Niekedy je už na mňa toho veľa

1sandita1
13. júl 2016

ahojte baby, založila som si nový nick, lebo ma tu niektoré poznáte...potrebujem sa vyrozprávať alebo aj možno poradiť, aj keď mám pocit, že sa z toho kruhu nedá vyjsť...dá sa povedať, že pred svadbou som netušila nejaké veci ohľadom môjho manžela,možno by som si ho vtedy ani nezobrala...ale urobila som to a ľúbim ho (a viem, že aj on mňa), aj keď niekedy pre nič za nič na mňa nakričí, ale aj to chápem, lebo je toho na neho veľa (práca, otec, brat...), je toho veľa, tak sa to budem snažiť zhrnúť...manžel pracuje v rodinnej firme s otcom a do nedávna tu pracoval aj jeho brat (ten už skoro rok doma leži a všetko ma na saláme)...svokor pred cca 3 rokmi skrachoval a samozrejme, keďže bol založený ich rodinný dom, tak keby nebolo môjho manžela tak im ho zoberú a skončia možno u starkej, teda manžel si zobral na krk hypotéku (teda asi nikdy nebudeme bývať vo svojom :( , svokrovi by už nič nijaká banka nedala, založila sa nová firma a všetky dlhy prešli na manžela a jeho nepodareného brata, ktorý si myslí, že peniaze rastú na strome (narobil veľa problémov a bude ich ešte viac), svokor si asi myslí, že na firemných účtoch sú miliony, lebo rozhadzuje peniaze a dáva ich do niečoho čo nemá zmysle (toto nechcem rozoberať), na firme sú aj nejaké nie malé úvery...táto situácia ma veľmi trápi, niekedy mi z toho býva až zlé, je mi ľúto hlavne mm, lebo on si taký život nezaslúžil a často sú aj hádky medzi ním a jeho otcom, jeho otec všetko zlé zhadzuje na neho, vraj on je na vine v tom čo sa stalo a na firmu chce brať ešte viac úverov, vrazil peniaze do nejakého pozemku, ktorý ani nie je jeho a až teraz si chce na neho vybaviť úver...mm s tým nesúhlasi...proste všetko dookola...snažíme sa aj o bábo, ale myslím si že táto situácia je príčinou, že sa nám nedarí...

adel222
13. júl 2016

tak toto dufam, ze nikdy nezazijem :(

lili2015
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bratislavcankanm
13. júl 2016

@1sandita1 prve, co na napadlo - preco sa v tejto situacii snazite o babo, ja by som s tym snazenim pockala...

manzel by sa mal odstrihnut od otca, myslim hlavne od tej rodinnej firmy a zalozit si bud vlastnu alebo sa normalne zamestnat... a este predtym sa zbavit dlhov, ktore nie su jeho - aj ked tu mam obavy, ze to bude dost zlozite. Ked bral na seba tu hypoteku, aby svokrovci neprisli o dom - aspon svokrovci napisali dom nanho ? alebo vy len platite a dom vam nepatri ?

natalym
13. júl 2016

Rozdeliť BSM a zariadiť si život sama pre seba. A buď sa zbadá, alebo nech sa rieši sám.

bosoriak
13. júl 2016

@1sandita1 Nehnevaj sa, ale aby sa muz zadlzil do konca zivota za cudzi dom? Je on normalny? Aj ked ide o vlastnych rodicov, aj tak to od neho nema pravo nikto ziadat a on si to mal osemdesiatkrat (a viac) rozmysliet. Teraz je uz neskoro plakat a zalovat sa. Do rodinnej firmy sa vlastne peniaze NIKDY NIKDY NIKDY nevrazaju. Je to totiz obchodny vztah s rodinou, ktory nemoze dopadnut dobre.

Na mieste tvojho manzela vystupim z rodinnej firmy, nech si zalozi svoju alebo nech ide robit nieco ine. Spejete do katastrofy, aj keby sa firme darilo (co sa nebude s takymito clenmi), nikdy nebudete slobodni. Tvoj manzel by mal vymysliet sposob, ako sa z toho dostat. Ale dostal sa do neriesitelnej situacie - ak aj nahodou prestane platit hypoteku, bude mat zaznam v registri a nikto mu uz hypoteku neda.

Stale sa mi nepozdava to, preco sa jeden mlady clovek zadlzi hypotekou kvoli niekomu inemu ako kvoli sebe a svojej rodine. Neostava vam nic ine, len platit a setrit, aby ste si mohli kupit nieco svoje. Vy dvaja sa musite s manzelom dohodnut, ako to bude dalej.

Napada ma teoreticka sanca - manzel prestane platit hypoteku, banka vezme dom, preda, vyplati si uver. Vy sa papierovo rozvediete. Potom si mozes vziat uver na seba. Pripadne zuzit BSM tak, aby bolo jasne, ze hypoteka na pripadnu novu nehnutelnost je len na teba a ty si jediny dlznik a vlastnik. Ale ci je to priechodne v banke, to netusim. To si musite vyriesit vy dvaja, ci si myslis, ze ti muz nepodrazi nohy a nenecha ta zadlzenu s dietatom. Ja ho nepoznam. Asi by som sa ale teda velmi bala.

