Manzel urobil seriu zlych rozhodnuti (aj ked som mu radila inak) a vlastnym pricinenim je od jesene nezamestnany. V tom case som nastupila na matersku. Tesila som sa na to obdobie, ze si porobim podla seba, oddychnem si, bude to taky cas pre mna. Namiesto toho bol doma, stale mne za zadkom. Teraz uz sa pomaly blizim k rodicovskej, on je stale doma. Spociatku som to moc neriesila, verila som ze si rychlo nieco najde ale som z toho uz na nervy. Mozno je to divne ale chyba mi byt sama s malou, len tak robit si co chcem, ist niekde s nou, sama sa prejst, nacerpat energiu, neda sa. Kolobeh kazdy den popratat, navarit, do toho muz stale doma, ku vsetkemu ma poznamky. On v podstate aj porobi, pomoze mi, ked ho poziadam, aj do obchodu ide (tym padom ja zase nikde), porobi na zahrade ale mna uz vsetko okolo vytaca, aj ked niekedy bezdovodne. Malu postrazi, okupe, prebali, ked ho o to poziadam, v podstate pomaha dost. Dcerka je ale pohodove dieta, zvladla by som ju aj sama. Pracu si snazi hladat, vraj nic nie je, ziadne ponuky na trhu. Tomu neverim. Uz som zufala z toho ze sme nonstop spolu a kazda blbost ma vytaca. Ze napriklad ho vidim lezat pred TV a s mobilom v ruke hra nejaku hru. Keby nebol doma ale v praci a stravoval sa tam, aspon by dom varit nemusela a stale upratovat atd. Asi by ma malo tesit ze mame aj moznost byt spolu ako rodina ale mna uz vobec netesi travit s nim cas. Aj si vycitam, ze nie som dostatocnou podporou pre neho ale aj sa hnevam ze tie rozhodnutia spravil bezomna. Moze si za to sam a pritom uz som bola tehotna a vedel ze nas bude musiet zivit (ja sama som mala velmi dobre platenu pracu, on mal este lepsiu). Zatial vsetko platime z mojej podpory plus z toho co mame nasetrene aj sme museli nieco predat ale ked zacne chodit iba rodicak tak neviem ako to zvladneme, som z toho v strese. Ani moja rodina nevie ze nema pracu, mojim rodicom tvrdime ze robi z domu. Ja by som aj chcela aby trebars moja mama bola u nas aspon raz za tyzden cely den, nie pomoct ale len tak, travit spolu cas a s vnuckou. Neda sa, on stale doma a je to divne aby sa tvaril ze ma pracu. Ani jeho rodina nevie ze nema pracu, aj kamaratom porozprava ako je v praci az mi je to smiesne. Myslim si, ze niektore pohovory na ktore “isiel” si aj vymyslel aby som uz do neho nerypala a dala mu pokoj. tvrdi ze sa snazi ale momentalne ze to zmenit nevie. Uz spolu ani nespime (ani sexualne ani doslova), vecer si pozreme tv a ide si kazdy po svojom. Ked ideme niekde spolu tak sa vacsinou pohadame. Hladam silu ako to cele zvladnut.
Nerozmyslala si, ze nastupis do prace ty a on ostane s malou? Momentalne mozno na tom psychicky proste nie je tak, aby si pracu skutocne hladal, resp. chcel hladat. Hanbi sa za situaciu, ale nevie ako to riesit...ako ti povedat, ze to "nejde" a preco to nejde... preco chce byt zakukleny doma a nevie ist von, nevie hladat a pritom cudzim klame, lebo sa za to hanbi... bohuzial tipujem depresiu/burn out, ktory ti skryva... ale ten bez liekov a psychologa/psychiatra sam nepotlaci... Fakt si zacni zvykat na myslienku, ze pojdes ty do roboty.
A koľko ste spolu? Čo ste spolu robil robil celý čas naozaj? Chcela som pôvodne dať otázku že od školy koľko robil a koľko bol doma, ale tak ktovie koľko už takto okolie vodí za nos že robí a je nezamestnaný, preto len chcem vedieť dobu u ktorej máš istotu že mu naozaj chodila výplata alebo naozaj chodil do práce. Je fakt divné klamať najbližšej rodine-tvojim a jeho rodičom že robí. Ok nejaký spolužiak zo základy nebudem rozoberať prečo nerobím a poviem že robím, ale klamať najbližším fakt divné. A cez leto je uhorková sezóna, takže bude doma minimálne rok čo je už dosť dlho.
