“Pomoc” od svokrovcov

11. okt 2023

Baby prepáčte, toto bude skôr výlev ako nejaká otázka. Mam 9m dieťa, rodina žije daleko od nás, ale teda pomáhajú, ako sa da. Kameňom úrazu sú moji svokrovci. Po narodení dieťaťa začali chodiť častejšie, všade prezentujú, koľko času s nami trávia, ako pomáhajú. Ale to si myslia len oni. Áno, boli u nás cez leto asi 5x, ale o pomocí nemôže byť ani reč. Chodia na návštevu, nikdy s ničím nepomohli, nikdy svoje vnúča nevzali ma vychádzku, von. V podstate len čakajú, kedy ja poviem, že ideme von a oni sa pridajú. Za to zakaždým musim chystať obed, poobedne občerstvenie, nechajú sa obsluhovať, prídu vypiť kávu, musí byt nachystana fľaša pálenky, lebo môj svokor si nikdy neodpustí komentár, či nevieme niečo poriadne poliať a či bude sedieť na sucho. Svokru stále niečo boli, keď si má sadnúť k malej na podložku a hrať sa, je okolo toho pol hodinový monológ, ako ju bolia nohy, koleno, členok.. svokor sa malej venuje tak max hodinu. Navyše druhé dieťa je na ceste a mne osobne sú ich návštevy príťažou, lebo lietam ako handra a do toho sa točím okolo malej. Muž hovorí, že super, že chodia, lebo často hovorím, ako nám chýba rodina a starí rodičia, ktorí by občas pomohli. Lenze pre mňa nie sú pomocou, práve naopak a vkuse sa kvôli tomu s mužom doťahujeme. Neviem, či ja som tá čudná, mam voči ním averziu alebo ako ich normálne prijať.

kvetinka75
11. okt 2023

a čo tak ich požiadať, či by nešli kočíkovať sami a ty si zatiaľ doma porobíš čo treba?

lucka_ke
11. okt 2023

normálne požiadaj, aby nabrali obed, umyli riad, nachystať dieťa a nech idú s ním von, že ty si potrebuješ upratať, neboj sa povedať otvorene čo potrebuješ

januska12323
11. okt 2023

Rob si ako ti vyhovuje, keď sa nevedia ani najesť bez nabratia na tanier budú hladní. Ich komentáre ber jedným uchom dnu a druhým von. Nikto ti nekáže lietať ako handra to si robíš sama. A nie nemusíš návštevy akceptovať keď ti nevyhovujú. Muž môže byť s nimi aj bez toho.

matullienka
11. okt 2023

Babka, dedko je čas na prechádzku nech sa páči tu je kočík, ja zatiaľ prichystam niečo na poobedie, prípadne upracem. Niekedy stačí povedať a veci sa pohnú

1angelika
11. okt 2023

Povedz otvorene ale s kľudom aby sa neurazili. Takú pomoc som mala aj ja kým som si neotvorila ústa a už je pokoj. 🙂

anjelicek26
11. okt 2023

Ved dosli na navstevu a nie na brigadu... ak potrebujes pomoc, tak ich zavolaj s tym, ze potrebujes maleho zobrat, pomoct s tym ci hentym...oni ti to s oci vycitat nevedia... my sa s rodicmi tiez vidime malo a posledne, co chcem, aby u nas makali... chcem nech si sadnu, vypiju kavu a daju nohy hore... to iste robim ja, ked som u nich, nezacinam riadit a varit... vsetko je o komunikacii...

michaela.g
11. okt 2023

presne, dala by som to na juuj ako ma hlava boli, alebo ak si tehotna ze brucho ... ze musis lezat a oni nech sa staraju... lahni si, zavri sa do izby a hotovo, sprav to tak viac krat bud prestanu chodit, alebo pochopia ze maju pomahat...😉

queen_mary
11. okt 2023

Tiez by som im povedala. Ze ci nepojdu sami, ze ty musim este porobit toto a hento.

