze ste a existujete je to vztah a na vztahu treba pracovat....vase ocakavania nemozu korespondovat s realitou.....ako ludia sa menime danej dobe, danemu prezitiu , normalne treba ist k manzelovi a pobozkat ho a podakovat sa za to ze je! mozno pochopi. treba si vazit aj to ze sa mozeme vzajomne menit a prijimat takych aki sme.
autorka - vzťah sa stále vyvíja a človek sa mení alebo skôr vyplávajú na povrch potláčané vlastnosti. Prídu iné problémy a názory sa môžu rozísť. Človek dopredu nikdy nevie ako sa bude vzťah vyvíjať. My sme si zo začiatku tiež úžasne rozumeli. Postupne prichádazli problémy. Stále to bolo ešte v poriadku. Veď kde nie sú. ale v poslednej dobe sa to hrotí a hrotí. Sme spolu vyše 20 rokov a vzťah sa zmenil. a keby sa ma niekto spýtal, vtedy taký nebol? Nie nebol. Vedeli sme sa dohodnúť, vedel rešpektovať aj iné názory, rozhodnutia. Dnes nie. uráža sa za somariny a dá to človek u pocítiť, začal byť arogantný, klame a pod. . Takže tiež rozmýšlam, že čo ďalej.
Stratil moju dôveru a postupne sa lásku. Sama neviem, čo k nemu vlastne cítim.
Ja ti to napisem len z pohladu opacneho
- cele roky vas zivi (dva rodicaky je kolko, 6 rokov?)
- da ti priestor na niekolko rocne studium
- da ti priestor na koncerty, kurzy
- deti zboznuje (aj ked bez clankov a "navodu", ale venuje sa im)
Taky dramaticky strasny teba nepodporujuci a rodinu si nevaziaci chlap to nebude...
- ze si nerozumiete v otazkach politiky - bud sa o nej nebudete bavit, mate inych starosti dost
- ze si nerozumiete vo veciach intimity, ano to je problem, ale da sa na tom pracovat, ak nie si uplne negativne nastavna k zmenam. Kedysi to nebolo take zle - ak sa chcete, viete sa tam vratit.
- ak tvoj muz cely den pracuje, stiha maximalne sport ci ti drobne pomoct v domacnosti, podla mna az ked budes mat narocnejsiu fyzicky/psychicky full time robotu pochopis, co to je, on sa tam flakat nechodi... ze sa nechce rozvijat? Akoze ma tiez ostat doma, dorobit si vysku, chodit na kurzy? Kedy prosim ta? Ked je vsetko na nom roky rokuce a citi ten tlak, ze sa O VAS jeho rodinu chce maximalne postarat?
- ze nerozdava peniaze "potrebnym" je nejaka vada? Drviva vacsina ludi to nerobi a pokial nemas vlastny prijem, tak to neanalyzuj a ked zacnes zarabat, zariad sa podla seba a vyclen si nejake % prijmu, ktore rozdelis potrebnym. Ale nenut to robit inych. A ani ich za to nesud.
Skus sa nad tym trochu zamysliet. Ono doma cloveku narastu klapky na oci a vidi len seba a svoje problemy a kazdodenna rutina zabije ten zvysok lasky a ochoty sa prisposobit ci pochopit toho druheho. Nie je to neriesitelne a a nie je to na rozvod, ale chce to zasadne zmeny... My sme spolu 20 rokov je to kazdy jeden den o kompromisoch, snazeni a hlavne schopnosti - pozriet sa na veci s oboch uhlov pohladu...
Pretoze - ked sa "hadame" - nie je problem ani ja, ani on, problemom je - ten problem. Treba si toto dat niekde vytetovat, hladame spolocne riesenia, lebo chceme...
@jaskolka viem, ze to mozno posobi az smiesne, niektore tie moje dovody. Ja od neho necakam, aby pomahal vkuse niekomu. Ale len by som chcela, aby mal v sebe viac sucitu a empatie. Ze ked sa nieco udeje vaznejsie na slovensku, ze sem tam pomozeme (povodne hocico). Mne tiez nevadi, ze nema VS, to by som klamala, keby som povedala, ze mi to vadi. Len casom vidim, ze sa nemame az tak o com rozpravat. Aj ked mu poviem nieco o vychove deti, ze som si precitala nejake clanky, on sa z toho pomaly vysmieva, ze tieto moje somariny. To ked mame nejaky problem s detmi. Ale inak otec je dobry - ma deti rad, aj sa s nimi vie zahrat, aj chodime casto na nejake vylety. Ale zas to je dalsia kapitola, ked niekam ideme, tak samozrejme balim vsetko ja a potom som len nervozna z toho a takto to je vzdy. Aj ked mu poviem, ze mi to vadi, nezmenilo sa to rokmi.
