Chcem sa len vyrozprávat z niecoho co ma trapi.Je mi to tak veľmi ľúto, že svet je taký zaslepený a zlý, a že existuju ľudia, ktorí by za korunu zapreli vlastného brata. Tento problém sa týka aj rodiny mojej mamky. Mamka pochádza z viacerých súrodencov a bývame daleko od nich, našťastie. Je to ale taka rodina, ze este jednu taku treba hladať. Proste ked som bola decko a chodievali sme k babke, stale sa tam ohovaralo, stale ohovarali toho, kto tam nebol. Dedko po case zomrel, on bol fajn, a babka to neuniesla a islo to s nou dole vodou. Byvala spolu s dcerou a jej rodinou a bojovali spolu kazdy den, pre somariny, pre peniaze, vlastna matka s dcerou. Ostatni surodenci nechceli ani pocut o navrhu mojej mamy, aby sa najmladsej vsetci spisali na dom a aby ona dochovala babku,tak ako to byva v normalnych rodinach. Bol to stary dom, proste nic extra,ale kazdy pozeral len na peniaze ze preco by mala mat najmladsia dom zadarmo. Tak tam byvali v jednej izbe piati ludia, aj ta sestra sa uzaverela do seba a stale lametnovala a do dnesneho dna lamentuje ze nema peniaze, zúbožuje sa a caka pomoc od druhych namiesto toho aby si hladala pracu alebo poslala muza za lepsou pracou. Babka mala zvysok domu pre seba, obyvacka zamknuta, tam sa islo len na vianoce a pod. Babka casom zacala zabudat, az nakoniec uplne nikoho nepoznala ani vlastne deti, utekala z domu, kryla peniaze, v obchode vykupila vsetky jogurty a pod. No hroza. Najmladsej sestre vsak zo strany jej manzela ponukli starsi dom, v inej dedine, vzdialenej asi 10km. Nevedela sa rozhodnut a tak dala este raz otazku svojim surodencom, ci jej dom prepisu a ostane s babkou. alebo ci ma ist prec. Samozrejme ze jej neprepisali,lebo sa bali ze jej muz vsetko prehajdaka a babka skonci v domove. Ona odisla po dvoch rokoch prerabania prec a babka ostala sama so svojim svetom, nakoniec skoncila v domove, a dom sa predal. V sucasnosti ma kazdy svoju rodinu, kazdy sa stara sam o seba, babka je v domove, nepozna nikoho. Surodenci sa nenavidia, kazdy hadze vinu na ostatných, je to tak velmi smutné, že mi je do placu. Dufam ze ja so svojimi surodencami a rodicmi takto nedopadnem a budem sa zo vsetkych sil snazit aby aj moje deti si vazili v prvom rade seba a rodinu a v poslednom rade majetky. Dakujem za precitanie
@taratuta takychto pribehov poznaaaaam...tusim viac ako tych stastnych kedy sa rodina dohodla.
Scenar vzdy rovnaky, starky maju chalupku kdesi v hornej dolnej, zomru a ich deti sa nevedia dohodnut. Nechcu to ani darovat jednemu, ani predat za symbolicku cenu, naopak este si navysia nehoraznu sumu daleko vyssiu nez realna cena domu. Nevedia sa ani dohodnut aby domcek udrziavali a pouzivali ho vsetci ako vikendovu chatku.
Nie nechaju ho schatrat az z toho bude nepouzitelna rozpadnuta chatrc, zahrada zarastena burinou a tak to bude cele roky kym buda nespadne. A deti tych deti dorastu, budu si brat velke hypoteky na panelakove byty zatial co rodina vlastni dom kde by sice mohli byvat ale nemozu 😕
A cim je to lukrativnejsi pozemok tak tym horsie
@taratuta nemyslim si, ze tvoja rodina je jedina...existuje ich ovela viac. Z rozpravania jednej ucastnicky vsak existuju aj takí surodenci, ktorí si za doopatrovanie vypytali od ostatnych surodencov 3/4 domu. Ono je to hlavne o komunikacii medzi sebou a urcenie si svojich povinnosti hned v uvode..Mne osobne sa nepaci delenie majetku surodencami, obzvlast ak dozivajuci rodic este zije a vyjednavanie si najvacsich vyhod, t.j. uchmatnutie si co najvacsieho krajca pre seba. Bud sa surodenci dopredu dohodnu, kto, kedy, ako a za aku odmenu doopatri rodica, resp. ako sa aj ostatní surodenci budu na nakladoch podielat, alebo su majetky rozdelene este za zivota rodicov (z ich rozhodnutia), tak aby sa neskôr surodenci nehadali..
