Ahojte, ani neviem, ako začať alebo čo čakať od tejto diskusie. Ale som žena po 30tke a ocitla som sa na nejakej križovatke a zvažujem, čo ďalej. Tu na SK mám relatívne dobrú prácu, s platom som spokojná, manžel má tiež dobrú robotu a dobrý plat. Máme byt, auto, zázemie... Avšak ja som úplne unavená zo života v tejto krajine - neustály stereotyp práca-domácnosť-práca, o nekonečných covid opatreniach sa ani nebudem rozpisovať (nie som antivaxer), deti nemáme. Žiaľ, zatiaľ nám nebolo dopriate. Celkovo mám pocit, že sa tu neustále za niečím ponáhľame a že mentalita tejto krajiny mi vyhovuje čoraz menej. Na druhej strane sme scestovaní, pocestovali sme takmer celú Európu + pár vzdialených krajín. A čím som staršia, tým viac ma to ťahá preč. Nesľubujem si od zahraničia nič veľkolepé, viem, že zadarmo tam nič nedostanem. No moja práca sa dá vykonávať z akékoľvek kúta sveta, takže vedela by som sa tam živiť stále svojou prácou. Muž je však naklonený ostať tu, je viac upätý aj na svoju rodinu a taký bežný slovenský život. A ja teraz riešim dilemu, čo urobiť... Urobili ste niekto takéto zásadné rozhodnutie v neskoršom veku?
Mne sa zdá, že tam práveže čakáš niečo veľkolepé. Veď ten stereotyp si preruš tu. Covid a hovadiny sú všade. A keď si nevieš odpočinúť od práce tu, ako chceš vypnúť inde, keď si ju tam chceš zobrať zo sebou? Dopraj si vypnutý telefón (resp. miesto bez signálu- stále také existujú), dopraj si predĺžený víkend alebo týždňovú dovolenku, keď proste nebudeš riešiť vôbec nič. Porozmýšľaj, čo ti chýba, čo by si chcela zažiť. Nemusíte sa vysťahovať do inej krajiny, dá sa ísť aj napr. na mesiac vycestovať a potom sa zas vrátiť ... Je v pohode, že nechceš otročiť stresu, do ktorého nás tlačia zamestnávatelia a okolie, ale ak ťa stresuje práca, zmeň ju. Ak okolie, obklop sa ľuďmi, ktorí vyznávajú podobné hodnoty, ako vy.
My sme odisli po 30ke do zahranicia. A ked tak sledujem situaciu na svk nie len teraz pocas pandemie alebo ked tam prideme na navstevu tak si stale poviem ako dobre sme urobili ze sme odisli. Samozrejme rodina chyba alw clovek si zvykne na vsetko a kym nebola korona sme sa videli 2-3x do roka. Ale my sme chceli ist obaja, u teba ked manzel nechce budete musiet urobit nejaky kompromis. Ja som velmi skepticka co sa tyka zivota na SVK,mozno nas tam este osud zaveje niekedy a mozno sa sami rozhodneme vratit(co zatial urcite nie)neviem🤷♀️,ale pre mna to nie je bohuzial krajina pre zivot.
Ja by som chcela ísť preč, ale skôr len na dlhý výlet. Viem si predstaviť aj sa odsťahovať, ale nie pre dôvody, ktoré tu píšeš. Skôr len zvedavosť a zmena. Ale po čase by sa mi to "prejedlo" aj tam a zas by som chcela niekam inam. To už sa poznám 🙂
Tak zahranicie je vyzva, spoji partnerov, je to take dobrodruzstvo...my sme v zahranici 16 rokov a sme tu doma, aj tu je ten stereotyp - praca, domacnost, deti, praca... len v inej lokalite 😂
Ja by som tiež odporucala odísťna tvoje vysnene miesto nezáväzne na mesiac,ak by sa dalo. Myslím ze potom by ste sa vedeli rozhodnúť lepšie
Moji rodičia išli v 50tke 🙂 už sú tam štyri roky, predali dom na Slovensku a idú si kúpiť dom v Holandsku 🙂 ten stereotyp je po čase asi všade 😉
Skus zmenit smerovanie svojho zivota a pomoz spolocnosti: pozri www.creativesociety.com
Ešte aby som to upresnila. My veľa cestujeme, ale nikdy to nie je dovolenka v rezorte. Vždy ideme na vlastnú päsť a žijeme normálne v nejakom meste, medzi domácimi a pod. Takže nemáme zidealizovanú predstavu o zahraničí. A vždy keď sa vraciame domov, upadnem na pár dní do depky, dlho sa dostávam do normálu..
