Problémy s mamou

7. feb 2022

Ahojte, píšem anonymne, keďže je to pre mňa dosť háklivá téma. Ani neviem, či a čo od toho čakám, možno len dúfam, že niekto bol v podovnej situácii, a podarilo sa nájsť riešenie. Skúsim stručne:
S priateľom bývame v dome mojej mamy, spolu s ňou (55 rokov), spoločnú máme len kuchyňu, takže si nezavadziame. Problém je, že kým my s mužom máme obaja celkom náročnú prácu, mama (hlavne odkedy je covid) je prakticky bez príjmu, a predpokladám, že sa jej zvyšuje mínus (sociálka, nedoplatky, omeškané splátky, atď.). Žije ako rocková hviezda, chodí spať o 4 ráno a vstáva poobede. Veľká časť výdavkov je na nás, nakupujeme potraviny, platíme účty, jedlo pre jej psa,tankujem jej auto keď potrebuje, opravy, plus jej dávam peniaze, keď si vypýta. Už dlhší čas by sme sa radi úplne osamostatnili, akurát je skoro isté, že mama by to sama nezvládla..a ja zas nemám silu ťahať 2 domácnosti, chcela by som žiť samostatne, podľa seba, a nemusieť tŕpnuť, čo zas bude treba zachraňovať na poslednú chvíľu. Som ale zas jej jediné dieťa, nikoho iného nemá...pomoooc 😱

decembrovka77
7. feb 2022

naznač mamke, že plánuješ odísť, nech sa zariadi
máš na to právo a ona je ešte mladá

zojazoja
7. feb 2022

Jak bez prijmu, 55 rocna zena? Je na invalidnom ci ako?

mamina0078
7. feb 2022

Pokial je bez prijmu z vlastnej vole a nie kvoli invalidnom dochodku tak by som jej oznamila, ze sa mate v plane odstahovat nech sa financne zabezpeci... Nevidim dovod preco by si mala financne podporovat praceschopnu dospelu zenu aj ked je to tvoja mama

h2
7. feb 2022

Ak som dobre pochopila, mama prišla o prácu kvôli covidu. Ďalšiu prácu si nehľadá? Alebo hľadá bezúspešne? Ak je to dočasné a mama sa chce zamestnať (a je šanca, že sa jej to aj podarí), tak počkaj, kým si nájde prácu. Možno keď jej povieš, že chcete odísť, pohne ju to k tomu, že bude v hľadaní práce aktívnejšia. Ak pracovať nebude (z akýchkoľvek dôvodov), tak sa odsťahujte a nech predá dom a ide do jednoizbového bytu. Rozdiel z predaja jej na nejaký čas vystačí.

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
7. feb 2022

@decembrovka77 ona máva aj také stavy a reči typu : keď odídete, ja konečne budem môcť toto a tamto, ale nemá reálnu predstavu, čo to obnáša, keďže o veľa vecí sa teraz vôbec nemusí starať..

autor
7. feb 2022

@zojazoja je szčo, momentálne PN, odkedy je covid, tak jej busines nejde, ale to už sú skoro 2 roky..

zojazoja
7. feb 2022

Jednoduchého. Povedat jej, ze odchádzate. Prestat jej platit auto. Mama ihned do druhej práce, predat dom, naco bude sama v dome, kupit mensi byt, ešte hadam aj peniaze jej ostanu.

autor
7. feb 2022

@mamina0078 toto mi hovorí aj ptiateľ, že je to síce pekné, ale nemôže to tak byť donekonečna, ani mojej duševnej pohode, ani vzťahu to neprospieva. pre predstavu-chodím do práce medzi 4 a 6 ráno, vraciam sa medzi 7 a 9 večer, takže by som si rada aspoň trošku užila, čo zarobím..

mogaa
7. feb 2022

nuž veď sa dohodnite že jej budeš dávať na nájomné a všetko nech platí ona....neverím že zabudla aké platila výdavky predtým ako si u nej začala žiť ty s mužom....mama pokiaľ je szčo tak predpokladám že je aj dosť inteligentná na to, aby si vedela zrátať príjmy a výdavky.....to že teraz všetko ťaháš ty, to u je len o dohode medzi vami dvomi - jej to zjavne vyhovuje...to že chodí spávať neskoro, je už jej vec - vy bývate u nej, nie ona u vás aby sa vám prispôsobovala.....

mamina0078
7. feb 2022

Tak jej to oznam daj jej nejaký čas na nájdenie práce napr do leta aby to nebolo, že zo dňa na deň si musí niečo nájsť a potom sa odstahujte, tie 2 roky je príliš dlhá doba aby sa vyhovárala na covid a že jej stojí biznis. A ešte keď si bola dieťa a nemala príjem tak musela sa uživiť navyše aj teba takže s tým si nemyslím žeby mala až taký problém aby to nedokázala.

