Ahoj skupina mam problem mamzel by chcel budovat dom sme manzelia 8 rokov mame 3 deti no mal nehodu je mozne ze kedykolvek prestane chodit . Byvame u rodicov vo velkom dome no on stale staviat dom ma 40 rokov ja 35 mne sa stavat nechce ked mame vrchne podlazie k dispozicii 6 izieb plis kupelna ze co budem robit ak prestane chodit s dvomi domami a ci ho vobec dostavame ked to stoji tolke peniaze a ani pozemok nemame a tiez mam obavy ze budu u nas vzdy jeho slobodni kamarati vysedavat. Snazim sa ako viem aby dobre bolo ale je dobre a potom z nicoho nic uz ma nerv bo to ne jeho dom ze sa neciti ako doma a take. Tak je neprijemny na mna deti a ked sa spytam ci sa nieco deje ze je podrazdeny ta ze normalny je a vidim ze je nasraty.Nevieme sa dohodnut ci ostavame tu ci co ved i tak myslim jedno kde prespavame. Ako sa zachovat co robit
To mate tolko nasetrene, ze ked on ostane bez prace, ty z 1 platu budes zivit 5 ludi a stavat dom? Sialenstvo...a on ked je po uraze, ani svojpomocne nic na tom dome neurobi
Nájdite si radšej byt mimo rodičov.
Neviem kolko mate usetreneho ale trochu vam usiel vlak. Zacat stavat atd ste mali pred detmi. Teraz mozno este Max byt alebo kupit nieco hotove. Ani energiu (mas prilis male deti aby si sa mohla venovat stavbe) a ani zdravie (co sa tyka jeho), o financiach ani nehovorim. Predpokladam, ze ste u tvojich rodicov … takze on ma v podstate holy zadok a vzdy ho bude mat, ak nema co zdedit a ak ty mas surodencov, budes musiet tiez v buducnosti rozmyslat. Chapem, ze mu to vadi, ze sa na nic nezmohol, ale posli ho nech obehne banky a necha si vypocitat hypo + najvyssie poistenie a potom ho to prejde. Hypo by vam vekovo vysla … ale otazka je kolko. On si to predstavuje jednoducho …
@kurikulum možno by som do toho išla ale s dobrým poistením manžela že keby sa niečo stalo že to budete vedieť splácať. Ale ak už proste je po zranení tak mu nikto poistenie na takéto niečo nedá.. takze ťažko povedať. Ale starat sa o 4 ľudí a aby bol tvoj príjem jediný príjem tak to by som do toho nešla.
Máš ten rodičovský dom poriešený aj právne? Súrodenci dostali peniaze od rodičov, ale čo bude keď rodičia nebudú na svete, tak to zatiaľ ani srnka netuší. Nuž a manžel sa mal zobudiť skôr a nie po úraze, keď on je na ID a máte tri malé deti. Možno teraz niekto povie že som hnusná, ale určite by som teraz nič neriešila, lebo ak sa niečo stane tak teba trafí, štyri hladné krky a hypo k tomu, no gulka do hlavy. A určite by som naňho zatiaľ nepísala časť nehnuteľnosti ak by ju aj rodičia dali tebe. Lebo že vyšiluje až teraz a nie keď ste mohli radostne dvaja platiť hypo sa mi nezdá celkom košer.
Za nasetrene peniaze si radsej dajte namontovat vytah/stair lift, urobit wet room, siroke dvere.
Ked nemate financie teraz, tak ked si manzel presili chrbat, z coho chcete pokracovat?
Hypoteku vam poistia iba na zdrave organy, na manzelov zlomeny chrbat sa vztahovat nebude.
@kurikulum aj máte písomne že dom je váš? Lebo pokiaľ nie, môže sa stať že budeš musieť v budúcnosti niekoho vyplácať. A manžel vlastne nemá nič, ak by ste sa rozišli, má niečo? Je frustrovaný so situácie, preto tam býva čo najmenej.
Nešla by som do toho. Pri troch malých deťoch a jeho zdr.stave už riziko... Skôr sa možno zamyslieť nejak predelit ten dom, vlastný vchod bezbariérový, možno nejaku svoju terasu si spraviť...trošku sa oddeliť od rodičov. A teda ano...poriešiť si aby ste to v budúcnosti mali aj právne zabezpečené...
@kurikulum bývate u tvojich rodičov ? Na koho je dom napísaný ? Máte vlastný vchod a kuchyňu ?