Stereotyp- áno viem, že ten nezmizne len tak zmenou prostredia, ale potrebujem akýsi nový impulz, nových ľudí, optimistickejšie prostredie, iný typ kultúry a mentality, voľnosť.. Moja predstava je odísť na juh Španielska, na úvod si tam preniesť svoju prácu, kým lepšie spoznám prostredie, naučím sa ich jazyk atď. Proste aby som mala stály príjem a nemusela tam robiť pomocnú silu v kuchyni. Avšak hneď by som sa prihlásila na jazykový kurz a ideálne aj na nejakú školu.. Zase ja som človek, ktorý na sebe maká, som dosť cieľavedomá a mám v živote nastavené určité smerovanie.
Moje dve kamarátky a jeden kamoš z detstva odišli do zahraničia a sú tam dodnes.. Nad návratom na Slovensko uvažuje len jedna z nich, aj to preto, že má starších rodičov a budú ju časom potrebovať. Takisto muž má pár kamarátov preč za hranicami a jeden z nich si tam už aj kúpil dom, neplánuje návrat...
@juliasb vo svojej vysnenej krajine som bola niekoľkokrát, tento rok v lete tam tiež chceme odísť na pár týždňov.. ja tak celkovo bojujem s tým, či je moje aktuálne pôsobenie na SK to, čo naozaj chcem a či je toto moja budúcnosť
30 nie je žiadny pokročilý vek, aby ste nemohli odísť. Ale naozaj si neporovnávaj krátkodobé pobyty s dlhodobým životom. Rozdiel nie je v tom, či si v hoteli, alebo v rodinnom penzióne, alebo u niekoho doma. Ani v tom, či chodíš nakupovať na miestne trhovisko, alebo máš plnú penziu v hoteli. Čo na dovolenke nepoznáš, je ako sa ľudia správajú na pracovisku. Aké vzdelanie dostanú tvoje deti na základnej škole, aká je dostupnosť škôlok. Nevieš nič o tom, aké je to ísť niečo vybavovať na úrad. Ani o tom, ako funguje zdravotná starostlivosť. Nesleduješ politickú situáciu, takže sa nerozčuľuješ nad tým, koľko sa ukradlo pri stavbe diaľnice. Nerozčuluješ sa nad tým, či vieš nájsť dobrého remeselníka alebo že prečo sa obyčajná jama na ceste opravuje už pol roka.
@annm81 trošku ťa poopravím, ja sa zaujímam o dianie v daných krajinách, máme v zahraničí kamarátov, mnohé informácie máme práveže z prvej ruky.. vidíme, ako fungujú ich deti v škole, mnohé sa dokonca v danej krajine narodili a majú tam všetko - od lekárov, cez školy a škôlky, kamarátov, krúžky... opakujem, ja si neidealizujem zahraničie, ani netvrdím, že by som tam dokázala žiť navždy.. skôr nateraz hovorím o akomsi mentálnom breaku na nejaký čas.. zamýšľam sa nad tým, či môj aktuálny život na SK je to, v čom chcem pokračovať a či neskúsiť predsa niečo iné, aj keď na SK máme stabilné zázemie...
Pokial mas pracu pre nejaku firmu mozu mat problem, ze si dlhodobo v zahranici, aj ked mas home office…su iste legislativne a danove obmedzenia
Ahoj, tak ja v Spanielsku zijem, sice o dost severnejsie, pred tym 7 rokov na Malorke. Odisla som sem v 25, lebo som tu stretla manzela. Cez VS som tu chodila brigadovat a vzdy som si hovorila, ze krajina na leto krasna, ale zit tu nikdy nechcem. No a vidis. Uz 8 rokov. Ano, uz by som si nevedela predstavit vratit sa na Slovensko, tu som doma. Na SK sa vzdy tesim a staci mi vystupit z lietadla a do par minut mam nervy. Ale ani tu to nie je ruzove. Hlavne pre mladu rodinu. Ak raz planujete deti, treba mat naozaj dobre zazemie a ak chces byt s detmi doma, aj dobre usetrene. Najprv si riadne premysli, ako dlho budes moct vykonavat tvoju pracu zo zahranicia. Ci trvalo alebo sa to bude dat tahat rok, dva. Na juhu Spanielska je naozaj velky problem s pracou. A platy zalostne nizke. Ale je pravda, ze aj sluzby a ubytovanie su omnoho lacnejsie ako vo zvysku krajiny.
