som zla ked nepoziciam svojim sestram a rodicom peniaze, preto ze im nemozeme poziciavat donekonecna kazdy mesiac, nic sa tym nevyriesi nijako sa nesnazia riesit svoje problemy, potom som ja ta najhorsia samozrejme aj s mm lebo mi si kupujeme somariny ale in nemozme pozicat...vacsinu veci si objednavame s mk aj synovi sme v podnajme ja na rodicovskej mm berie 800 e mesacny prijem 1000 e z toho minimalne 500 e na vydavky pravidelne. oco sa nezamestna lebo stale je nejaka vyhovorka, mame sa tera skoncila MD a sestra je opat tehotna ma rocneho syna a o mesiac rodi jej muz pracuje ako zivnostnik no nikdy nemaju peniaze, co mam robit ja im nemozem davat stale ked si zmyslia a ked maju peniaze tak nakupia hluosti idu na nakup aj 6x denne iba kvoli litru mlieka alebo piva, a ked s aim snazime pomoct inak ako financne tak sme "najmudrejsi" mm ich ma uz dost ja ho aj chapem, no zaroven mi je luto ze sme teraz nepozicali sestre viem ze ich potrebuje... A najlepsie na tom je to ze mm lezal v posteli kvoli chrbtu ja osm mala chripku a nebol mi kto prist pomoct s malym ked som po 3 dnoch nevladala vstat z postele mam tu nebola presne rok a oco tu bol naposledy ked som bola v porodnici ale s cimkolvek ked potrebujem pomoct tak sa v kuse an nieco vyhovaraju a to si od nich nepytam peniaze, dokonca som ochotna im zaplatit aj cestu do presova aj z presova
Nie si zlá.Sú to svojprávny a zdravý ľudia.Asi stále čakajú, že im pomôžete a tým pádom neriešia svoje problémy
@majulino bozemoj, si taka mladunka a toto ti robi rodina?☹ to nie ej ferove voci tebe...
a nie , nie si zla... pozri, ja mam takeho brata - krasne zaraba ale mina viac ako zarobi ( zarobi viac ako ma cela tvoja rodina a vy vladzete z toho aj poziciavat...) - stale tiez sme mu poziciavali - lebo zarabal z nas najmenej a jednoducho je najmladsi a tak☹ a ja som mu potom raz nepozicala - nie zeby som nemala, ale dospela som k nazoru ze ho vlastne len podporujem v tom zivotnom style a ze je to chore aby dospely clovek s takym prijmom stale nemal peniaze.... bola som chvilu za zlu, brat sa so mnou ani nerozpraval - potom sme si k tomu sadli a vysvetlili - nas vztah je odvtedy ok - myslim tym naozaj zase dobry... ale druhy brat a aj nasi mu stale poziciavaju a jemu to absolutne nerobi dobre...
ja ta mozem v tom rozhodnuti uz nepozicat len podporit - oni nie su vobec motivovani nieco so svojim zivotom spravit ked ty im vzdy das ( osobne nechapem ako niekto moze pytat prachy od zeny na md, fakt nie - je to sproste psychicke vydierane co robia☹ )
A vrací ti to potom po výplatě, nebo je to nevratná půjčka? Tohle je těžký, jsou už zvyklý na to, že jim zaplácneš díru v rozpočtu, dostala ses do role automatického sponzora 😒 Těžko radit, každopádně je to od nich pěkné citové vydírání. Rozhodně nejsi zlá ani lakomá, už jenom to, že tě to trápí o tom vypovídá. Asi bych zkusila uvést jiný důvod, proč už ty peníze už nepůjčím. Neříkat nepůjčím, protože kupujete hovadiny a protože se svojí situací nic neděláte, ale říct, že si šetříš co já vím na novou pračku, že manželovi okřesali prémie, že vám bytná zvedla nájem... prostě cokoli jinýho, abys nemusela potom poslouchat, jaká jsi harpyje a oni se budou muset postavit na vlastní nohy.
@majulino, určite nie si zlá. aj keď Tvoja rodina Ti asi dáva ten pocit. v prvom rade musíš pozerať na seba, svoje dieťa a manžela.
podľa toho, čo si povedala, je tam naozaj dosť zdravých, svojprávnych, dospelých ľudí, ktorý majú dve ruky a vedia si poradiť. nepracuje Tvoj otec, tak nech je on na rodičovskej a mama nech ide pracovať. sestra? ak si mohli a vedeli spraviť druhé dieťa, musia sa vedie zabezpečiť. nie sú to nemohúcne deti, o ktoré sa treba starať.
moja sestra bola podobná. má u mňa vysoké, prevysoké dlžoby, kým som nepovedala stop. nemôžem predsa ako slobodná matka podporovať ešte aj sestru, ktorá zarába a stará sa sama o seba... nemáš na to, nekúp si to. vysvetlila som sestre, čo je vo veci a zobudila sa. je pravda, že jej pomáham spravovať jej financie a chvíľu sa jej nepáčilo, že si znížila životný štandart, ale hrozba dlžôb, ktoré má je silný motivátor.
takže radím, povedať stop, nepožičať už ani euro, koniec. chvíľu možno budeš za zlú, ale časom sa to zrovná.