Fuu tak toto ti nezávidím, neviem čo robil tvoj muž, ale moc neverím tomu, že by si skoro za 9 mesiacov nebol schopný nájsť prácu. Skôr si zvykol, že je doma a nikam nemusí. No hnala by som ho do roboty aj keby nebolo tak dobre platená ako tá predtým. A nechápem prečo klamete všetkým naokolo, že prácu má keď nemá.
A ako je to s materskou u chlapa? Nemoze on nastupit po tej tvojej na matersku a vyčerpane aspoň peniaze a ty sa docasne vratis a potom preberies zase ty rodicak? A plne tá chapem,ja keby mam muza stále doma tak by má kleplo a to mam dve deti,z toho jedno ročne a druhe štvorročné … ale predsa či človek inak zadeli den keď je sám s detmi ako keď sme všetci doma…
@inana11 nemôže on nastúpiť keď nemá aktívne nemocenské poistenie Ed je 9 mesiacov doma, to by nemala nárok už pomaly ani žena nie muž
Od dieťaťa by som určite nešla tak skoro do prace len kvôli tomu, že on si nevie, resp nechce nájsť prácu
Ako ste na tom finančne? Ako to ze nemá prácu? Profesia je plna ponúk práve. Čo robil predtým?
Chce to poriadny rozhovor, pripadne mu pohroz ze ak sa nedokáže postarať o rodinu tak zvážia odchod
Baby vy si fakt myslite ze je take lahke poslat chlapa na matersku? ze proste zena to navrhne a chlap povie ze ani jasne neni problem? a je kazdy chlap schopny sa postarat o dieta?
On nechce aby sme to hovorili, ze ved uz si nieco kazdu chvilu najde. Asi sa za to hanbi ze zlyhal ako zivitel rodiny. Ano uz som mu povedala ze asi od januara budem musiet teda ist do prace ja, s tym nesuhlasi, ani by nedostal podporu, teda myslim. Po dobu co sme spolu tak uz bol raz nezamestnany ale pracu si nasiel vtedy rychlo. Pracu nizsej urocne ist robit nechce. Aj tvrdi ze ked sa na taku prihlasi tak mu povedia ze je prekvalufikovany. Manualnu pracu odmieta ist robit.
Podradnu nechce, manualnu nechce hmmm...vravim ono toto su casto vyhovorky pri psychickych problemoch, kde sa vsetko neda, nejde, nevie... tomu cloveku je casto rano aj vstat a spravit zakladne veci...mala som dvoch kolegov za tie roky s burn outom a hrabali sa s toho rok... najtazsie bolo pre nich si asi priznat, ze to nejde. Skoro ich vyrazili, lebo proste uz nesplnali, nerobili, co mali, kolega mi to popisoval, ze mu horeli terminy a on nevedel ani telefon zdvihnut a nieco riesit, bol ako paralyzovany... tazka diagnoza celkovo.. nemyslim, ze je to pre neho situacia, v ktorej chce on byt...
Keď sa nechce rodine priznať tak mu daj ultimátum buď sa do konca prázdnin zamestná alebo pôjdete s pravdou von? Je aspoň zaregistrovaný na úrade práce alebo mu to hrdosť nedovolila a ešte velkodusne platíte zdravotné poistenie zo svojho? Alebo ho neplatí a zbiera sa mu tam slušný dlh? Z čoho chcete žiť keď tebe končí materská? Z 380 eur na túto dobu je riadna odvaha
Autorka áno je to trápne že ma malé dieťa, ženu na materskej a nerobí. Ale aspoň najbližšia rodina by to mala vedieť po 2 alebo 3 mesiacoch keď si nevedel nájsť prácu. Klamať najbližšej rodine je ešte trapnejsie. Ako vravím niekoho koho pozná z videnia, neriešim, poviem že robím, nebudem vysvetľovať čo sa stalo, ale vodiť za nos blízku rodinu fakt divné.