A dalsia vec, take to nenahlenie, ako spominas..no niekedy je to ozaj na nervy..vsetko mañana, mañana. Na vsetko maju cas. Urady, nieco vybavis naozaj rychlo, viac menej je vsetko prepojene a staci ti obciansky, NIE, ziadne vypisovanie hald papierov ako na SK, ale na druhej strane na dalsom chcu prave tych 1000 papierov, homologovanie titulov ci maturity je na roky, ..zdravotnictvo, skolstvo ma uplne ine fungovanie ako u nas. Su veci, ktore sa mi pacia a veci, na ktore si nemozem zvyknut a mam pocit, ze su 100 rokov za opicami.
@amelie2017 dakujem za info.. ano, nejake info mam.. kolegyna tam ma tiez brata, odisiel pred par rokmi do Spanielska.. viem, ze vsetko ma svoje pre a proti, ale to aj tu na SK.. ani netvrdim, ze by som v cudzine zila nastalo, ale mam pocit, ze potrebujem restartovat svoj zivot.. ja sa zivim pisanim clankov, copywriting, tvorba contentu, ale tiez reklama.. pisat mozem aj z druhej strany sveta, v tom problem nevidim.. toto povolanie sa praveze casto vykonava externe, na dialku a na zivnost.. co sa tyka deti, my nemozeme mat prirodzene, preto dnes ani neviem, ci a kedy budeme mat deti..
A nevies, ako je to so zivotom vo Valencii?
Vo Valencii a v Andaluzii som bola len na dovolenke a teda su to 2 odlisne svety. Je pravda, ze ta podstata Spanielov je viac menej rovnaka, ale na juhu je zvelicena
S muzom sa smejeme, ze lenivejsi su uz len Kubanci. Co vymysleli v Andaluzii, na Kube dotiahli k dokonalosti. Ak by som si mala vybrat, tak radsej Valencia. Na juhu je to ozaj sama fiesta, fiesta, 2 dni odrobime, fiesta. 40 stupnov, neda sa pracovat, fiesta, fiesta, 2 dni odrobime. Moze to zniet super, ale ked potrebujes nieco vybavit, tak je to na slucku.
Ale co sledujem ludi v skupinach na FB, vsetci v okoli Valencie su spokojni. Je tam praca, byvanie nie je az tak drahe, vela kulturneho vyzitia.
Fuuuha tak ale juh spanielska to je riadny rozdiel v mentalite tam maju na salame vsetko 🤣 az tak,ze pre nas je to az otravne a na nervy,tam maju vsade na vsetko cas,ale ze uplne vsade. inak je to aj moj sen zit niekde tam.
A nechces radsej iba napr pol roka si dat pauzu a obehnut par krajin alebo tak nieco? Pripadne do toho nejake dobrovolnictvo. Lebo ist zit inde, no trava zelena nikde nebude. Vsetko ma pre aj proti. Zijem v zahranici od 26, muz nie je Slovak.
Ja som momentalne v Norsku a poviem len tolko ze stereotyp a nuda postupne nastanu vsade. ☺️ Ja som tu uz dost znudena s malym babom, a aj s rodinou sa neda vyrazit von. A zaroven je tu dost ina mentalita a clovek tazsie zapadne ako "outsider"
Ale co sa tyka podmienok na zalozenie rodiny, Norsko je idealne. Kopec volna v praci, financna podpora, lacne plienky, hracky, je tu teraz moda kupovat vsetko second hand Tak clovek fakt usetri viac ako na Slovensku
Ahoj, necitala som vsetky komentare. Ale, tym ze nemate deti, nieto skolopovinne a pracu vies riesit aj cez HO, tak vlastne mas skvelu zivotnu sancu, ktora sa mozno neskor uz nebude opakovat. Chod chod!! , chces zmenu, nejaky rok-2-3 vyskusat iny zivot. A to prave teraz mozes. Moja mamina vzdy hovorila, ze najviac ju v zivote mrzelo, ze niektore veci co mala moznost anilen nevyskusala...
My sme takto pobudli nejaky cas v Irsku, uz som mala po 30tke 🙂 ked sme tam sli, dokonca s 1,5r synom... a aj ked sme uz znova na Slovensku, bol to paradny cas, prave na tie nove zazitky a obzory a zmenu zivota. Sice sme tam boli len necele 2r, ale zazili sme nove situacie, miesta, oboch nas to posunulo a posilnilo.
