Problémy s otcom

gita17
3. máj 2015

Zienky, potrebovala by som poradit, ako zmenit pristup mojho otca ku mne. Aby ste boli v obraze, mam 27 rokov, zamestnana, byvam s priatelom uz 4 roky. Moj otec sa vsak ku mne a bratovi sprava, akoby sme mali 5 rokov. Vcera som pozvala kamaratov na chatu, jedine co som chcela od otca je aby nas tam odviezol aj s vecami (cca 10km) aby sme mohli pit a nemuseli sa trepat autobusom. Viete co moj otec povedal cestou na chatu? Ze pojde s nami hore a zalozi ohen v grile, aby sme nieco nepodpalili alebo sa nepopalili!!! Podotykam, ze mam 27 rokov a kamarati su prevazne 30-nici. Skoro som odpadla, aj ked... taketo blbe napady su u neho normalne. Okolo 7 sa dotrepal na chatu, ze uz je zima a nachladneme, nastastie sme sa uz balili, tak to nebol taky trapas pred kamosmi... skoro ma vykotilo. Na grilovacku som zobrala aj mladsieho brata 19 rokov tomu povedal ked som sa pytala ci nejde s nami este posediet do krcmi ze uz nech nejde, ze je zima. Dospelemu chalaniskovi ocinko hovori nech ide dmomov ze uz je zimuska! Este aj cestou na chatu som povedala, ze preco nesoferuje brat, ze uz ma par mesiacov vodicak, tak nech sa uci a otec ma vysmial, jak keby bol brat male dieta a predstava soferovania absurdna! Chudak brat uz je s nasimi len sam doma, kedze ja uz byvam samostatne,otec ho stale otravuje s hlupimi recami ako neporez sa pri krajani papriky, pozor vypichnes si oko, chlapec v zivote doma nesupal ani len zemiaky a aj mne tiez furt hovori neake upozornenia nech sa nepopalim ked som na navsteve (vediem vlastnu domacnost 4 roky )... Je mi to uz trapne a lezie mi to na nervy. Stale ma koli niecomu stresuje, podkopava sebaistotu, clovek si uz potom vobec neveri, ked ho stale upozornuju a povazuju za neschopneho. Mne stacia vlastne stresy, nepotrebujem upozornenia a vystrahy na kazdu hovadinu. Mate neake rady ako toto zmenit? Obavam sa hlavne ake stopy zanecha toto otcovo spravanie na bratovi. Ako sa moze stat dospelym sa k nemu spravaju ako k dietatu?

mickao
3. máj 2015

@gita17 vas otec este zije vase detstvo. Nevsimol si, ze uz ste davno dospeli. Skus s nim hodit rec.

timea7
3. máj 2015

@gita17 začnite sa vy správať ako dospelí, donútite k tomu aspoň čiastočne aj otca. Vieš, aký je, tak ho nevolaj, aby vás zaviezol, ja by som ani nešla na našu chatu na tvojom mieste, dnes sa dá za pár eur chata prenajať, chodíme tak celá partia. Jeden z vás sa obetuje a bude bez alkoholu, nie je to až taká tragédia. A čo sa týka brata, nech sa snaží čím skôr vypadnúť - internát ideálne riešenie. Alebo nech otca prekvapí vlastnoručne navareným gulášom, ktorý si s vami na chate natrénuje. Píšeš správajú - zrejme mama má taký istý postoj k bratovi, ako otec 😠 😠 😠 😠 .Ako reagujú, keď im povieš, že ti to upozorňovanie ide na nervy? Čo keby si im povedala, že potom ani nemáš chuť k nim prísť?

h2
3. máj 2015

@gita17 Podľa názvu témy som si myslela, že ocinko je alkoholik, alebo tyran, či niečo podobné. Tebe vadí, že máš starostlivého a milujúceho otca? Na to, aby Ťa odviezol a následne po akcii aj priviezol z chaty na zavolanie, na to Ti je dobrý. Ale potom nech láskavo vypadne a nestrápňuje Ťa pred kamarátmi? A tá opovážlivosť, že Ťa otec neposlúchol a nenechal šoférovať svoje auto s viacerými ľuďmi 19-ročného chalana s čerstvým vodičákom? Otec sa k Tebe nespráva ako k decku, ináč by nesúhlasil, že Ťa odvezie, aby si mohla piť. A ak máš pocit, že sa tak správa, tak asi preto, že sama sa správaš, ako puberťáčka, pre ktorú sú rodičia tí najtrápnejší a najotravnejší ľudia na svete. Je mi Tvojho otca ľúto. ☹

gita17
autor
3. máj 2015

@timea7 no ved ja sa vzdy ohradim, ked ma take reci, len to akosi vobec nezabera 🙂 A neviem co je zvlastne na tom, ked poprosim niekoho aby ma odviezol, vobec mi to nepride detinske, ja ho o to neziadam kazdy den, mozno 1krat za rok. Na chate sme si chceli len poobede pogrilovat, nie tam aj prespavat, preto by bolo zbytocne platit inu chatu. Hneva ma aj to, ze on nevie len normalne spravit neaku drobnost o ktoru ho poziadam, on musi ku tomu vymysliet neaku dalsiu nezmyselnu nadstavbu o ktoru ho nikto neziadal a len ma to vytoci, lebo o taku pomoc nestojim a hneva ma ze si s tym robil starosti. Inak na tu chatu mi doniesol aj cajnik s nasypanym cajom!