@tenkratpodruhe nepotrebujem chlapa na zarabanie penazi, ked som bola bez deti vedela som si ich zarobit aj sama. Ked som na materskej (tj max 6 mesiacov po porode), myslim ze je pochopitelne ze ocakavam, ze peniaze domov donesie moj manzel.
@matullienka ale veď zena má mat za posledné dva roky odpracovaných 270 dni… ak by to tak bolo aj u muza,tak má narok🤷♀️
Riadny odpad, ze mu nie je hanby, ze je doma bez prace a mate uz dieta… a este aby si ho obskakovala a nedajboze prosila, aby nieco vobec doma spravil, no u mna by kmital tak, ze by si tu pracu z dna na den nasiel 🤣
@inana11 ale pri nástupe na Md musí mať aktívne nemocenské poistenie alebo byť v ochrannej dobe ak ho nemá tak materskú nedostane
Teba by som ja doma nechcela.
Hneď prvá veta ma zarazila... Radila si inak... Nie si radca
@diamond007 myslim ze poradit nedavaj vypoved kym nemas inu robotu istu nebolo odveci. Potom uz len mi tvrdil neboj sa ponuk mam milion. No a tu sme, v aktualnej situacii.
No nezávidím ti. Asi by som mu dala ultimátum, pokým si nenájde prácu do 2 mesiacov, tak poviem jeho rodičom aj mojim, že je bez práce. Týmto klamstvom mu vlastne len ulahcujes situáciu, ideš sama proti sebe. Inak by som nastúpila do práce ja a on nech sa stará o dieťa, keď mu to tak dobre ide.
Hlavne si over na zdravotnej poisťovni či mu tam nenarasta dlh, aby vás raz doma neprekvapilo exekútor. Keď klame rodičom, môže aj tebe
@matullienka je szco, odvody plati(me)
A prečo nezrušil živnosť a nešiel na úrad práce? Veď ešte takto ukracuje rodinu o peniaze. Ak platil zo 4 rokov minimálne 2 sociálku tak by mal nárok aj na podporu.
@matullienka neviem preco. preverim to.
Že je prekvalifikovaný... Mne sa to tiež stalo raz že mi to povedali a ja som na to odvetila: Tie účty ktoré treba zaplatiť, tie nezaujíma že som kvalifikovanejšia ako tá práca. Faktúry nebudú čakat na to aby sme si vyberali. Treba prijať to čo je a potom sa uvidí. Byť úplne bez príjmu je lepšie?
Prepáč, ale títo nepochopím. Môžem mať kvalifikáciu akú chcem, keď vraj na takú nie je práca, vezmem čokoľvek, keď mám rodinu a tá musí z niečoho žiť.
By ma hanba fackovala toľko sedieť doma na prdeli a ešte ty mu platíš odvody?
Veď mal živnosť pozastaviť!
Akú prácu vôbec hľadá, keď ma živnosť a od jesene ešte nič nenašiel?
Veď vás celú rodinu oberá o peniaze, ktoré ste mohli mať plus na príjemnejší život.
Ja pochopím, že človek môže byť unavený, zničený a potrebuje si vydýchnuť. Ale nie toľko mesiacov a bez finančnej zábezpeky.
Dala by som mu ultimátum. Do mesiaca nech si nájde akúkoľvek prácu a ak nie, kľudne by som INNA súde žiadala výživné na dieťa.
A ty ho ešte pred rodinou kryjes!
@pribinak este par mesiacov vieme potiahnut z uspor, potom neviem co bude. Asi budeme musiet potom predat auto alebo co. A na ucte bude nula, ziadne uspory, a iba zavazky, hypoteka, v tejto tazkej dobe, az mi je z toho fyzicky zle uz. Nema pracu lebo sa rozhodol ist za niecim lepsim, co by ho viac bavilo, ale nemal to isté (myslel si ze má). a potom sa uz len cely jeho zamer zosypal. Aj sam potom priznal ze sa zle rozhodoval.
@abbey1 Chcela som vidiet pohlad zvonka a pocut ine nazory. Ja som mala vycitky ze ho nedostatocne podporujem ale asi sa uz musim postavit k tomu inak. A ako je to s tym vyzivnym ked sme stale manzelia? A z coho by to platil…
No ked bude takto pokracovat, ta bude manzel domka s malou a do roboty budes musiet ist ty. Zvykol si.