Nemám rada svoj život

juliana1326
7. mar 2017

Ahojte. Nejako sa mi moj zivot vymkol z ruk. Mam 40 r. S manzelom sme 15 rokov. Mame 2 deti,skolacku a skolkara. Snazim sa vychovavat deti najlepsie ako viem ale niekde robim chybu. Deti su lenive a maju nabeh na obezitu. Aj my s manzelom mame nadvahu. Mame sedave zamestnanie. Prideme domov okolo 16. aj s detmi. Najeme sa,ja sa s dcerou asi hodinu ucim. Potom idem robit domace prace. Manzel je na pc. Deti sa hraju alebo pozeraju tv. Ako mam varit aby sme jedli zdravsie? Ako ich mam prinutit sportovat? Ja viem ze deti sa ucia od rodicov ale ja nestiham cez tyzden sport.... a na kruzky? Zobrala som ich tam. A odsedeli si to so mnou na lavicke - tanecnu. Plavanie. Aj atletiku. Dcera ide do puberty a bojim sa ze sa jej budu posmievat za nadvahu. Co mam robit inak????

luga_luga
7. mar 2017

Ahoj, nadvaha je hlavne o strave - 80% a pohyb je tiez dobry, na kruzky chodíte pesi? ak nie, treba zacat vsade chodit peso...

karkana
7. mar 2017

no hlavne aj muž by sa mal zamyslieť ,hlavne on ide príkladom,ked má veget,spolu riešiť,,,

liz_lemon
7. mar 2017

asi by si mala napisat, co tak zvyknes varit

dorottka
7. mar 2017

jj napis, co tak zvyknes varievat, ake potraviny nakupujes a podobne a na zaklade toho ti poradime, co zmenit - smelo, vobec sa nehanbi, niet za co, chces nieco zlepsit a uz to same o sebe je velmi pozitivne a odvazne 🙂

sunny8
7. mar 2017

Velku rolu zohrava genetika.... Napr ak vy mate s manzelom nadvahu aj vase deti budu plnsie po vas ... Moze nemusi napr my s manzelom sme kost a koza a nasa dcerka tiez. Vsetci traja sme na pohlad podvyziveni pritom jeme vsetko j zdrave aj nezdrave pohyb minimalny a nepriberame... Jedalnicek sa da zmenit ale zo dna na den to nebude ... K sportu nem zmysel deti nutit ked ich to nebavi robit to nebudu ... Na zaciatok obmedzit prijem cukru obmedzit mastne jedl vyprazane a podobne ... Netreba si nic vycitat hlavne treb zachovat nadhlad vsetko sa d riesit ;)

janush
7. mar 2017

Hlavne nejest po 18tej a potom sa to nebude tak lepit😉

mamutka
7. mar 2017

chodte spolu na prechadzky - povinne, vzdy ked pridete domov, alebo po ulohach, ked sa inak rozhybat neviete. Dieta nebude len tak samo sportovat, ked mu niekto nejde prikladom. Moj chlap je fanaticky cyklista, rad aj behaval a maly to vidi, derie sa za nim, tesi ho to - samozrejme je to uzasne pre kondicku.
Vazne si prehovor s muzom - ak na tom pocitaci po praci este nepracuje z domu, lebo musi viac zarobit pre rodinu, tak nech tam nehlivie, nech berie deti von.
Ja som tiez lekvar, ja by som ostala doma, porobila domace prace a potom malovala, ale ked ma k tomu chlapi dokopu, tak tych 30 km na bicykli dame. Myslim horskom, nie nejaku lahnu prechadzku. A vies aka som im potom vdacna? 😀
pohyb je super a treba to pochopit, dnes banujem, ze ma rodicia k pohybu neviedli.
skus s dcerou napr.nejake domace cvicenie, ked sa vam nechce niekam chodit ( Fitshaker ) cokolvek..
o strave si tu este nic nepisala, kym odpisujem, tak iste tiez bude treba zmeny.

dorottka
7. mar 2017

@janush to nevie kazdy dodrzat :( ja napriklad urcite nie a paradoxne, ked som zacala pocuvat, co chce telo a teda jest najviac po 18tej, vsetko slo dolu :D To si musia oni odsledovat, co na nich funguje.
Ale so stravou sa daju robit zazraky, som zvedava, co napise 🙂

nana1710
7. mar 2017

Keď ich nebavia krúžky, treba ísť aspoň na hodinku von, aj večer o 18tej. Aj prechádzka veľa spraví. Raz nech idu deti s mužom raz s tebou ak nestíhate. Postupne ich nalákať na bicykel, kolobezku, korčule. Neverím, že by ich nic nezaujalo.