Tak ja zase poznám opačné prípady, kedy jeden chce všetko a nič nevyplatiť.Dochovanie? Skôr ešte vyžmykavajú posledné peniaze.
@taratuta No v rodine je to s peniazmi a majetkami uplne najhorsie. Lebo vela veci sa riesi iba ustne, a kto si to uz pamata, co sa povedalo. U cudzich sa vacsinou dava na papier, kd si pozicias a tak. Inak som sa pozastavila nad jednou vetou u teba: "aby sa najmladsej vsetci spisali na dom a aby ona dochovala babku,tak ako to byva v normalnych rodinach". Tak to pocujem prvykrat. To je miestny zvyk?
@lilitela nie to nie je miestny zvyk , to sa robí aj u nás.
Aj ja mám dohodu so surodencami že ten dochová rodičov, tomu zostane majetok , a ver tomu že to dochovanie pri povahe môjho otca bude prekérne ťažké, niekedy to za to ani nestojí .
Moja mama a jej brat ponechali sestre všetko ked dochovala starku ktorá pred mesiacom zomrela a mala to s ňou veľmi ťažké , ku koncu demencia, plienky , totál zabudanie, počas toho žiadna dovolenka ...... a to nehovorím že si čupla kdekolvek a sa vycikala, alebo dala dole plienku a vykakala aj v obývačke.
@lilitela no vies, stava sa aj to, ze niekto zavidi niekomu par eur co dostane od statu za opatrovanie stareho cloveka, to nieje zivot, stale sa starat, riesit, chodit k doktorovi, prebalovat....napr. u otcovej rodiny to bolo tak, ze sa vsetci spisali sestre najmladsej a ona si dom prerobila astara sa o otca, ten ma 90 rookov, tiez neboli na ziadnej dovolenke, prebaluje ho, stara sa o neho uz 7 rokov podlaa mna ten z deti, ktory ostane s rodicmi a dochova ich by mal dostat od ostatnych dom, lebo praca, ktoru vykonava je na nezaplatenie a nie este kazdeho vyplacat a ostanu mu na krku rodicia....
@taratuta nemam rada delenie majektu za zivota a prepisovanie za dochovanie. Po prve preto, ze vsetky deti by sa uz len z moralneho hladiska mali podielat na doopatrovani svojho rodica, ktory ich vychoval. Po druhe preto, ze nikde nie je napisane, ze rodic bude nejake doopatrovanie potrebovat. Co ak bude vladat, bude ciperny este aj v 80-ke a zomrie nahle alebo po par dnoch v nemocke? Ako pridu k tomu ostatni surodenci ked ten jeden dostane dom v podstate zadarmo? Priklad z mojej rodiny. Moja babka mala dom, bola ciperna a vedela sa o sebe postarat, az na to, ze obcas sa jej tocila hlava z vysokeho tlaku. Jedna jej dcera ju dokazala tak krasne zmanipulovat, ze babka na nu prepisala vsetok majetok a druhu sestru takpovediac vydedila (podotykam ta sa o nu cely zivot starala, kym ta prva chodila po dovolenkach). Namiesto toho, aby sa o nu teda dcera, ktora dostala dom postarala (i ked v tomto pripade to bolo trocha nadnesene, kedze babka bola sebestacna, nemala plienky ani neutekala z domu), nasla jej opatrovatelku, ktora bola platena z verejneho ZP +20r eur z babkinho dochodku. Ta opatrovatelka dokonca varila aj pre tuto dceru, lebo ona vraj chodi do prace a nestiha si navarit. Takze dcera mala dom + babkin dochodok + vsetky cennosti. A robotu s nou nemala ziadnu.Ked babka zomrela, pohreb mala s tou najlacnejsou truhlou, aka sa dala zohnat. No do placu.....
ja nerozumiem vobec jednemu, ze niekoho trapia majetky rodicov. Vsak je to ich praca, ich majetok, nech si to pre mna za mna daju aj na charitu, mne je to uplne jedno. Aby som tu teraz pocitala, kto sa viac staral, kto viac dal a podobne.