martul
7. feb 2022

Akože ja nechápem, treba rodičom pomáhať keď sa dostanú nie vlastnou vinou alebo zdravotným stavom do problémov. Ale toto u vás neplatí, mama je lenivá, vie že vy sa postarate, tak vás sprosto využíva. Keď jej nejde biznis nech ide robiť. Ja by som toto v živote vlastnému dieťaťu neurobila. Akože ona príde a normálne si vypýta peniaze?!

annamalaga
7. feb 2022

Ináč , al jej nejde biznis, nech ho zruší , ide normálne pracovať. Však to nieje hanba.

nwnw
7. feb 2022

Tak to jeden mesiac napis na papier co jej platis.
Jedna vec je najom a energie a potraviny. No vysvetli mi naco tej rockovej hviezde bez prijmu tankujes auto? Ked je doma PN.
Normalne jej to spocitaj a oznam,ze odchadzate, ze ju nemozes donekonecna financne podporovat.

cimage
7. feb 2022

Ved zaplatte svoj podiel a ona nech si plati svoje. My napr zijeme so svokrou a vsetky peniaze idu na spolocny ucet a z toho spolocne hospodarime.

autor
7. feb 2022

@h2 toto je ten paradox, že ona je (bývala) oveľa schopnejšia, inteligentnejšia, a šikovnejšia ako my 2 s priateľom dokopy. ale pripadá mi to, že postupne, ako je doma, nechodí medzi ľudí, nemá ani pohyb, upadá, opúšťa sa, a hlúpne, resp. sa zacykluje v takom basic režime, biorytmus obrátený, time management oničom..snažila som sa jej dať nejaké tipy na pracovné ponuky, ale stále tam bolo nejaké ale, napr.angličtina..o to viac ma to hnevá, keby som vedela, že je nepoužiteľná, tak sa zariadim, ale toto je čisto premrhaný potenciál..a stále čaká, že všetko sa nejako samé na dobré obráti 🙈

autor
7. feb 2022

plus celkovo riešiť tieto otázky s ňou je veľmi tenký ľad, buď to končí hádkou, alebo (jej) plačom. je ale mimo realitu trošku, na jednej strane hovorí, aké je úžasné byť v dome, a do bytu by sa už nikdy nevrátila, na druhej strane aj do záhrady (12 árov) vyjde väčšinou max. na 4 kroky a dosť 🙈 a potom, keď mi niekto povie, ako je mi dobre v mamahoteli, tak sa mi nôž vo vrecku otvára 🤦

autor
7. feb 2022

@annamalaga hovorila som, ale stále posúva deadline pre definitívne rozhodnutie

elizabet173
7. feb 2022

jediné riešenie je odsťahovať sa. Nie o tom hovoriť, že to plánujete, ale reálne si nájsť byt a odísť čo najskôr. lebo budete mať mamu na krku ešte dlhé roky. Vieš si predstaviť jej dôchodok? Prečo vlastne bývate s ňou? Ju preberie len liečba šokom, teraz vás krásne využíva

autor
7. feb 2022

@nwnw napríklad keď ide k svojmu otcovi (100+km), lekárovi, alebo pracovne, inak by som to nerobila, ale stále je to lepšie, ako keby som jej mala dať svoje auto..

dadulamamula
7. feb 2022

Pokým je bez príjmu koli tomu ze nechce pracovať a vyhovuje jej to tak ako to mate, tak sa jej to páči, niet sa čomu čudovať.. Skús jej povedať ze ste si našli bývanie a chcete sa osamostatniť, to ze sa po hádate to je normálne, to ze reve je normálne zažila som to so svokrou ( ešte keď pomenovala vtedy nás byt zasmradeny a to ho ani nevidela pri tom nežili o nič lepšie) a keď sme odišli tak ako jej ostalo dobre. Takže niet sa čomu čudovať. Áno na jednej strane ti je to ľúto lebo mamka je len jedna, ale pokým nemá zdravotné problémy ešte by mala ísť do práce a nevydržiavat sa tebou a tvojim partnerom, predsa mate pravo na vlastný život, na súkromie a tiež našporit si koruny na vyše...
A keď si spomínala ze mamka si pýta od teba peniaze tak načo ich mina?

elizabet173
7. feb 2022

prečo by si jej mala dávať svoje auto? Keď nemá na benzín, nech ide vlakom, ak nemá ani na ten, nech sedí doma. Prečo by sa vlastne ona mala snažiť o nejaký príjem, keď vy jej takýto život - život príživníka umožňujete? Ja sa čudujem tvojmu priateľovi, že to trpí, keby to bola mama môjho partnera, dávno by som bola na odchode.

