Problemová dospelá sestra

michaella94
31. jan 2019

ahojte...prosim o radu ci nazor....mam sestru mladsiu o 3,5roka ma 21..od mala bola dost problemove dieta..v skole sice bola dobra ale povahovo katastrofa..bohuzial ostalo jej to dodnes..mna nikdy velmi nemusela..s rodicmi sa rozpravala ako s kamaratmi nema problem ich poslat do p..i pritom ja by som si nikdy nedovolila takto s nimi rozpravat...nerozumieme tomu kedze myslim ze vychovavali nas rodicia bez rozdielov..hned po skole odisla do anglicka pracovat..pomohla jej tam v zaciatkoch rodina mojej mami ktora tam je uz par rokov..ked sa mi narodili deti nase vztahy sa vcelku upravili teda aspon sme spolu pokecali no ona je taka ze staci ze sa zle vyspi a uz je cely svet zly a nebavi sa s nikym alebo je protivna...od znamych vieme ze v praci sa nema s kym porozpravat ludia ju tam nemusia a vyhybaju sa jej...nema kamaratov kazdy vztah co mala bol par mesacny proste s nou je to velmi tazke ja to nedokazem ani opisat lebo to by ste mi snad ani neverili...ked som u nej s muzom aj s detmi boli na vylet sli sme sa najest do restauracie...kazdy si objednal vsetko nam doniesli ale na jej jedlo casnicka zabudla...ona sa urazila vzala veci a disla prec..nechala nas tam daleko od domu s detmi bez auta a jej nikde...do jej domu sme sli 5km peso...potom sa cely den s nikym nerozpravala....tak nejak ona funguje...s rodicmi ma velmi casto konflikty na uplnych hlupostiach sa uraza ale ja sa uz nedavam na ziadnu stranu a do nicoho sa neinteresujem lebo nemam uz chut sa s nou hadat ci vobec sa s nou o niecom bavit..ja sa vlastne aj bojim s nou rozpravat lebo nhodou nieco poviem co sa jej nepaci a uz na zrusi vynada mi a posle ma kde sa len da..teraz vsak rodicia mali s nou problemy kde ona svojho uz byvaleho frajera obrala o dost velke peniaze a jeho rodicia prosili mojich aby jej dohovorili lebo chlapec sa kvoli nej zadlzil aby poplatil jej dlhy lebo ona je taka nezodpovedna ze ju nahanali urady....proste sa zbalila a odisla...rodicia tam boli snazili sa pekne s nou porozpravat o tom ona vybuchla odisla a oni tam boli cely tyzden sami jej ex v dome...potom vsetkom ich oznacila ako za cudzich ludi proste povedala veci ktore vedia ublizit...dnes som s mamou rozpravala..ona sa tvari ze uz ma sestri plne zuby ale bolo vidno ze ju to vsetko mrzi aka sestra je..ja som sa doteraz nechcea miesat do veci medzi nimi ale uz ma to vazne hneva ako sa sprava...povedali by ste jej nieco na mojom mieste ci nie? ona si aj tak pojde svoje ale z principu ma to serie....nepaci sa mi ako sa bavi s rodicmi pre nu je svet gombicka..kade chodi robi sarapatu ublizuje ludom ktory jej pomohli..vcera som s nou pisala a spomenula oca v uplne inej suvislosti proste normalna debata a hned mi vynadala nech ich nespominam prednou ze pre nu zomreli a podobne veci...vobec neviem ako sa zachovat...dakujem ak niekto docital az sem ....

zooeynka
31. jan 2019

@michaella94 akceptovat ju, alebo ju odstrihnut zo svojho zivota.

michaella94
autor
31. jan 2019

@zooeynka a presne to je to co neviem...ci ju proste bude trpiet a budem stale ticho nechm si od nej skakat po hlave alebo sa ozvat ale tym som ja u nej skoncila...uprimne po to vsetkom ako mi ublizila za posledne roky a nie len mne ale rodicom s nou nemam chut ani len rozpravat no nechcem sa unahlit a odpisat ju predsa je to sestra....

zooeynka
31. jan 2019

@michaella94 chova sa ako psychoticka krava. Tazko ti radit. Chybala by ti, ak by si ju nemala v zivote?

michaella94
autor
31. jan 2019

@zooeynka mne absolutne nie...ale co deti? viem ze ich ma rada...inak vystihla si ju uplne presne...ja som v zivote nestretla podobneho cloveka ako je ona...