My to mame poriesene s manzelom nasledovne. O seba a svoju rodinu sa starame my, mame zdrave ruky a nohy, ide to v pohode. Pomahame aj rodicom, financne, kedze sme dalej od nich. A majetky a domy nech si vezmu surodenci, ktori tam su.
MOja mamina sa stara o babku. Vari jej kazdodenne, chodi s nou k lekarovi, 2* do dna pride upratat a porozpravat sa s nou. A babka vsetko prepisala na stryka, ktory zije v BA a maminka nedostane ani cent ani podiel z bytu ani nic. No a? Vsak je to len a len jej rozhodnutie, ma nan pravo a nik nemoze ani slovo povedat. Maminka sa o nu stara, lebo je to jej matka a zalezi jej na nej.
@viera27 vierka, to je síce pekné, ale v reáli to tak nefunguje. Zober si, že babke bude horšie, tvoja mamka si pri nej neoddýchne, práve naopak, a strýko, ktorý si žije bez starostí o babku, príde k domu ako slepé kura k zrnu.
je to tak, v dnešnej dobe /a nielen v dnešnej/ akonáhle príde na delenie majetku, alebo starostlivosť, brat nepozná sestru a sestra brata. Svet je o konzume, financiách, hmotnom a nehmotnom majetku. Nemáš peniaze, nemáš život... a majetok sú peniaze.
@maruska24 ako to myslis nefunguje 😀 . Ved akurat vravim, ze to tak funguje. No pride k majetku ako slepe kura k zrnu, vsetky nasporene peniaze (a nebolo ich malo) su na jeho ucte, pomahali sme s prevodom, takze to viem celkom presne. Byt je napisany na jeho meno. Kazdy mesiac co jej zostane z dochodku sa ide odlozit na jeho ucet (zhruba raz za mesiac pride na vikend a v sobotu sa ide do banky). Babka ma 86, skoro nevladna, veeelmi zla uz co sa tyka povahy, pranie, varenie, upratovanie, nakupy a vsetko okolo robi maminka. Zatial nastastie nie je leziaca, o barlach sa este pomotka po byte, vonku uz nevychadza. A? Peniaze sa neriesia, babka sa rozhodla a hotovo, je to jej svate pravo. Tak ako je svate pravo maminky sa rozhodnut, ci sa o nu postara alebo nie. Vravim ze navzajom tieto dve veci prepajat je ubohe podla mna. Bud sa postaram, alebo sa nepostaram. Peniaze na tom nic pre mna nezmenia, ani moje rozhodnutie.
@viera27 tiez si myslim, ze postaranie sa o rodica s majetkom nema nic spolocne. ale rovnako si myslim, ze rodic, pokial za zivota ide riesit majetok ma byt spravodlivy k svojim detom, cize ak nie su ine okolnosti, tak ich podelit rovnakym dielom. mna by ako dceru velmi mrzelo, keby to tak nebolo, nie koli samotnemu majetku, ale koli tomu, ze by ma mrzelo, keby voci mne uplatnili iny princip ako voci sestre, ci uz v pozitivnom zmysle alebo negativnom.
moji rodicia aj svokrovci maju voci nam detom rovnaky meter, nevidim ani neriesim, komu co dali, ale kedze poznam sposob riesenia takychto problemov, tak viem, ze ako su nastaveni, ze nie su nastaveni na uprednostnovanie jedneho zo svojich deti.