@macamac
@andrik78
@suem
@dai ed ja potom preplacem aj pol dna ked sa ku mne spravaju tak zle neda sa mi oddstrihnut sa od nich je to moja rodina mam tam 3 rocneho brata rocneho synovca a o mesiac krsna je mi to uto iba kvoli detom milujem ich 😢 😢 😢 😢 vascie sumy od 20 e vratia takmer nacas no pod 20 e nevratili nic aj kvoli tomu tam moj mm nechce chodit dnes rano mi povedal ze keby nepytali od neho peniaze tak sa k nemu ani neozvu zacinam i mysliet ze je to pravda ale na druhej strane ani on im nikdy nezavola a nechce s nimi rozpravat ani ked ja s nimi volam
@majulino To byl takový negativní příklad 😀 Ještě mě napadá, začít si šetřit na počáteční vklad do hypotéky, když bydlíte v nájmu, určitě časem budete chtít do svého. Tak co si založit stavebko a říct, že si tam paušálně posíláte určitou sumu, kterou máte domluvenou s bankou a vzhledem k okolnostem vám to finančně vychází tip ťop. Pokud to nejde po dobrém, tak potom asi nezbývá nic jiného než jak psala suem. Odstřihnout se na čas a počkat až o tom budou schopni normálně mluvit 😖
@angua27 kiez by si mala pravdu uz sme skusali aj v kuse hovorit nie a hadat sa s nimi kvoli ich zivotu ohrkli nas tym ze nech sa nestarame ze oni sa do nas nestaraju dokonca aj oco povedal ze nechce aby sme tam chodili ale to nebolo kvoli peniazom vsetko im odpustim a stale som zla
..keď si zlá,tak načo výčitky..radšej byť "zlá"ako vkuse v mínuse..nech sa každý stará o seba..my to máme len v ružovom a môžem už každého osr...ť.. 😠 ..ja už nikoho neľutujem,každý drží osud vo svojich rukách!
@majulino dostala si sa do divnej situácie, keď si zodpovednejšia ako tvoja rodina.. ja by som zastavila kohutik.. jednoducho sa nauč povedať NIE ... sama píšeš že žijete v podnájme, predstav si že sa niečo stane a stratíte strechu nad hlavou.. kto vám pomôže? podľa toho čo píšeš tvoja rodina určite nie.. a vy miesto aby ste šetrili z toho mála čo máte na vlastné bývanie podporujete celú rodinu.. pomôcť treba, ale keď chceš postráž sestre dieťa, alebo si pomôžte šatstvom, alebo jedna čosi upečie raz, druhá druhý krát.. ale nie takto.. tento spôsob života - požič/vrať je priama cesta do pekla.. viem, tiež mám také exempláre v rodine..
@majulino podla mna nema zmysel sa s nimi dohadovat kvoli ich zivotnemu stylu... mozno by fakt pomohlo keby si si zalozila terminovany ucet a posielala tam peniazky a setrila a ked budu pytat od teba tak povedz ze sama nemas ... ze setrite na byvanie a z banky si teraz vybrat nemozes...
par krat prehod o tom ako je vsetko drahe ze musis kupovat malemu vitaminy a zeleninu, ovocie ako vsetko drazie atd... 😉
@majulino nie si zla a asi si nedostatocne stanovila pravidla...A to, ze sa maju vracat aj sumy pod 20 eur. Tvojej mame materska skoncila, teda moze ist pracovat, ale tvoja stale trva... Ak si chce pozicat sestra, ma predsa manzela, ktory zaraba, takisto ma svokrovcov - nech si pytaju od nich.
Asi nevies povedat nie... Staci zoparkrat povedat, nevyslo mi to, nemam ani ja, skuste to inde, alebo sa uskromnite. Ak si niekto vie kupovat pivo (prepac, ale to nie je nutny vydavok), tak nech si najde peniaze aj na podstatne veci.. Treba sa len naucit povedat nie. Nemusis obmedzovat navstevy u nich, ale povedat rovno na rovinu, ze nemas z coho pozicat, lebo sami ste v podnajme a potrebujete na toto a tamto.. hotovo a nediskutovat o tom..
@maznacik007 mame terminovany ucet a z tych peniazkov co dosaveme tam ide mesacne 100 az 150 e podla toho kloko usetrime potom ma ucet moj syn kde mu dedo dal 3500 e raz sme im to omylom spomenuli a uz pytali aj z toho uctu, my sme si z neho nikdy nebrali, raz chceli aby sme zobrali z terminovaneho a potom mame ten kde nam chodia penize
@zabka88 najprv by museli mat suroviny na pecenie no ich mesacny nakup je haldy kuraciny a sackove omacky a kadejake polievky(to kupuje sestra so svagrom)
ozaj sme skusali vsetko dokonca sme si akoze hladali iny byt kvoli peniazom, stazovali sa ze nemame malemu na plienky atd no ja poviem nemame a oni volaju mm
@majulino ešte ma napadlo, keď chceš pomôcť detičkam kup niečo priamo im , oblečko, alebo daj im jablčko do ruky, ovocie.. keď nalievaš peniažky do ich rodičov tak kde maš vôbec istotu že za tie peniaze kupia niečo pre deti? inak prax, že pod 20 eur nevraciam, sorry ale kde sme.. ja nevravim že nekupim domov niečo aj nad túto sumu keď mám a chcem, resp. je príležitosť, ale aby som dávala nevratné pôžičky keď sama nemám.. moje, spamätaj sa, lebo takýmto chovaním ohrozuješ vlastné dieťa/deti.. život je sviňa a nikdy nevieš kedy sa môžete aj vy dostať do zlej situácie a nebudete mať žiadnu rezervu..