Niekde som citala, ze vekom sa cas zrychluje. A to len z dovodu, ze nezazivame nove veci a upadame do kolobehu...pre mna tie 2r v Irsku boli neporovnatelne dlhsie a zazivnejsie obdobie ako posledne 2r tuto na SK v pandemii.. drzim velmi palce, nech ti to vyjde a nech ste stastni
Poviem ti to takto, ak neskusis, nevies. Taha ta to prec, nemas deti, chod. Lutovat mozes iba to co neurobis. Ja som sice do zahranicia odisla ako mladsia, ale tiez som mala velku tuzbu skusit to. Vtedy este priatel velmi nechcel ist ale nakoniec isiel a nelutoval.
@amelie2017 detto
Dakujem za vsetky rady. Dala som si deadline do leta, ze sa rozhodneme a uvidime. Zatial je plan ist v juni na mesiac na nase oblubene miesto. Prenajmeme si byt, vyskusame si to a v lete sa rozhodneme, ako nalozime s nasimi zivotmi 🙂 Tiez si hovorim, ze je najlepsia doba. Tu na SK sa nic nedeje, stale sme limitovani covid opatreniami, deti zatial nemame a roky bezia. Nemam moznost odist len tak na polroka a cestovat alebo bezstarostne zit niekde mimo. My sme s muzom akcne typy, aj si setrime, ale vela penazi vrazame do cestovania. Takze nasetrene mame tak akurat. No potrebujem aj nadalej pracovat. Ale vsak uvidime, co bude do leta..
Zivot v zahranici ta len a len obohati. Urcite chod.
Zvaz trochu ake su tvoje plany so zakladanim rodiny. Ak chces mat v buducnosti deti tak treba ratat s tym ze trva par rokov kym sa clovek usadi v novej krajine a citi sa na to aby mal deti. Kedze plodnost zeny dost drasticky klesa po 35, tak treba zohadnit aj casovy ramec ktory na toto vsetko mas.
Opytaj sa v praci, ci je dovolene zit trvalo v zahranici a stale pre nich pracovat. Nasa firma to to nedovoluje. Dovoluje 100% home office ale iba 2 mesiace v roku prace zo zahranicia.
Vobec neviem ake su ceny v Spanielsku alebo inde kam chces ist, alebo kolko zarabas, ale je vela kajin, kde by si zo slovenskeho platu (aj velmi dobreho) tazko zila... ale to ty asi vies kedze vela cestujete.
Čo sa vyššie spomína, že zamestnávateľ ti nemusí dovoliť pracovať z cudzej krajiny, je ten menej častý prípad. Ale sú tu iné komplikácie. Mať prácu v krajine, kde žiješ, je vždy jednoduchšie. Pretože v Európe sa štandardne k práci viažu povinné zdravotné odvody. Súčasne ale nemôžeš byť poistená v dvoch krajinách EÚ. Potom sa môže stať, že človek musí veľa vecí vybavovať s poisťovňou, že môže mať problém nájsť si lekára, že ak nedajbože vážne ochorie, poisťovňa mu liečbu v zahraničí neschváli. Tiež môžu byť na povinné odvody naviazané rôzne iné sociálne veci, ako napr. miesto v škôlke. Nechcem ťa od cesty odrádzať, lebo ak nepôjdeš, budeš to celý zvyšok života ľutovať. Len to chce naozaj zvážiť takéto praktické aspekty a pozisťovať si, čo a ako funguje.
@annm81 v Spanielsku si moze zaplatit sukromne zdravotne poistenie, cca 50€ mesacne a ma pristup ku kompletnej zdravotnej starostlivosti. Tam problem nevidim.
Ja ta celkom chapem. Zijem v zahranici uz 30 rokov, odisla som ked som mala 25. nikdy som to neolutovala. Mne sa tu otvorili uplne ine obzory mentalne - styl zivota, myslenie- to je neprenosna skusenost , ktoru clovek ziska len ak sa odvazi nechat za sebou istoty .urcity stereotyp mas vsade , ale styl zivota je uplne iny ako na slovensku. Za tych 30 rokov som nemala ziadne tle skusenosti a necitim sa ani ako cudzinka. Kolegovia ma vzdy podporovali a pomahali mi. Predpokladom ale je zaclenit sa do spolocnosti a prijat ju so vsetkym - hlavne naucit sa rychlo rec, byt otvoreny zmenam, miestnym zvykom , integrovat sa v spolocenskom zivote komunity. Ak ta to taha dohidnite sa s muzom na nejakom kompromise - na urcitej dlzke pobytu . Ak mas skolopovinne deti treba ratat s tym , ze kvoli skole sa uz tak casto necistanes na svk. Ale poznam vela ludi, ktorych rodicia s nimi travia vzdy par tyzdnov ( aj moha mama kym mohla tu tak chodila) .Komplikovana situacia nastava ak rodicia zostarnu a potrebuju pomoc.Ale vsetko sa da vyriesit. Drzim palce aby sa ti tvoj zamer podaril. Ja by som uz na svk nedokazala zit . Pred par eokmi som
Si myslela, ze mozno na dochodok by som sa vratila, ale po skusenostiach so slovenskym zdravotnictvom nikdy viac.