A nemam radu, ziadnu. Riadne ste to pohnojili, asi by som teraz neriesila radsej ziadne dieta. Ked uz teraz na teba krici, co bude potom, ked na nom budes uplne zavisla, si nechcem ani predstavit. A nie, nie je ospravedlnenie, ze ma zlu situaciu v praci, ved si ju sam zapricinil.

Drzim palce.

gretocka
13. júl 2016

@1sandita1 no ak to chce aj manzel riesit smerom k vasej buducnosti, najst si nejakeho dobreho financeho poradcu a pravnika a spravit vsetko preto, aby sa manzel oslobodil od otca aj brata.
Nech si manzel najde nejaku normalnu stabilnu pracu, chvilu pracuj este aj ty, vyhrabte sa aspon z minusov a babatko rieste az ked sa situacia ukludni, lebo toto je cele zle a lepsie to v danom obsadeni osob ani nebude....

Horsie je ak to manzel riesit nechce - v tom pripade by som zvazovala dalsie spoluexistovanie s nim. Dieta vam neprida ani na pokoji ani na standarde a konecnom dosledku ani na spokojnosti vo vasom vztahu.... takze utekaj. Idealne spolu s manzelom. Drzim palce

magmolatus
13. júl 2016

@1sandita1 Ani neviem čo ti mám na to napísať, ale ani sa nedivím že je toho na teba veľa a pre tvoju polovičku to musí byť este 50x horsie.
Ale riesenie existuje. Mate dom s hypotekou, deložujte toho kto tam býva, zbavte sa firmy, ktoru aj tak v podstate riadit nemoze, lebo tam ma blbca, najdite si pracu a hotovo.

bosoriak
13. júl 2016

@magmolatus Nemozu delozovat toho, kto tam byva, na zaklade coho? Manzel si zobral hypoteku na svoj prijem a zalozil nehnutelnost ineho vlastnika. Majitelom domu moze pokojne ostat jeho otec a hypoteku musi zas splacat ten, kto si uver zobral. Dlznik a vlastnik nemusi byt ta ista osoba. Preto je to cele zle. On bude do konca zivota splacat uver, z ktoreho absolutne nic nema.

maminkasisa
13. júl 2016

divim sa Tvojmu manzelovi, ze sa na to dal.... ja ako manzelka, by som mu to nedovolila, alebo sa to stalo pred svadbou? je to ako zacarovany kruh, s tym dietatom by som asi pockala

oomina
13. júl 2016

Je toho viac než dosť na tvojho manžela a tým pádom aj na teba. Osobne by som si ich všetkých zavolala, nech túto situáciu riešia všetci. Je to rodinná firma. Rodinné problémy. Tak mali by prísť aj rodinné riešenia. Je mi až zle, keď vidím, že čo by otec mal byť synovi vďačný tak ešte na just zle robí ☹

puklica13
13. júl 2016

@bosoriak vlastnik je pri hypo v podstate banka..ak by prestal splacat aj tak to banka preda...ak bral hypo tak predpokladam ze "kupil" dom od rodicov..banka neda hypo na nehnutelnost niekoho pokial nie je majitel..

bosoriak
13. júl 2016

@puklica13 Tak to nie je. Vlastnik a dlznik su dve uplne odlisne veci. Banka da pokojne hypoteku aj na inu nehnutelnost, robi sa to casto. Napr, mladi idu kupovat byt a nemaju potrebnu zabezpeku, tak zalozia svoj byt a aj byt rodicov. Musi tam byt samozrejme suhlas daneho vlastnika, ale to je vsetko. Opakujem, ze manzel je dlznik a jeho otec ostal vlastnikom.
A nie, majitelom nehnutelnosti nie je banka, ta ma "len" zalozne pravo v pripade nesplacania uveru. Predtym ako pristupi k vykonu zalozneho prava, ma pomerne vela povinnosti.

1sandita1
autor
13. júl 2016

@lili2015 konatel je mm a jeho brat,jtory prestal chodit do prace...a na ten dom bola navysena hypoteka,cize keby sa aj predal,este by sme museli doplatit :(

1sandita1
autor
13. júl 2016

@bratislavcankanm ma uz skoro 30...ja som uz nad tym vela rozmyslala

1sandita1
autor
13. júl 2016

@bratislavcankanm je napisany na manzela,ale oni byvaju s nami

1sandita1
autor
13. júl 2016

@bosoriak ved to ze to si nezapricinil on,bol donuteny...toto ja nikdy nepochpim...ako moze rodic zadlzit svoje dieta a on si to asi ani neuvedomuje,ze je vsetko v keli

1sandita1
autor
13. júl 2016

@gretocka peniazky nastastie mame nejake nasetrene,s ktorymi nehybeme a aj moji rodicia su zastancami toho,ze mlady maju byvat sami,len oni nepoznaju celu situaciu vo firme,teda oni by nam aj pomohli,keby sme chceli do svojho,ale tej hypoteky sa nezbavi :( teda to bolo este pred svadbou,tak mna sa velmi netyka

sisaka
13. júl 2016

@1sandita 30 rocny chlap bol donuteny? S pistolou pri hlave? Asi tazko. Skor patri k tym, co najprv konaju a potom rozmyslaju. Sorry, tu sa mi hodi fakt len jedno - uprimnu sustrast, toto by som nechcela mat doma.

