Ahojte,
Chcela by som poprosit o pomoc. Moj syn má meno s ktorým sa neviem stotožniť, prehovoril má nan manzel, od zaciatku som nebola spokojná, všetci tvrdili že si zvyknem...prešlo trištvrte roka a nielen že som si nezvykla, neviem ho oslovovat, vadi mi už aj keď ho oslovuje niekto iný. Preplakala som už veľa nocí, je to hrozný pocit...Manzel pochopil že je to vážne...Riešenie je pridat druhe meno. Prosim viem ze teraz je vela deticiek s dvomi menami, ale chcela by som vedieť či je tu niekto dospely, čo má už dlho dve mena...vy alebo vas manzel..ako je to na úradoch, ak máte dve mena...ako znie vas firemny email, co mate na vizitkach, na bankovej karte, ako sa predstavujete, ako vnima okolie ze mate dve krstne mena..proste ci su nejake problemy v beznom zivote. Kedze nikoho takeho nepoznam, neviem si to predstaviť a nechcem synovi skomplikovať zivot... staci ze sa navzdy budem trapit ja...dakujem
@okydana ak to pomoze, dcéra má 17, syn čoskoro 12 a dve mena si uvádzaju všade. Aj v škole, na dokladoch a problémy nemajú. Pre okolie je to občas zaujímavé, pýtajú sa, ako ich majú volať, alebo si výberu ... my doma bežne používame len prvé meno, meniny oslavujeme 2x. Podpisujú sa buď komplet celým, alebo tak že prvé meno + iniciála druhého + priezvisko. Mail obsahuje časti oboch mien.
Vizitky sa ešte používajú???
@hettinka dakujem jasne ze pomôže! áno vizitky v niektorých profesiách stále fungujú 🙂 a ako sa deti predstavujú? Vždy prvým menom? Alebo oboma? Čo kamaráti? Oni si určili ako ich budu volat? Ja som z toho nestastna a bojim sa urobit dalsie rozhodnutie aby nebolo zasa zle..Lebo sa fakt zblaznim :(
@okydana vo mne si vzbudila obrovsku zvedavost, o ake meno ide. Neprezradis?
@okydana kamarátka riešila tento istý problém až na to ze synovi zmenila meno v 10 rokoch úplne, ani on sa tak nechcel volať...
@okydana myslis, ze to zbytocne dramatizujes.
Teraz mu date dve mena (ta zmena bude nieco stat), vy ako rodina si vyberiete, ako ho budete volat.
A neskor sa moze rozhodnut sam, ktore chce viac pouzivat.
Ale oficialne na dokladoch budu uvedene obe mena. Nic vynimocne.
Skor to ludi vzdy milo prekvapi a pobavi, ked zistia, ze ma este jedno meno. Hlavne, ak ho nebude bezne pouzivat. Aspon taka je moja skusenost pri ludoch s dvomi menami. 🙂
Nestresuj. Obcas rodicia jancia kvoli tomu, ake dat meno, aby sedelo s priezviskom, aby sa nedali z neho robit hlupe prezyvky,... zbytocne, lebo ak uz niekto chce, hlupu prezyvku alebo basnicku si vymysli na kazde meno.
Dajte mu este jedno meno, ake chces ty, tak ho aj volaj, neboj sa zvykne si na tu zmenu.
a uz sa tym netrap.
Ja mam dve krstne mena. Vacsina ma vsak oslovuje len prvym menom, aj ja sa vacsinou len tym prvym predstavujem. Ak si niekde mam napisat meno, tak napisem obe krstne mena, ak je malo miesta, tak druhe krstne meno skratim na inicialku. Email mam vytvoreny z oboch krstnych mien a priezviska 🙂 Ja to ako problem nepocitujem. Vela ludi je zo zaciatku prekvapenych, no v pozitivnom duchu 🙂
@okydana naco pridavat dalsie meno? Ved mu zmente to prve a hotovo.
@lindusss2016 prepáč, ale nechám si pre seba 🙂 má krásne slovenské meno preto som sa aj nechala prehovoriť, a nechcem aby sa to tu ubralo smerom ze ved to je pekne meno atd... sice je, ale proste mi k nemu nesedí, od narodenia mu tak neviem povedať a nikdy som necitila ze sa k nemu vobec hodí...