lindusss2016
31. jan 2019

@michaella94 no my mame v rodine to iste... je to moja neter, ale mladsia odo mna len o rok a pol vyrastali sme spolu ako sestry, takze ta uplne chapem. S tym rozdielom, ze nasa ma uz 31, da sa povedat, ze pomalicky sa to dava ako tak do normalu, ale velke zazraky necakaj, nezmeni sa len tak. My sme sa s tou nasou tak dohadali, ze vyse roka sme boli uplne bez kontaktu a teraz sa to napravuje. So svojim vlastnym otcom sa nebavi uz skoro dva roky a vyjadruje sa o nom velmi skaredo, aj ked teda velky dovod na to nema

janulka257
31. jan 2019

@michaella94 ja som bola vychovaná k tomu, že rodina je základ, že rodine vždy treba pomôcť a podobne.. ale väčšinou som na to doplatila. Len to, že je niekto rodina, neznamená, že má automatické právo byť v tvojom živote a robiť si z teba, z rodičov handru, kam si len utrie topánky. Ja som takto odstrihla krstnu mamu. Bolo mi to ľúto samozrejme, ale neskutočne sa mi uľavilo. Lebo život v pretvárke a v neustálom strese, aby sa náhodou milosť pani neurazila? To je na čo dobre? Ona má možno tvoje deti rada, ale chceš aby tvoje deti mali v živote takéhoto človeka? Čo pozitívne tebe a tvojim deťom prináša do života?

sissy27
31. jan 2019

@michaella94 budem mať 40 rokov onedlho, ale keby som mamu či otca poslala to p..., tak dostanem takú po papuli, že by mi hlavu odtrhlo. Zrejme toto je problém - každý si od nej všetko nechá, len pozeráte a ľutujete sa, ako sa k vám chová.
Urazí sa, oduje sa, prestane komunikovať - a ako to, že sa to stane znova? Príde medzičasom, ospravedlní sa, odprosí? Alebo proste si zrazu zmyslí, že niečo potrebuje, príde a vy sa idete všetci poskladať z toho, že princezná je späť?
Proste každý si k tebe dovolí len toľko, koľko mu dovolíš ty. Ale museli by ste všetci ťahať za jeden povraz. Hovorí škaredo o otcovi? A prečo jej ty nevyčistíš žalúdok, že je to váš otec, je to dobrý človek a zaslúži si úctu a rešpekt?

dominika6
31. jan 2019

@michaella94 dve rady:
1) ty sa od sestry duševne odstrihni..ak niečo chce nech si zdvihne riť a príde..ak sa nemieni normálne rozprávať,tak radšej vôbec

2) udržuj kontakt s rodičmi a snaž sa,nech si tiež od nej držia zdravý odstup,aby nepodlahli jej výlevom

landsmanka
31. jan 2019

takejto osobe by som sa menej ozývala, obmedzila by som stretnutia

nini1010
31. jan 2019

Viem, že je to sestra, rodina, ale je to strašná povaha, ktorá sa nikdy nezmení. Toto napríklad nie je vec výchovy, ako si povedala, mali ste ju rovnakú ale je to hrozná povaha s ktorou sa nedá vychádzať, ale keď je do toho aj takáto zákerná, doslova zlá na ľudí okolo seba ja by som sa od nej odstrihla. U mňa by to bolo ľahšie, ja nemám problém s takýmito vecami. Ale nemyslím si, že sa od nej niečoho dobrého dočkáš, len čo sa budeš pre ňu trápiť. Odstrihla by som ju zo života a nekontaktovala iba v nevyhnutných prípadoch. Aj vaši sa budú kvôli nej len trápiť, škoda :(

dazdovka
31. jan 2019

U teba je asi blizko ta povestna posledna kvapka a odstrihnes ju aj ty. Opravnene ta mrzi, ze sa rodicia pre nu trapia a bohuzial som si ista, ze sa sestra nezmeni, kym nepadne na dno a nevyzerie si dosledky. Ak mas pocit, ze vcera mala nepatricne reci na adresu otca, urcite to v sebe nedus a napis jej vsetko ako to citis, nastavit jej zrkadlo, ale nevkladaj do toho velke nadeje, musi aj ona dozriet, viackrat si to precitat. Inac, myslim, ze by sa trochu spamatala, keby ma spolubyvajuceho, alebo priatela podobnej povahy, niekolko takych poznam (to nie je ponuka na zoznamenie, to len tak, ze uz som s takym jednym cudom zila)...