Ahojte, ďakujem pekne za všetky užitočné rady a skúsenosti.. samozrejme, viem, že odchod do zahraničia si vyžaduje veľa nových vecí aj riešenie bytovej či pracovnej otázky.. navyše my máme na SK byt a hypotéku, nové auto, všetko materiálne zabezpečenie.. preto to neriešim s horúcou hlavou, ale dali sme si teraz pol roka na rozmyslenie s tým, že začiatkom leta si vyskúšame niekoľkotýždňový pobyt v danej krajine a prácu odtiaľ.. u zamestnávateľa viem prejsť na živnosť a na diaľku robiť nejakú časť svojej roboty, ale určite by som to dlhodobo nechcela robiť v zahraničí... skôr len na úvod, kým sa aklimatizujem a začlením v novom prostredí
Deti zatiaľ nemáme, nemôžeme mať prirodzene. Takže toto nateraz neriešim a deti nás nijako nebrzdia. Ak by sa aj zadarilo, budem to riešiť, keď to bude aktuálne.. 🙂
Ako pises, treba vyskusat a potom casom sa rozhodnut, ci zostavate a ako dlho. Je super vediet, ze sa mas kam vratit, porovnat moznosti a vybrat si za pochodu tu pre vas lepsiu. Ale neskusis, nezistis. Rovnako si nic nerob z toho, ze vela zien tiu tu pise, ake je to tazke, ake su rozne problemy atd.. Ale kto chce hlada sposoby... z tvojho vyjadrovania je zrejme, ze si toto uvedomujes, aj ze je to sucast novej vyzvy 🙂 Ked sme my odchadzali so 4mi kuframi a dietatom do Dublinu, zagarazovali sme nove auto (1.5rocne, 30tisicove), do SK bytu (tiez s hypotekou) sme zatial nastahovali moju mladsiu bezdetnu sestru ktora sa nam o neho starala za energie (a bola stastna ze nebyva u rodicov a my ze sa mame kam vratit, vzdy sa vystahovala ked sme prisli na par dni na SK)... Asi by sme v Irsku zostali aj dlhsie, ale zivot sa nam zamotal 🙂 (prisli sme na navstevu na ocinovu 60tku co bolo akurat na posledne volby, a potom akurat na Slovenku zo dna na den zavreli letiska, takze sme nevedeli odletiet s5 do Irska. A zistila som ze som druhykrat tehotna, manzelovi povolili pracu zo Slovenska, nasli sme si tu dom). Takze pre nas super volba nechat si aj byt aj auto a nepalit mosty za SK, vzdy sme to tu brali ako zakladnu a zahranicie ako skusenost a ze uvidime...
Tiez ma to vzdy tahalo von,ale po kazdej dovolenke v zahranici som si povedala ako nam je tu dobre. Ked si odmyslis politicku situaciu,tak sa nemame az tak zle. To,ci budes stastna niekde ani nezavisi od krajiny,ale od tvojich zvykov. A mam pocit,ze v europe sa vsetci zenieme za niecim,ale u nas to stale nie je take hnanie ako v inych krajinach. Vies aj tu plnohodnotne zit. Nemusi clovek sediet doma. Neviem teda,kde byvas. My sadneme do auta a ideme do vacsieho mesta trebars za kulturou,za dobrym jedlom a podobne. Je pravda,ze stale ma taha a laka život pri mori. Ale som rodinne zalozena a nedokazala by som zit bez blizkych s pocitom,ze su daleko od nas. Ak mas pracu,ktoru vies vykonavat aj hocikde vo svete,tak skus a uvidis,co ti bude vyhovovat. Horsie to uz bude s manzelom,ak nechce ist,budes sa musiet obetovat a ostat tu s nim. Bohuzial aj taketo obety prinasa vztah.