@viera27 no u tvojej mamicky je to obdivuhodne ze sa pekne stara o babku, ale nevrav ze vam nevadi ze je to napisane na stryka ktory sa nestara. Ved je minimalne cudne ze je to tak. A co sa majetkov tyka osobne zdielam nazor ze sa maju zveladovat a zostat v rodine. Malokto nadobudol svoj majetok sam ale vacsinou dedime po predkoch a zveladujeme ho. Preto by nam malo zalezat na tom co bude s majetkom ked je za tym celogeneracne usilie. Niekde je napr. Zvykom ze sa majetok nerozdeluje ale vsetko dedi najstarsi syn a o rodicov sa stara dcera.
tak v mojej rodine sa stalo ze matka chcela tak peniaze ze zalozila dom a samozrejme nemala dost penazi aby uver splacala nikomu o tom nepoevdala o vsetko moji rodicia prisli a otec jej doveroval a robil jej rucitela a keby nema dobreho kamosa podnikatela obaja by sedeli v lochu 😢 😢 😢 😢
tolko sa matka snazila otca presviedcat ze chce predat dom lebo spolu neziju az si nabrala uver a stalo sa toto keby bol mozno otec suhlasil s predajom nemusel dopadnut skoro ako bezdomovec 😔
aspon ze sa rozviedli 🙄 moze to zajst az takto daleko a prisli o vsetko kedze matka mala stale malo 🙄 🙄
ma o 15rokov mladsieho chlapa potrebuje nieco mat nejako vyzerat 😢
nam detom nic nezostalo bol to dom este po nasich starych rodicoch,no a sme na noze cela rodina,rodicia aj deti 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 koho by to nenasralo 😔
brat este byval v dome ked bola uz exekucia ale ten otcov kamarat to zaplatil a matka sa vyjadrila ze jej nezalezi na tom kde bude brat byvat s rodinou nech je aj bezdomovec,zato ju mam milovat???pfuj
@viera27 nám pred dvoma týždňami umrela babka. Mamina, a pol roka sme sa o ňu už potom starali všetci, otvorene poviem, bolo to peklo na zemi, pretože starať sa o osobu ktorá už nechodí, treba ju ešte aj na wc pridržiavať, všetko ti urobí nielen do plienky, ale aj okolo a si odkázaná na 24 hod. starostlivosť, to nie je sranda, to už je pre tých čo opatrujú na nervy. A nie preto, žeby dotyčnú nemali radi a nechceli sa postarať. Preto tvoju mamku teda obdivujem, lebo ak sa babke pohorší a to čo my bude musieť absolvovať bude robiť s pokorou, že nakoniec bude mať z toho len božie odpustky tak klobúk dole.
@cecil36 No presne do plaču ☹ nechcem tu moc moralizovať , ale je mi na grc z toho ako ludia a to je ich vačsina, len rozmyslaju , premyslaju nad majetkami ,nič ine na tomto svete ich nezaujíma, len a len tie majetky. Ja viem že je tazka doba , ale ...prečo sa nato ludia nepozru aj z inej stranky.. napr. ze ten rodič im dal život , staral sa o nich do ich dospelosti a oni sa uz o neho nemozu na starobu postarať ? Prečo ??? Je to podla vas pekne ? Podla mna je to hnus! Uz len rozmyslaju ako by sa toho starého , chorého človeka zbavili ale pri rozdelovaní majetku , je vzdy kazdý prítomný 😠 😠 😠 Preboha , ved je to ich mama , otec... Samozrejme , že to je ine ak sa ten mama , otec nestarali o deti alebo ich tyrali alebo , alebo.... to viem pochopiť ..to je iná situacia. Ale za normalnych okolností prečo sa tak ludia spravaju k svojím blizkym ???prečo??? ☹ ☹ ☹
@bets, @lilitela nas skor mrzi, ze s maminkou jedna ako jedna. Vybija si na nej zlost a uz pomaly nema pekneho slova. Napriklad uz ked pocuje kluce ze ide mamina s obedom, tak hulaka: "Co zase chceees!", pricom mamina chodi raz s obedom a este raz poobede. A nedajboh ked sa uz poobede neukaze, je prilis unavena, alebo ma navstevu, tak to je zase naopak: "Nestaras sa o mna, samu ma nechavas, uz len cakas kedy zomriem" a podobne.... Ako u starsieho cloveka sa u nej znasobuju vlastnosti a u nej to bohuzial bola prevaha tych horsich. A pricom mamina ma uz tiez cez 60 a svoje zdravotne problemy.
Takze majetok nie, ani jeho rozdelenie, to nam vobec nie je luto. Ale ta nerovnomernost vo vztahoch, ze stryka vita s otvorenou narucou ako spasitela a na svoju dceru kyda. Ze vzdy ked ma prist stryko tak maminke nakaze aby utekala nakupit sunky ktore ma rad, napiekla nejake kolace, doniesla a potom zmizla a nechala ich osamote. Raz ked bol stryko odprevadit po takejto "donaske" maminku, tak sa s nim babka dva dni nebavila.