dorottka
7. mar 2017

@sunny8 myslis? ja som si furt myslela, ze hrozne lahko priberam a v skutocnosti bol problem typ stravovania doma - nejedli sme extra nezdrave veci, ale skor tu sytu tradicnu kuchynu, ktora nikomu v rodine zjavne nesadla a aj ked sme neboli obezni, okruhlejsi sme boli vsetci. Akonahle sa nasi zacali stravovat inak a viac pozerat na to, co varia, vsetci sli s kilami dolu a udrzali si to dodnes bez namahy 🙂 Male zmeny urobia velmi vela.

liz_lemon
7. mar 2017

@janush tak toto je dobra hovadina, alebo chodis spat o 20?

valy
7. mar 2017

@juliana1326 ja by som to nevzdala po jednej presedenej lekcii a dala by som detom najavo, ze to len tak nevzdas a musia na tie treningy chodit. mozno ich to zacne bavit.
okrem toho, ked nestihate cez tyzden, mozete niekde chodit aspon cez vikend, budete sa na to spolu tesit.

sardinka336
7. mar 2017

@juliana1326 do aktivit sa musis zapajat spolu s deťmi. Nečakaj že ty budeš sediet na lavičke a oni sa pretrhnu od činnosti. Ty sama bud svojim deťom prikladom. Stači prechadzka ved školkari radi chodia na ihriska, bicykluju...deti su lenive preto lebo vy ako rodičia ste lenivy a ste im takym prikladom. Ide jar, dni sa predlzuju treba ist aj von zahrat si bedminton, prejst sa. Dcera ide do puberty a ty sa s nou hodinu učíš? A načo? Učiť sa ma sama, ty ju mozeš max. vyskušať. Co sa varenia tyka, možno ani nemusiš radikalne menit jedalniček ale mozno stači menej jest,neprejedat sa, nevyjedat len tak z nudy ...prečítaj si knihu ,,Vysoká škola chudnutia,, a iste sa tam najdeš ako x obeznych zien, ktoré na seba zabudli a prižrali si kilečká.

apolka77
7. mar 2017

Prepac, prides domov z prace o 16 a nestihas ziadny sport? Urcite sa to da, len treba chciet. Deti sa ucia od nas, kopiruju..tak je cas na zmenu. Ber to pozitivne.
Jedalnicek bude treba prehodnotit urcite.,asi je problem v mnozstve..ale to najprv ty musis napisat co varis aby sa to dalo zmenit...skus zo zaciatku vylucit detom sladkosti a sladke vody..

siska53
7. mar 2017

@juliana1326 neviem,co jedavate, takze tazko povedat,kde robite chybu. To by si musela viac popisat..

Skor k tomu pohybu- ak ste doma uz o 16,tak sport stihate. Ked ty musis robit domace prace,nech deti vezme von muz. A obcas sa na domace prace vykasli a chod radsej von aj ty. Ja napr.v lete,ale i na jar ci jesen,ked sa da, s detmi idem von. Lenze moji su sidla,najma starsi,ten ked je doma len,tak sa nevie vpratat do koze,lebo ma nahromadenu energiu.
Ako ja neviem,alr my sme.od mala chodili von 2x do dna okrem.zimy,na ihriska,kde sa vzdy vyblbli. A to velmi nejdeme prikladom s tym.sportom,ale zas ja nemam problem sa s nimi ani doma.ponahanat,ci vobku zahrat futbal a slohnem aj malemu bicykel (hoc mi je maly,ale da sa) a pobicyklujem sa. Snazime sa aj do prirody, prechadzky..

Vy musite zacat najma od seba,priklady pritahuju.

siska53
7. mar 2017

@juliana1326 a este jedna vec - dcera ide do puberty- tam sa vacsina dievcat zaokruhluje- to bol aj moj pripad - priskora puberta,no nejak to zo mna casom samo zislo na vyske..

A mojej mame tiez,kedze nechcela si pichat inzulin a mala nabeh na cukrovku,pomohlo jedine pravidelne cvicenie a zmena stravy - menej cukru a hlavne zdravsi cukor, sladke jedava len doobeda,poobede maxivynimocne, aj maso jedava malo, viac ovocia,zeleniny a hlavne - nejedava tolko bielej muky!