gita17
autor
3. máj 2015

@h2 najprv citaj, potom urazaj, ja som chcela len aby ma tam odviezol tam, nic viac, taku drobnost, odvoz naspat som neziadala, to sa dotrpal sam od seba, ja som to zistila az ked uz dosiel. Ide o to, ze ho nemozm poziadat ani o prkotinu, aby to nenafukol a nechystal sa mi nakoniec aj zaviazat snurky

timea7
3. máj 2015

@gita17 práve preto požiadam suseda, kamaráta, a ešte by som to pred otcom spomenula - boli sme tam a tam, viezol nás ten a ten,preto, lebo som nechcela, aby si ma pred partiou strapňoval...inak to žiaľ asi nepôjde.

h2
3. máj 2015

@gita17 Ja som Ťa v žiadnom prípade nechcela uraziť, len si myslím, že Tvoj "problém" žiadnym problémom nie je. Otca nezmeníš, už je raz taký a iný nebude, zrejme ani nepochopí, čo Ti na ňom vadí, ak sa mu to budeš snažiť vysvetliť. Áno, máš pravdu, že si nikde nepísala, že si nežiadala odvoz späť, predpokladala som to z kontextu (idem niekam, kam sa bez auta a s vecami nemám ako dostať, takže asi ani nemám ako aj s tými vecami odtiaľ odísť...), navyše vás odtiaľ predsa len odviezol, aj keď si to nežiadala.

marionmarion
3. máj 2015

@h2 vidno zue ty s otcom podobny problem nemas, preto vobec nechapes o co ide...nic v zlom...
@gita17 nepotesim ta, ty nijako nemozes postoj svojho otca zmenit, mozes zmenit iba svoj postoj k nemu. Otec ma problem, zasekol sa zjavne niekde vo vasom detstve a nedokaze pochopit ze ste uz dospeli a schopni sa o seba potsarat aj bez jeho pomoci. Viem o com pises, lebo mam doma takeho isteho otca a tiez ma uraza ze ma povazuje, ze neschopne decko a seba za dokonaleho, ktory ma musi stale zachranovat a starat sa. Ale ja som mu dala stopku, urcila som hranice. Ano, nechcel akceptovat a boli z toho hadky...ale casom mu neostavalo nic ine, iba sa stiahnut a dat pokoj. Aby mi v tridsiatioch rokoch niekto vykladal ako mam varit spagety je prilis. Povedala som mu, ze si to nezelam, ale to moc nepomohlo. Preto som s nim obmedzila kontakt na minimum, nic od neho neziadam, ani neprijimam, lebo to je prenho signal ze na oplatku ma pravo sa do mna starat. Zijem si svoj samostatny zivot a ked potrebuejm pomoc poziadam niekoho kto ma nema za neschopneho dementa, ale za dospeleho, normalneho cloveka. Dolezite je, aby si dokazala ty v sebe povedat ze anozaj mas pravo zit svoj zivot a otca odmietnut. To, ze sa urazi je sice smutne, mna to tiez mrzi, ale problem tu ma on a nie ja, ani ty. To ze on sa nedokaze vyrovnat s tym, ze ste s bratom dospeli, je iba jeho problem a vy kvoli tomu nemusite trpiet. Hranice, hranice, hranice, nic ine nepomoze...a nepripustat si prilis pocity viny...otec si ublizuje sam, nie vy mu ublizujete...

gita17
autor
3. máj 2015

@timea7 mne moc nejde o to ztrapnovanie, to prezijem 🙂 ono sa to ludom skor zda srandovne, ked take nieco vidia prvy krat 🙂 lenze mne to srasne lezie na nervy, robi to stale, vzdy ked k nasim pridem a hlavne ma hneva ako to uskodi bratovi, sak on ho ''chrani'' pred vsetkym

kaktusik007
3. máj 2015

@gita17 kup si vlastne auto, kup si vlastnu chatu.... a neziadaj nic od otca, ked ti tak strasne vadi, ze nespsravi iba to o co ho poziadas, ale da k tomu aj pridanu hodnotu....