brrrrrciatko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cacianka
31. jan 2019

Toto trpis ? Aby mala tvojich rodicov za handry a debilov?!ak su vaši rodičia ok normalni bezni ludia tak sa ich preboha zastan a nastav sestre mantinely a hranice.ze ma rada tvoje deti - takuto opicu im davas za skoro vzor ?!

sintra
31. jan 2019

Toto vyzera na cazny psychicky problem, diagnozu. Zivot s takymito ludmi je strasne tazky hlavne pre tych, ktorym na nich zalezi... je to urcite tazke ale vacsinou pomose len obmedzit kontakt na uplne minimum.

mell_k
31. jan 2019

Ja mam 20 rokov a vlastne je jedno kolko mam rokov ale len raz by som mojich rodicov poslala do pice tak uz by som tu asi nebola... to si co dovoluje na rodicov na ludi ktori jej dali zivot zivili ju poskitovali strechu nad hlavou? Byt mojou dcerou tak s nou vydrhnem podlahu

michaella94
autor
31. jan 2019

@sissy27 ked sa urazi este nikdy nedosla s tym aby sa ospravedlnila...vzdy zavola ked nieco potrebuje a zrazu sa tvari ako by sa nic nestalo...myslim ze sme uz rezignovali a vieme ze od nej sa ospravednenia nedockame...presne si to vystihla...ona si myslim ze je neviem kto ze ked dojde na slovensko vsetci tu budu skakat ako piska a ked tak nie je urazi sa...co sa tyka toho vycistenia zaludka raz som tak urobila vtedy zdvihla ruku na mamu a pol roka somnou nerozpravala samozrejme chybu si nepriznala....co m trapi je ze teraz uz maju rodicia dvojaky meter na mna a nu...vedia ze ja si nedovolim sa ozvat a preto otec nema problem ozvat sa ked sa mu nieco nepaci ak ide o mna a od nej si necha skakat po hlave ☹

michaella94
autor
31. jan 2019

@dominika6 s rodicmi byvame v dome ale kazdy vo vlastnej bytovevej jednotke cize kontakt mame....doteraz som im nechcela hovorit ci sa maju alebo nemaju s nou bavit ale uz vidim ze sa kvoli nej len trapia dokonca sa minule kvoli nej pohadali tak som ndes mame povedala ze nech ju uz pusti z hlavy...

michaella94
autor
31. jan 2019

zienky ja vam dakujem za rady...dodali ste mi odvahu a uz nebudem cakat na dalsie jej maniere...vcera som radsej vypla wifi ebo som uz nevedela co jej na to vsetko napisat ale uz viem...rodicia pre nas robili prve aj posledne aby sme mali pekne detstvo a ona si nikdy nic nevazila...ja sa zastanem rodicov a nebudem uz ticho...mne uz strpcila zivot viac nez dost..inak sedim pri pc uz pekne dlho a premyslam nad tym vsetkym a dakujem ze ste mi otvorili oci

janulka257
31. jan 2019

@michaella94 držím palce ❤️

dazdovka
31. jan 2019

@michaella94 pridavam sa k @janulka257, drz sa <3

lavender273
1. feb 2019

@michaella94
Ono je tazko radit lebo som nezainteresovana a mozno lahko sa radi, horsie kona. No napriek tomu ze pre mna je rodina dolezita odstrihla by som ju zo zivota. Ja toxickych ludi/ zdute ksichty nemusim. Podla opisu je trosku narcisisticka naladova vypocitava mrcha. Nema respekt voci nikomu a nicomu. Nech sa vrati ked si ujedna priority v zivote. Na hlavu by som si srat nenechala sestra nesestra.

lavender273
1. feb 2019

@michaella94
Teraz som si precitala ze na mamu zdvihla ruku. Keby moja sestra zdvihla na mamu ruku, tak by ju uz vzivote nepouzila. Presne ako vyssie bolo napisane. Tolko si dovoli kolko je jej tolerovane. V tomto teraz je to trosku na vasu skodu. Stve vas to, viete ze to nie je spravne ale nikto nic nepovie lebo vsak princezna na hrasku sa zduje.