Minule som citala,ze biela muka je tak preslachtena,ze obsahuje o 80%lepku viac akoby mala a to u mnohych sposobuje priberanie,hoci sa neprejedaju, u inych traviace tazkosti (ako u mna) hoci nemaju celiakiu a pod..

obsadenemeno
7. mar 2017

@juliana1326 zacni od seba....ja by som skakala od radosti, keby sa mi podarilo prist domov o 4tej...... 😵

A co mas varit? Existuje milion navodov na nete, treba trosku iniciativy a najst si recepty. Nekupovat blbosti ako presladene vody a lacne sladkosti. Polka porcie zelenina.
A proste dvihnut zadok a zacat nieco robit. Neverim, ze by sa deti nenamotali na bicyklovanie ci kolieskove korcule......

juliana1326
autor
8. mar 2017

Dakujem. Varievama maso maso a zase maso 😠

moni244
8. mar 2017

@juliana1326 fiha, tebe niet rady, ked po vseobecnom uvode si schopna napisat takuto kratku vetu

liz_lemon
8. mar 2017

@juliana1326 tak z masa sa buduju svaly, tam asi problem nebude...takisto v zemiakoch/ryzi nie je problem
co sladkosti, sladke napoje, pecivo a chlieb vo vysokom mnozstve, mukou zahustene omacky, knedle, rozne polotovary, chipsy?
jedia deti dost ovocia zeleniny? ja robim svojim detom smoothie zo spenatu, bananu, jablka/hrusky (teraz v zime), spociatku to nechceli, ale ked ma videli, ze to stale pijem ja, tak ochutnali, a uz to piju

lubi40
8. mar 2017

@juliana1326 maso a ko take nie je problem, ma dost malo kalorii. Problem bude v kvalite masa (teda treba vyberat skor chudsie - kura, kralik, morka, ryba a ked tak nejake chudsie hovadzie) a potom v uprave masa (teda samozrejmeziadne vyprazane a pozriet sa aj na kvalitu omackok). Ja napr. do omacok nedavam muku. No a dalsia vec je, ze co si k tomu masu nakladate. Lebo ak si das 100g masa a k tomu 4-5 knedli, tak problem nie je v mase, ale v pocte knedli 🙂
Treba vzdy urobit nejaky zdravy salat a skor nahradit cast prilohy zeleninou a pojde to. Navyse sa treba vyvarovat vselijakym osladenym jogurtom, pribinacikom a podobnym hlupostiam. Ak chcu deti sladke, tak treba kupit kvalitnu horku cokoladu (70% a viac kakaa). Zaviest viac celozrnnych peciv, nahradit salamu dobrou sunkou a pod. Pojde to, len treba vytrvat.
Mozno skus robit veci postupne, aby sa deti a manzel nezacali burit. Najprv vynechat biele pecivo a nahradit celozrnnym, potom tie sladkosti a namiesto ovocnych jogurtov biele a pod...
drzim palce

lasina
8. mar 2017

@juliana1326 varíš Slovensku kuchyňu? Mäso a knedlami a tak?Ranajkujete? Ak áno,tak čo zvyknete.Deti majú desiatu a olovrant?Ak áno čo?Napíš nám,aby sme to vedeli pomôcť

tarvika
8. mar 2017

sportujte s detmi spolu. ukazes im priklad, vsetci si zasportujete a este aj stravite spolu cas. Chodte na bicykel, alebo aspon na prechadzku do lesa, nazbierat huby ci lesne plody, so psikom sa vyblaznit. v lete plavat k jazeru a podobne, v zime sankovacka, korculovanie... a ta strava, nuz ak mas pocit ze sa nezdravo stravujete, tak postupne to zmen. kazdy tyzden vyradte z jedalnicka nieco co by tam nemalo byt a pridajte nieco zdrave. Napriklad ak kupujete tyciky a keksiky a mate to doma, dojedzte to a nove uz nekupujte. namiesto toho upec kolac s ovocim, sladeny datlovym sirupom alebo medom, z celozrnnej muky alebo uplne bez. Jedlo skus popozerat zdrave recepty, aj na koniku je toho kopa - do kazdeho jedla daj kopec zeleniny, nejako bielkovinu, tuk, a len trosku prilohy.