kittyjuliette
3. máj 2015

Hmmmm,mozno ti pride otcove spravanie trapne a je pravda,ze asi to prehana,ale podla vsetkeho vas lubi,prenho ste stale jeho deti...nevies si predstavit,co ja by som dala za takeho otca

gita17
autor
3. máj 2015

@kaktusik007 my mame vlastne auto, len sme ho poziadali nech nas zvezie a nechapem naco by som kupovala chatu ked si chcem raz rocne pogrilovat

timea7
3. máj 2015

@gita17 viem, že ťa to viac štve kvôli bratovi, ty to chvíľu prežiješ a odídeš do svojho, ale on tam zostáva....Neviem, či študuje, či pracuje, na jeho mieste by som sa snažila čo najskôr odísť - internát, ubytovňa, aj by som povedala rodičom svoje dôvody - mám vás rada, ale bohužiaľ ste nepochopili, že už nemám desať rokov. Mne by to tiež išlo maximálne na nervy.

h2
3. máj 2015

@marionmarion Ahoj, jasné, ja vôbec nechápem, o čo ide, pretože tento závažný problém s otcom nemám. Ja mám s mojím otcom len ten problém, že si občas nevie spomenúť ani na moje meno, keď ho navštívim, 15x sa ma pýta na to isté a aj tak si nepamätá odpoveď, že sedí na invalidnom vozíčku, že von z bytu chodí 1x do mesiaca, k lekárovi, že , s prepáčením, močí cez hadičku do sáčku... ani neviem, čo ešte by som Ti o svojom otcovi napísala, ale máš pravdu, nepomáha mi, keď o to nestojím (ani, keď by som o to stála), nepoučuje ma, ako malú a nedáva na mňa pozor. To skôr ja naňho. Pekný deň. 😉

janinah
3. máj 2015

Brat má 19,je dospelý,ak mu toto bude vadiť,tak nech sa ohradí sám,toto nie je tvoja vec ako tým "ublíži" bratovi.Nenapadlo ti,že otec by rád na tej grilovačke bol s vami mladými?Chata je zrejme jeho,či?a nik ho nepozval,teda pozval ako ako šoféra....vieš koľké by dali neviem čo za otca,ktorý by mal len takúto chybu? skôr tie jeho poznámky otoč na srandu,lepšie urobíš ako sa zdúvať....

zeriempizzu
3. máj 2015

@gita17 no prides mi na max 17. Co by som ja dala zato aby som mala akehokolvek ocka na tomto svete, nie to este tak uzasneho akeho mas ty. Raz si uvedomis...

marionmarion
3. máj 2015

@h2 to ci tvoj otec sedi na vozicku a dalsie detaily co si sem napisala, nijako nesuvisi s touto temou. Bavime sa to o niecom uplne inom. Ak si nepostrehla, ja som nepisala ani si nemyslim, ze ty s otcom nemas ziaden problem ani ze mate idealny a bezproblemovy zivot...ale zjavne problem, ktory sa tu spomina nemate. Ja sa drzim temy a vyjadrujem sa k nej...

h2
3. máj 2015

@marionmarion To máš teda pravdu, že to s touto témou nesúvisí, písala som to ako odpoveď Tebe, nie autorke, keď si mi písala, že neviem, o čom to je, keď má niekto s otcom tento "problém". A v tom máš tiež pravdu, že to teda naozaj nepochopím. 🙂
Ináč, pekne si sa vyjadrila k téme, príliš starostlivého otca treba uzemniť a keď si nedá povedať, treba s ním prerušiť kontakt. Čo na tom, že Ťa vychoval, utieral Ti zadok, keď si bola malá a vstával k Tebe v noci, keď si bola chorá... proste nech už teraz, keď svoju úlohu splnil, drží radšej hubu. No, ale každý máme svoj názor.

marionmarion
3. máj 2015

@h2 nevychoval ma, nikdy ku mne v noci nevstaval a sposobil mi par skaredych traum z ktorych som sa doteraz uplne nespamatala, dokonca som istu dobu bola presvedcena ze bude lepsie, ked sa zabijem, lebo som jeho tyranizovanie uz nevedela uniest. Nastastie je to uz za mnou...to ze mas otca, ktory ma problemy je smutne, ale to neznamena ze pre inych ludi nemoze znamenat problem aj nieco podla teba menej dramaticke...viac k tomu nemam co dodat. Ak mas potrebu, kludne si tu este zo mna urob srandu, hoci ani len netusis co vsetko som si v detstve od otca musela vytrpiet a kludne maj posledne slovo, uz nebudem reagovat...