Alebo, zacnite chpdit vy k nim 😊

sissy27
11. okt 2023

Ponúknem kávu, vodu, koláč, ale neobsluhovala by som, keď chcú niečo viac, tak nech si vezmú alebo nech im synáčik nachystá a tvrdé už vôbec nie. Môže svokor pindať koľko chce, ak nevie byť dve hodiny bez alkoholu nech sa pakuje do krčmy. Okolo dieťaťa sa mi nikto pod vplyvom alkoholu motať nebude.
A vítala by som ich so slovami, že super že prišli a vezmú malú na prechdázku, že si aspoň trošku oddýchnem.

mamelka
11. okt 2023

Mne nedá to pálené 🙈 ja som asi jeden hnusný drzan. Ale mne by bolo jedno či to je otec, brat, švagor, svokor a neviem kto, ale povedala by som ,,my také nemáme a nepijeme,, ... Vždy sa s mužom vopred dohodneme co sa ide piť. Inak keby mi ma návšteva určovať co uliat,tak by boli u nás posledný x.
No a keďže si tehotná,tak s týmto treba niečo spraviť, narodí sa ti druhé a budeš okrem novorodenca ich obskakovat a zosalies.

tykat
11. okt 2023

"...Muž hovorí, že super, že chodia..."
Tak super, vyloz nohy a nechaj muza nech mu svokrovci pomáhajú... pri varení obeda, robení kávy, okolo decka, občerstvenia... a nezabudni prízvukovať že aké je to super že ti/vám došli pomôcť, že aká je to pre teba pomoc ked teraz tolko nevládzes, najlepší svokrovci. 😉

ivkav5
11. okt 2023

No inak neviem či by som svokra poslala vôbec na nejakú prechádzku keď sa tam najprv ožerie alebo vypije polku pálenky 🙈 tiež ma toto pohoršilo…Riešila by som to tak, že by som si sadla na gauč od momentu kedy prídu a nech si muž obskakuje, keď je to podľa neho super, že chodia 🙂 Nech sa im trochu povenuje.

1angelika
11. okt 2023

@anjelicek26 také návštevy keď sú príliš často sú dosť únavné, ja to poznám, niekto sa prezentuje že ti prišiel pomôcť a pritom je to robota navyše obskakovať okrem detí ešte aj návštevu.

anjelicek26
11. okt 2023

@1angelika tak ja citam, ze tam boli 5x, to mi take strasne neprijde neviem... ked sme my u nasich robia zas servis oni, prijde mi to uplne normalne u nas ja, u nich oni...

1angelika
11. okt 2023

@anjelicek26 jasné, občas je to OK. Ale pri úplne malých deťom prísť na dlho a nechať sa obsluhovať mi príde až drzé...

minenkak
11. okt 2023

A načo ich obskakujes,však im povedz ,že absolútne niesi slúžka,ak sa nepáči nech nechodia.Navsteva je keď ty s tým súhlasíš,inak sú otrava

olimuc
11. okt 2023

Poziadaj muza, nech sa o nich stara, navari atd ked chodia. Ak by mi bol niekto na pritaz tak ho nepozvem. Palenku by som mu nedala uz vobec.

thereisabear
11. okt 2023

Pošli ich s mužom a dieťaťom do mesta, nech sa najedia a prinesú aj tebe obed.

deti95060810
11. okt 2023

mne pripadáš čudná ty... prečo by sa oni mali venovať tvojmu decku? prečo by mali robiť program? hodina ti je málo? tak si zavolaj opatrovateľku...
my sme vychovali 4 a bez akejkoľvek pomoci svokrovcov...
svokra mi rovno povedala že ona mala svojich 5 , aby sme nerátali so žiadnou pomocou...
nerátali sme - neboli sme sklamaní.