juliana1326
autor
8. mar 2017

Chodievame z domu skoro. O 6.00 budim deti a o 6.30 ideme z domu. V druzine su cca do 16. Rano nemame chut nikto ranajkovat. Na desiatu dcere robim rozok( so sunkou. Syrom. Salamou) , ovocie a este jej davam BeBe alebo croasant. Proste musi mat nieco aj na poobedie v skole.
Ano,jeme nezdrave jedla aj ked sa ich snazim obmedzit. Nie kazdy den sa mi podari navarit. Ked prideme vsetci domov- po 16. A je navarene zjeme to,ak nie dame si prazenicu,parky,chlieb s niecim.... s jedenim koncime okolo 17.,potom my s muzom uz nejeme a detom dam max.nejaky jogurt. Takze problem vidim v tom ze jeme vela peciva ale neviem co mam chystat do skoly na poobedie okrem peciva. Dcera neje vela sladkosti skor jedava narazovo velke porcie,to iste manzel. Fakt ma to nebavi. Ked im navarim zeleninove rizoto,dotlacia sa potom chlebom so slaninou. 😉 pisem z ineho nicku aky tu pouzivam bezne,pretoze sa hanbim ze som neschopna....

tarvika
8. mar 2017

@juliana1326 Ak si doma o 16h tak v pohode stihnes urobit niero rychle a zdrave na veceru. husta zeleninova polievka je do pol hodiiny na stole. privarok zeleninovy alebo salat s vajickom ci maskom je tiez rychlovka. na desiatu skus dat aspon celozrnny kvaskovy chlebik, udeniny nahrad syrom a vela zeleniny nakrajanej k tomu, ovocie, na poobede jogurt a k tomu tiez nejaku zeleninu nakrajanu alebo ovocie, oriesky. bebe ci croasant su uplne nevhodne. prazenica je fajn, parky by som naozaj len vynimoccne, ale iba s kuskom chlebika a k tomu vela nakrajanej seleninky. nemajte doma udeniny a slaninu a nebudu to jest 🙂 chlebik sa tazko opusta, to je pravda, tak aspon obmedzte mnozstvo a nahradte ho zdravsim. su aj bielkovinove chleby a podobne.

lasina
8. mar 2017

Hmm,nie je to až tak zle,ako som si myslela,len treba trošku disciplíny.Ja sa bez raňajok nepohneme.Vecer už nejem a ráno vstanem hladná.Mozno by stačili ráno zjesť niečo malé,aby sa naštartoval metabolizmus.Ovsenu kasu,biely jogurt s medom a vločkami.Treba jesť v malých množstvách a často.5 krát.Desiata kľudne môže byť aj roztek,ale skús celozrnný s cotage cheesecake,paradajku,kvalitnú šunku.Doobedu kľudne aj ovocie.Poobede by som dala namiesto Bebe nejakú nakrájanú zeleninu,uhorky,papriku.A hlavne veľa piť vodyy.Kazdu hodinu pohár vody.To nie je až tak veľa.Na obed by som mäso so zeleninou, obmedzit prílohy.Ak budú deti jesť 5 krát,tak by už nemali mať vlčí hlad.Vecer choďte na prechádzku a už nech navečer nejedia,poprípade len dáky vývar.Nekupovat sladkosti,biele pečivo,sladené vody,čokolády,mať doma radšej zdravšiu verziu.Teraz nájdeš hocičo na nete,len treba trošku vydržať.

tarvika
8. mar 2017

myslim si ze hlavne potrebujes motivaciu, ako zacat. skus fakt postupne a nenapadne. napriklad si daj na prvy tyzden ze uz nekupujete sladke vody a sirupy. na druhy tyzden ze nekupujete udeniny, na treti tyzden kupujes iba celozrnny chlieb/pecivo (citaj zlozenie) atd...

lasina
8. mar 2017

Skúste ísť deťom príkladom.Je super že si uvedomujem,že je niekde chyba.Nazaciatok budu super aj tie prechadzky.Zacina jar,čo je ešte lepšie,skúste ísť spolu na plaváreň,a plavajte spolu,skúste begminton,možno korčule,aby každý deň zahrnal nejaký pohyb.Alebo ísť niekde na bylinky do lesa,na huby,čokoľvek.Drzim palce

moni244
8. mar 2017

Problem je to, ze jete malo a telo si vsetko uklada na horsie casi, deti sa musia naucit ranajkovat, to je zaklad dna, aj o 16-tej sa daju navarit rychle, zravsie jedla, ja dnes napr.robim na veceru rybie file na masle a zeleninu, minule sme mali zapekanu brokolicu zo syrom a zelenina k tomu, bez peciva, nasla som stranku fit receptu, tam sa dau najst super jedla

pullower
8. mar 2017

taku vychovu by som nechcel