oli18
3. máj 2015

@h2 ty si už niekedy povedala svojmu rodičovi nech drží hubu? Ak nie, tak to skús. Určite hneď po nej dostaneš 🙂

catherine87
3. máj 2015

Ja mám podobný problém. Kto to nezažil tak neuverí. Som im vďačná za život. Za všetko, čo pre mňa urobili ale takto sa žiť nedá. Skúšala som po dobrom i po zlom. Nezabralo. Nepochopili, že i ja mám právo na vlastný život a že som svojprávna a viem sa rozhodnúť sama. Tak ich o nič neprosím, aby nemali pocit, že dieťa si nevie pomôcť. Je to smutné ale zvykla som si, aj keď ma to denne trápi. ☹

h2
3. máj 2015

@oli18 Nie, nepovedala a ani nepoviem, nerozumiem celkom presne, prečo mi to píšeš, ja som reagovala na iný príspevok, v ktorom bol podobný prístup k rodičom odporúčaný a s ktorým sa ja rozhodne nestotožňujem.

nicemary
3. máj 2015

ahoj, tak ja mám takých svokrovcov, viem, o čom píšeš. Jediné, čo sa dá robiť, je žiť samostatne svoj život a potom možno po rokoch pochopia, že to zvládaš.
Niektorí ľudia proste nechápu, že o svoje dospelé deti sa nemusia starať ako o malé /podľa mňa majú v sebe ukryté ešte aj nejaké iné, ďalšie vlastné problémy - to podceňovanie, podkopávanie sebadôvery a pod - asi ani oni sami si neveria /
A brat tak, ako písali už predtým - ísť bývať preč, sám, bez nich. Inak z neho urobia veľké neschopné decko.
Otcov prístup k sebe nezmeníš, s tým sa zmier, jedine môžeš zmeniť Ty svoj prístup k nemu.
My sme to s manželom tiež urobili tak, že jeho rodičov o nič nežiadame, všetko si riešime bez nich. Oni sú také povahy, že život sám je pre nich iba hromada starostí, ktoré akoby sa nedali zvládnuť. Tak im radšej nepridávame .

eri28
4. máj 2015

@gita17 ja mam taku maminu.Vsetci to videli ako ma lubi, len ja som vydela prehnanu starostlivost.Dokonca mi ludia zavideli a ja som im to nedokazala vysvetlit ze oni vidia iba tu lepsiu polovicu.Celu pubertu som absolutne nezvladla a ona mi stale pomahala z mojho hladiska viac ako som potrebovala.Nakoniec jedine co mi pomohlo je ze som odisla do zahranicia a zijem svoj zivot.A ja mam syna a je maly ale mam pocit ze robim to co moja mama.Moj muz mna vzdy upozorni, ale syn je na mna prilepeny a stale nieco dozaduje a ja mu neviem povedat nie.Snad z toho vyrastie aj on aj ja nechcem aby sa citil ako ja ked som bola mala.Neviem ci mas moznost ist do zahranicia mozno nie ale moja sestra to vyriesila inac nevlastna.Ona zase hovori ze nema cas jednoducho nevydi rodicov jak je mesiac dlhy a ma svojich praitelov.Skus obmedzit kontakt z otcom.Nepytaj ho o pomoc on ma strach o teba a ked ho o nieco poziadas mysli si ze musi ti dat viac ako si ziadala.Ja mam teraz z mojou mamou dobry vztah pochopila ze nemam 5 rokov a sme stale v kontakte ale iba raz za rok idem na dovolenku cize skor cez pocitac.Drzim ti palce.

gabrielita1610
4. máj 2015

@h2 Neboj aj oni to raz pochopia ked tu ten starostlivy otec mama nebude......viem ,obcas to lezie na nervy poznam to hlavne u rodicov mojho muza ,no naucili sme sa co mozme povedat ,ako to povedat a sme stastni ze svojich rodicov mame ,nikto nieje idealny ,nikdy nikomu nesadneme uplne vo vsetkom ,no byvame sami, s mamkou si volame aj trikrat do dna so svokrovcami rano a vecer ,dokonca aj so svagrinnou ,nejak sme sa naucicli respektovat toho druheho a ja som stastna ze ich mame ,aj ked to tiez niekedy prehanaju .....vzdy budeme detmi nasich rodicov ,ci ked mame 10 a ci 50 rokov........................... a co vieme aki budeme my?

nyusika
6. máj 2015

@gita17 prepac, ale mne prides ako decko, vzhladom na styl a obsah napisaneho. tak ked si raz dospela a sebestacna, ked vies, ako tvoj otec standardne reaguje. tak naco ho ziadas, aby ta niekam odviezol ?
jasne, ze sa k tebe sprava ako ku skolacke, ked sa tak spravas ty 🙂
nepisem to v zlom, ale ked budete chciet nabudúce zurovat na rodicovskej chate ako dospeli, tak si aj zabezpecte dopravu inak, ako tak, ze poziadas otca o odvoz.