matullienka
11. okt 2023

@anjelicek26 tak 5 za 3 mesiace čo leto trvá je dlhšia návšteva, ktorá sa nechá obskakovať dosť pre tehotnú ženu s malým dieťaťom

cacianka
11. okt 2023

@deti95060810 to nie je o tom, že vyžaduje program, ale aj to ako sa starkí prezentujú, všade sa chvália ako pomáhajú a ako často / dlho chodia k mladým.
Pritom plná huba rečí, a skutok je že len starosti a robotu pridávajú.
Nuž iba vyjasniť a nastaviť pravidlá, s mužom aj svokrovcami

matullienka
11. okt 2023

@deti95060810 no ale asi ti ani nechodili má niekoľkodňový návštevy 5x za leto a nenechávali sa obskakovať. Asi by si tým tiež nadšená nebola keby sa vystatovali, ako ti pomáhajú s deťmi a pri Tom by ich nevzali ani na 20 minút na ihrisko.

1angelika
11. okt 2023

@deti95060810 a prišli k vám a sedeli a ty si obsluhovala? O tom je tu reč a nie že by chcela od nich pomoc.

deti95060810
11. okt 2023

@1angelika ale kdeže...nechodili k nám vôbec... za 8 rokov 4 razy

deti95060810
11. okt 2023

@matullienka Boh vie čo svokrovci rozpr. o nás...
nás to vôbec nezaujíma - bývame od seba cca 30 km.

hortenziaj
11. okt 2023

Mne osobne by vadilo ze svokor hneď pyta alkohol, nedala by som, a ešte taký smradlavy by sa hral s dieťaťom. To ja mam co robiť s takým puchom od alkoholu.keď bude pýtať ze nebude sedieť na sucho, nalejes vodu. Ale neobskakuj ich, venuj sa radšej deťom. Nech muž chystá beha, alkohol ale schovaj. Možno ked nebudú mat obsluhu tak ich to prejde po chvíli

matullienka
11. okt 2023

@deti95060810 veď to je v poriadku, ale aspoň ti neotravuju život v tvojom dome a to je ten podstatný rozdiel

autor
11. okt 2023

Baby ale veď vkuse ich posielam kočíkovať. Ale môj svokor sa vyhovára na to, že čo bude robiť s dieťaťom, ak začne plakať uprostred dediny a písme vyššie, že svokra je vecne ubolená. Vkuse nejaký zdravotný problém, necíti sa dobre, proste stále si niečo nájde.
A pre lepšie pochopenie. Bývajú od nás 190 km, takže tých 5 návštev bolo takých, že počas niektorých prišli aj prespať ma dva dni. Keby to bola 2hod návšteva, neriešim, posedia, idú domov, ale to je v skutočnosti celá tortúra okolo ich návštevy.

autor
11. okt 2023

@deti95060810 a kto to od nich vyžaduje? Veď ja prvá by som ich návštevu oželela. Oni sa prezentujú ako úžasní a starostliví starí rodičia. Ja od nich nič nežiadam. S dieťaťom som celé dni sama, čoskoro budem s dvoma, od nikoho nič nečakám. Keby narovinu povedali, že oni sa starať nebudú, ok, beriem, nikoho nenútim. Ale oni prídu ako veľká voda, pri malej vydržia hodinu-dve a potom len lofnú pred televízorom, jedia, sedia, pijú kávu, nechajú si nabrať obed a zo zásady chodia na návštevy na obed. Ale reči majú, ako keby sme im nechávali dieťa na celý víkend a my sme si s mužom užívali..

roja01
11. okt 2023

A co tak povedat "Svokra, nehnevajte sa som unavena, nie som schopna navarit. Naopak by som potrebovala keby ste nam trocha navarila vy, aspon nech mame na 2 dni. Nedivte sa mam male dieta a som tehotna, necitim sa dobre a nechcem ohrozovat moje dieta."
Priama, slusna rec. Neurazi a ked je svokra inteligentna, tak to prijme bez posudzovania ci je to v poriadku, alebo nie.