@viera27
obdivujem trpezlivost tvojej mamy. poznam podobne situacie, lebo aj ja mam babku, ktora trpi stareckou demenciou a tiez povie a urobi vselico, co cloveka zamrzi, zrani. v tomto sa snazim mojej mame ukazovat, aby stala nad vecou, aby si to nebrala prilis... ale nastastie take delenie majetku neurobila. muselo este za jej zivota pristupit k prepisu majetku, lebo uz vznikla vazna obava, ze ju niekto podvedie, nakolko z jej vzdialenej rodiny (ktoru ani nepoznam) sa objavilo niekolko spekulantov a vydieracov. len tu sa mama s jej bratom spolocne dohodli a uskutocnili prepis na nich dvoch. my v rodine mame v sebe nieco, co by nas po takomto pristupe velmi zranilo a neviem, ci by sme potom boli schopni takej obety. cloveka by sme nenechali umriet od hladu, ale asi by sa veci museli inak poriesit. minimalne trvat na tom, aby sa z dochodku platila opatrovatelka, ktora bude ten obed nosit.
@lilitela
v nasich podmienkach si uz neviem predstavit zveladovanie majetku, ktory roky patri rodine. totiz u nas nemame ziadnu rodinnu firmu, ide iba o nehnutelnosti. pre mna by to bolo zvazujuce. predsa v dnesnej dobe clovek uz cestuje za pracou aj do zahranicia, nachadza si zivot inde, ako vyrastal ako dieta. ja sa uz na to tak nepozeram, mozno aj preto, ze si nevytvaram taky citovy vztah k majetku. vyhovuje mi zivot a praca v regione, zostavam, nevyhovuje, predam dom a idem inde... a kedze sa predlzuje aj zivot cloveka, tak vedla seba zije aj viac generacii a spoliehat sa na to, ze zdedim majetok sa neda. to by sa u nas k nehnutelnosti dostali mozno az pravnucence...
@taratuta trapis sa nad vecami, ktore nemozes zmenit a sama sa tym oberas o zivotnu energiu. Skus ju zamerat na nieco pozitivne okolo seba. To ti hovorim v dobrom, nie ako vycitku. Treba si totiz uvedomit jedno: ti ludia, ktori sa takto nepekne zachovali a vyvolavaju nenavist, si sami nad sebou vyriekli ortiel ako bude ich zivot pokracovat. Ten "trest" raz pride.. mozno ich odmietnu dochovat vlastne deti, mozno ich vlastne deti oberu o majetok,alebo nieco ine. Kazdopadne, ich vlastny zivot stastny nebude. Ako sa hovori "kto druhemu jamu kope, sam do nej spadne; Ako sa do hory vola, tak sa z hory ozyva; Ako zasejes, tak zoznes... a podobne.
Tak zasej vo svojom zivote radost, a netrap sa nad hlupakmi, ktori su strojcami svojho "stastia". Skor ich mozes polutovat.
viem, je to tazke, sama s tym musit "bojovat" dennodenne, ale oplatilo sa!
@viera27 hmm to nie je v poriadku ako sa babka sprava a jasne dala najavo aj majetkom (samozrejme nielen tym) , kto je jej srdcu blizsi. Mne by pri tomto srdce pukalo od lutosti, keby som v jej kozi 😒 Nie kvoli majetku, na ten kaslat, ale to spravanie je neodpustitelne. Uprimne, obdivujem tvoju maminku, ze to trpi 😖
ohh ani nevieš ako ti rozumiem u nás je to moc podobne ☹ no môj príbeh by bol asi na dlhšie , ale aspoň tolko nám nedala teta ani vedieť, že mi zomrela babka a dedko.