To ze si si zle vybrala sa este da ospravedlnit, aj mozno to prve dieta by sa dalo ak ste do toho vhupli hned po svadbe ale na keru mat.r si so s nim urobila aj druhe decko a teraz tu nariekas. Ty si uz po roku max dvoch musela vediet, ze ti ako partner nevyhovuje. Tak naco si s nim zotrvala vo vztahu? Lebo chcel rodinu? Brala si co prislo? Tlacil ta uz vek?
Nuž autorka,žiaľ aké si si to zariadila,také to máš.Ze ty si čapla prvého,ktorý prejavil záujem? Veľmi si chcela deti,rodinu a byť vydatá a tak si to spravila s prvým ochotnym,čo prišiel?Vydala si sa za chlapa, na ktorom ti vadilo vela veci a teraz ti to dochádza,že charakter sa nemení a chémia keď raz medzi dvoma nie je,tak sa nedá len tak urobiť? Bože,niektoré ženy🤦
Rokmi v manželstve si začneš všímať každú aj nepodstatnú vec a urobíš z toho problém.A vôbec nevidíš tie dobré.Aj tu si ani jednu nenapísala.Potom sa človek na to zameria a vidí partnera ako zrudu ktorej sa musí zbaviť🙂a kazí jej život
Tá empatia a pomáhanie....vidíš iba si ho k tomu dotlačila, lebo ty si chcela...keď ty si ambiciózna učíš sa jazyk, robila si si školu ok nečakaj, že aj on musí...možno nechce, lebo tak mi to vyznelo ja sa vzdelavam, chodím na koncerty, čítam a on nič.Iba športuje....a teraz porozmýšľaj čo je na ňom dobre...je zodpovedný, robí deťom program, zarobí, nepije, nie je agresívny...takto len živis myšlienku ako si nerozumiete...
@kvetinka75 áno, toto neznášam, keď to niekto vytiahne vtedy taký nebol?...veď človek sa rokmi mení, starne mení svoje navyky
Nieže to pôsobí smiešne tie tvoje dôvody, ale sú smiešne... Si si ho vybrala takého aký je len preto, že si chcela rodinu ...vlastne si ho zneužila svojim spôsobom, a teraz chces aby sa zmenil, a pritom to čo uvadzas niesu nejaké vážne problémy...
Áno, som v manželstve šťastná. Nemáme rovnaké názory na veľa vecí, on je extrémne spoločenský, ja som samotár, ale akceptujeme sa a snažíme sa o to, aby náš vzťah fungoval. A inak môj by tiež chcel vyhrať v lotérii, nechápem, čo je na tom zlé. Kto by nechcel 🤷♀️
Tak v prvom rade sa pozrite z akej rodiny pochádza, ako bol vychovávaný, či bol vedený k pomoci iným. Možno veľa vecí pochopíte. Vzťahy sú aj pochopení a rešpektovaní jeden druhého. To, že niekto nemá rovnaké hodnoty ako ja neznamená, že je to horší človek, len má iný pohľad na veci a pokiaľ to nie sú zásadné priamo náš život ovplyvňujúce veci, tak sa nad tým zbytočne netreba rozčuľovať.
Plus si uvedom realitu rozvodu
- budes uplne na vsetko sama
- deti neuvidis vikendy a sviatky, cas prazdnin, lebo budu s otcom. Kamoska prve vianoce bez deti doslova preplakala
- budes sama na vozenie do skolky, sama na vyberanie zo skolky, sama na OCR, sama na to stihat po praci nakupit, stihat ich vozit na kruzky, sama sama sama - a pracovat budes musiet a to okamzite
- budes financne na tom na hrane, kedze platit byvanie a dve deticky a cestovanie a reziu a vsetko, to ani vyzivne "nezachrani", proste je to palka. A ty nemas odrobene predpokladam prakticky nic, a to ani v svojej novej branzi po vyske... ides proste od nuly zo zakladnym platom v danej oblasti
- na dalsie studium, kurzy, sport, rozvijanie ti tiez neostane cas, lebo praca a deti a nikto, kto by ta prestriedal. Skoncis "horsie" ako tvoj muz, lebo ani na ten sport nebude cas.