1sandita1
autor
13. júl 2016

@magmolatus keby si nasiel inu pracu,aj tak by nezvladal platit dlhy z firmy...lebo tie by mu ostali...a on drzi firemnu "kasu"....ale samozrejme otec mu tam komanduje..asi sa stali citi ze je na koni....a neuvedomuje si ze nici zivoty svojim synom,aj svojej zene

1sandita1
autor
13. júl 2016

@sisaka ked niekomu zalezi na rodicoch ,tak im chce pomoct...ja by somasi na jeho meste urobila to iste aj ked viem ze moji rodicia by mi toto nikdy neurobili a on to samozrejme ani nechcel urobit,ale jeho otec vtedy asi nemal vsetky zmysli pokope

1sandita1
autor
13. júl 2016

@puklica13 on to musel odkupit od banky,lebo exekutor ju zobral

sisaka
13. júl 2016

@1sandita1 presne, CHCEL Im pomoct, takze sa do toho dostal uplne dobrovolne a je od veci vyhovarat sa na svokra. Nik ho nenutil, prinutit sa da male decko, nesvojpravna osoba, sam sa rozhodol "zachranit" rodicov na ukor seba, svojej buducnosti, svojej rodiny.

katarinamarkova
13. júl 2016

@puklica13 s tými bankami a hypo sa veľmi mýliš.

katarinamarkova
13. júl 2016

@1sandita1 o akú firmu presne ide? živnosť? s.r.o.? združenie?........?
sorry ale ak je niekto konateľom v s.r.o. a potom prestane z akéhosi dôvodu vo firme figurovať ručí = ničím, za závazky je zodpovedná firma nie FO, kt. si potom nájde prácu.
ak SZČO tak je to iné.....ale to by si asi nespomínala konateľa 🙂

katarinamarkova
13. júl 2016

@1sandita1 odkúpil od baky on ako FO? alebo odkúpil on od banky ako firma?

puklica13
13. júl 2016

@katarinamarkova to je dost mozne
...v kazdom ohlade..ak by on prestal platit hypo tak banka da dom do drazby ..majitel -nemajitel...ci?

bosoriak
14. júl 2016

@1sandita1 Nie, nebol donuteny. On sa sam slobodne rozhodol. Jeho zivot nebol ohrozeny, ak by si nevzal hypoteku, naopak. Mal sa vtedy zbalit a ist inam a vziat si hypoteku na dom pre seba a svoju rodinu. Bohuzial pre teba, uprednostnil svojich rodicov pred tebou. Pre mna by to bol jasny signal, pre teba pravdepodobne nie.
Rodicom v nudzi sa samozrejme pomaha, DOCASNE sa prichylia, DOCASNE sa im pozicaju peniaze. Ale nie ze hura jupi, vezmem si hypoteku moja rodina pocka. Netusim kedy si ju vzal, ale ak si ju bral este predtym, ako ste sa vzali, uz to samotne ti malo byt dost jasnym signalom. A vtakejto situacii veru dorazne radim antikoncepciu. V lepsom pripade ostanes sama s dietatom, v horsom pripade ostanes s nim, s dietatom a s dlhmi kvoli niekomu inemu.

1sandita1
autor
14. júl 2016

@bosoriak my sme vtedy este ani neboli spolu....ale teraz lutuje ze vzal tu hypoteku,uz len zo spravania otca...:(

1sandita1
autor
14. júl 2016

@puklica13 ano manzel je aj vlastnikom....ide o to ze hypoteka sa zatial splaca v pohode,da sa povedat ze my sa mame dobre,kupujeme si co chceme,lebo nechceme svoje peniaze davat do firmy....da sa povedat,ze len firma nz tom nie je dobre

1sandita1
autor
14. júl 2016

@katarinamarkova je to sroocka a on s bratom su konatelia...oni ako konatelia by museli dlhy splacat aj keby prestali byt konatelmi,t cize po zruseni firmy prechadzaju dlhy na konatelov,teda ako sukromne osoby,ved ked dava banka uvery,tak musi mat nejaku zaruku,ze sa im vratia peniaze....teda tak mi to bolo povedane a odkupil ako sukromna osoba (dufam,ze to je ten lepsi pripad)