@majulino tu uz ide o vydieranie a je na tebe ako sa k tomu postavis...Keby toto povedala mne moja matka, tak jej poviem, ze nie ja som krkavcia dcera, ale ona je krkavcia matka, ktora si nezasluzi mat dieta... Ty nemas vyzivovaciu povinnost voci bratovi...Tvoja matka ma manzela, ktory je povinny sa o svoje deti postarat a nie pytat od starsich deti aby ich este dotovali...
@majulino Ja mám takú zásadu, že požičiam iba toľko a takým ľuďom, aby mi nebolo ľúto, ak tie peniaze už neuvidím 🙂 Dosť sa tým zúži okruh "známych" a množstvo požičaných peňazí 😀
@majulino keď sa nemate o nich starať tak ani finančne. Verím,že ťa to trápi veď sú to tvoji rodičia ale nedaj sa zneužívať.Nech sa oni postarajú sami o seba a ti si úžívaj svojho mm a synčeka. Veď asi aj vy si budete chcieť rozšíriť rodinku a zabezpečiť vlastné bývanie.O tie deti sa hádam starajú. A ako ti všetky opakujú nie ti si tá zlá 😉 Predsa nemôžeš ti s manželom financovať celú rodinu
@majulino ahoj, tiež som bola rovnako hlúpučká ako ty, s jednou príbuznou sme ako sestry, ked bolo zle,požičiavala som jej peniaze...samozrejme s tým,že mi ich bude postupne vracať....samozrejme sa to nikdy neudialo a len ja sama v sebe som sa ničila a týrala, kolko peäazí mám u nej...vždy vedela,že sa na mňa môže spolahnúť a aj mohla...od istého času som si ale povedala "dosť!"...tak ako ona vždy jajkala predo ,ako nemá žiadne peniaze a ledva vyjde z mesiaca do mesiaca, tak isto som začala jajkať aj ja pred ňou...párkrát ešte boli prosby o peniaze,ale jednoducho som nemala z čoho požičať a úprimne,aj keby som mala, nepožičala by som jej už......a teraz? ona vie, že jej už peniaze nepožičiam,takže ani nepýta...a na druhej strane viem, že peniaze,ktoré som jej požičala už nikdy neuvidím....nechcem ale celý život žiť s tým pocitom,že mi dlží peniaze a nevracia...."obrnila" som sa voči nej a pri tom sme sa od seba vôbec neodtrhli, sme naozaj ako sestry,až na túto malú "výnimku"
@sisaha
@dominika1988 ani neviem co vam odpisat toto vsetko viem a aj som im povedala nechcem sa prestat s nimi stretavat a ani telefonovat no dalej u nevladzem
@majulino to čo na tebe robia sa volá citové vydieranie.. sadni si s manželom a porozprávajte sa na rovinu aký postoj k nim zaujmete, ale to čo si dohodnete potom nesmiete ani jeden porušiť ! takto vás nebudú obchádzať..
kašli na to že si krkavčia dcera, a oni nie su krkavčí rodičia keď ťa využívajú? zjavne nevedia hospodáriť, ale vy s manželom ich týmito pôžičkami len podporujete v tom.. je možné aj to, že sa to ani nikdy nenaučia skôr si nájdu inú "obeť" vydierania..
to je dobré že šetríte 🙂 si šikulka, chvalabohu že si neodkukala z domu tento spôsob hospodárenia, sestra zjavne toľko rozumu nemala..
vieš, iná situácia by bola keby to bola jedna mimoriadna udalosť, napr. sa niečo stane, vyhoria alebo tak.. jasné že človek pomôže, ale toto je už za hranicou
Hlavně aby ses kvůli tomu nakonec nepohádala se svým manželem. Musím říct, že má zlaté srdce a pevné nervy, že tohle zvládá. Měla bys to ukončit co nejdřív pro své vlastní dobro a klid ve své vlastní rodině, protože se taky může stát, že mu dojde trpělivost a oheň je na střeše 😒
nie, nie si zlá
podľa mňa je tam dosť dospelých ľudí na hromádke, predpokladám,že zdravých. tak by sa mohli posnažiť viac a pohľadať si prácu.
za sestrin život tiež nie si zodpovedná, ani za to, že čaká do roka druhé dieťa. ty si jej ho nespravila 😖
sú dospelí, tak nech konečne preberú zodpovednosť za svoje životy.
keď to dokážeš ty v tvojom veku- nebyť nikomu na obtiaž, na krku, tak teda nech si berú príklad od teba