michaella94
autor
1. feb 2019

@lavender273 presne si ju vystihla..teraz sme sa dozvedeli ze uz v oktobri planovala ako necha fajera uz mala poriesene byvanie auto no vsetko hlavne ze v novembri ked tu spolu boli sa tvarila ako by sa nic nedialo ako ona ho velmi miluje a na vianoce mu ustedrila jednu po papuli a odisla....chlapec sa snazil d rana varil kym sa ona flakala s kamoskou po meste tak si dojde domov nepaci sa jej ze po veceri mali ist k jeho znamemu na navstevu pohadala sa s nim a este ho aj udrela...a on s placom vola mojej mame ze uz nevladze...poznam ho je to super chlapec...nakoniec som taka rada ze to skoncili lebo by sa pri nej len trapil...takze ano je vypocitava ale ze neskutocne ...

michaella94
autor
1. feb 2019

@lavender273 mama jej samozrejme jednu fukla ona sa otoci a zdekuje prec...a este je ofucana...a ano teraz sme vsetci ticho len aby sme sa s nou nemuseli hadat...casto nezdvihneme telefon a potom sa vyhovorime ze sme nemali cas lebo s nou volat to chce trpezlivost a normalne sa na to clovek musi naladit...

nataliaviktoria
1. feb 2019

@michaella94 to že by jej chýbali tvoje deti? Veď práve to je dobre pekné ju odstrihnúť zo života keď sa takto správa a povedať jej že ak sa naučí normálne správať vtedy vám môže zavolať alebo v úvodzovkách zaklopať na dvere... Možno jej tie deti budú chybat a uvedomí si to vsetko

jakkubova
1. feb 2019

@michaella94 To snad ani nie je mozne, ze takto niekto dokaze existovat. Jednoznacne ju odstrihnut, ale razne a nekompromisne, nemaznat sa s nou. Jej potom rychlo dopne, ze si nemoze dovolit vsetko. Ale pozor na to, ak by sa vratila s ospravedlnenim a s tym, ze sa zmenila...podla tvojho opisu je to velka manipulatorka a rychlo by sa to vratilo tam, kde to bolo. Chapem, ze je to sestra a vzdy to zamrzi, ked clovek musi odstrhnut clena rodiny, ale tym jej spravanie nemozes ospravedlnovat donekonecna. Ber to tak, ze ty a tvoji rodicia sa zbavite toxickeho cloveka. Ona pride o rodinu, ktora ju ma rada. Takze v konecnom dolesku to bude ona, kto nieco strati. Prajem vela sil.

michaella94
autor
1. feb 2019

Zeny velke dakujem...precitala som si moj prispevok a keby som ju nepoznala si poviem ze to je nejake sci-fi ze raky clovek ani neexistuje ...bohuzial existuje....mate vo vsetkom pravdu najlepsie bude ked ju odstrihnem...vsetci si usetrime cas aj nervy ktore z nej mame....ona stale vytahuje nech ju nechame zit si svoj zivot tak ju nechame...mozno ked ,,dospeje,, pochopi ze sstratila svoju rodinu....neverim ze sa niekedy ospravedlni na to mi pride moc hrda ale mozno sa zmeni? Neviem v kazdom pripade si myslim ze nedopadne dobre a ja som sa jej s muzom napomahala uz dost a vdaka ziadna...ci uz peniaze potrebovala pozicalo sa jej rodicom stale ide nemalu ciastku ci nieco vybavit...chcela psa ja som vyvolavala na inzeraty chcela pozicat auto pozicalo sa a ona takto s nami....tak teda ide porozmyslat a konecne sa odhodlam jej zavolat kedze mam uz druhy den neukoncenu debatu a konecne jej poviem co si myslim..drzte palce

nataliaviktoria
1. feb 2019

@michaella94 musím povedať že si sa rozhodla správne.. musíte ju nechať tak ozno si to naozaj časom uvedomí.. prajem ti vela šťastia pevných nervov.

0silvia0
1. feb 2019

@michaella94 a akože ako ju nenecháte žiť jej život? Veď si žije svoj život a nenechá si do neho kecať, nie?

majka99999
1. feb 2019

@michaella94 ked bude najblizsie nieco chciet, tak ju posli tam, kde ona posiela rodicov. Super, ze jej mozes napisat, utried si myslienky. A hlavne ked pride, tak neskoc na tie falosne slzy (mozno predvedie oscarovy vykon), lebo ona sa uz tak lahko nezmeni. Hlavne ju neobranuj, ze nikoho nema. Je to jej rozhodnutie byt mrcha (aj keby mala diagnozu, tak snad ju nebudes ofukovat), kazdy clovek sa dokaze aspon trochu ovladat, ma pracu, tak aspon zakladna slusnost jej nieco hovorit musi.