Ahojte baby viem, zesa nepatri take problemy vesat na kona no aj tak. S muzom sme boli 5 rokov s prestavkami v rakusku, vzdy po sezone sme prisli na mesiac a pol domov. Nasporili sme si na byt kupili ho zariadili. Pre koronu sme prisli z rakuska domov o mesiac skor. Este nam treba par detailov do bytu, no coje horsie nemozem si tu najst pracu. V lete sme boli doma na sezonu sme nesli (toje dlhe na rozpisovanie).. podporu nam zamietli. Vsade mozne sme savali inzeraty predavacka muz zamocnik kurier atd no nik nedava spetnu vezbu. Super skolovany niesme. Mam 29 a uz by sme aj babo chceli. Mame dve moznosti bud budem doma sama alebo u rodicov a muz bude chodit do DE na 3tyzdnove turnusy alebo este nasporime a pojdeme od devembra do rakuska. Mam mi vravi ze je to iba utek ze uz amme tunzit normálne a sestra mi radi ze je to lepsie zlo ako byt v byte sama. Mam uz z toho depkyked uz mame zazemie byt nechce sami nikde ist.no doma bez penazi je hroza:/ nemame system pracu.. poradte coby ste robili diik🙁
A z akeho okresu ste?
@ktochytavzite bj
@judar Podpory funguju tak, ze ak ma niekto narok na podporu v at, vyplati mu ju podla bydliska sk a necha si to nasledne od at preplatit. Oni asi nemaju narok na podporu vobec, ze nesplnaju na nu podmienky, alebo pracovali na cierno ,..
Siel by som do dietata, kym sa neda pracovat a vyuzil tak rozumne pracovnu pauzu, alebo si vzal na nejaku ciastku americku hypoteku na byt, s rozumom minal a vyplatil ju potom, ked si najdete pracu a po skonceni fixacie. Alebo sa na cas prestahovat do ba, tam si najst pracu, kedze prace na vychode je malo.
@dajana40 alebo nejaké fabriky ste neskúšali ? Niekde by vás už len zobrali.
@dajana40 áno. ak ste boli normálne poistení, žiadaš "doma", čiže v mieste TP. Slovenská strana si vyžiada od rakúskej materiály, čísla, atď a vyčísli vám obom výšku podpory. Následne ju bude vyplácať a opäť si to vykompenzuje v AT. Je to tak a inak nie. Iba, žeby ste obaja pracovali načierno. Ak ste odvádzali, tak nárok na podporu máte. Jediná podmienka je evidencia na ÚP. A ďalšia vec, po 5.rokoch v AT dvaja pracujúci ľudia hladom neumrú ani za rok. Manžel pracoval 1,5 roka a okrem toho, že si posplácal dlhy, tak si našetril tak, že má ešte z čoho žiť. A podporu dostal. Takže tak
Hm, pokial nemáte deti, šla by som ešte makat von
@panelacikova mýliš sa, tvoj manžel podporu dostal na svk, lebo stredisko záujmov mal na svk. Tj. teba ako manželku, dieťa ...
ale zadávateľka sú bezdetný, obaja pracovali vonku tak ich na svk posúdili, že nemajú tu stredisko záujmov a vlastníctvo nehnuteľnosti naozaj nestačí. Nesú ani prvý ani posledný, ale dá sa to trošku obísť @dajana40 stačí sa na svk zamestnať pár dní, a potom už vyrátajú podporu z toho platu na svk. Čiže môže byť pár eur, až maximálna podpora.
@zalka tak áno, v tom prípade ale podľa mojich informácií majú právo žiadať o dávku priamo v AT. alebo nie?
@panelacikova Nie. Podpora sa ziada podla prace a miesta bydliska. Ak byvaju v at, dostanu podporu, ale NESMU pocas podpory opustit Rakusko. Ak odidu na sk, maju pravo predlozit podklady z at, poziadat o podporu na sk a slovensky urad prace si necha preplatit podporu. Rakusko je vysmiate, pretoze podpora na sk je polovicna oproti tej v at.
@panelacikova áno ale musia tam byť a požiadať o dávku a potom už dávku si presunúť na svk. Kamarát to takto spravil. Ale ak zadávateľka nemala info , a nemal jej kto poradiť tak dopadli ako dopadli.
@evkakozickova vo fabrike nevydrzim mam probkem s chrbticou☹️
@panelacikova nie kebo sa nezdrziavame na ich uzemi koli pandemii sme odisli domov
@dajana40 ak chces babo, tak si urcite najdi pracu na Slovensku a opracujes potreby pocet dni (280 myslim? niesom si ista, pozri si to online) aby si ziskala matersku a rodicovsky priespevok. Praca musi byt na zmluvu, alebo ak na zivnost tak musis odvadzat okrem soc+zdrav aj extra nemocensku alebo ak sa to vola, aby si na priespevok od statu v pripade bejby dosiahla. Urcite si to pozri online. Nemozes ist pracovat do AT a potom tu mat babo. Bola by si cele mesiace bez penazi. Nezostava ti nic ine len vytrvat. Neboj, pracu si najdes. Chapem ze je to frustrujuce, ale situacia je zial teraz blba. Pracu musis hladat dlhsie.
@dajana40 hm ... ako fakt neviem ako to poriešil, to by som klamala ... len viem, že bol na svk a poberal podporu a to pritom na západnom slovensku sú v týchto veciach prísnejší ako na východe.
Ak máš nejakú myšlienku s podnikaním tak UP dávajú dotácie teraz na začiatok 5600e .. i ked no ťažko je začínať a hlavne v BJ, ked aj v tv dávali aké je prázdne námestie, a všetci sedia doma.
Ja si BJ pamätám vždy plné, a o kúpeloch ani nehovorím, chodievala som tam rada.
@dajana40 toto nie je o stasti. Chodte na slovensky urad prace. Mate slovensku statnu prislusnost, trvaly pobyt na sk a mate narok na podporu v at. Slovensky urad prace vam MUSI dat podporu. Ked to jeden uradnik zamietne, volajte nadriadeneho, na ustredie. Niektori uradnici nemaju niekedy sajnu a musis im zistit informacie.
@kittykat22 ok ake ved rodicovsky patri kazdej zene aj ked nema odrobene ci?
Prepac ale odvadzas dane atd v Rakusku a tu cakas ze ti daju podporu? ...a ked nik nedava spatnu vazbu tak sa postavim na nohy a idem pobehat osobne obchody atd a napr v takom Tescu, Kauflande hladaju dokladacov bo stale lepsie jak nemat za co jest