aj ja mam taku "skvelu" rodinu...mama ma 2 bratov a my sme zili s babkou v jej byte...mama je doktorka, tak to jej bratia statocne vyuzivali, ze sa o babku postara, lebo to vie najlepsie...ked som bola mala, obcas si ju vzali na vikend, obcas na tyzden na prazdniny...ale potom uz bola nevladna a my sme sa stali jej otrokmi, nikto si ju nechcel brat, mama bola jak na spagatiku...posledne roky zivota bola babka fakt chora, male chude bezvladne ziena, ktore ale z postele vedelo stale komandovat...v noci sme riesili jej horucky a sracky a rano sme sli do roboty a do skoly...nikto tu uz nevladal a kym s nou nebolo fakt velmi zle, tak do nemocnice nesla ani za svet...jej byt mal ostat mojej mame...babka ho ale nechcela na mamu prepisat, lebo sa bala, ze by sme ju dali do domova a stale tvrdila, ze je to zbytocne, lebo ona ma dobrych synov...obaja jej bratia maju svoje byty, ja som zo sesternic a bratrancov bola najmladsia a jedine nezaopatrene decko...vsetci samostatni, vsetci vlastne byty, domy a chalupy...este to leto pred babkinym umrtim som bola u stryka na prazdninach a este mi pripomenul, ze byt ostane maminke za to, ze sa stara o babku...na konci leta babka umrela...a co sa stalo? brat nepoznal brata a pohadali sa este na kare, ale takym stylom, ze mamin brat si od nej vypytal este aj peniaze za kyticu, co doniesol babke na pohreb, lebo babka povedala, ze ona ma na pohreb nasetrene, aby sme si nemuseli robit vydavky...zrazu nam uz byt nepatri, laskavo nam dali 40% namiesto 33% pre kazdeho...nadalej tu sice uz 9 rokov byvame, platime brutalne najomne (to, ze je to z 2/3 ich byt, to ich zjavne pri najomnom netrapi), ale nikdy nevieme, kto sa zjavi v dverach, ze uz by bolo nacase to predat a my mozeme ist s nasimi 40% akurat tak do prdele, bo za to si byt nekupime...
takze tolko k uzasnym surodeneckym vztahom a k dochovavaniu rodicov...
@lea641981 aj moji svokrovci tak fungovali kym sa nerozviedli. On zarabal ona minala na kraviny. Nastastie on zarabal vela. Moja kamoska z detstva mala brata co zacal podnikat, dostal po babke byt s tym ze ten druhy v ktorom zili dostane jedneho dna kamoska. Brat si kupil auto stroje nastroje lenze biznis nesiel. Dostal sa do dlhov a aby ho zachranili zalozili ten druhy byt a samozrejme ze o nho prisli. Dnes ziju v prenajatej garsonke.
@blueberry21 na toto ti odpoviem jednoducho. Ak naozaj poznas takych co cakaju kym ich rodicia ci pribuzni umru kvoli majetkom tak asi preto ze si ich tak vychovali.
@viera27 ano je to asi starobou a asi aj ponorkovou chorobou. Opat dam priklad zo svojho okolia. Muzova babka ma 2 deti. Starsi - chlap sa vzdy vedel mame zaliskat ale narobil si take problemy ze musel zdrhnut do zahranicia. mladsie dieta dcera omnoho sikonejsia cely zivot bojuje o tu priazen so svojim bratom. A dnes po 20 rokoch, ked sa uz na jeho preslapy zabudlo je z neho zase ten ocakavanejsi syn. Stara mama o nicom inom nebasni len ako sa tam vonku dobre uchyril ako dobre byva aku ma rodinu. Je jej este vzacnejsi a milejsi.
@bets
@bets som na tom podobne ako ty, tiez by som skor cestovala. Asi preto ze mi nic nemame. No muz ten tu ma zazemie ako to on zvykne nazyvat.
@kathynka mate 40%ny podiel bytu? Nechcem ti radit ze si mate u bratov nieco narokovat z najomneho kedze tam byvate iba vy a asi sa bojite aby vam nezacali robit problemy, no ak tam mate trvale bydliska mate urcitu vyhodu. Bez vasho suhlasu byt predat nemozu a pre vas by bolo vyhodne skusit zobrat uver a odkupit od niekoho z bratov jeho podiel a budete nadpolovicnym vlastnikom.
@taratuta ahoj..poznám viac takýchto rodín. Je to ozaj smutné..ale bohužiaľ takí sme ľudia..!! Dúfam, že čo najmenej.. 😉