@okydana ahoj, brat ma 21r, stuje na VS, ma dve mena, bezne pouziva/ predstavuje sa prvym, v skole mal prezyvku odvodenu od priezviska, cize kvazi tretie meno. Meniny oslavuje 2 az 3x 😀 nejake realne nevyhody nevnimam. Na uradnych papieroch ma obe mena, ale bezne sa podpisuje iba priezviskom. Mailov ma viacero, stary na azete len s prvym menom, potom gmail tiez len prvy a novy oficialny si dal inicialky oboch a priezvisko. Podla mna je to super, tiez som chcela, ale manzel nie, tak mame kompromis, ze v RL maju iba jedno, ale pri krste boli povedane dve. Inac nema bezne meno, ale aj tak sa v triede na zs stretli traja tymto prvym menom, tak myslim, ze aj to bol dovod rej prezyvky medzi chalanmi, ale zas mne sa paci, ze fajt ineho s kombinaciou oboch krstntch mien asi nenajdes. A inac pocula som o viacerych,, ze volali sa nejako, ale casom ich volali uplne inak aj bez uradnej zmeny, to je len formalita. A potom zavisi kedy prischne nove meno, napr manzel takto ziskL pocas strednej a aj polka jeho rodiny ho nim vola aj ho pouzival ako nick na nete.
@veronikaszabova toto napríklad nedokážem už po tak dlhej dobe... nemám na to guráž, asi som slabá lebo myslím na to čo si pomyslí o mne moja a manželova rodina, kolegovia.. že som sialena...Ale ak nič neurobím, asi sa naozaj zbláznim...
@okydana ja to chapem, ze sa k nemu nehodi a preto ti to vadi. A keby sa aj celemu svetu pacilo a tebe nie, tak to je problem.
@moonlight1210 keby to je také jednoduché...veľmi zle nesiem že si neviem vlastného syna osloviť, je to pocitova vec...začala som navštevovať kvoli tomu aj psychológa aby mi pomohol...
@okydana a ako ho teda volas? Nema nejaku prezyvku? Lebo my mame Huga, ale zatial mu tak vobec nehovorime, len na verejnosti, lebo tam mi je zas blbe pouzivat "nase sukromne" prezyvky 😁 dceru tiez malokedy oslovujem menom
nas syn ma dve krstne mena a volame ho prvym..
mena dostal po oboch dedkoch, no prve je dominantne 🙂
Moja nevlastna dcera ma dve krstne mena od narodenia. Ked sa jej vybavoval prvy OP, na policii povedali, ze na Slovensku nie je mozne mat v dokladoch dve krstne mena a zapisali jej tam len prve.
@eriksonka1234 wau 🙂 ja riešim 9 mesiacov a niekto nemá problém po 10tich rokoch...syn bol po pôrode niekoľko hodín bez mena, nedokázala som to spraviť ale tlačili na mňa že nevedia čo napisat do systemu tak som súhlasila:( najväčšia chyba v mojom zivote...
@lindusss2016 presne tak a nikto má nechápe, lebo každý z rodiny má doma dieťa s menom ktoré si vybral...Alebo sa zhodli... my sme sa nezhodli, myslela som že ved to nie je až také podstatne a ako vidím je to veľmi podstatne...
@okydana neboj nic, urcite sa to da riesit. Popripade skus zistit, ako by sa dalo dopracovat k zmene mena. Ked ti to robi take problemy, urcite existuje cesta.
@lindusss2016 no používam prezývku "babätko" ale tak mu nebudem môcť hovorit do 18tich 😊
@okydana 😂 hah tak to nie. Ale odporucam ti, abyy si mu nejaku nasla, kym sa vam podari vybavit to druhe meno. Alebo ho kludne zacni volat tym, ktore si mu vybrala ty. Ved on este nevie, ze to nema nikde zapisane 😁
@okydana tak ale ty sama nevies, co chces. Nepaci sa ti jeho meno, zmenit mu ho nechces. Ak mu pridas druhe, kde mas istotu, ze ho nebudu volat tym prvym?
My mame Jakuba a Šimona - toho vacsinou volame Mimo. ;)
Náš syn má 2 krstné mená, lebo manželovi sa páčilo viac iné, ale aj tak ho voláme všetci prvým, on mu občas povie to druhé. Dnes je to už bežné aj u nás, v zahraničí má každý min. 2 mená. Aj u druhého dieťatka zvažujeme 2 mená. A meno je určite dôležité, darmo ale ozaj aj to vystihuje toho človeka 😉
@okydana kamaratkina dcera ma 3 krstne mena. Vola ju bud prvym alebo prvym a druhym spolu.
Poznam tri zeny, ktore druhi volaju uplne inak ako sa skutocne volaju 😂 Aj na fb maju to neprave meno. Napr. jedna je Monika a volaju ju Zuzka.