autor
7. feb 2022

@elizabet173 bývame s ňou, lebo v určitom bode to bolo pre všetkých tak najlepšie, kým boli sily (vrátane výdavkov) vyvážené. byt mám, momentálne riešim rekonštrukciu-pôvodne som ho mala v úmysle prenajať, ale kým sme tu, ona asi nebude mať motiváciu reálne vyvinúť iniciatívu, a vzchopiť sa. asi je načase aby prišla na to, že po 2 hoďkách spánku a 16 hodinách mimo domu nebudem strácať čas činnosťami, na ktoré mala ona celý deň čo bola doma

elizabet173
7. feb 2022

ja by som rekonštruovala za pochodu, čím skôr sa odsťahujete, tým skôr bude problém vyriešený

nwnw
7. feb 2022

No to som si domyslela ze k DR. Kedze je PN tak dostava peniaze z ZP. Preco jej platis jej pracovne cesty?
Ked jej neide dobre biznis, tak treba prehodnotit,ci nie je nacase riesit novu pracu.
Povedz jej, ze si setris na byt,ze uz jej nebudes financovat nic navyse. Kludne moze ist busom.
Ona nema dovod riesit situaciu, ked vsetko riesis za nu.
Mozno si najde inu pracu,ked ju prestanes futrovat.

autor
7. feb 2022

@nwnw ano, asi ano..popravde, ked som zakladala tuto temu, mala som skor som cakala nazory typu o troch grosoch, ze deti maju rodicom pomahat, atd. co samozrejme uznavam, ale niekedy mam pocit, ze ma to valcuje. lebo ja meliem z posledneho, a niekto ma prazdniny. Pre uplnost-samozrejme ju mam rada, vdacim jej za vela, je mila, zlata, a vsetko, ale cela tato situacia ma neblahy dopad aj na to, ako na nu reagujem, zial, castejsie som podrazdena, mam neprimerane reakcie, atd..a ked ma lutuje, kolko vela toho mam, ale zaroven nespravi nic, aby ma aspon trosku odbremenila, tak ma to akurat tak zas stve, a citim sa potom ako nervozna mrcha

autor
7. feb 2022

@dadulamamula ma moju kartu, keby bolo treba-bolo to moje rozhodnutie, odkedy sa stalo, ze sa jej uprostred noci a nicoho pokazilo auto, a nemala samozrejme prostriedky ani na taxik do najblizsej dediny,som pokojnejsia takto. ak nou nieco plati, vzdy sa spyta, ak potrebuje peniaze, tak vacsinou na nejake svoje ucty, napr. telefon..nespovedam ju, uz aj bez toho je to osemetna situacia

f333
7. feb 2022

Slecna autorka, to dva roky je praceneschopna? To korumpovala lekara, ci je relane chora tak,ze tak dlhu dobu je PN? A dva roky? Pretoze to je dolezity aspekt.
A od toho sa treba odrazit.... pretoze to opustanie vesti,ze s jej mentalnym zdravim nie je vsetko o.k..ak predtym bola aktivna podnikatelka .A uspesna...
Takze je jasne,ze matke treba pomoct.. zalezi od okolnosit,ako .... V kazdom pripade,ak ten dom jej len jej vylucne vlastnictvo,tak ak tam byvate,treba platit najom.. Energie a ine nalezitosti..Ak je aj tvoj ako spolumajitelky, tak je tvojou povinnostou sa o majetok spolustarat.udrzba a pod...Ci tam byvas,ci nie.....

Ak matka nema zdr. prblemy potom je problemom aj to,ako ziskala tu PN...na tak dlhu dobu.... A potom treba matke jasn epovedat,ze ju nemozes dalej zivit....Ak je schopna sa sama o seba postarat. Pretoze podla zakona ale maju detiu vyzivovaciu povinnost k rodicom,ktori sa nedokazu sami odseba postarat.cize zivit.Teda podla svojim moznosti a schopnosti.Ale tie ti ako dcere vididtelne nechybaju... ...Teda ale manzelska vyz.povennost predchadza tu povinnost deti.
Toto vsetko treba zvazit a potom jasne sa rozhodnut....Pretoze na to,aby tu ti niekto radil,ako postupovat je malo objektivnych informaci od teba...

elizabet173
7. feb 2022

nie, ty sa vôbec nemusíš cítiť zle, preto, že mame nepomáhaš. Preboha, veď má 55 rokov! Nie 75. Ženy, ktoré dnes rodia okolo štyridsiatky, budú mať v tom veku pubertiakov, kde nehrozí, že by im finančne pomáhali. S akou diagnózou je mama na PN?

dadulamamula
7. feb 2022

A to je ďalšia chýba, sťažujes sa a ma mama tvoju kartu, keby sa jej niečo stalo, tak kartou v taxíku nezaplatí tak to je vyhovorka.. Prečo jej teda nedáš hotovosť? Ona pobera nejaký príspevok alebo niečo? Pokým je tvoja matka zdravá žena, nemáš dôvod ju živiť.