Napada ma este velmi vela bodov, ale to, ze je tvoj muz menej vzdelany a ma ine ambicie si skutocne urovnaj v hlave, pretoze nejako nechapes - ze on to, co chces ty, chciet nemusi. Naopak - ocen! - konecne, ze on ta roky v tvojich snoch, ktore jemu mozno prijdu "zbytocne" podporoval a nechal ta studovat, vzdelavat, pokracovat dopredu a bol na teba hrdy...
Zamysli sa nad tym...
@anjelicek26 ano ja si ho vazim za to, ze sa o nas stara po financnej stranke, aj ze mi dal moznost studovat, ale tiez to robim pre nas do buducna, aby som mohla zarobit peniaze, pre nas vsetkych predsa. Nic bokom si neodkladam. Vsetko co dostanem, ide do domacnosti (z mojho uctu odchadza hypoteka, elektrina, plyn ...) on mi posiela cca 200e. Ostatne plati on, ako je skolka, strava, benzin, výlety. Do pomoci druhym som ho nikdy nenutila - ani k tomu nikdy neprislo, ze by som mu povedala, ze posli tam a tam peniaze. Len on ma problem aj s tym, ze darujem niekomu oblecenie po detoch, lebo som to mohla predat. (Samozrejme, aj som vela predala) Tiez robim co mozem, obskakujem ho, lebo vsak keby som mu nedala jest ja, on radsej ostane hladny. Ale to je moja chyba, ze som si ho tak naucila a chcela sa "postarat" a vratit mu to, ze zaraba. Co sa tyka koncertov, ja som bola za poslednych 10 rokov asi na 3 len. Ja som to len spomenula, ze mam to rada, vie o tom, ale ani ho nenapadne ist spolu niekam povedzme.
Ale rozumiem co si chcela napisat. A dakujem za nazor.
Tiež mám školu, na Slovnsku Bc, v Nemecku som si robila školu aby som nemusela robiť upratovačku, nikdy som nemala potrebu pozerať ,,krivo,, na môjho manžela,že nemá VŠ, že nepracuje na sebe a nechce študovať. Práveže ho obdivujem, že dokáže makať, dokáže si danú problematiku naštudovať, o politike, vojne sa nebavime, načo? Riešime deti, domácnosť, stavbu, asi tú tému rieši v práci s kolegom. Načo taka téma keď sa nezhodnete?
Mna skôr zaráža,že keď nebola medzi vami ,,ta chémia,, prečo si si ho vzala, máš s nim deti. Toto je také zvláštne a podla mňa už vtedy si ho asi nemala nejak rada,len si bola asi na neho zvyknutá
On nema potrebu prispievať na povodne...prispej ty.Ty by si chcela naklonovanu seba v mužskej podobe🙂áno, muzov väčšinou nezaujíma čo sa písalo na MK ohľadne deti to si hovor s kamarátkou.Ja, keď doma poviem na MK som čítala môj muž prekruti očami.
Nechce sa mi to všetko písať takto...ak si myslíš, že budeš šťastnejšia ty aj deti rozved sa takto len hľadáš chybičky možno aj on by teraz na teba vytiahol 5 veci, ktoré by Ta zaskočili.
Túto povahovu črty čo máš ty
..mám aj ja človek to dobre berie ako samozrejmosť a každú chybu hneď vytknem🙂
@anjelicek26 pocuvaj. Od veci. Som na pn druhy tyzden, v podstate len lezim a pozeram filmy a citam net. Ved ty si tu stale. Nonstop prispevky. Pisala si, ze mas novu robotu. To mozes byt tolko sukromne na nete?
Tak odporúčam sa rozviesť, čím skôr tým lepšie, ale skomplikovala si si situáciu tými dvomi deťmi s nesprávnym mužom. Peniaze nie sú všetko. Okrem toho, toľko peňazí na slušný život má každý muž, môžeš si vybrať hociktorého iného, aj keď zarobí menej, stále sa bude dať prežiť, len je to iné žiť v láske a žiť v prázdnote.
@0kristina0 nie vek ma netlacil, mala som vtedy 22.
A prečo máš potom 2 deti s mužom, s ktorým máte úplne odlišný pohľad na svet a žitie? A s ktorým ste medzi sebou od začiatku nemali chémiu? Nespokojnosť v manželstve či vzťahu často pramení práve z tohto. Z nesprávneho výberu životného partnera.