@michelle567 no len stale pocuvat to ne moja kuchyna a tie kecy ze jest nepojde lebo ne jeho kuchyna to . Tu mame spolocnu inak vsetko hore sme na poschodi. Len raz za mesiac dva ma take stavy. Rodicia su dochodcu no ani ich nevidiet doma vzdy niekde su cize s nimi je mozno 5 minut za cely den. A mne sa fakt nechce zacat budovat ked neviem co nas caka co ak za rok dva prestane chodit co s dvomi domami plat predavacky a invalidny dochodok 3 deti male
@30katrusa40 na mna je pisany cely vchod nemame ani kuchynu. Nechcel sa zo zaciatku izolovat od nasich ze mu to nevadi. Vzdy som vravela urobme si vchod samostatny aj čkuchynu na poschodi je 6 izieb plus schody a hore pod strechou moze byt podkrovne byvanie no nechcel ze tak dobre a uz tak nedobre
@kurikulum Urobte si kuchyňu, samostatný vchod, výťah pre budúcnosť. Keď máte našetrené toľko aby ste stavali dom tak šup do toho alebo si kúpte byť. Lenže keď nemáte peniaze na dom, hypotéku vám nedajú tak asi veľa možností nemáte, ešte keď tak podnájom. Ale na tvojom mieste by som asi zostala u rodičov
Tak ten plat predavacky to zaklincoval (absolutne bez urazky)...to + ID + 3 deti = ziadna sanca na hypo a stavanie domu...to si manzel neuvedomuje?
@ivusk no mne konci rodick a v septembri idem do prace ale minimalka a fakt sa bojim co do buducna ja vzdy vravim ok to teraz a co ak prestanes chodit co potom deti budu rast budu viac potrebovat financii ci na skoly,kruzky zaluby a ak sa to stane ako utiahnem vsetko aj keby sme hypoteku nemali .podla mna nijako bud si len chce domazat ze na to ma a co dalej bude uz nech nejak bude alebo ja neviem ja nepotrebujem silou mocou novy dom
@kurikulum Chapem aj jeho situaciu, aj vnímam tvoj pohlad na vec. Mate nejako potvrdene, že prestane chodit, alebo to len hrozí? Čo hovorí na argumenty typu, že môže skončiť ochrnutý a že ty nebudeš mat ako sa postarat o rodinu?
@kurikulum Vyznie to odo mna hnusne, no ak chce bývať v dome/kdekoľvek “vo svojom”, nech teda zoženie peniaze a vybuduje/kúpi a bude mat čo chce. No on na to zial nemá, a tak tlači teba do nezmyselných riešení akoby nemal štipku finančnej gramotnosti.
Pochopila som, že priestor na bývanie máte pomerne veľkorysý a konflikty s rodičmi tiež nespominas. Poriesila by som s rodičmi právne veci, aby si náhodou na dom raz nezačali nárokovať súrodenci a pekne tam žite aj naďalej (ako ti tu navrhli, postupne riešte výťah a čo treba…). Hypo ti nik nedá a ak by zázrakom aj hej, do žiadnej stavby by som v tvojej situácii nešla, treba sa zakrývať perinou na akú máte a myslieť na budúcnosť.
A určite by som nic z domu neprepisovala už teraz na muža, nech sa hneď aj na hlavu postaví. Ak vam to bude klapať (snad áno), je jedno koho majetok to právne je - a popravde, koľko už tam on nainvestuje “zo svojho” keď je na ID a ma(te) 3 deti?? Ak mu však rupne v hlave, budeš ho chciet raz teoreticky z 1/2 toho domu vyplácať? Budeš mat z coho? Mysli na to, že v najhoršom prípade mozes ostat matka samozivitelka s 3 deťmi na krku a asi nie s extra výživným z jeho ID…
Ja som asi fakt mimo, ale stale nechapem za co to vlastne chcete stavat? Mate na ucte zbytocnych 250 litrov?
Milujem tieto nerealne sny niektorych ludi. Ak nema na ucte zbytocnych 200tisic tak o com toci? Z coho chce financovat dom? Caka, ze mu padne sam z neba? Nech skace do vysky svojich moznosti a zlozi ruzove okuliare.
Hlavne mu nedovol zalozit rodicovsky dom.
Ak chce stavat, nech si zabezpeci financie on sam.
@kurikulum ja mu rozumiem,nie je tam doma a nikdy sa tam nebude citit naozaj doma.Akurat,ze stavat ste mali pred tymi tromi detmi.